16 Sebab Aku Bangga Jadi Orang Malaysia

July 09, 2015

Walaupun sekarang ni Malaysia mungkin berada di zaman kemerosotan segala benda, aku masih lagi bangga menjadi rakyat Malaysia. Kecuali dapat kepimpinan utama yang bacul lagi durjana. Ahem.  

Malaysia

Aku rasa kalau aku lahir dan membesar dekat negara lain, mungkin aku tak kan rasa bangga yang amat sangat menjadi rakyat negara tu. Sebaliknya, duduk kat Malaysia walaupun panas bagai nak rak sampai ketibas, harga minyak naik, harga barang naik dan nilai RM turun, aku masih lagi bangga sebab:

1. Orang Malaysia Suka Makan
Aku orang Malaysia. Orang Malaysia suka makan. Maka, aku suka makan. Tanyalah semua orang dekat Malaysia ni, makanan apa yang diaorang suka. Mesti ada dalam jawapan tu nasi lemak, roti canai dan teh tarik.

2. Suka Pergi Minum 
Pagi-pagi keluar minum breakfast. Tengah hari keluar minum makan lunch. Petang-petang keluar minum petang. Malam-malam keluar minum makan dinner. Mid night, keluar pergi minum supper. Dah tu cane. Tiap-tiap masa member ajak keluar minum.

Malaysia

3. Soalan Paling Susah Nak Jawab
Dekat Malaysia ni ada satu soalan yang aku rasa rata-rata semua orang akan ambil masa untuk jawab. Tak kan ada yang boleh jawa on the spot iaitu "NAK MAKAN DEKAT MANA?". Hahahahah, betul kan?

4. Bahasa Rojak
Aku suka culture orang Malaysia yang suka guna bahasa rojak. Tak kira orang Melayu ke orang Cina ke orang India ke orang Asli ke. Semua kalau boleh mesti nak cakap rojak "Dey boss, teh terik satu tapau!"

Kalau diikutkan banyak lagi sebab kenapa aku bangga jadi rakyat Malaysia selain daripada politik kita yang kelam kabut ni. Nak tau lebih banyak lagi reason orang-orang Malaysia bangga jadi rakyat Malaysia? Jom baca dekat sini -> 16 Sebab Aku Bangga Jadi Orang Malaysia.  


You Might Also Like

6 comments

  1. Malaysia mempunyai macam macam benda best.. untung kita menjadi rakyat malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malaysia ni memang ada macam-macam dan best nak duduk kalau tak ada perkara yang menyakitkan hati macam yang banyak berlaku sekarng ni. :(

      Delete
  2. saya suka saya suka, jadi kangen ama suasana negeri jiran, hehe. kapan ya Holiday kesana lagi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom jom mari datang ke Malaysia lagi :)

      Delete

Like us on Facebook