Cara Mudah Dapat Duit Dan Barang Percuma

August 29, 2015

Kalau aku cakap pasal duit dan barang percuma, mesti semua orang nak? Siapa yang tak nak kan. Tapi untuk dapat duit dan barang percuma, bukan boleh goyang kaki macam iklan-iklan dekat FB semua tu. Kena lah usaha sikit. Ya, aku cakap kene USAHA SIKIT. Sikit je pun dah jadi. Kalau korang berminat nak buat duit atau dapat barang percuma dengan USAHA SIKIT, baca entri ni sampai habis.


Clixsense

1. Clixsense

Aku baru je start Januari tahun ni join Clixsense. Kadang-kadang malas, kadang-kadang rajin. Join benda ni senang je. Kerja korang just klik dan visit website orang. Setiap visit korang akan dapat lah beberapa sen. Tapi dalam USD tau. Bila convert ke RM, walaweh masyuk jugak. Tapi hari tu bila aku lepas bersalin, nak dekat 3 bulan jugak aku ter'miss' buat benda ni. So, income aku slow sikit lah waktu tu. First time aku cashout income aku dari Clixsense ni, terus Zul guna untuk beli domain www.fadzirazak.com ni. Yang balance simpan buat saving. Hehehhe. Antara banyak-banyak benda macam ni yang aku join, Clixsense ni memang paling masyuk income aku dapat. Nah, pergi dekat sini -> Register Clixsense - kalau korang nak try buat duit dalam USD jugak. 


Neobux

2. Neobux

Neobux ni pun aku join Januari tahun ni jugak. Sama lah kerja macam Clixsense. Kalau aku rajin, masyuk, kalau malas kurang sikit. Yang penting income pun still dalam USD jugak. Yang aku suka pasal Neobux ni sebab dia lagi banyak website yang kita boleh visit. Maksudnya lebih banyak income boleh dapat. Neobux ni ada Mini Jobs yang korang boleh buat. Kalau kornag buat Mini Jobs tu, satu job dah boleh dapat sampai puluh-puluh USD. Tapi leceh sikit lah kerja dia. So, aku lebih suka buat dia punya visit website je. Itu pun dah masyuk. Kalau korang nak join, pergi dekat sini -> Register Neobux.


Survey

3. Survey

Jangan cakap hakak tak payung korang. Kalau korang ada baca entri ni -> INI dan INI, aku ada share dengan korang pasal survey yang korang boleh menang macam-macam. Yang survey untuk Pizza tu, aku dah redeem dah. Baru-baru ni aku dapat voucher Aeon pulak sebab buat survey pasal Hari Raya tu, tapi belum redeem lagi. Tunggu nak masuk rumah baru, baru aku fikir nak beli barang apa. Yang pasal survey Hari Raya tu aku rasa ramai yang tak faham sebab tak jumpa mana tempat nak buat survey tu kan. Padahal aku dah siap buat screenshot lagi. Sabor je la.  



WOOP

4. WOOP

WOOP ni satu komuniti untuk wanita (sebenarnya lelaki pun boleh je join, tak dek hal lah). Kalau korang join benda ni, korang just kena kutip point dengan buat mission. Alah, mission ni senang sangat. Klik klik je. Korang tak yah fikir pun tak apa. Benda senang. Nak buat pun satu task tu dalam 2 3 minit je. Bila dah cukup kumpul point, korang boleh redeem macam-macam barang contohnya alat elektrik, barang personal dan voucher. Aku rasa orang perempuan mesti suka dapat benda-benda macam ni. Nah pergi tengok dan register dekat sini -> Register WOOP.

WhoHAA

5. WhoHAA

Ni lagi satu website. Lebih kurang je dengan WOOP. Tapi WhoHAA ni kerja korang kena tengok advertisement je. Lepas tu jawab satu ke dua soalan. Kalau betul, dapat point. Point yang korang kumpul tu boleh digunakan untuk redeem barang jugak. Buat satu task ni dalam 2 3 minit jugak. Soalan pun tak susah. Dieorang saja-saja nak bagi soalan senang-senang. Barang yang nak redeem pun macam-macam. Korang boleh redeem Fujifilm Instax Mini, voucher makanan, voucher membeli-belah dan macam-macam barang komputer. Nah register dan start kumpul point korang dekat sini -> Register WhoHAA


8Share

6. 8Share

8Share ni kalau nak generate income daripada dia memang kena USAHA SIKIT. Bukan goyang kaki. Usaha sikit tu pun senang je sebenarnya. Korang cuma kena kongsikan iklan-iklan yang ada. Senang sangat sebab dengan beberapa klik je korang boleh share dekat FB, Twitter dan Google+. Kalau korang ada blog lagi senang nak share dekat blog. Yang aku suka pasal 8Share ni, sebab senang nak dapat income dan banyak jugak artikel dia yang aku berminat nak baca. Kalau korang nak join 8Share ni, korang boleh register dekat sini -> Register 8Share.

Churp Churp

7. Churp Churp

ChurpChurp ni pun sama jugak macam 8Share ni. Kerja korang kena share artikel. Bagi aku, 8Share lagi best sebab banyak. ChurpChurp ni tak banyak sangat benda yang nak disharekan. Tapi ChurpChurp lagi senang nak share dekat blog berbanding dengan 8Share.  Kalau korang nak register ChurpChurp, boleh ke sini -> Register ChurpChurp.

Nuffnang

8. Nuffnang

Aku rasa ramai blogger dah tau pasal Nuffnang ni tapi aku list kan jugak lah dekat sini sebagai rujukan. Nuffnang ni iklan yang korang boleh letak dekat blog korang sama ada dalam leaderboard, skyscrapper atau square. Kalau trafik blog korang masyuk, income korang pun masyuk gila lah. Silap-silap tiap-tiap bulan boleh dapat income 4 angka dari Nuffnang ni. Aku punya income? Eh, aku masih newbie dalam blogging. So, income tak masyuk lagi. Aku still kena naikkan trafik lagi sekarang ni kalau nak income masyuk dari Nuffnang. So, kalau korang nak register Nuffnang, korang boleh register kat sini -> Register Nuffnang.

Kontest

9. Kontest

Kalau korang ada baca satu entri yang aku tulis dalam minggu lepas, boleh baca dekat -> SINI, SINI dan SINI, aku join banyak kontest. Dan ada di antara kontest-kontest tu aku menang. MAcam-macam benda aku menang. Aku ada menang alat kosmetik, barang baby, voucher, pakej percutian dan makan percuma. Untung sebenarnya masuk kontest ni. Cuba korang masuk sebanyak mana kontest yang ada. Tak kisah lah kontest apa pun. Join je banyak-banyak. Mana tahu rezeki lekat lah satu dua kan? 

Giveaway

10. Giveaway Blogger

Sebenarnya ramai je blogger yang aktif buat giveaway. Aku pernah buat satu giveaway hari tu, boleh baca dekat sini -> Giveaway Blog Fadzi Razak Launch. Alhamdullillah sambutan sangat menggalakkan. Hadiah pun banyak. Kalau korang bukan blogger pun boleh jugak join giveaway blogger ni. Jangan segan silu. Bukan semua giveaway hanya untuk blogger saja. :) Oh, bulan depan aku akan buat giveaway jugak. Hadiah bernilai RM120. Semua boleh join, blogger ke bukan blogger pun boleh. :) 

Setakat ni aku share 10 tempat untuk korang dapat duit dan barang percuma dengan USAHA SIKIT. Yang lain aku tak ingat. Kalau ada yang lain lagi, nanti aku tambah balik. And kalau korang ada tahu mana lagi tempat yang boleh dapat barang percuma atau duit dengan USAHA SIKIT, komen dekat bawah boleh? Nanti aku tambah dalam entri ni dan kreditkan kepada korang.
Thanks.


You Might Also Like

27 comments

  1. ya Allah, rajinnya fadzi..")

    ReplyDelete
    Replies
    1. HUhuhu wawa, saya banyak free time. Tu rajin buat. sambil2 jaga anak sambil taip entri sambil klik benda2 ni :D

      Delete
    2. saya x berapa pandai dan paham..bole xplainkan kat saya x....email saya addriskmanagement@yahoo.com

      Delete
  2. dalam 6 kat atas tu, 8share je sy pnh join, hehe, gud sharing utk yg blm tau ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee kalau rajin nanti syahidah join la. dalam duduk2 saja tak buat apa boleh dapat income sikit :D

      Delete
  3. wah..thumbs up...in shaa Allah nnt nak try lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade masa cuba tau semua fiqah :D

      Delete
  4. kena pandai cari lubuk duit ni..blogging is a profession...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, at least list ni boleh topup sikit income kite

      Delete
  5. Boleh tambah duit pocket. Thanks kak fadzi !

    ReplyDelete
  6. Rajinnya. Thanks for sharing, boleh tambah income

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa free boleh la buat sikit sikit :D

      Delete
  7. Setakat ni yang kekal Nuffnang je... Sbb publish iklan je kan.. Yg lain kena buat kerja sikit... Sy xde masa sgt nk hadap... Majukan bisnes sendiri je la kalau nak income lebih...

    Nice sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ada bakat bisnes tu untung lah boleh buat bisnes. saya buat bisnes 2 3 kali, asyik fail je. untung tak ke mana pun huhuhu. ini je yang saya mampu buat :D

      Delete
  8. kat senarai atas ni, yang tak pernah aku try whoHaa je. Hahaha yang best nya website paid to click, dorang bayar dalam bentuk usd. hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang Whoohaa tu aku tgh kumpul point nak redeem instax kamera huhuhu

      Delete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. Best nya..saya baru nak belajar semua ni sementara free..nanti da busy semula ke laut la gamaknya...

    ReplyDelete
  11. waaaa..nak jugak tambah income sampingan..saya daftar dah clixsense tue, macam mana nak dapatkan job plak ya Puan Fadzi..mohon tunjuk ajar..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat job macam mana tu Bidadari besi? Maksudnya job advertorial atau apa?

      Delete
  12. saya dah daftar clixsense tapi saya takde paypal.cemana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Jannah, kena buat akaun Paypal tu. Sbb Clixsense bayar ikut Paypal. Ada platform lain jugak yang dieorang bayar tapi bagi saya paypal paling senang.

      Delete
  13. Boleh ajar sy ttg payment method tu x..paypal payza paytoo etc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya cadangkan better pakai paypal sebab tu lebih common di malaysia. Kalau nak buat akaun paypal, boleh baca dekat sini http://trickbisnes.blogspot.my/2015/01/cara-buka-akaun-paypal.html

      Delete

Like us on Facebook