11 Rahsia Ambil Gambar Instagram Cantik

Kalau nak compare antara Instagram dengan Facebook, aku lagi suka Instagram sebab aku jumpa banyak sangat gambar-gambar yang cantik dekat situ. Dekat Facebook lebih banyak orang meroyan daripada banyak gambar yang cantik. Betul tak? Gambar-gambar dekat Instagram ayng aku suka sangat stalk adalah gambar-gambar yang macam ada seni gitu. Hahaha. So, hari ni aku nak share sikit dengan korang 11 cara ambil gambar cantik di Instagram

11 Rahsia Ambil Gambar Instagram Cantik

11 Rahsia Ambil Gambar Instagram Cantik

1. Cari Background Yang Betul

Background paling sesuai untuk ambil gambar adalah background yang simple, minimalist dan yang penting bukan background tu yang lebih cantik daripada korang lah. Hewhewhew.

2. Jangan Zoom Lensa

Jauh mana pun objek yang korang cuba nak ambil gambar tu, jangan sesekali korang zoom untuk nampak besar. Seboleh-bolehnya korang pergi ke arah objek serapat mungkin. Baru lah gambar cantik. 

Rules of Third

3. Guna Rules of Third

Ini memang aku cuba untuk selalu guna. Sebab betul lah, lepas aku aplikasikan benda ni, memang nampak berseni sikit lah gambar yang aku ambil tu. Rules of third tu maksudnya objek yang kita nak ambil gambar tu berada mana-mana antara atas line-line biru dalam gambar dekat atas ni.

4. Edit Guna Mode Black & White

Kalau korang ada ambil gambar yang entah apa-apa dan nampak macam buruk, jangan buang. Korang edit jadi black & white. Serius, gambar buruk tu boleh jadi cantik dan nampak artistik.

5. Gune Mode Macro Untuk Gambar Close-Up

Kalau korang nak ambil gambar objek-objek yang kecil atau korang nak ambil gambar close up objek, pasti kan korang pakai mode Macro. Baru lah nampak cantik gila. 

IG Fadzi Razak

Aku malas nak taip tips yang lain sebab yang aku selalu pakai nombor 2, 3 dan nombor 5 je. Malas aku nak apply banyak-banyak teknik huhuhu. Oh, kalau sudi, meh lah follow IG Fadzi Razak sekali. :)

{ 16 comments.. read them below or add one }

Radhia Razali Radhia Razali 05 November, 2015
Di IG ada setting untuk rules of third ke..ke nak kena install apps lain?
Along Misuari Along Misuari 05 November, 2015
Terbaik...seni ini dah beljar semasa guna DSLR..sekrg dah lama tinggal..kena belajar balik la..senang bila ada hp yg smart2 nie..macam boleh buat..

Thanks..
Jueliza Jamani Jueliza Jamani 05 November, 2015
since kena g sepetang bersama blogger baru la install ig ni.. hahaha kalo tak mmg takder.. skrg dah terbanyak pulak gambar2 kat ig..
Maria Firdz Maria Firdz 08 November, 2015
nice tips.. boleh digunakan juga ni untuk up gambar bisnes ni...
Fadzi Razak Fadzi Razak 09 November, 2015
Setakat yang saya tau memang tak ada setting untuk rules of third tapi kita boleh imagine saja line tu. itu yang saya buat and it works :D
Fadzi Razak Fadzi Razak 09 November, 2015
Agak-agak teknologi telefon sekarang dah boleh beat dslr tak?
Fadzi Razak Fadzi Razak 09 November, 2015
Hahahha ni mesti addicted dengan IG ni :D
Fadzi Razak Fadzi Razak 09 November, 2015
Haah penting jugak ilmu ambil gambar cantik untuk bisnes kan. Good luck untuk bisnes maria :D
Hasrul Hassan Hasrul Hassan 21 November, 2015
Err mode macro tu camner nak buat ?
Fadzi Razak Fadzi Razak 22 November, 2015
Dekat phone saya memang ade setting untuk macro tu bro
Miss Ayumi Miss Ayumi 26 November, 2015
oi! k lah tu je nak komen.

kahkahkah
Kak Mahh Kak Mahh 12 March, 2016
Tak aci malas taip.
Fadzi Razak Fadzi Razak 13 March, 2016
Hahahaha mas taip banyak2 kali :p