11 Rahsia Ambil Gambar Instagram Cantik

November 05, 2015

Kalau nak compare antara Instagram dengan Facebook, aku lagi suka Instagram sebab aku jumpa banyak sangat gambar-gambar yang cantik dekat situ. Dekat Facebook lebih banyak orang meroyan daripada banyak gambar yang cantik. Betul tak? Gambar-gambar dekat Instagram ayng aku suka sangat stalk adalah gambar-gambar yang macam ada seni gitu. Hahaha. So, hari ni aku nak share sikit dengan korang 11 cara ambil gambar cantik di Instagram

11 Rahsia Ambil Gambar Instagram Cantik

11 Rahsia Ambil Gambar Instagram Cantik

1. Cari Background Yang Betul

Background paling sesuai untuk ambil gambar adalah background yang simple, minimalist dan yang penting bukan background tu yang lebih cantik daripada korang lah. Hewhewhew.

2. Jangan Zoom Lensa

Jauh mana pun objek yang korang cuba nak ambil gambar tu, jangan sesekali korang zoom untuk nampak besar. Seboleh-bolehnya korang pergi ke arah objek serapat mungkin. Baru lah gambar cantik. 

Rules of Third

3. Guna Rules of Third

Ini memang aku cuba untuk selalu guna. Sebab betul lah, lepas aku aplikasikan benda ni, memang nampak berseni sikit lah gambar yang aku ambil tu. Rules of third tu maksudnya objek yang kita nak ambil gambar tu berada mana-mana antara atas line-line biru dalam gambar dekat atas ni.

4. Edit Guna Mode Black & White

Kalau korang ada ambil gambar yang entah apa-apa dan nampak macam buruk, jangan buang. Korang edit jadi black & white. Serius, gambar buruk tu boleh jadi cantik dan nampak artistik.

5. Gune Mode Macro Untuk Gambar Close-Up

Kalau korang nak ambil gambar objek-objek yang kecil atau korang nak ambil gambar close up objek, pasti kan korang pakai mode Macro. Baru lah nampak cantik gila. 

IG Fadzi Razak

Aku malas nak taip tips yang lain sebab yang aku selalu pakai nombor 2, 3 dan nombor 5 je. Malas aku nak apply banyak-banyak teknik huhuhu. Untuk tips-tips ambil gambar Instagram yang lain, korang boleh baca dekat sini -> 11 Rahsia Ambil Gambar Instagram Cantik.

Oh, kalau sudi, meh lah follow IG Fadzi Razak sekali. :)

You Might Also Like

16 comments

  1. Di IG ada setting untuk rules of third ke..ke nak kena install apps lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat yang saya tau memang tak ada setting untuk rules of third tapi kita boleh imagine saja line tu. itu yang saya buat and it works :D

      Delete
  2. Terbaik...seni ini dah beljar semasa guna DSLR..sekrg dah lama tinggal..kena belajar balik la..senang bila ada hp yg smart2 nie..macam boleh buat..

    Thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak-agak teknologi telefon sekarang dah boleh beat dslr tak?

      Delete
  3. since kena g sepetang bersama blogger baru la install ig ni.. hahaha kalo tak mmg takder.. skrg dah terbanyak pulak gambar2 kat ig..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha ni mesti addicted dengan IG ni :D

      Delete
  4. nice tips.. boleh digunakan juga ni untuk up gambar bisnes ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah penting jugak ilmu ambil gambar cantik untuk bisnes kan. Good luck untuk bisnes maria :D

      Delete
  5. Err mode macro tu camner nak buat ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat phone saya memang ade setting untuk macro tu bro

      Delete
  6. oi! k lah tu je nak komen.

    kahkahkah

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Hahahaha mas taip banyak2 kali :p

      Delete

Like us on Facebook