D'Arab Station - The Best Nasi Arab In Town!

June 17, 2016

Bila aku tulis tajuk The Best Nasi Arab In Town, like seriously D'Arab Station memang menyajikan nasi arab yang paling sedap di KL. Ini jujur dari hati aku. Aku pertama kali makna nasi arab kambing bakar madu dan ayam madu D'Arab Station ni masa berbuka puasa dekat The Space Grand Ballroom dekat Shah Alam


nasi arab paling sedap di KL

D'Arab Station ni letaknya dekat Alam Damai Cheras. Untung betul orang-orang Cheras ni. Dapat makan nasi arab sedap dekat-dekat rumah korang. Aku gigih merantau dari Shah Alam ke Cheras semata-mata nak makan nasi arab paling sedap di KL ni tau.  


nasi arab paling sedap di KL

nasi arab paling sedap di KL
Ini bahagian dalam Restoran D'Arab station. Konsep yang dieorang guna ni macam fast food. Korang pergi order dekat kaunter, lepas tu dapat makanan then duduk makan. Aku lebih suka macam tu sebab cepat sikit daripada kita order macam biasa dekat meja makan. Rare kan konsep macam fast foos untuk nasi Arab?

Masa aku pergi ni dalam pukul 6.15 petang macam tu. Nampak tak ramai orang kan? Sebenarnya dah ramai orang booking dulu. Dieorang datang bila dah sampai nak dekat-dekat waktu berbuka tu. Time nak berbuka tu memang penuh kedai ni. Restoran D'Arab Station ni boleh tampung 60 orang dalam satu-satu masa.


nasi arab paling sedap di KL

nasi arab paling sedap di KL
Tu dia kambing golek. kalau korang perasan gambar kambing tu kurus. Dah kenapa kan? Sebenarnya masa aku sampai dekat restoran D'Arab Station ni, dah ada Pak Arab (real one) datang untuk borong kambing bakar ni. Sebab tu kambing tu dah jadi kurus. Hahhaha. Bayangkan weh, real Pak Arab datang kedai Nasi Arab orang melayu untuk beli makanan. Tak ke power gitu? 

nasi arab paling sedap di KL
Roti John. Besar bleh tahan. Isi pun banyak. Saiz pun besar. Lepas tu dia balut belah luar dengan telur lagi. Makan ni pun dah boleh penuh perut.

nasi arab paling sedap di KL
Antara minuman yang ada dekat restoran D'Arab Station. Mangga, teh o ais lemon dan teh arab. Air jus mangga dia rasa macam lassi mangga sikit. Sedap. Dan teh arab dia, memang terbaik. Kalau korang nak datang makan dekat sini, aku rekemen sangat cuba teh arab dia. Rasa dia tak sama macam teh o biasa. Dia ada kick sikit macam minty tapi tak kuat. Manis dia cukup, tak lebih. Antara minuman lain yang ada dekat sini termasuk jus manggo, jus oren, milo ais, soya, teh arab dan air mineral.

nasi arab paling sedap di KL

nasi arab paling sedap di KL
Ini lah watak utama yang aku nak canang-canang dekat korang semua. Nasi Arab tersedap di Kuala Lumpur. Dan mungkin jugak nasi arab tersedap di Malaysia.  

Nasi dia berderai, tak ada yang melekat-lekat. Nasi panjang-panjang, cukup segala rempah. Tak muak walaupun makan macam tu je. Tak kering. 

Kambing madu dia lembut sangat. Tolak sikit pakai sudu memang dah terkoyak. Gigit pun tak payah lama-lama. Rasa macam mencair dalam mulut je. Rasa rempah dia tak keterlaluan. Just nice untuk tekak aku.

Ayam madu dia cukup segala rempah. Tak terlalu manis. Kalau biasa ayam belah dalam isi tu mesti tak ada rasa pape kan. Tapi ayam dekat sini, sampai isi dalam dia pun terasa rempah-rempah dia. Kulit crispy sikit tapi isi dalam lembut. Senang nak gigit, tak liat. 

Sos dia tak masam macam dekat kedai nasi arab lain. Rasa dia ada manis-manis pedas sikit. Aku rasa memang kena dengan selera orang Malaysia yang suka pedas-pedas. Rasa sos dia lebih kurang macam sambal belacan tapi lebih kick.

Salad sayur dia rasa macam fresh. Ranggup. Makan pun dengar krup krap krup krap dia.

Dekat bawah ni menu-menu combo dan ala carte dengan harga-harga sekali. Combo nasi arab dia berharga dari paling murah RM10 hingga paling mahal RM65 (makan untuk 5 orang).
  

Untuk makanan sampingan yang lain pulak:
Syewarma (RM6.90-RM9.90)
Sausage(ala-ala wrap) (RM6.90)
Burger (RM6.90-RM9.90)
Pizza (RM16.00-RM17.00)
Falafel (RM6.90-RM9.90)
Minuman (RM2.00-RM4.00)

Sempena dengan bulan Ramadan ni, D'Arab Station ni ada jugak buat buffet Ramadan. Antara menu yang ada Nasi Arab Kambig dan Ayam, Kebab Ayam/Daging, Falafel Ayam/Daging, Kambing golek, Kambing/Ayam bakar, Roti John dan Dessert. 



Harga:

RM50 (dewasa)
RM25 (Kanak-kanak/Warga emas)


Kalau korang berminat nak rasa nasi arab yang terbaik di KL, go ahead pergi ke D'Arab Station. Korang tak kan menyesal dengan rasanya yang sedap, lembut dan portion nya yang sangat banyak. Berbaloi dengan harga yang korang bayar.

Dekat Facebook D'Arab Station ni biasanya dieorang selalu buat contest dan boleh menang makan free dekat kedai dia. Apa kate korang like dan follow Facebook dieorang. Mana tau boleh menang kan?

Facebook D'Arab Station | Instagram D'Arab Station

Alamat:
No.36, Jalan Damai Raya 2,

Alam Damai, 56000 Cheras, Kuala Lumpur

No telefon:
03 9108 3331
013 848 1014
013 844 1014



You Might Also Like

12 comments

  1. Memang terbaek nasi arab kat sini. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak lina. Aduh terasa nak pergi lagi!

      Delete
  2. I never try nasi Arab before. I should try it now. Looks delicious.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This is very good nasi arab. you wont regret this

      Delete
  3. Looks like some nice nasi Arab there... will check it out if am around the area....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, please go. I am craving for it now hahahaa

      Delete
  4. Melepas hari tu kalau tak nak aje try. Boleh lg nie nak try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada rezeki hari tu kak yn. tak apa next time boleh lagi pergi

      Delete
  5. Wah... nasi Arab tersedap? Mesti lah kena cuba! Hehehe.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, nasi arab tersedap hehehhee

      Delete
  6. ha...ha...I have not tried nasi arab before :) wanna try it soon. cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Go try it. You be craving for more after this

      Delete

Facebook

INSTAGRAM

Twitter