Nak Tau Apa Yang Best Di Sekinchan? Baca Ni.

Aku dah lama tak jejak kaki ke Sekinchan. Aku ingat lagi, last aku pergi ke Sekinchan dengan Baiti, Brit, Syuk dan Ijat. Waktu tu aku tengah Degree. Wei memory gile. Waktu tu macam, they are the bestest friend I ever had. Mana-mana pun kiteorang pergi sama-sama. Buat apa pun sama-sama. Study pun sama-sama. 

Kiteorang ni pulak jenis kaki lepak. Lepak mamak lah, lepak shopping mall lah, lepak pergi sungai lah, air terjun lah. So one day, kiteorang planning pergi ke Sekinchan sebab waktu tu tengah hot cerita Nur Kasih yang shooting dekat situ. So, kiteorang pun acah-acah lah nak pergi ambik gambar dekat situ jugak. Cantik gile kot tempat tu sebab sawah padi dia memang menghijau waktu kiteorang pergi tu. 

Pantai Redang, Sekinchan
Sumber: sekinchan.org

Itu waktu tu je lah. Dah lama aku tak pergi ke Sekinchan. So, acah-acah nak mengimbas memori, aku pergi lah sekali lagi ke Sekinchan selepas beberapa lama tak pergi. Benda pertama yang aku buat adalah cari tempat tinggal.  Aku pernah dengar je sebelum ni pasal Traveloka tapi tak pernah try. So gigih lah waktu tu aku try tengok website https://www.traveloka.com/en-my/ untuk check out Sekinchan hotels yang best.  Agak surprise la mula-mula sebab aku selalu ada stereotype dengan hotel searching site ni. Dah bagi harga murah at first, tapi bila sampai ke payment page, harga dah bertambah. Dah la mahal! Baik terus terjah je, takyah pre-book. Tapi, it’s different with Traveloka. What you see is what you gonna pay ☺. Kebetulan aku book hotel hari Jumaat, diorang ada bagi weekend promo time tu. Rate bilik dah dapat paling murah, then dapat lagi discount. Double the happiness!!

Sampai kat sana, aku terus check in. Tempat penginapan aku dekat je dengan terminal bas. Aku memang sengaja ambik bilik kat dalam pekan, so that senang nak cari makan, transport dan sebagainya. Lepas dapat bilik, aku terus ke satu gerai kat pekan tu untuk makan tengahari. Macam yang aku expect, banyak lauk-pauk, ulam-ulam kampung yang diorang hidangkan. Harga pun tak mahal. Dapat la aku lepas kempunan nak makan sayur pucuk paku dengan ikan keli masak lemak haritu. Lepas tu, aku terus gerak ke Pantai Redang, sebuah perkampungan nelayan. Lamaa jugak la aku lepak kat pantai tu, sampai la waktu senja. The best part was, sunset kat sini sangatlaa cantik. Dan aku pun dapat rehatkan otak tengok laut sambil fikir pasal life plan. Lepas tu, aku balik semula ke bilik untuk rehat.

Bukit Melawati Sekinchan
Sumber: http://www.travelinmalaysia.com/

Esoknya, aku pegi ke the coastal part of Kuala Selangor untuk usha apa lagi aktiviti best yang boleh dibuat kat sini. First sekali aku pergi Bukit Melawati. Disebabkan kat sini banyak peninggalan sejarah (and aku pulak tak suka sejarah, hihi), keje aku cuci mata je, enjoying the flora and fauna here. Aku spend 3 hours here (lama kan?) untuk jalan-jalan (boleh juga naik tramp) pusing the whole park. Lepas tu, aku went to ke Kuala Selangor Nature Park. Kat sini, aku jadi macam excited gila dengan hutan paya bakau yang kaya dengan pelbagai hidupan. Aku rasa tempat ni sangat informative dan sesuai kalau korang nak bawak family with kids sebab banyak benda yang boleh belajar pasal alam sekitar. Cuma, aku suggest korang takyah la bermalam kat pekan Sekinchan. Korang boleh terus cari Kuala Selangor hotel yang berdekatan dengan taman ni. Lagi mudah. Malam pulak, aku pegi tengok fireflies! Apart from the pantai moment, ni merupakan experience yang paling best kat sini. Naik boat malam-malam cruising thru the river was an unforgettle moment for me! Aku sangatlaah amazed tengok ribuan (or maybe jutaan) kelip-kelip light up the dark areas. Cantik gilaaa, sampai sekarang tak boleh lupa!! 

Esoknya, lepas breakfast lempeng kelapa dan kopi o, aku terus  balik semula ke Shah Alam. Kejap je pulak rasanya trip aku tu. Rasa tak puas pun ada. Aku ingatkan Sekinchan ni ada sawah padi yang cantik menghijau semata-mata rupanya banyak lagi. 

Sekinchan
Nah, belanja gambar aku duduk dekat sawah padi menghijau waktu aku zaman-zaman otai dulu. kehkehkeh. 

Jadi, lepas ni, Sekinchan akan jadi antara tempat favorite aku untuk tenangkan otak. Aku akan make sure yang aku book Sekinchan hotel dengan Traveloka lagi lepas ni untuk dapatkan rate yang paling best. Aku suggest jugak to checkout  Traveloka Great Sale - Harga hebat tanpa berbaris! Ada pelbagai destinasi dengan harga yang menarik. Mungkin ada yang menarik minat korang selain Sekinchan.

{ 10 comments.. read them below or add one }

Ahmad Hasif Ahmad Hasif 08 September, 2016
ooo guna traveloka eh.. boleh la try nanti ni..
Zie Azi Zie Azi 09 September, 2016
boleh perdi 3d museum kat sekinchan, padi box pun ada
view cntik sgt,,
TunSha Ayunie TunSha Ayunie 09 September, 2016
Tengok padi masa lalu Perlis sebab nak naik feri ke Langkawi. Masa tu teruja sangat2!
diariasma diariasma 10 September, 2016
Tenangnya permandangan sawah padi tu..
RAsa nak pegi sekarang je..
Nik Khazami Nik aziz Nik Khazami Nik aziz 18 September, 2016
cantik, mcm tempat shooting drama haha
Linda Yee Linda Yee 11 October, 2016
Looks like a very relaxing place. Never been there before.
Isaac Tan Isaac Tan 13 October, 2016
i haven't had the chance to visit there before.. always see the pictures of greeneries.
Baz Tan Baz Tan 14 October, 2016
Nice! I visited sekinchan before too, the paddy field is really amazing view!
Miera Nadhirah Tan Miera Nadhirah Tan 15 October, 2016
It is definitely a nice place to visit.. Should check it out further... Thanks for the recommendation