Anmum Grow Amazing - Jom Kenali Proses Tumbesaran Anak

June 13, 2017

Anmum Grow Amazing - Jom Kenali Proses Tumbesaran Anak | Walaupun Aneeq dah masuk 2 tahun, banyak lagi perkara pasal Aneeq yang aku masih tak tahu. Dan banyak lagi perkara tentang tumbesaran Aneeq yang aku masih lagi keliru. Jadi mak mak ni susah rupanya. Jadi aku sedikit sebanyak belajar tentang perkembangan kanak-kanka melalui Anmum Grow Amazing.

Anmum Grow Amazing

Anmum Grow Amazing

Anmum Essential sekarang ni telah pun memperkenalkan Grow Amazing - satu inisiatif baru berunsurkan pendidikan untuk membantu ibu bapa memahami proses tumbesaran otak dan perkara yang dapat menyokong perkembangan otak si manja.

Anmum Grow Amazing

Korang tahu tak sebenarnya sel otak mula terbentuk dalam masa hari ke 28 kehamilan? Dan lepas je anak korang dilahirkan, ada lebih kurang 100 billion sel sel otak yang sedang berfungsi? Korang kena tahu yang selain daripada jumlah sel sel otak, jumlah perhubungan antara sel sel tersebut pun sangat penting.

Anmum Grow Amazing

Masa umur anak-anak masih kecil, hubungan sel sel otak ini berkembang dengna pesat. Setiap satu sel otak tu boleh membentuk 2500 perhubungan dengan sel otak yang lain. Pada umur 2 atau 3 tahun, hubungan sel sel otak ini boleh berganda sebanyak kali ganda banyaknya.


Synapse

Cara sel sel otak berkomunikasi antara satu sama lain. Pengalaman awal dan persekitaran luaran membantu merangsng pembentukan hubungan sel sel otak. Semakin banyak ransangan dari persekitaran luar, semakin banyak perhubungan akan terbentuk. Perhubungan sel sel inilah yang akan membantu pembelajaran, memori dan keupayaan kognitif yang lain. Aktiviti perangsang dan nutrisi seperti DHA dan Gangliosida penting dalam pembentukan otak kanak-kanak.

Anmum Grow Amazing

DHA dan Gangliosida ini boleh didapati dalam otak dan memainkan peranan penting dalam tumbesaran otak. DHA membantu dalam pembentukan sel sel otak. Gangliosida pula menyokong pembentukan hubungan sel sel otak. Tumbesaran otak yang pesat semasa tiga tahun pertama sangat penting. Ianya akan mempengaruhi perkembangan kanak-kanak dari segi emosi, sosial dan kognitif.

Anmum Grow Amazing

Tapi kan, ada kajian yang menunjukkan 1 daripada 4 orang kanak-kanak di Malaysia mengambil 40% Gangliosida lebih rendah daripada purata pengambilan Gangliosida dalam sehari. Nak dapatkan Gangliosida ni senang je. Korang bagi je anak-anak korang makan makanan berasaskan ternakan seperti daging dan telur. Tapi kalau nak lebih mudah, korang boleh bantu pertingkatkan pemgambilan Gangliosida dengan susu dan produk tenusu contohnya seperti Anmum Essential.
Anmum Grow Amazing


Anmum Essential

Anmum Essential dirumus dengan DHA dan Nuelipid untuk paras Gangliosida yang lebih tinggi dan tak ada gula tambahan. Ianya mengandungi prebiotik FOS dan inulin. Persekitaran usus yang baik pun penting supaya boleh serp segala nutrien dengn efektik. Selain itu Anmum Essential mengandungi vitamin dan mineral yang boleh membantu tumbesaran kanak-kanka.

Korang boleh belajar cara untuk menyokong tumbesaran otak si manja korang dengan Groq Amazing dan belajar fakta-fakta menarik tentang otak kanak-kanak di www.anmum.com/my/en/happenings/latest-campaign/amazing-facts-about-the-brain.html



You Might Also Like

1 comments

Facebook

INSTAGRAM

Twitter