Sambut Birthday Di D'Kayangan Grill & BBQ Steamboat Shah Alam

August 09, 2019
Sambut Birthday Di D'Kayangan Grill & BBQ Steamboat Shah Alam | Dah lama dah Fadzi tak pergi makan steamboat dekat D'Kayangan Grill & BBQ Steamboat ni.  Baru-baru ni Fadzi nampak dieorang ada buat birthday celebration. 

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

So alang-alang nak celebrate birthday kawan, Fadzi and the geng pergi dekat D'Kayangan Grill & BBQ Steamboat ni. First time ni nak celebrate birthday walaupun dah  4 5 kali makan dekat sini sebelum ni. 

Sambut Birthday Di D'Kayangan Grill & BBQ Steamboat Shah Alam

Kiteorang pergi sana hari Sabtu. Sampai sana dalam pukul 7 malam. Time tu memang dah ada orang tapi tak penuh sangat lagi. Tapi sebab dah book awal-awal kan, so tak ada lah risau sangat pasal meja. 

Sampai-sampai je, tanya pasal booking. Diaorang pun tunjuk meja. Cantik weh diaorang hias dengan belon-belon. Siap ada belon huruf birthday lagi. Panjang jugak meja yang dieorang prepare untuk kiteorang.

Bila dah tengok meja, duduk-duduk kejap sambil tunggu yang lain sampai. Rupanya, ada antara dieorang yang dah sampai dah pun. Tengah ambil makanan dekat bahagian buffet. Pantassss.

Fadzi pun pergilah ambil makanan jugak. Fadzi pergi dengan Aneeq sambil Zul jaga kan Anas dekat meja. Dekat area ambil makanan tu macam biasa. Dah familiar kan tempat ni, so senang je nak ambil makanan.

Menu Buffet

Bagi yang tak pernah datang sini lagi, korang boleh makan lebih dari 100 jenis menu makanan yang disediakan dekat sini. Ada udang, sotong, kupang, kepah, kerang, isi ikan, bamboo lala dan macam-macam lagi.


Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Untuk steamboat pulak ada macam-macam jenis bebola, sayur-sayuran, mee, mihun dan jugak fucuk. Telur ayam dan telur puyuh pun ada. Bukan selalu nak merasa makan telur puyuh ni.

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Kalau nak rasa kelainan sikit, korang boleh pilih menu-menu yang dah diperap untuk grill. Menu perapan untuk grill yang korang boleh cuba adalah seperti Chicken Mozza, Chicken Castello, The Toretto Meat, Cappucino Meat, The Krusty Crab, Super Prawn, Squidward, Keli Yolanda, Dory Drive, Patin Annabel, Pari Perry dan yang paling best Kambing Grill.

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Selain tu diaorang ada jugak sediakan sos yang korang boleh pilih. Ada 9 jenis sos antaranya Sos Cili Pedas, Sos Thousand Island, Sos Cili Thai, Sos Cili Manis, Sos Bawang Putih, Sos Blackpepper dan Sos Yong Tau Foo. 

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Dekat sini korang boleh pilih nak steambot sup apa sama ada sup ayam atau sup tomyam. Kalau ikut Fadzi, Fadzi rekemen ambil tomyam lah. Baru ngam sikit nak makan steamboat kan.

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Kalau korang jenis yang tak boleh tinggal karbo, jangan risau. Ada je dieorang buat nasi goreng, nasi putih, lauk ayam, spageti bolognese, nasi lemak, mee, dan kue teow.

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Untuk pencuci mulut pulak, ada ais krim, buah-buahan, ABC cendol dan kek. Masa Fadzi pergi sana hari tu adalah dalam 4 jenis kek yang ada disediakan. Buah pulak ada dalam 5 jenis buah. 

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Untuk air pulak, korang boleh pilih sama ada nak air minuman sejuk atau air minuman panas.

Sambutan Hari Jadi Berirama Disco

Kemain tema nak celebrate birthday dekat D'Kayangan Grill & BBQ Steamboat ni. Berirama disko. Hahahha. Tapi tak apa lah kan. Sekali sekala buat gila sikit. Baru lah rasa muda sikit. :p

Serius memang meriah tau masa celebration tu. Fadzi pun tak sangka. Mula-mula bila staff dieorang nak hantar kek tu, dieorang malapkan lampu area meja kiteorang. Lepas tu dieorang pasang lampu disko dengan lagu rancak.

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Memang happening habis lah masa tu. Dengan nyanyi lagu birthday, dengan lampu lip lap disko, dengan lagu rancak. Fadzi harap orang meja meja sebelah tak marah lah huhuhu.

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Oh by the way, belon-belon deko meja dan kek tu percuma tau. Kalau nak celebrate birthday dekat sini, korang kena whatsapp atau call dieorang awal-awal untuk book meja.

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Untuk budak-budak, rasa paling best sebab ada badut kot. Badut tu buat belon untuk Aneeq dan Anas. And of course untuk budak budak lain dekat dalam kedai tu. 

Kemudahan Awam

Fadzi paling suka pergi makan dekat sini sebab ada surau. Ye betul. Dieorang ada sediakan surau untuk korang solat time makan tu. Sebab tu bila kawan-kawan Fadzi kata nak lepak mula pukul 7 malam dekat sini, Fadzi kira macam tak ada hal lah. Surau ada.

Toilet pun ada. Tak jauh pun. Betul betul sebelah kedai ni je. 

Parking area situ pun banyak. Kebiasaanya memang kereta penuh je. Tapi kalau datang pukul 6 7 petang macam tu, tak ada masalah pun nak dapat parking dekat dengan D'Kayangan ni.

Harga Buffet
Dewasa RM29.90
Kanak-kanak RM12.50

Harga untuk kanak-kanak tu umur budak dari 5 tahun hingga 11 tahun. 12 tahun ke atas kira dewasa dah lah. Untuk budak budak 4 tahun ke bawah, makan percuma.

And kalau korang bayar harga RM150, korang boleh dapat kad diskaun RM10. 

Tempat sambut hari lahir di Shah Alam, Tempat celebrate birthday di Shah Alam

Murah kan? Jarang-jarang betul nak jumpa buffet yang bagi harga murah macam ni tapi menu dia banyak dan dieorang refill. 

Waktu Operasi:
5pm - 11.30pm (Isnin hingga Jumaat)
3pm - 11.30pm (Sabtu, Ahad dan Public Holiday)

Alamat:
Nno.1 Jalan Lompat Tinggi,
13/33M Seksyen 13,
40100 Shah Alam, Selangor



You Might Also Like

19 comments

  1. Menariknya! Belum pernah makan kat sini tapi baca review ramai kata best! Tengok gambar tu pilihan menu banyak giler... Berbaloi dengan harga. Nak ajak family makan sini laaa. Thanks sharing Fadzi

    ReplyDelete
  2. bestnya sambut birthday sambil bbq. terkejut jugak tengok harga buffet dia murah gila

    ReplyDelete
  3. Kenapa lah masa saya study dkt Shah Alam tak pernah nak ke sini? Teringin nak pgi sbb tengok harga macam sangat berpatutan. Nk bawk family dtg sini lah nnti sbb family mmg suka Seafood. Terima kasih share ya.

    ReplyDelete
  4. Banyaknya makanan kat sini dan harga pun berpatutan. Nak bawa anak-anak I makan kat sini nanti coz' they love steamboat and bbq so much.

    ReplyDelete
  5. Aida lom dpt nak ke sini lg,fadzi.
    Menarik. Harga pun berbaloi dgn pelbagai makanan yg dia sedia kan ekk.
    Sos jer 9 jenis. Terbaik.
    Aida pun akan pilih tomyam.
    Baru lah suik stimbot.

    ReplyDelete
  6. Ruby memang ada simpan hajat nak kesini. Steamboatnya murah dan berbaloi sangat.

    Sos banyak plihan.

    Kemudahan untuk kita solat disediakan.

    Anyway. Semoga bertambah usia Fadzi , semakin bertambah rahmat dan kasih syg DIA pada awk ya.

    Happening sambut besday ramai2

    ReplyDelete
  7. saya sampai baca 2 kali nak pastikan betul ke tu bila buat birthday kat situ tak ada extra charge. menarik betul ni. punya la pening nak buat surprise nak booking itu ini belon decor bagai. rupanya ada je yang buat no extra charge macam ni. teruja nya!!

    ReplyDelete
  8. Waa bestnyaa sambut birthday member ramai2 kat situ! Tengok mcm menarik jugak ek, harga pon murah tuu! Rambang mata tgk pilihan makanan & sebagainya yg mereka sediakan kat sana, nnt nk try laa!

    ReplyDelete
  9. Banyak betul choice makanan kat sini ya. Kalah buffet kat hotel Kecil. I nak suruh hubby pergi next week. Anak if kuat makan really berbaloi.

    ReplyDelete
  10. Alhamduillah. Terima kasih bro share tempat yang menarik untuk makan2 ini. Maklum lah Naim tak pernah datang lagi negeri Selangor. Jika ada kelapangan masa boleh Naim pergi kedai ini. Terima kasih share tempat yang terbaik ini. Happy besday

    ReplyDelete
  11. Bestnya dapat supprise Birthday Party hehehehe kita pun nak sambut bertihday buat sendiri jer kat rumah.. Ni makan kat Steamboat dan Grill lagi klass kan hehehe banyak pilihan makanan tu ok lah nak buat sini juga tahun depan hehehe..

    ReplyDelete
  12. wah banyak juga jenis lauk dan makanan yang disediakan ya. tak termakan semua jenis makanan tukot perut dah penuh. haha...Industri makanan negra kita memang terbaik dan tak akan pernah nak susut sebab permintaan sentiasa penuh, betul tak?

    ReplyDelete
  13. memang puas hati makan dekt sini..ada macam-macam jenis makana ..seafood, goreng, dessert..harga pulak murah...nanti balik kalng nak singgah makan sini..hehehe..tempat pun luas

    ReplyDelete
  14. Antara tempat makan steamboat paling berbaloi utk makan beramai2 sebab harga dia murah lepas tu menu yg ditawarkan sangat banyak

    ReplyDelete
  15. bestnya! siap ada badut. lepastu harga sangat sangat sangat berbaloi tu! kalau ada rezeki sampai shah alam nak singgahlah kedai ni. hehe

    ReplyDelete
  16. Julia pun suka D'Kayangan ni. hari tu pernah pegi masa bulan puasa berbuka kat sana. Byk choice of food kan.

    ReplyDelete
  17. Wahhhh nampak best betul hidangan steamboat dn grill dekat sini ya. Tempat dia pon luas untuk cater ramai pengunjung. Padanlah boleh dijadikan lokasi sambut birthday

    ReplyDelete
  18. fuhh.

    rajinnya berjalan eh hang.

    ReplyDelete