Sekarang ni aku baru nak berjinak-jinak dengan produk kecantikan. Sebabnya umur makin lama makin tua. Waktu ni lah aku nak jaga muka supaya aku nampak sihat, cantik dan confident kan? Padahal dah terlambat huhuhu. So, dalam banyak-banyak produk kecantikan yang ada dekat pasaran sekarang ni, aku cuba set Rysya Skincare dan meh aku review sikit set produk kecantikan ni.


Oh, in case korang tak tahu. Duta produk Rysya ni Rozita Che Wan tau. Si cantik molek tu la. 


LY Facial Cleanser, Rysya Skincare

LY Facial Cleanser

Cara pakai dia macam biasa. Letak dekat tapak tangan yang basah. Gosok sampai berbuih dan lumur pada muka. Buat urutan ke atas. Pakai 2 kali pagi dan malam.

Kandungan:
Vitamin C (agen anti-penuaan) dan Licorice (cegah pigmentasi) 

Sebelum ni aku ada pakai pencuci muka yang beli dekat supermarket. Bila pakai, aku rasa muka tegang sangat. Tegang yang sakit tau. Bukan tegang yang bahagia. Tapi bila pakai LY Facial Cleanser ni aku rasa rilek je dan tak ada rasa tegang kering tu. 

Mungkin kekurangan facial cleanser ni bau wangi dia tak kuat sangat dan sabun dia tak banyak berbuih. Tapi kan sebenarnya, kalau bau sabun yang terlalu wangi dan buih terlalu banyak tu maksudnya banyak bahan kimia. So, LY Facial Cleanser ni kira baguslah kurang sabun, wangi dia pun tak kuat sangat sebab bahan dia tak guna bahan kimia melampau.

LY Facial Toner, Rysya Skincare

LY Facial Toner

Cara pakai toner ni dab je dekat muka. Kalau boleh pakai kapas muka la. Sapu lepas cuci muka pakai facial cleanser dekat atas. Pakai dua kali sehari. Cuma pastikan tak kena bahagian mata je.

Kandungan: 
Phyto Placenta Extract (menenangkan kulit) dan Vitamin B3 (kawal ketidak seimbangan dalam kulit)

Apa yang aku perasan bila pakai toner ni, lubang pori-pori dekat muka aku makin mengecil. Since aku tak ada masalah kulit yang lain, bagi aku toner ni sangat sesuai untuk aku. Kalau korang yang ada masalah kulit sensitif pun tak payah risau. Memang toner sesuai untuk semua jenis kulit muka.

Rysya 24K Gold Serum, Rysya Skincare

Rysya 24K Gold Serum

Cara pakai dia sapu kan pada muka lepas pakai toner tadi tu. 2 kali sehari jugak pagi dan malam. Urut sikit pada kulit muka dari bawah ke atas. Kalau boleh, waktu nak ambil serum ni, korang pakai spatula supaya kuman dekat tangan korang tu tak masuk dalam bekas serum.

Kandungan: 
Pallulan (antioksidan), Glycine Soja (anti-radang), Red Algae (suburkan kulit) dan 24K Gold (meminimumkan kehilangan kolagen). 

Ni aku punya favourite dalam set Rysya ni. Hahahha. Almaklum lah umur dah nak masuk three series. Bahahahha. Serum ni tujuannya untuk lawan tanda-tanda penuaan secara semulajadi. Korang pun mesti nak kan?

Bagi aku kekurangan serum ni mungkin bau serum ni tak ada lah wangi mana tapi tak lah busuk. Sesuai lah kan. Bukannya korang nak makan. Nak letak dekat muka je pun. Yang penting dia cepat meresap dan tak ada rasa-rasa melekit dekat muka.

Rysya 24K Gold Miracle Cream, Rysya Skincare

Rysya 24K Gold Miracle Cream

Cara pakai, lepas pakai Gold Serum dekat atas, tunggu serum serap sepenuhnya, lepas tu baru pakai Miracle Cream ni. Sama jugak 2 kali sehari pagi dan malam. Ala, 2 kali je kan. Tak susah lah. Kena rajin je.

Kandungan:
Red Algae (suburkan kulit), Soy Placenta Extract (kurangkan kedutan) dan Virgin Coconut Oil (melembapkan kulit). 

Cream ni seriusssss bau wangi. Walaupun tak kuat bau wangi dia tu, tapi wangiii. Aku suka. Nasib baik tak boleh makan. Fungsi utama miracle cream ni untuk anti penuaan jugak. Dan dalam miracle cream ni pun ada vitamin C. Tekstur krim ni lembut dan ringan je. Cepat kering jugak. Tak ada rasa melekit.

Bird Nest Body Scrub

Pakai sabun ni 2 kali je seminggu. Tak payah pakai hari-hari nanti rosak pulak kulit. Gosok kan je sabun ke seluruh badan menggunakan bahagian yang lembut sebelum guna bahagian scrub dia. Lepas tu bilas sampai bersih.

Kandungan:
Sarang burung walet dan kolagen.

Ha, sabun ni aku tak cuba lagi. Tapi sabun ni ada dua bahagian. Satu belah yang macam scrub. Sebelah lagi bahagian lembut. Yang bahagian scrub tu lah gunanya untuk tanggalkan segala kulit mati atau daki dekat badan korang tu.    

Aku baru je pakai seminggu set produk Rysya Skincare dan yes, aku suka dan jatuh cinta sangat-sangat terutamanya dengan Gold Serum tu.  Setakat ni memang tak ada side effect apa-apa pada muka aku lepas guna. So, aku sangat rekemen pada korang kalau korang berminat nak cuba. Nanti boleh lah cantik macam Che Ta. 

Rysya Skincare

Kalau korang nak tau lebih lanjut pasal produk Rysya Skincare ni, korang boleh tengok dekat laman sosial dieorang dekat bawah ni:


Office:  03-78318669
Whatsapp:019-7388866
e-mail: sales@rysya.com

Kalau nak compare antara Instagram dengan Facebook, aku lagi suka Instagram sebab aku jumpa banyak sangat gambar-gambar yang cantik dekat situ. Dekat Facebook lebih banyak orang meroyan daripada banyak gambar yang cantik. Betul tak? Gambar-gambar dekat Instagram ayng aku suka sangat stalk adalah gambar-gambar yang macam ada seni gitu. Hahaha. So, hari ni aku nak share sikit dengan korang 11 cara ambil gambar cantik di Instagram

11 Rahsia Ambil Gambar Instagram Cantik

11 Rahsia Ambil Gambar Instagram Cantik

1. Cari Background Yang Betul

Background paling sesuai untuk ambil gambar adalah background yang simple, minimalist dan yang penting bukan background tu yang lebih cantik daripada korang lah. Hewhewhew.

2. Jangan Zoom Lensa

Jauh mana pun objek yang korang cuba nak ambil gambar tu, jangan sesekali korang zoom untuk nampak besar. Seboleh-bolehnya korang pergi ke arah objek serapat mungkin. Baru lah gambar cantik. 

Rules of Third

3. Guna Rules of Third

Ini memang aku cuba untuk selalu guna. Sebab betul lah, lepas aku aplikasikan benda ni, memang nampak berseni sikit lah gambar yang aku ambil tu. Rules of third tu maksudnya objek yang kita nak ambil gambar tu berada mana-mana antara atas line-line biru dalam gambar dekat atas ni.

4. Edit Guna Mode Black & White

Kalau korang ada ambil gambar yang entah apa-apa dan nampak macam buruk, jangan buang. Korang edit jadi black & white. Serius, gambar buruk tu boleh jadi cantik dan nampak artistik.

5. Gune Mode Macro Untuk Gambar Close-Up

Kalau korang nak ambil gambar objek-objek yang kecil atau korang nak ambil gambar close up objek, pasti kan korang pakai mode Macro. Baru lah nampak cantik gila. 

IG Fadzi Razak

Aku malas nak taip tips yang lain sebab yang aku selalu pakai nombor 2, 3 dan nombor 5 je. Malas aku nak apply banyak-banyak teknik huhuhu. Oh, kalau sudi, meh lah follow IG Fadzi Razak sekali. :)