Pemenang Giveaway Garnier Micellar Cleansing Water by Fadzi Razak | A quick announcement! Hari ni aku nak umum kan pemenang untuk Giveaway Garnier Micellar Cleansing Water by Fadzi Razak. Drum rolllllllll~


Giveaway Garnier Micellar Cleansing Water by Fadzi Razak

Pemenang Giveaway Garnier Micellar Cleansing Water by Fadzi Razak Blog
http://adna2029.blogspot.my/2016/10/giveaway-garnier-micellar-cleansing_25.html -

Pemenang Giveaway Garnier Micellar Cleansing Water by Fadzi Razak Instagram
- https://www.instagram.com/radhia87/ -

Pemenang Giveaway Garnier Micellar Cleansing Water by Fadzi Razak Facebook
- https://www.facebook.com/syazwan.khaidi -

Tahniah kepada semua pemenang. Mungkin kali ni aku buat giveaway terlalu pendek masanya dan tak ramai yang join. Tapi, aku pegang pada janji tetap nak bagi hadiah kepada pemenang. Tak baiklah kan kalau buat giveaway tapi nak kene ada minimum peserta. Kesian pada yang dah join.

So, kepada pemenang-pemenang di atas, nanti aku akan PM sorang-sorang untuk dapatkan maklumat. Sila PM nama penuh, alamat dan nombor telefon ke Facebook Fadzi Razak. Tahniah dan terima kasih!


Program Diet HCG - Cara Kuruskan Badan Dengan Berkesan  | 30 juta rakyat Malaysia ada masalah kesihatan dan separuh daripada dieorang mengalami masalah berat badan. Gila kan?

"Kira-kira 30 juta rakyat Malaysia berdepan masalah kesihatan yang membimbangkan apabila separuh daripada mereka mengalami masalah berat badan berlebihan atau obesiti." - The MalayMail Online.

"Hasil tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan menunjukkan separuh rakyat negara ini berlebihan berat badan atau obesiti." - SinarHarian.

cara kuruskan badan

Sekarang ni, macam-macam jenis program dan ubat-ubatan yang dikeluarkan untuk membantu orang kuruskan badan tapi banyak yang tak berjaya dan ada jugak yang bawak bahaya. Kalau nak kuruskan badan, kita kena pandai dan bijak memilih program serta ubat-ubat kuruskan badan yang sesuai dan selamat contohnya macam Program Mudah Kurus Diet HCG ni.  

Program Diet HCG - Revolusi Baru Dalam Rawatan Obesiti

Program Diet HCG ini menggunakan sejenis hormon (Human Chorionic Gonadothrophin) yang dihasilkan di dalam badan manusia. Hormon ini akan dihasilkan lebih banyak bila perempuan hamil dan bila kita berada dalam keadaan 'kebuluran'. Hormon ni fungsinya lebih kurang untuk menggerakkan lemak yag tersimpan dalam badan.

cara kuruskan badan

Hormon HCG ini akan disuntik ke bahagian badan yang berlemak untuk menggerakkan dan membakar lemak tersebut. Dos yang diperlukan cuma 125 hingga 200IU je.  Semua HCG ni adalah dalm bentuk suntikan dan homeopathy yang dihasilkan di makmal dan bukannya diekstrak daripada wanita hamil.  

Program ni akan dijalankan selama 23 hari dan selepas itu akan diteruskan jugak selama lebih kurang 3 minggu (maintenance phase). Berat yang turun tu bergantung pada individu tapi dalam masa 23 hari, kemungkinan besar berat akan turun dalam 6 hingga 8kg. Ramai yang takut bila cakap boleh turun berat badan dengan cepat macam tu sekali. Tapi ada kajian terbaru yang menunjukkan penurunan yang lebih cepat akan memberi motivasi yang lebih bila disertakan dengan nutrisi yang cukup dan pemantauan daripada doktor.

Program ini bukan saja membantu menghilangkan lemak lama tapi dia jugak akan menjadikan badan lebih pejal dan tidak menggeleber lepas kurus. Banyak kelebihan program ni contohnya tahap gula dan tekanan darah lebih stabil, tahap kolesterol menurun, tiada masalah sakit sendi dan lutut dan tiada lagi craving food terhadap karbohidrat dan gula.

Cara Pengambilan Suntikan HCG 

Cara pengambilan suntikan HCG ni amat mudah. Suntikan HCG 125IU diambil pada setiap pagi. Suntikan ini perlu diambil selewat-lewatnya sebelum jam 11 pagi dan SEBELUM SARAPAN PAGI. Tak payah nak cari urat pun untuk suntik. Korang hanya perlu suntik di bahagian lemak perut yang mana korang nak buang. Kiranya kalau korang nak target lemak bahagian kiri perut, korang cuma perlu suntik dekat bahagian itu saja.

Kesan Sampingan Rawatan HCG

Rawatan yang dipantau oleh doktor ni adalah selamat dan tiada kesan sampingan yang serius. Kalau ada pun mungkin macam sembelit, lapar, letih, pening, cramps atau hypoglycaemia yang mana berkait rapat dengan pengambilan kalori yang rendah. 

Testimoni Program Diet HCG

Korang boleh tengok antara testimoni-testimoni orang yang dah berjaya turunkan berat badan. Kalau cakap je, memang tak percaya kan. Kena tunjuk bukti baru boleh percaya. Korang sendiri boleh tengok perbezaan berat yang dieorang ni berjaya kurang kan. 

Cara nak kurus
Cikgu Azlizah - korang boleh nampak perbezaan yang agak ketara antara edua-dua gambar di atas ni kan.

Cara nak kurus
Saiful - Bermula dengan berat 80.6kg sekarang dia dah turun sebanyak 10kg untuk dapatkan bentuk badan yang lebih kurus.


Testimoni HCG

Tapi korang kena ingat, setiap program diet atau program apa-apa pun berkenaan dengan nak kuruskan badan, yang penting adalah disiplin, keyakinan dan konsisten. Kalau hari ni buat, minggu depan dah tinggal, tak jadi jugak kan.

Nak tahu lebih lanjut tentang Program Diet HCG ni? Korang boleh tengok website dan Facebook dieorang atau hubungi dieorang terus menggunakan nombor di bawah. Nak kurus dengan mudah tak?

Website | Facebook | Dr. Malinda 017 508 4430

Hotel K. T. Terengganu Inn, Kuala Terengganu | Tengah cari hotel murah di Kuala Terengganu? Maybe entri ni boleh membantu korang kot. Dalam trip 14 keliling Semenjung Malaysia yang lepas, aku sempat duduk di K T Travelers Inn di Kuala Terengganu. Bagi aku, harga ini mungkin tak lah terlalu murah tapi RM90, decent enough untuk tidur satu malam dengan bilik yang selesa. 


Hotel murah di Terengganu
Gambar pinjam dari TravelFish.
Parking Hotel
Parking dekat sini berterabur sikit. Disebabkan hotel ni berada di tengah-tengah bandar Kuala Terengganu, korang kena bayar parking dari pukul 8 pagi sampai 6 petang. Parking dia tepi-tepi bahu jalan je. 

Servis Kaunter Depan Hotel
Masa mula-mula aku tanya ada bilik kosong atau tidak, muka akak yang jaga kaunter tu macam nak tak nak je layan aku. Tapi dia jawab je la apa yang aku tanya. Bila aku dah decide untuk book satu bilik, baru la dia layan aku dengan elok sikit. 

Asalnya aku nak ambil bilik standard katil queen yang berharga RM80. Sekali akak tu cakap tadi dah ada orang ambil yang katil queen. Tinggal bilik standard katil single dua. Jadi, akak tu offer bilik deluxe katil king. Diskaun RM10. Aku pun okay je lah. Ambil je yang tu sebab tak nak katil single.  


Hotel murah di Terengganu
Antara beberapa jenis bilik yang ada dekat hotel murah di Terengganu K T Travelers Inn ni. 

Harga Bilik
Harga bilik yang kiteorang ambil - Bilik Deluxe ni asalnya RM100. Tapi sebab kiteorang nak Bilik Standard tapi dah habis, akak tu offer Bilik Deluxe dengan harga RM90. Deposit RM10. Bagi aku okay dah lah tu. Sebab dah malas nak cari hotel lain. 

Bilik Hotel
Bilik K T Travelers Inn ni memang besar. Selesa sangat bila masuk. Sesuai kalau nak duduk dalam 3 hingga 5 orang. Tapi kena tambah tilam lah.


Hotel murah di Kuala Terengganu
Kalau sekali masuk bilik ni, nampak semua benda bersih. Lantai bersih, meja bersih, kerusi bersih dan katil pun bersih. Aku suka sangat kalau cadar dan selimut yang hotel sediakan bersih tak ada kekotoran. Rasa nak tidur pun tak ragu-ragu masuk dalam selimut dia.

Hotel murah di Kuala Terengganu
Malam dekat sini memang aku tidur dalam selimut katil ni. Kalau hotel lain, memang aku tak berani nak tidur dalam selimut sebab nampak kotor dan tak selesa. Biasanya kalau tidur dekat hotel, aku akan tidur guna swetaer dan stokin tebal je. Tapi hotel ni memang aku rasa selesa sangat nak masuk tidur dalam selimut.

Hotel murah di Kuala Terengganu
Bilik Deluxe dekat K T Travelers Inn ni guna katil saiz king. Korang tengok budak kecik tu conquer katil sambil tengok TV. Cukup besar katil ni untuk aku, Zul dan Aneeq tidur dengan selesa dan tak berhimpit.

Hotel murah di Kuala Terengganu
Dalam bilik ni siap ada kerusi 2 biji. Kerusi ni sebijik macam yang ada dekat rumah aku dekat kampung. Cuma alas die je yang berbeza hahaha. 

Hotel murah di Kuala Terengganu
Dia punya meja memang luas. Cermin pun besar. TV kecil je. Dan hanya ada siaran TV percuma. Tak ada Astro.

Hotel murah di Kuala TerengganuBilik ni nampak lama. Bangunan ni pun nampak lama tapi dieorang susun bilik ni nampak biar kemas.  

Hotel murah di Kuala Terengganu
Almari yang besar untuk simpan beg baju dan barang-barang lain. Ada satu benda yang aku tak berapa berkenan tentang bilik ni adalah tingkap dia. Tingkap tu dieorang tutup guna papan. The whole tingkap. Cuma ada satu pintu yang boleh bukak. Tapi still aku rasa macam terkurung walaupun ada tingkap besar dekat situ. Satu lagi yang aku tak berapa suka, lampu dia sangat malap. Lampu jenis warna oren tu. Haih, aku memang tak suka lampu romantik ni. Buat sakit mata.

Tandas hotel
Tandas hotel ni memang bersih. Aku suka. Toilet dia pun sederhana besar. Selesa la untuk mandi dalam keadaan yang tak berhimpit. Lantai toilet bersih dan aku suka warna toilet dia yang nampak macam mewah dan cerah.  


Hotel murah di Kuala Terengganu
Ruangan sinki dan cermin yang besar. Disediakan sekali sabun mandi dan shampoo. Ada jugak disediakan tong sampah di bawah sinki.  

Hotel murah di Kuala Terengganu
Ada alas kaki, tuala dua helai, tisu dan air panas. Air panas berfungsi dengan baik. Ada paip shower dan jugak paip air di bawah. Flush toilet pun berfungsi dengan baik. 

Wifi Percuma
Dekat sini memang ada wifi percuma. Cuma biasalah memang aku tak guna wifi dekat mana-mana hotel pun.

Kemudahan Hotel K T Terengganu Inn
Dekat hotel ni diaorang ada sediakan air minuman 2 botol, cawan dan kettle untuk masak air.  


Hotel murah di Kuala Terengganu

Antara kemudahan lain yang ada dekat sini:
- Free wifi
- Shampo dan sabun mandi
- Tuala
- Kettle
- Iron
- Tong sampah
- Instant noodle, air mineral, air tin dan 3-in-1 coffee/tea (kene beli dekat kaunter receptionist) 
- 3 point plug

Hotel murah di Kuala Terengganu
Overall, aku sangat selesa dan happy gila bila duduk dekat hotel murah di Kuala Terengganu ni sampailah besok paginya badan aku gatal-gatal. Rupa-rupanya, jangan disangka selimut yang putih bersih tak ada bed bugs. Ada jugak rupanya. Lepas daripada hari tu, aku memang tak tidur langsung dalam mana-mana selimut hotel dah.

Apa pun, K T Travelers Inn ni memang sesuai untuk korang yang mempunyai bajet yang agak ciput dan nak cari hotel murah di sekitar Kuala Terengganu ni. Selesa dan berpatutan dengan harga nya. Kalau korang nak duduk di sini, boleh tengok alamat dan direction dalam Google mpas yang aku share dekat bawah ni. 

Alamat & nombor telefon:
201, Jalan Sultan Zainal Abidin, Kampung Paya, 
20000 Kuala Terengganu, Terengganu 
09-622 3666

Google Maps:
Travel tips:
Kalau rasa tak nak bangun tidur dekat hotel gatal-gatal badan kena gigit dek bed bugs, korang boleh bawak sweater dan stokin. Tak perlu tidur dalam selimut dieorang, Cukup sekadar tidur menggunakan sweater  dan stokin yang tebal. 

Nak baca pasal next trip? Ada 7 negeri lain lagi yang aku tak habis cerita. Jom baca dekat sini - Travelogue 14 Hari Keliling Semenanjung Malaysia. (Link entry akan diupdate dari semasa ke semasa).
Harga Restoran Mat Binjai Mahal? | Dekat Kuala Terengganu ni, tempat makan mana yang sedap? aku tengok online, ramai yang suggest cuba makna dekat Restoran Mat Binjai. Katanya salah satu tempat makan yang sedap di Kuala Terengganu.

Restoran Mat Binjai Mahal
 Sumber gambar: OpenSnap

Disebabkan hari yang kiteorang datang tu hujan, so aku tak sempat nak ambil gambar depan kedai makan ni. So, aku Google lah gambar kedai ni. Sumber untuk gambar ni aku ada kredit dekat atas.

Waktu aku baca suggestion orang untuk datang makan dekat sini, ramai yang cakap tempat makan ni banyak pilihan masakan lauk Melayu di kawasan Kuala Terengganu. Lepas tu ada pulak dieorang jual telur penyu. Memang aku tak makan dan tak sokong orang jual telur penyu ni. Haih.

Restoran Mat Binjai Mahal
Jadi, kiteorang pun datang lah untuk cuba makanan dan lauk Melayu yang dikatakan sedap dekat sini. Aku ambil 2 ekor ikan bakar, lauk sayur masak lemak dan sambal belacan. Zul pulak ambil ayam kari. Nasi 2 pinggan. 

Portion nasi is just nice. Lauk ikan bakar, biasa-biasa saja tak ada yang istimewa sangat. Macam tak ada rempah atau perisa apa-apa pun yang dieorang perapkan dekat ikan tu. Lauk sayur maska lemak tu okay saja. Biasa-biasa je kot. Yang lauk ayam kari tu, Zul suka. Katanya sedap. Kuah ni memang kena dengan selera Zul. Sambal belacan dia pun okay, tak pedas sangat, tak masin sangat. 

Restoran Mat Binjai Mahal
Air yang kiteorang order hari tu Milo Ais dan Teh O Ais. Gelas yang dieorang pakai gelas biasa tu je. Air minuman dekat sini pun rasa biasa saja.  

Restoran Mat Binjai Mahal

Untuk Aneeq, kiteorang bagi dia minum air masak je. Air masak tu boleh ambil dekat atas meja je. Memang dieorang sediakan dekat situ. Overall, apa yang kiteorang makan tu, rasanya okay saja. Mungkin lauk pauknya pilihan banyak tapi kalau nak diikutkan rasa, mungkin kedai lain pun lebih kurang je. Yang jadi penarik dekat sini mungkin sebab dieorang ada sediakan lauk telur penyu.

Bila tiba tang nak bayar, mak aih. Terkejut aku. Dengan lauk banyak tu je harganya sampai RM21. Serius aku tak pernah makan tengah hari lauk nasi campur macam tu harga sampai RM20. Paling mahal pun kiteorang pernah bayar RM18 je untuk lauk nasi campur itu pun sebab duduk dalam bahagian berair-cond.

Aku tak adalah nak rekemen sangat tempat makan di Kuala Terengganu ni untuk korang makan dekat Restoran Mat Binjai tapi kalau korang datang ke KualaTerengganu dan nak cuba jugak makan dekat sini, aku ada share dengan korang alamat dan Google Maps direction dekat bawah. Tapi, harga dieorang mahal tau. Jangan cakap aku tak kabo.

Alamat & nombor telefon:
71, Jalan Sultan Sulaiman, 
20000 Kuala Terengganu, Terengganu
09-624 2639 / 09-615 6639

Waktu Operasi: 
8 pagi – 6 petang

 Google Maps:

Travel tips: 
Bila dah sampai dekat satu-satu negeri tu, cubalah makan makanan lokal. Contohnya bila datang ke Terengganu, cuba dieorang punya keropok lekor. Bila lagi nak cuba kan?

Nak baca pasal next trip? Ada 7 negeri lain lagi yang aku tak habis cerita. Jom baca dekat sini - Travelogue 14 Hari Keliling Semenanjung Malaysia. (Link entry akan diupdate dari semasa ke semasa). 



Day 4 (Terengganu):Restoran Mat Binjai, K.T. Travellers-Inn, Street Art Kuala Terengganu dan Pasar Besar Kedai Payang | Hari keempat Trip 14 Hari  Keliling Semenanjung Malaysia, kiteorang jalan-jalan dalam Terengganu. Memang best trip ke Terengganu kali ni.

Tempat menarik Terengganu
  
Selasa 8.00 pagi
Disebabkan semalam kiteorang tak sempat mandi di Pantai Cherating (Baca sini), pagi ni kiteorang bantai main air laut dari pukul 8.00 pagi sampai nak dekat pukul 11.00 pagi. Awal-awal tu memang sejuk tapi bila dah start pukul 9.30 pagi macam tu dah rasa panas-panas sikit. Asalnya aku tak nak pun mandi, just nak bawak Aneeq je mandi. Tapi bila Zul dah main tepuk-tepuk air laut sampai baju aku basah, hmm rendam je la badan.

Bila dah pukul 10.30 pagi tu, kiteorang naiklah sebab nak mandi, packing dan checkout dari hotel. Setel check out kiteorang singgah breakfast nasi lemak dekat gerai-gerai tepi jalan. 


Tempat menarik Terengganu
Aneeq dah tak nak mak suapkan makanan dia. Asyik nak suap sendiri. Kalau orang suap tak nak terima. Kalau nak manja-manja baru nak bersuap. Haduilah. Dah lah makan berterabur.

Tempat menarik Terengganu
Lepas breakfast, kiteorang pun berpisah dengan Angah dan gerak ke Terenggnau. Angah balik ke Pekan. Sampai ke Terengganu pukul 12 tengah hari lebih. Kiteorang teruskan perjalanan ke Kuala Terengganu. Sepanjang perjalanan, kiteorang lalu jalan tepi pantai. 

Serius, banyak betul nampak pantai-pantai cantik dan muara-muara yang cantik masa lalu tepi pantai ni. Kalau korang nak drive dalam Malaysia ni, aku rekemen sangat korang ikut jalan tepi pantai. Memang masa yang ambil tu lama sikit daripada lalu jalan highway tapi berbaloi bila nampak pesisiran pantai yang cantik ni. 

Aktiviti kanak-kanak
Bawak budak kecil dalam perjalanan jauh ni memang haru je rasa. Mana tak nya, dieorang tak boleh nak duduk diam dalam jangka masa yang panjang. So salah satu trick aku nak bagi Aneeq tak bosan dalam kereta, bagi dia paper dan pencil color. Suruh dia melukis, conteng, menulis dan what ever dia nak buat. Kurang lah sikit Aneeq buat perangai dalam kereta. 

Tempat makna kuala terengganu
Sampai dekat Kuala Terengganu dalam pukul 3 petang. Lapar wooo. Terus cari makan. Google tengok cari tempat makan dekat Kuala Terengganu orang suggets Restoren Mat Binjai. Kiteorang pun try lah nak makan dekat sini. Dekat sini, lauk ambil sendiri dekat kaunter makanan. Nasi dan air je yang dihantar ke meja. 

Lauk yang kiteorang ambil hari tu, sayur lemak, ayam pedas, ikan bakar 2 ekor, nasi 2 pinggan, sambal belacan, teh o ais dan milo ais. Korang nak tau berapa total semua tu? RM21! Woih, terkejut aku. Pertama kali aku makna nasi berlauk tengah hari harga mahal macam tu. Serius sepanjang aku makan tengah hari lauk campur dalam trip 14 keliling Semenanjung ni, Restoren Mat Binjai Kuala Terengganu ni paling mahal RM21. Boleh tengok review aku pasal makanan dan harga kedai ni dekat entri ini - Harga Restoren Mat Binjai Mahal? 

Hotel Kuala Terengganu
Lepas tersedak tengok harga makanan dekat Restoren Mat Binjai tadi, kiteorang pergi cari hotel pulak untuk tidur malam tu. Hotel yang agak berbaloi tengah-tengah bandar Kuala Terengganu ni berdasarkan harga dan komen yang kiteorang tengok dekat online, kiteorang pilih K. T. Terengganu Inn. Setakat hari keempat ni, memang hotel ni aku paling suka sampailahhhhh.... Kalau nak tau sampai ape, boleh baca review aku pasal Hotel K. T. Terengganu Inn, Kuala Terengganu ini. 

Tempat menarik di Terengganu
Dah lepas setel check in hotel, rehat dan solat, kiteorang gerak pergi ke Street Art Kuala Terengganu. Ini yang aku tunggu-tunggu kan. Nak tengok segala jadah mural yang ada dilukis dekat sini. Aku ada buat entry lain pasal Street Art Kuala Terengganu dekat SINI. Dah baca?

Lepas setel jalan-jalan dekat Street Art Kuala Terengganu ni, kiteorang konon nak pergi Pasar Payang. Rupa-rupanya Pasar payang dah tutup pukul 6. Waktu kiteorang masuk ke dalam tu, semua kedai dah bertutup. Kiteorang pun berhuhu saja lah.


Tempat menarik di Terengganu

Lepas keluar dari Pasar Payang, kiteorang nak pergi lah cari makan untuk makan malam. Kedai yang kiteorang nak cari tu, aku dah tak ingat dah namanya apa. So, kiteorang parking tepi jalan untuk pergi ke kedai tu. Tiba-tiba aku check-check, kad hotel pulak hilang. Aku letak dalam poket. Cari habis dalam kereta, beg tak ada. Aku pun mulalah mengamuk-ngamuk sikit. Biasalah penat woiii travel macam ni dengan bajet yang ciput, dengan menahan kerenah anak kecik lagi. Karang hilang kad hotel kene pulak bayar mahal. Last-last, Zul patah balik ke Street Art Kuala Terengganu tu untuk cari. Dia biar je aku dalam kereta nak cool down padahal kad hilang tu salah aku kot. Hahahhaa.

Lama Zul cari. Dari satu jalan ke satu jalan. Kesian pulak aku tengok dia tapi aku still tengah marah dengan diri sendiri waktu tu. Last-last sekali, dekat jalan terakhir kiteorang pergi cari, Zul datang ke kereta sambil senyum. Jumpa akhirnya. Pastu aku cakap, lepas ni tak nak pegang dah kad hotel. Hahahhaa.

Kiteorang patah balik ke kedai makan yang kiteorang nak cari tu. Cari punya cari tapi tak jumpa pulak. Aih bertambah geram aku. Last last kiteorang pusing-pusing bandar Kuala Terengganu tu nak tengok apa yang rasa sedap nak makan. And we ended up pergi makan dekat KFC. Tet!

Ha, tamat dah lah, travel hari keempat. Macam-macam betul hari keempat ni tapi last-last we managed to settle down dan tidur dalam hotel dengan bahagia.

Dekat bawah ni trip yang kiteorang ambik masa gerak dari Cherating ke Kuala Terengganu. Kiteorang guna jalan tepi pantai dan bukannya guna highway. aku dah setting dalam Google Maps ikut jalan yang kiteorang ambik tapi bile nak embed, jadi jalan lain pulak. Haish. So, jalan dekat bawah ni lebih kurang je lah. Bukan exact route. 






Total expenses hari keempat: RM137.30
- Lunch (RM21)
- Parking (RM0.60)
- Hotel (RM90)
- Dinner (RM25.70)  



Travel tip:

Bila bawak budak travel dalam kereta dalam jangka masa yang panjang, bawak pen, pencil, colored pencil dan papers. Suruh dieorang conteng untuk elak dieorang rasa bosan dalam kereta. Atau bawak mainan yang dieorang jarang main dekat rumah.


Nak baca pasal next trip? Ada 7 negeri lain lagi yang aku tak habis cerita. Jom baca dekat sini - Travelogue 14 Hari Keliling Semenanjung Malaysia. (Link entry akan diupdate dari semasa ke semasa).



Enchanteur Paris - Idea Hadiah Hari Lahir Untuk Wanita | Entry untuk orang lelaki. Aku kesian kat orang laki setiap kali birthday ke anniversary ke apa-apa event yang berkaitan dengan perempuan mesti tak ada idea nak belikan hadiah apa kan? Ha, nah salah satu idea hadiah hari lahir untuk wanita - Set Penjagaan Peribadi Enchanteur Paris. 

Enchanteur Paris

Dulu masa muda remaja, aku selalu jugak pakai losyen Enchanteur. Bau dia masyaAllah sedap. Aku pakai sebelum tidur. Memang lena tidur satu malam tu tau. Dulu-dulu aku pakai yang botol warna kuning je. Ala, dulu kan noob sikit tak tau pape. Asal wangi je ambik. Rupa-rupanya, Enchanteur ni ada 3 variasi wangian yang baunya sedap-sedap pulak tu.


Whitening & Refreshing Parfum Anti-Perspiration Deodorant

Whitening & Refreshing Parfum Anti-Perspiration Deodorant (50ml)

Untuk rangkaian Enchanteur Paris Mon Amie ni, aku ada pakai Whitening & Refreshing Parfum Anti-Perspiration Deodorant yang bersaiz 50ml. Sebotol berharga RM8.70. Katanya boleh tahan bau wangi sampai 72 jam. Tapi aku tak adalah gila tak mandi sampai 72 jam kan. Hahahaha. Tapi bau dia memang sedap. Tak terlalu manis, tak terlalu kuat dan tak terlalu menyengat hidung. Bau dia sangat mild. Since aku pun keluar rumah biasanya tak lama, tapi bau dia memang kekal.

Enchanteur Paris Mon Amie
Dalam rangkaian Enchanteur Paris Mon Amie ni pun ada beberapa produk lain:
- Double Moisture Parfum Serum (Rm7.90 untuk 85ml dan RM18.00 untuk 275ml).
- Light & Fresh Parfum Lotion (RM7.50 untuk 100ml dan RM16.95 untuk 300ml).
- Parfum Deo mist (RM10.10 untuk 100ml).

Enchanteur Paris Adore Parfurm Deo Mist

Enchanteur Paris Adore Parfurm Deo Mist (100ml)

Untuk rangkaian Enchanteur Paris Adore ni, aku pakai Parfum Deo Mist yang bersaiz 100ml. Sebotol berharga RM10.10. Katanya boleh tahan bau wangi sampai 24 jam. Aku paling suka bau rangkaian Paris Adore sebab bau dia manis-manis sikit. Yang aku paling suka yang ni tak ada paraben. Kalau nak compare Parfurm Deo mist ni dengan Deodorant stick, aku lebih suka pakai jenis semburan. Lebih cepat kering.

Enchanteur Paris Adore

Dalam rangkaian Enchanteur Paris Adore ni pun ada beberapa produk lain:
- Antibacterial Care Parfum Lotion (Rm7.50 untuk 100ml dan RM16.95 untuk 300ml).
- Whitening & Refreshing Parfum Anti-Perspiration Deodorant (RM8.70 untuk 50ml).
- Parfum Deo mist (RM10.10 untuk 100ml).

Enchanteur Paris Belle Amour Triple Whitening Parfum Lotion

Enchanteur Paris Belle Amour Triple Whitening Parfum Lotion (100ml)

Untuk rangkaian Enchanteur Paris Belle Amour ni, aku pakai Whitening Parfum Lotion yang bersaiz 100ml. Sebotol berharga RM7.50. Bau variasi Paris Belle ni pun sedap. Manis dia berbeza dengan bau manis Paris Adore. Aku rasa bau dia lebih kuat. Kalau nak pakai waktu malam, mungkin korang kena pakai awal sebelum tidur sebab bau dia memang menusuk hidung. Kalau jenis yang tak boleh bau kuat waktu tidur tu, pakailah awal-awal supaya bau dia boleh kurang sikit bila sampai masa korang nak tidur tu. 

Enchanteur Paris Belle Amour
Dalam rangkaian Enchanteur Paris Belle Amour ni pun ada beberapa produk lain:
- Triple Whitening Parfum Lotion (Rm7.50 untuk 100ml dan RM16.95 untuk 300ml).
- Extra Whitening Parfum Anti-Perspiration Deodorant (RM8.70 untuk 50ml).
- Parfum Deo mist (RM10.10 untuk 100ml).

So yes, ini adalah antara idea hadiah hari lahir untuk wanita yang korang boleh beli untuk wanita-wanita kesayangan korang, Ecewah gitu ayatnya. Personally, kalau korang jenis yang suka wangi-wangian, brand Paris ni memang best sebab bau dia agak kuat. Rangkaian Paris favourite aku definitely Paris Adore.

Korang punya favourite mana satu?