5 Senarai Semak Sebelum Melangkah Ke Tahun Baru 2018 | Masih berbaki 2 hari lagi sebelum kita melangkan masuk ke tahun baru 2018. Korang dah bersedia ke? Jujur Fadzi cakap Fadzi rasa agak gementar untuk masuk ke tahun 2018 nanti. Entah kenapa. Tapi sebelum masuk ke tahun 2018, Fadzi ada buat beberapa perkara untuk rasa lebih bersedia. 
Senarai Semak Sebelum Melangkah Ke Tahun Baru 2018

Senarai Semak Sebelum Melangkah Ke Tahun Baru 2018

Dekat bawah ini Fadzi kongsikan dengan korang beberapa senarai semak yang korang boleh ikut dan buat sebelum melangkah masuk ke tahun baru 2018. 


1. Semak Tarikh Luput Barangan Di Dapur

Cara yang paling mudah untuk semak tarikh luput barang-barang di pantry dapur adalah dengan keluarkan semua barang dan letak di atas meja besar atau di lantai. Cuci dan kemas bahagian pantry atau almari makanan sebelum bermula. 

Semak Tarikh Luput Barangan Di Dapur

Semak setiap barang yang ada dan tengok tarikh luputnya. Kalau sudah melepasi tarikh luput, buang terus ke dalam tong sampah. Kalau masih elok, kumpulkan barangan tersebut mengikut kategori. Sebagai contoh:

  • Barang kering diletakkan bersama barang kering yang lain seperti spageti dan bihun.
  • Barang dalam bentuk kotak diletakkan bersama seperti kotak santan, susu kotak dan serbuk koko. 
  • Barang makanan di dalam tin pulak disusun bersama seperti sardin, susu cair dan susu manis.
  • Barang-barang toiletries seperti ubat gigi, berus gigi, sabun mandi dan pencuci muka pula kumpulkan semuanya sekali
  • Barang-barang untuk mencuci seperti sabun basuh baju, cecair pencuci dan penyembur serangga letakkan bersama. 

Setelah semua barangan disemak tarikh luput dan disusun dalam kategori yang sama, korang boleh mula susun barang-barang tersebut di dalam pantry atau almari makanan. Korang boleh gunakan bakul, kotak atau rak untuk susun barang-barang itu dengan lebih cantik dan kemas.  

Jangan untuk semak tarikh luput makanan dalam peti sejuk juga. Tengok juga ada atau tidak lauk lama yang tersimpan dalam peti ais. Buang kan saja untuk elak sakit perut. 

2. Asingkan Baju Yang Sudah Tidak Muat/Tidak Mahu Pakai

Cuba korang tengok dalam almari pakaian korang atau almari pakaian anak-anak korang. Penuh tak? Semua baju memang pakai atau saja buat perhiasan dalam almari? Apa kata korang asingkan baju-baju yang masih boleh dipakai dan baju yang sudah tidak boleh dipakai atau baju yang korang sudah tak nak pakai. 

Asingkan Baju Yang Sudah Tidak Muat

Korang keluarkan semua baju yang ada di dalam almari dan yang tergantung. Asingkan dan susun elok-elok atas katil. Buat 3 bahagian. 

  • 1 bahagian pakaian yang masih nak dipakai. 
  • 1 bahagian pakaian yang sudah rosak dan tidak boleh dipakai. 
  • 1 bahagian lagi pakaian yang masih elok tapi korang dah tak nak pakai.

Pakaian yang korang masih nak pakai, lipat dan susun kemas-kemas dalam almari semula. Pakaian seperti jaket, baju kurung, baju Melayu dan dress pula lebih baik digantung saja. 

Pakaian yang sudah rosak korang boleh hantar ke pusat kitar semula atau ke H&M untuk tukarkan kepada voucher. Korang boleh guna voucher itu untuk beli baju yang baru. Pakaian dalam yang dah koyak rabak atau yang dah dipakai melebihi 3 tahun tu, dah boleh rasanya dibuang juga. Masa untuk upgrade pakaian dalam korang.

Dan pakaian yang masih elok tapi korang dah tak berminat nak pakai, korang bolehlah sedekahkan kepada saudara-mara atau orang yang memerlukan. Kalau nak buang, sayang. Betul kan? Kalau bagi saudara mara dapat pahala. Kalau jual, dapat duit. Pilihan di tangan korang. Banyak je sekarang ni platform untuk jual barang-barang preloved.

Kalau rasa korang boleh recycle pakaian yang dah tak boleh dipakai dalam rumah pun boleh. Korang boleh gunakan tuala yang sudah rosak sebagai pengesat kaki atau kain lap di dapur. Tudung dan shawl pula boleh dibuat sebagai alas meja.


3. Buang Atau Baiki Barangan Yang Rosak Atau Barang Yang Dah Lama Tak Digunakan

Simpan TV rosak dalam stor? Simpan lampu pecah bawah katil? DSLR dah lama tak pakai letak dalam beg? Bekas makanan dalam almari dapur dah pecah? Haih, biar betul korang ni. 

Buang Atau Baiki Barangan Yang Rosak

Keluarkan semua barang yang rosak. Buat pilihan sama ada nak buang atau nak dibaiki. Kalau harga untuk membaiki barang yang rosak itu lebih mahal daripada beli yang baru atau setengah harga daripada beli yang baru, pada Fadzi eloklah korang buang atau berikan kepada kedai-kedai yang membaiki barang. Kemudian beli yang baru saja. Lebih berbaloi.

Contohnya TV rosak. Kalau harga untuk membaiki TV itu separuh daripada harga membeli TV baru, korang tolak saja pada kedai-kedai membaiki alatan elektronik. Cuba untuk trade in. Mungkin boleh dan mungkin juga orang kedai tak mahu. Tapi apa salahnya kalau cuba kan?  

Untuk barangan yang dah lama tak digunakan pula, korang boleh buat pilihan sama ada untuk mula pakai, sedekahkan kepada saudara mara atau jualkan saja. Daripada kita simpan saja dan menyemakkan ruang rumah, lebih baik kita keluarkan. 

Sebagai contoh, baju anak-anak masa kecil dah banyak dan dah tak muat untuk dipakai. Daripada simpan bawah katil dan semakin menggunung, baik korang sedekahkan pada saudara-mara atau jual. Ye ye Fadzi tau korang simpan untuk anak yang seterusnya pakai. Macam Fadzi juga tapi Fadzi ni bila entah nak ada next baby. Huhuhuhu. Jadi baik lepaskan saja.  


4. Spring Cleaning Rumah/Tempat Kerja

Memang kebiasaannya kita kemas rumah dan pejabat kita. Tapi selalu tak kita cuci langsir tebal, cuci kipas siling, cuci lampu, cuci belakang dapur memasak, cuci belakang peti sejuk, cuci belakang peti ais, buang sawang tepi dinding?

Spring Clean

Kalau jawapan korang tak, inilah masa yang sesuai untuk buat semua itu. Ambil masa satu hari untuk buat kerja-kerja tersebut. Free kan hari tersebut daripada kerja-kerja lain, anak-anak dan juga off internet untuk elakkan gangguan. Lebih bagus lagi kalau ahli keluarga yang lain dapat tolong bersama. 

Kalau rumah korang besar, mungkin korang boleh ambil beberapa untuk buat spring clean mengikut bahagian. Contohnya, untuk hari Isnin korang kemas dapur sahaja. Cuci belakang peti ais, dalam peti ais, belakang dapur, belakang mesin basuh dan sental dinding serta lantai. 

Untuk hari Selasa pula, mungkin korang boleh kemas bilik. Cuci bawah katil, atas almari, sental dinding toilet serta lantai, cuci shower curtain, tukar susunan perabot dalam bilik dan sebagainya. Jangan lupa juga untuk cuci kipas, air cond dan sapu semua sawang. Dan seterusnya hari lain untuk bahagian rumah yang lain. Korang faham kan?  

5. Buat Senarai Rancangan/Azam Untuk Tahun Baru

Selain daripada bersiap sedia dengan persekitaran yang lebih baik, Fadzi pun ada membuat beberapa perancangan untuk tahun depan. Plan tahun baru ada, azam tahun baru pun ada. 


Plan tahun baru

Nanti Fadzi buat satu entry lain untuk kongsikan dengan korang azam tahun baru Fadzi. Untuk yang pelan tahun baru tu, mungkin Fadzi tak dapat nak kongsi sebab lebih kepada perancangan kewangan dan kerja. Susah sikit rasanya nak kongsikan.

Korang dah prepare perancangan untuk tahun depan? Seboleh-bolehnya korang sediakan plan sebelum masuk tahun depan. Baru korang tahu apa goal, apa step by step untuk mendapatkan goal tersebut dan seterusnya berjaya! Jangan lupa untuk merancang okay. 

Diharapkan dengan buat beberapa perkara yang Fadzi senaraikan di atas ini, Fadzi boleh rasa lebih bersedia untuk melangkah ke tahun baru 2018. Bukan setakat bersedia dari segi fizikal saja, mental pun kena. Untuk dapatkan mental yang baik, suasana persekitaran kenalah teratur juga. Jadi, korang dah check senarai semak di atas ni? Korang dah buat ke belum?

Dan of course Fadzi harapkan yang terbaik untuk diri sendiri dan untuk korang juga. Selamat Tahun Baru 2018 korang!

Cara Kuruskan Badan Mudah Dengan Kopi Hijau Alana | Dah lama sebenarnya orang sekeliling Fadzi tegur Fadzi dah makin gemuk. Dari kawan-kawan, saudara mara sampailah ke kakak-kakak Fadzi. Semua Fadzi buat rilek je even ada yang tanya Fadzi mengandung ke. Tapi bila Ayah Fadzi sendiri yang tegur Fadzi dah gemuk, terus zappp Fadzi rasa nak kuruskan badan. Power kan kuasa seorang ayah ni. 

To be honest, Fadzi ni bukan jenis yang ada masa nak pergi exercise dan jogging pagi ke petang ke atau nak pergi ke gym ke zumba ke. Memang tak ada masa bila Aneeq asyik nak mengempeng je. Jadi, Fadzi cuba kuruskan badan dengan cara amalkan pemakanan yang sihat dan juga minum minuman Kopi Hijau Alana.

Cara Kuruskan Badan Mudah

Kopi Hijau Alana

Kopi Hijau Alana adalah satu serbuk minuman kopi yang dihasilkan daripada biji kopi hijau. Kalau nak dibandingkan dengan biji kopi biasa, biji kopi hijau lebih sedap dan berlemak. Biji kopi hijau ini tidak dipanggang dan tinggi kandungan asam kloronogenik yang meningkatkan kadar metabolisma badan. Ianya juga memberi tenaga untuk kekal cergas.

Selain daripada itu, Kopi Hijau Alana ini juga dikatakan boleh membakar lemak lebih cepat dan selamat. Ada feedback yang kata 1 minggu turun 2 kg. Itu yang Fadzi nak cuba jugak betul ke tidak ianya berkesan. 



Kalau tengok dekat webste Kopi Hijau Alana, diaorang dah jual lebih 400,000 kotak. Dan kalau korang perasan, brand Kopi Hijau Alana ini dah ada di beberapa media seperti Radio Era sebagai sponsor segmen Sketsa Johara, rancangan TV Al Hijrah, Surat Khabar dan juga iklan-iklan dekat Facebook.

Kelebihan Kopi Hijau Alana

Dekat website ada diaorang senaraikan kelebihan mengamalkan Kopi Hijau Alana. Antara kelebihan Kopi Hijau Alana adalah:
  • Menstabilkan tekanan darah
  • Membakar lemak berlebihan dengan cepat
  • Tingkatkan metabolisme badan
  • Menjadikan badan lebih segar dan cergas bertenaga
  • Mengawal selera makan
  • Tinggi anti oksidan untuk awet muda
  • Buang toksin dalam badan
  • Melancarkan sistem penghadaman

Packaging Dan Harga Kopi Hijau Alana

Kopi Hijau Alana datang dalam bentuk serbuk berwarna campuran putih, coklat, hitam dalam sachet. Satu sachet beratnya 20 gram. Korang boleh beli terus satu kotak yang mana dalam setiap kotak ada 15 sachets. Satu kotak berharga RM42.90 untuk Semenanjung Malaysia dan RM52.90 untuk Sabah Sarawak. 

Bahan utama yang digunakan untuk menghasilkan Kopi Hijau Alana adalah kopi hijau, susu kambing, chia seed dan habbatus sauda. Kesemua bahan ini ada kelebihan dan khasiat tersendiri untuk membantu turunkan berat badan


Fadzi biasanya bancuh satu sachet dalam mug sederhana besar dengan air panas. Fadzi akan minum sebelum Fadzi makan sarapan pagi. Rasa Kopi Hijau Alana memang lain sikit kalau nak dibandingkan dengan kopi-kopi lain yang biasa Fadzi minum. Rasanya lebih berlemak. Tapi make sure korang jangan terlebih letak air panas. Nanti tawar je rasa dia. Fadzi pernah terlebih tuang air panas sekali. Menyesal tak sudah hahaha.   

Selain daripada minum Kopi Hijau Alana, korang kenalah jugak ambil makanan dan minuman yang kurang kuantiti gula, cukup tidur, banyak minum air kosong, makan dengan portion yang betul dan amalkan aktiviti bersenam untuk kuruskan badan.


Fadzi bab bersenam tu, lebih kepada buat kerja-kerja rumah dan layan Aneeq main bola hampir setiap hari. Kira memang berpeluh dan terbakarlah sikit lemak-lemak dalam badan ni. Boleh lah nak kuruskan badan sikit-sikit.

Bab pemakanan pula, Fadzi dah kurangkan minum minuman bergula. Makanan pun kalau Fadzi masak, memang dah kurang penggunaan gula dan garam. Breakfast Fadzi tak pernah tinggal. Paling koman pun makan roti kosong dengan air kosong je. Untuk lunch dan dinner pula, portion nasi mesti kurang daripada lauk-pauk. Sebelum setiap kali makan, Fadzi akan make sure untuk makan buah-buahan.

turunkan berat badan

Harapan Fadzi masuk tahun baru 2018 ni boleh lah turun berat badan dan kempiskan perut ni jugak. Fadzi sebenarnya dah tak selesa dengan berat badan Fadzi sekarang. Nak berjalan jauh tak larat. Nak buat kerja banyak, cepat penat. Harapnya dengan turun berat badan segarlah sikit rasa badan ni dan lebih bersemangat untuk buat lebih banyak aktiviti.

Korang boleh juga kalau nak cuba turunkan berat badan cara mudah dengan minum Kopi Hijau Alana. Beli je direct dengan hubungi mereka di nombor di bawah.

6018-355 7010 (Ika)
6018-236 6332 (Ema)

Cara Tambah Tinggi Cepat Dengan Hi-PlusPercaya tak kalau Fadzi cakap ketinggian dan rupa paras yang helok mampu buat korang lebih menyerlah dan lebih mudah untuk lulus temuduga, sertai pasukan beruniform, lebih mudah untuk jadi artis atau model dan jadi pramugari. Tambah lagi, orang yang tinggi-tinggi ini lebih yakin diri dan mudah mencari pasangan ideal nak nak lagi bagi seorang lelaki. 


Tips tinggikan badan

Fadzi ada baca bila dah umur dalam 20 ke atas, dah tak boleh nak tinggi dah. Sebab tu biasanya budak-budak seboleh-bolehnya dipaksa untuk minum susu. Katanya untuk membesar dan jadi lebih tinggi. Tapi sebenarnya ada cara yang korang boleh buat untuk tambah ketinggian walaupun korang dah berumur lebih daripada 20 tahun. Antara cara yang korang boleh buat untuk tambah ketinggian adalah:

  • Tidur yang mencukupi
  • Diet yang seimbang
  • Senaman khusus yang konsisten  

Tapi nak konsisten buat perkara-perkara dekat atas tu, bagi Fadzi susah kot. Ye lah, hidup kita kan busy. Banyak kerja. Selalu tidur lewat semata-mata nak siapkan kerja (Fadzi lah tu). Nak makan diet yang seimbang pula, mana sempat nak masak kan. Kalau nak makan makanan diet seimbang dekat luar pula, harga puhhh mahal. Nak buat senaman apetah lagi. Mana ada masa. Tapi korang boleh cuba satu suplemen tambah tinggi badan ni nama dia Hi-Plus. Senang, cepat dan berkesan. 


Cara Tambah Tinggi Cepat


Tambah Tinggi Dengan Hi-Plus

Hi-Plus adalah sejenis suplemen tambah ketinggian yang boleh digunakan untuk lelaki dan juga perempuan. Hi-Plus ini dikatakan boleh mempercepatkan lagi proses tambah ketinggian badan. 

Hi-Plus datang dalam bentuk tablet. Satu botol Hi-Plus ada 60 biji tablet yang boleh digunakan selama sebulan. Korang cuma perlu ambil satu tablet di waktu pagi dan satu tablet di waktu petang.


Suplemen Hi-Plus Selamat

Dalam website Hi-Plus ada cakap Hi-Plus selamat sebab dihasilkan daripada tumbuh-tumbuhan seperti ekstrak susu soya, ekstrak spirulina, ekstrak Alfalfa, ekstrak buah epal hijau, ekstrak goji berry dan juga ekstrak daun zaitun.     

Selain daripada tumbuh-tumbuhan, dalam Hi-Plus ini juga ada bahan-bahan aktif seperti:

  • L-Arginine - Menggalakkan dan merangsang tumbesaran tulang dan metabolisme anabolik di seluruh badan
  • L-Lysine - Membantu badan menyerap kalsium dan memainkan peranan penting dalam pembentukan kolagen, tulang dan tisu penghubung termasuk kulit, tendon dan rawan.
  • L-Glysine - Membantu proses pemulihan otot dan juga pembentukan tulang
  • Kalsium - Membekalkan tulang anda dengan sejumlah yang diperlukan untuk memaksimumkan pertumbuhan tulang dan ianya telah terbukti secara klinikal
  • Vitamin D - Merupakan vitamin penting yang membolehkan tubuh badan menyerap kalsium dengan lebih efektif


Nak rasa lebih yakin dan selamat? Kalau korang nak tau, Hi-Plus juga telah mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia dan juga sijil status Halal daripada JAKIM. Ia juga tidak ada sebarang kesan sampingan.


Cara Tambah Tinggi Cepat
 Nombor siri Kementerian Kesihatan Malaysia untuk suplemen Hi-Plus: 130317/02/152

Cara Tambah Tinggi Cepat
Sijil status Halal Hi-Plus daripada JAKIM


Testimoni Hi-Plus

Hi-Plus ini dikatakan boleh membantu korang dalam pelbagai cara dan yang paling utamanya ia dapat menolong:

  • Tingkatkan ketinggian dengan pantas
  • Jadi lebih bertenaga dan tidak penat
  • Bekalkan nutrisi pada tulang

Dah banyak testimoni daripada pengguna-pengguna Hi-Plus ni. Kata mereka, lepas amalkan Hi-Plus memang bertambah ketinggian mereka.

Cara Tambah Tinggi Cepat
 Testimoni Hi-Plus 1

Cara Tambah Tinggi Cepat
Testimoni Hi-Plus 2

Harga Hi-Plus

Okay, bila nak cerita pasal harga Hi-Plus, Fadzi macam terkejut sikit. Untuk mendapatkan tinggi badan idaman korang, korang kena invest RM179. Nampak macam mahal kan. Tapi sebenarnya berbaloi. Dengan harga RM179 tu, korang buka saja dapat sebotol suplemen Hi-Plus tapi juga 6 bonus dan free gift yang lain! 

Cara Tambah Tinggi Cepat

Dalam pakej ini korang akan dapat 1 botol suplemen Hi-Plus, 1 botol suplemen Hi-Max, 1 unit Buku Rahsia Tambah Ketinggian, 1 set Kad Checklist & Maklumat Nutrisi Untuk Tinggi, Siri Video Senaman Tambah Ketinggian, Jaminan Wang Dikembalikan Jika Tiada Penambahan Tinggi Badan dan Penghantaran Percuma! Serius sangat berbaloi harga tu dengan semua yang korang dapat. 

Tapi the trick is, korang kena cepat. Sebab harga RM179 tu adalah harga promosi. Hanya 200 orang pertama yang order akan dapat harga tersebut dengan segala pakej yang ada.

Bagi korang yang nak tambah tinggi badan tu, korang boleh capai tinggi idaman korang dengan mendapatkan Hi-Plus melalui website atau Facebook diaorang. Link Fadzi share dekat bawah.



Watak-Watak Dalam Siri Animasi Ejen Ali Season 1 | Kalau korang jenis yang suka tengok kartun atau siri animasi, Fadzi nak cadangkan korang tengok siri animasi Ejen Ali. Korang jangan tak tau, siri animasi Ejen Ali ni adalah buatan Malaysia. Mula dengan Upin Ipin, Malaysia punya animasi memang bertambah power dari hari ke hari.


Ejen Ali Season 1

Fadzi memang follow cerita Ejen Ali ni dari Ejen Ali musim 1 lagi. Fadzi ni sebenarnya memilih sikit bab tengok kartun dan anime. Kalau jenis yang lukisan buruk, Fadzi memang tak suka tengok. Tapi kan, walaupun Ejen Ali ni hasil tangan orang Malaysia, Fadzi tak malu nak mengaku. Sebabnya memang cantik sangat dari segi kualiti lukisan, karekter, jalan cerita dan alih suara.

Fadzi ada cerita pasal info Ejen Ali Musim Pertama dan Ejen Ali Musim Kedua dekat sini - Siri Animasi Ejen Ali. In case korang masih blur-blur tak tahu cerita Ejen Ali ni pasal apa kan. Untuk entri kali ni, Fadzi nak cerita pasal watak-watak yang ada dalam Ejen Ali Musim 1. 

Watak-Watak Dalam Siri Animasi Ejen Ali Season 1

Watak-watak dalam Siri Animasi Ejen Ali Musim 1 ni ada 20. 20 watak ni kiranya agak utama dan selalu ada dalam scene.  

Ejen Ali
Nama: Ejen Ali
Teras: Tekno 
Ali adalah watak utama dalam cerita Ejen Ali. Ali ni sejenis budak yang macam Nobita dalam cerita Doraemon. Suka bangun lambat, lambat pergi sekolah, selalu fail exam, jadi mangsa buli. Umur Ali ni baru je 12 tahun. Kira kalau ikut sistem Malaysia betul, Ali akan ambil exam UPSAR lah kan. Tapi ramai yang anggap Ali umur 9 tahun sebab saiz badan dia kecil. 

Semuanya terjadi bila Ali terambil I.R.I.S dan dikejar oleh Dos dan Trez. Lepas tu Ali aktifkan I.R.I.S untuk selamatkan diri masa pertama kali kena serang dek Dos dan Trez. Jadi, nak tak nak, Ejen Ali terpaksa (dia suka sebenarnya) jadi ejen sementara M.A.T.A cuba nak pisahkan I.R.I.S daripada Ali. 

Tapi masa awal-awal jadi ejen, Ali ni bagi Fadzi annoying gila. Berlagak hebat walaupun sebenarnya tak pun. Mula-mula Ejen Bakar yang jadi mentor Ali tapi mungkin sebab Ejen Bakar tak tegas. Lepas Ejen Rizwan jadi mentor dia, baru Ali jadi power sikit. Tapi masih lagi annoying macam biasa.  

Senjata dan gadget yang Ali ada adalah I.R.I.S, yoyo yang boleh menghasilkan serangan berbentuk shockwave, sepasang Aero Boot yang membolehkan Ali melompat lebih hebat dan Kickscooter.  

Comot
Nama: Comot
Teras: Inviso
Comot ni asalnya kucing Abang Bear. Abang Bear ni ada banyak kucing. Kucing-kucing ni digunakan oleh Abang Bear untuk mencuri termasuklah Comot. Asalnya Comot curi I.R.I.S daripada Ali. Tapi disebabkan Ali selamatkan Comot daripada Abang Bear, Comot pun pergi kepada Ali. 

Masa pertama kali Ali jumpa Comot, Ali ingatkan Comot ni kucing lama dia yang dah lama hilang iaitu Labu (Kelabu). Rupa-rupanya bukan. Ali ingat Comot tu Labu sebab masa jumpa tu, Comot kotor sangat sampai badan jadi warna kelabu. Masa mula-mula Ali jumpa dan bawak balik Comot ke rumah, ayah Ali tak setuju nak jaga sebab katanya Ali tak pandai jaga. Tapi, last-last ayah Ali pulak yang layan Comot.  

Comot berkebolehan untuk menjadi halimunan. Dengan cara ini, Comot boleh menyerang hendap ataupun boleh menyelinap ke mana-mana tanpa orang lain nampak. Comot juga menyerang menggunakan kukunya. 

Ejen Bakar
Nama: Ejen Bakar
Teras: Kombat
Bakar ini sebenarnya adalah ayah saudara Ali, adik kepada ibu Ali. Dalam Ejen Ali, Bakar digambarkan sebagai ejen yang kuat, perasan handsome dan suka makan burger. 

Bakar ni boleh kira penyeri dan pak lawak dalam cerita Ejen Ali. Dia selalu bagi kata-kata semangat pada Ali kalau Ali down. Bakar ni tak habis-habis nak mengorat Dos (watak jahat) dari awal diaorang jumpa. Tapi Bakar ni sejenis macam Ali lah jugak, slow sikit dan lambat faham.

Senjata dan gajet Ejen Bakar adalah Plasma Armor. Ejen Bakar boleh gunakan perisai ini untuk menghalang serangan musuh. Tapi mostly, Ejen Bakar lebih kepada guna seni pertahankan diri. Tak banyak nampak dia guna gajet melainkan guna perisai untuk elak serangan musuh. Tapi Ejen Bakar ni serius kuat jugak.

Ejen Alicia
Nama: Ejen Alicia
Teras: Neuro
Alicia adalah anak kepada General Rama tapi General Rama tak suka Alicia masuk misi. Biasalah kan, ayah mana tak sayang anak. Takut anak cedera. Alicia ni sejenis yang nakal dan degil juga. Ada masa dia tak ikut cakap General dan pergi misi senyap-senyap.

Alicia juga merupakan classmate Ali. Pengawas pulak tu. Student yang pandai dan selalu dapat nombor satu dalam kelas. Awal-awal sebelum Ali jadi ejen, Alicia selalu denda Ali sebab buang sampah merata dan datang sekolah lambat. Alicia nampak sangat tak suka pada Ali lebih-lebih lagi bila Ali dah jadi ejen.

Alicia hebat dalam jalankan misi. Lincahlah melompat sana sini, elak serangan lawan. Tapi macam budak-budak lain, kadang-kadang dia selalu bergaduh dengan Ali dalam misi sampai menjejaskan misi. Alicia ni lebih kurang macam Ejen Rizwan juga- nampak sombong dan tak ada perasaan.

Senjata yang Alicia guna adalah Balistik dengan bebola elektrik. Bebola elektrik Alicia ada beberapa jenis - untuk jatuhkan dan perangkap musuh ke lantai, bom meletup dan bom asap.

Ejen Rizwan
Nama: Ejen Rizwan
Teras: Inviso 
Ejen Rizwan terkenal sebagai ejen paling hebat dalam M.A.T.A. Ejen Rizwan ni perangai dia nampak sombong, tak ada perasaan dan sentiasa tenang. Masa pertama kali Ejen Rizwan ada misi dengan Ejen Ali, cara Ejen Rizwan berlawan sangat santai. Tapi dia boleh kalahkan ramai pengawal dalam satu masa. 

Djin (masa masih dalam M.A.T.A) ataupun Uno adalah mentor kepada Ejen Rizwan. Sebelum ni Ejen Rizwan tak adalah sombong dan tak ada perasaan. Lepas saja Djin dikatakan mati 5 tahun lepas, Ejen Rizwan mula jadi macam tu. Terkilan kot sebab hilang orang yang dia hormat dan kagumi. Even selalu nampak dia macam tak ada perasaan, tapi masa episod last, baru Ejen Rizwan nampak ada perasaan bila Uno/Djin muncul. Dia macam tak percaya, konfius dan marah bila Uno/Djin datang balik dan belot pada M.A.T.A.

Ejen Rizwan ni ada satu perangai dia suka tiba-tiba muncul. Dalam tengah orang bercakap, tiba-tiba dia muncul. Dalam tengah genting ejen-ejen lain nak kalah, Ejen Rizwan tiba-tiba muncul untuk selamatkan keadaan. 

Lagi satu perangai pelik Ejen Rizwan, dia suka makan lolipop. Yang tak boleh terimanya, tengah berlawan dengan musuh pun masih sempat buka plastik lolipop dan makan. Lolipop kegemaran Ejen Rizwan berjenama Candy Pop.

Senjata yang Ejen Rizwan gunakan adalah sarung tangan yang boleh menghasilkan gegaran. Biasanya Ejen Rizwan akan target dua jari telunjuk dan jari hantu tepat pada titik lemah pada badan musuh. Selain tu, Ejen Rizwan juga akan gunakan batang lolipop yang dia selalu makan untuk campak dan tuju pada titik lemah musuh. Ejen Rizwan pun power bab-bab menyamar.    

General Rama
Nama: General Rama
Teras: Neuro
General Rama ni ayah kepada Alicia. Dia juga merupakan ketua kepada ejen-ejen lain. Biasanya General Rama tak turun padang, dia cuma berikan arahan melalui skrin. Tak pernah lagi General Rama keluar secara face to face dengan ejen-ejen yang lain.

General Rama pada asalnya nak hapuskan Ali sebab dia tau terlalu banyak pasal M.A.T.A. tapi last-last dia terima juga Ali dan bagi Ali pergi misi. Tapi mostly Ali memang selalu kena marah dengan General Rama.

General Rama punya trademark bila dia suka sebut "Bertindak segera!" dan "Deyyy!".

Ejen Jenny/Cinco
Nama: Ejen Jenny Woo
Teras: Tekno 
Ejen Jenny ni pakar dalam buat gajet-gajet yang menggunakan teknologi M.A.T.A. Orangnya sangat lembut, cakap pun sopan santun je. Ejen Jenny selalu buat muka bila Ejen Bakar puji diri sendiri depan ejen-ejen lain.

Kebiasaanya Ejen Jenny akan dilihat asyik pegang tablet dengan pen stylusnya. Dia juga selalu nampak dalam pusat penyelidikan M.A.T.A. je. Tak pernah nampak Ejen Jenny dekat luar. Tak pernah juga tengok Ejen Jenny sertai mana-mana misi dekat luar.

Tapi kan, masa episod akhir, rupa-rupanya Ejen Jenny ni pembelot. Dia dah ditugaskan oleh Uno untuk masuk ke dalam M.A.T.A. dan jadi pembocor rahsia. Isk isk isk. Semua orang tak percaya Ejen Jenny jahat sebab dia sweet sangat. Nama sebenar Ejen Jenny adalah Cinco.

Viktor
Nama: Viktor
Viktor adalah kawan baik Ejen Ali. Kawan sekelas Ali dan Alicia juga. Selalu dapat nombor dua dalam kelas. Viktor suka bermain game. Game favourite Viktor dan Ejen Ali adalah Detektif Jebat. 

Nampak Viktor ni macam tak kisahkan Ali pun even diaorang ni kawan baik. Sebab mata dia selalu menghadap game dekat tablet. Tapi kadang-kadang Viktor selalu bagi nasihat yang berguna untuk Ali.  

DR Ghazali
Nama: Dr Ghazali
Dr Ghazali adalah ayah kepada Ejen Ali. Dia juga salah seorang daripada peneraju utama Cyberaya. Kepakaran Dr Ghazali adalah dalam bidang komputer dan elektrik. Isteri Dr Ghazali atau mak Ali dah meninggal. Jadi Dr Ghazali sorang je yang jaga Ali

Tapi dalam masa yang sama, Dr Ghazali ni terlampau busy sampai tak terjaga Ali. Ali ni lebih kurang terabai juga lah sebab biasanya Dr Ghazali pergi kerja awal pagi dan balik kerja lewat malam. Hujung minggu pun masih bekerja.

DR Mala
Nama: Dr Mala
Dr Mala adalah salah seorang peneraju utama Cyberaya. Kepakarannya adalah dalam bidang kuasa dan tenaga. Tak banyak pun Dr Mala keluar dalam musim pertama ni.

DR Tong
Nama: Dr Tong
Dr Ting juga merupakan salah seorang peneraju utama Cyberaya. Kepakarannya adalah dalam bidang bioteknologi. 

Shaun & Syed
Nama: Shaun dan Syed
Shaun dan Syed adalah peljar sekolah yang sama dengan Ali. Kedua-dua ini kuat membuli budak termasuklah Ali.

Wak Musang
Nama: Wak Musang
Wak Musang adalah seorang penjual nasi lemak berdekatan dengan sekolah Ali. Dalam pada masa yang sama juga, Wak Musang menjadi seorang information broker. 

Watak Wak Musang ni keluar sekejap-sekejap je dan mostly dia keluar dalam keadaan menjual nasi lemak, berjumpa dengan orang jahat untuk bagi maklumat dan sebagainya. Di akhir season 1, Wak Musang kena tangkap dan dipenjarakan di dalam M.A.T.A. 

Uno/Djin
Nama: Uno/Djin
Uno adalah ketua orang jahat. Sebenarnya Uno ini adalah salah satu ketua teras M.A.T.A iaitu Djin - ketua teras Inviso. Tapi disebabkan Uno ada plan yang agak brutal untuk selamatkan Cyberjaya 5 tahun lepas, ketua-ketua teras lain bertindak untuk menghapuskan Djin. Tapi Djin berjaya untuk terus hidup, hilang tangan kiri dan berubah imej menjadi Uno.

Uno masa dalam M.A.T.A adalah mentor kepada Ejen Rizwan. Diaorang memang sangat rapat dan Djin adalah satu-satunya orang yang Ejen Rizwan percaya macam keluarga sendiri. Waktu tu Ejen Rizwan memang happy. Ejen Rizwan juga merupakan pelajar terbaik Djin. 

Tujuan Uno sekarang adalah untuk mendapatkan I.R.I.S dan mengawal mainframe M.A.T.A. Masa musim 1, Uno tak banyak keluar. Dia hanya keluar untuk berlawan pada 2 episod terakhir iaitu masa berlawan dengan Rizwan dan masa berlawan dengan Ali. Mula-mula orang tak tahu dia adalah Djin sebab dia pakai mask. Tapi bila berlawan dengan Ejen Rizwan, mask Uno pecah dan baru orang tau sebenarnya Uno tu adalah Djin.

Uno sangat hebat dalam seni berlawan. Dan kelebihan Uno adalah bermain pedang dan kelajuan. Uno boleh bergerak dengan sangat laju dan menggunakan asap hitam sebagai salah satu penyamaran untuk mengelirukan musuh.

Dos
Nama: Dos
Dos ni salah seorang watak jahat dalam Ejen Ali. Orang bawahan Uno. Boleh kata perempuan hot jugak lah. Fadzi suka dengan cara pemakaian Dos. Walaupun pakai body suit, tapi still tak nampak seksi. Warna ungu tu pun dah nampak betapa misterinya Dos ni. 

Dos ni seorang yang sangat fokus bila ada misi. Antara orang yang paling Uno percayakan. Dos seorang yang terror berlawan dan pandai menyamar. Tapi kalau nak dibandingkan dengan Ejen Rizwan, Dos masih tak mampu nak lawan.  

Senjata yang dia gunakan adalah Velocity Boot yang boleh buat Dos lari laju dan lompat lebih tinggi, Shox Stix yang dijadikan sebagai pin rambut yang tajam yang boleh keluarkan kuasa elektrik. Shox Stix ni juga mampu untuk melumpuhkan musuh buat sementara waktu. Senjata Shox Stix ni sangat power lah Fadzi rasa. Siap Dos boleh panggil balik Shox Stix tu datang pada dia. 

Selain itu, Dos juga menggunakan Plasma Blade yang boleh mengeluarkan suhu dan cahaya yang panas berbentuk pisau. Plasma Blade ni boleh potong hampir semua jenis permukaan. Ada lagi satu senjata Dos iaitu Crystal Flash yang mana bola Dos campak benda tu, keluar cahaya putih untuk musuh jadi tak nampak sekejap.     

Trez
Nama: Trez
Trez ni boleh kata kuat lah. Sekali dia hentak guna tangan, keluar gelombang yang boleh lambungkan orang lain. Dia ni memang kasar gila dan suka buat perangai sendiri.

Senjata Trez adalah tangan bioniknya - Cybernetic. Tangan ni sangat powerful. Sekali dia hentak lantai, impak yang dikeluarkan boleh menghasilkan gelombang getaran. Selain daripada itu tangannya itu boleh mengangkat berat 10 kali ganda daripada kebolehan manusia sebenar. Tapi tangan ni ada kelemahan yang mana ianya perlu dicas untuk beri tenaga.

Uno ambil kesempatan merekrut Trez dengan menawarkan bateri untuk charge tangan Trez. Uno juga mampu untuk mengawal tangan Trez dan bagi kejutan elektrik kalau Trez melawan.

DR Aaron
Nama: Dr Aaron
Aaron merupakan seorang saintis yang bagi Fadzi ciptaan-ciptaan dia memang power tapi dia terlalu obses dengan teknologi sampai melampaui batas normal manusia. Dia ni seorang yang perangai pelik-pelik sampai masa sekolah, semua kawan-kawan dia tak boleh terima perangai dia. So, lebih kurang macam kena pulau jugak lah Aaron ni. 

Tapi disebabkan kehebatan Aaron merekacipta alatan berteklonogi tinggi, dia diambil bekerja dengan Dr Tong. Dan masa tu, Aaron ada tunjuk ciptaan terbarunya iaitu NeuroGear kepada Dr Tong. NeuroGear dicipta untuk mengambil alih kawalan diri dan membuang segala emosi serta terima apa saja arahan. 

Dr Tong tak bersetuju dengan ciptaan Aaron tapi Aaron mendesak sampailah Dr Tong marah gila. Bermula dari waktu tu, Aaron jadi orang jahat dan cuba nak ambil alih pemerintahan Dr Tong.

Uno perlukan kemahiran Aaron untuk buat mesin memisahkan I.R.I.S daripada Ali. Jadi, Aaron tiba-tiba masuk dalam kumpulan Uno.

Komeng
Nama: Komeng
Komeng adalah watak jahat yang kerjanya asyik mencuri dan merompak. Dia merupakan ketua kepada mamat-mamat motor yang selalu merompak barang-barang berprofil tinggi. Komeng bekerja untuk Abang Bear.

Komeng selalu menggunakan motor berkuasa tinggi untuk merompak, melarikan diri dan menyerang ejen. Saiznya pendek tapi semangat tinggi. 

Abang Bear
Nama: Abang Bear

Abang Bear ni adalah salah seorang watak jahat dalam Ejen Ali. Perwatakannya nampak macam orang tua yang slow tapi geng-geng jahat memang hormat pada dia. Satu je yang nampak pelik sebab Abang Bear ni takut bini.  

Kebanyakan masa Abang Bear ni tunggu Komeng datang untuk bawakkan barang-barang rompakan pada dia. Antara yang selalu Komeng bawak pada Abang Bear adalah barang kemas. 

Barang-barang kemas ini dirompak oleh sekumpulan kucing yang ada kuasa. Kucing-kucing ini telah diubahsuai genetiknya untuk memiliki kuasa yang luar biasa. Kucing-kucing ini dikawal menggunakan komputer. Kiranya kalau kucing-kucing ni buat hal, Abang Bear akan hukum diaorang dengan menggunakan kuasa elektrik. 

Ha tu antara watak-watak yang agak selalu keluar dalam Siri Animasi Ejen Ali untuk musim pertama ini. Ada lagi watak-watak lain tapi diaorang tak selalu keluar macam watak-watak yang dah Fadzi senaraikan dekat atas ni. 

Korang tengok ke tidak Ejen Ali ni. Kalau korang tak tengok lagi, baik korang tengok. Sebab serius cerita Ejen Ali menarik gila dan lain daripada siri animasi yang ada dekat Malaysia ni.

Korang mungkin akan suka: 
Siri Animasi Ejen Ali Musim 1

Siri Animasi Ejen Ali Musim 1 | Kalau korang jadi friend Fadzi dekat Facebook, mesti korang tau yang Fadzi memang suka gila dengan Siri Animasi Ejen Ali. Setiap kali episod baru Ejen Ali keluar dekat TV, mesti ada je Fadzi update status pasal Ejen Ali.


Siri Animasi Ejen Ali Musim 1
Ejen Ali sekarang dah masuk Musim Kedua. Fadzi rasa Musim Kedua ini lebih hebat lagi daripada Musim Pertama. Tapi kalau nak faham cerita Musim Kedua, korang kena tengok Ejen Ali Musim Pertama dulu. Kalau tak, banyak yang korang tak faham.

Siri Animasi Ejen Ali Musim 1

Siri Animasi Ejen Ali Musim 1 ini ceritanya pasal seorang budak sekolah bernama Ali. Ali ini kalau korang tengok, ala-ala Nobita dalam siri animasi Doraemon. Maksudnya Ali ni sejenis budak yang agak lembap sikit lah. Fizikal lemah dan belajar pun agak lemah. Selalu jadi mangsa buli. 

Satu hari, Ali terambil satu barang milik M.A.T.A iaitu I.R.I.S yang menyebabkan 2 orang jahat iaitu Dos dan Trez kejar dia. Masa Dos dan Trez cuba untuk serang Ali, Ali terpaksa mengaktifkan I.R.I.S untuk selamatkan diri. Dan bermula dari waktu itu, Ali pun terjebak dalam misi menyelamatkan Cyberaya dari ancaman musuh.



Konflik dalam Ejen Ali ini adalah orang jahat nak ambil I.R.I.S dan Ali terpaksa berlawan untuk melindungi I.R.I.S. Ketika Ali berlawan untuk melindungi I.R.I.S banyak perkara yang dia terpaksa belajar dan berlatih untuk meningkatkan kuasa diri. Setiap kali mesti ada je musuh baru yang terpaksa Ali lawan untuk lindungi I.R.I.S dan dalam masa yang sama melindungi Cyberaya. 

Selain daripada konflik dekat atas, Ali pun terpaksa berdepan dengan konflik dalaman diri iaitu pasal lemah belajar, pasal jadi mangsa buli dan pasal kurang kasih sayang daripada keluarga.   


Episod Ejen Ali Musim 1

Dalam Musim 1, ada 13 episod kesemuanya. Dekat bawah ni Fadzi cerita la sikit sinopsis bagi setiap episod. Spoiler Alert! Kalau nak tengok dulu dan tak nak tau jalan cerita, jangan baca yang bawah ni ok. Terus scroll ke part seterusnya hahahha.

Misi: I.R.I.S
Dalam episod I.R.I.S, Dos dan Trez telah mencuri I.R.I.S daripada Pusat Penyelidikan M.A.T.A. Ali pulak terambil I.R.I.S secara tak sengaja dan dia telah diburu oleh Dos dan Trez. Ejen Bakar yang juga ayah saudara Ali datang untuk selamatkan Ali. Tapi Ejen Bakar dan Ali tertangkap. 



Dalam usaha untuk selamatkan diri, Ali terpaksa mengaktifkan I.R.I.S. Akhirnya diaorang berjaya untuk selamatkan diri daripada Dos dan Trez. Ali dibawa ke basement M.A.T.A dan bermula menjadi ejen. 

Misi: ALPHA
Dalam episod ALPHA, Aaron tengah tunjuk ciptaan terbarunya kepada Dr Tong. Ciptaan Aaron mampu untuk mengawal minda orang lain. Dr Tong tak bersetuju tapi Aaron berjaya mengawal minda Dr Tong. 


Latihan Ali untuk menjadi ejen pulak bermula dalam episod ini di bawah Ejen Bakar. Ali juga diberikan suit dan gajet untuk membantu dalam menjalankan misi. Misi pertama Ali adalah untuk menyiasat apa yang terjadi pada Dr Tong dan melaporkan pada M.A .T.A.

Masa menjalankan misi, Ali tersalah langkah dan terpaksa berlawan dengan orang jahat. Walaupun dah ada I.R.I.S tapi Ali masih belum mampu untuk melawan musuh. Masa Ali hampir penat kalah, Ejen Rizwan datang dan menyelamatkan keadaan. Waktu Rizwan berlawan, Ali nampak kagum gila dan terus admire Ejen Rizwan. Aaron pulak dipecat oleh Dr Tong.   

Misi: SERI
Dalam episod SERI, Ali dan Bakar tengah menjalankan misi menghalang Komeng daripada merompak barangan berharga. Semasa Ali dikepung, ada Pengacau Bertopeng datang selamatkan Ali. Tapi Komeng berjaya menyelamatkan diri. 

Pada episod kali ini, Alicia yang juga seorang ejen M.A.T.A baru kenal siapa Ali. Ali dan Alicia adalah kawan sekelas tapi mereka selalu bergaduh. Dalam misi terbaru, Alicia telah menyertai misi secara rahsia. Tapi semasa misi, Ali dan Alicia bergaduh dan menyebabkan Ejen Bakar kena serang dan pengsan. Kemudian Ali dan Alicia digantung daripada menjalankan misi.  



Kemudian, Komeng kembali buat hal dengan merompak bank. Alicia dan Ali pergi untuk menghalang Komeng. Mereka berjaya menyelesaikan misi dengan baik. Tapi General Rama marah sebab diaorang buat misi secara senyap-senyap. General Rama terlalu marah pada Alicia sebab dari awal Alicia memang tak dibenarkan untuk menyertai mana-mana misi. Tapi Ali cuba untuk selamatkan Alicia dengan mengaku bersalah. 

Dalam masa yang sama, Dos dan Trez sedang memerhatikan setiap pergerakan dalam M.A.T.A menggunakan kamera yang dipasangkan pada robot lipas. 

Misi: COMOT
Dalam episod COMOT, Komeng berjumpa dengan Abang Bear untuk menyerahkan barang-barang curi. Wak Musang pun datang untuk menunjukkan video I.R.I.S kepada Abang Bear. Abang Bear nampak berminat.

Hari ini adalah hari lahir Ali. Ayah Ali tak ingat hari lahir Ali dan Ali pun jadi sedih. Masa tengah buang sampah, Ali nampak seekor kucing hampir kena langgar dek kereta. Ali pun selamatkan kucing tu. Ali nak jaga kucing tapi Ayah Ali tak bagi.



Tapi Ali terus nak jaga sebab dia ingat kucing tu adalah kucing lama diaorang iaitu Labu. Ayah Ali bekeras tak nak jaga dan cakap tu bukan Labu sebab Labu dah lari masa Mak Ali meninggal. Ali sedih tapi lepas Ayah Ali pergi kerja, Ali tetap nak jaga kucing tu dan namakan ia Comot. Tapi rupa-rupanya Comot curi I.R.I.S. Ali gelabah dan terus telefon Ejen Bakar.

Ejen Bakar dan Alicia datang untuk membantu. Mereka kemudiannya datang ke lokasi di mana I.R.I.S ada iaitu di markas Abang Bear. Waktu tu, Comot bagi I.R.I.S pada Abang Bear. Mereka cuba untuk masuk ke markas Abang Bear dengan menyamar tapi kantoi. Komeng lawan Ejen Bakar dan Alicia. Alicia cuba selamatkan Comot dan kucing-kucing lain yang terperangkap tapi gagal. Akhirnya Ali, Alicia dan Ejen Bakar tertangkap.

Masa Abang Bear dan Komeng cuba melarikan diri, Comot rampas semula I.R.I.S dan berikan kepada Ali. Mereka pun berjaya melepaskan diri. Kemudian baru mereka tau ada kamera perisikan musuh di dalam M.A.T.A.    

Misi: BLUEPRINT
Dalam misi BLUEPRINT, Dos dan Trez sekali lagi masuk ke basement M.A.T.A untuk mencuri blueprint I.R.I.S. Ejen Rizwan dan Ejen Bakar cuba menghalang tapi Dos dan Trez berjaya mencuri cryptodrive pertama dan melarikan diri. 

Kali ini, misi mereka adalah untuk memindahkan cryptodrive kedua ke tempat yang lebih selamat. Ejen Rizwan mengetuai misi untuk selamatkan  cryptodrive kedua. Ketika Ejen Rizwan tengah memeriksa  cryptodrive kedua, tiba-tiba lampu terpadam dan mereka diserang oleh Dos dan Trez. 



Dos dan Trez berjaya mengambil  cryptodrive kedua dan melarikan diri. Ejen Bakar, Ali dan Alicia pergi ke tempat di mana Dos dan Trez ada. Mereka cuba dapatkan blueprint I.R.I.S semula. Comot datang tolong. Comot berjaya melarikan blueprint I.R.I.S daripada Dos dan Trez. Masa Trez terus kejar Comot, Ejen Rizwan datang dan selamatkan keadaan.

Di akhir episod ini, kelihatan ada orang yang cuba download data daripada blueprint I.R.I.S yang dah diselamatkan. Dan orang tersebut adalah Ejen Bakar.   

Misi: BANGKIT
Dalam episod BANGKIT, Aaron berjaya melarikan diri daripada penjara. Aaron pergi ke pejabat Dr Tong dan curi balik ciptaan-ciptaannya. 

Ali pulak tengah gigih menjalankan latihan bersama M.A.T.A tapi masih lagi gagal untuk berjaya. Dalam belajar pun, Ali tak perform langsung. Bila ada panggilan daripada M.A.T.A, Ali tak berminat nak pergi.

Misi kali ini adalah untuk menyelamatkan Dr Tong. Ejen Bakar dan Alicia pergi tapi terlewat. Dr Tong telah bertukar menjadi perangai seorang bayi. Ejen Bakar datang ke rumah Ali tapi Ali menyorok.



Rupanya Ali dah putus asa. Ejen Bakar nasihatkan Ali. Ali pun datang ke M.A.T.A selepas Ejen Bakar dapat panggilan M.A.T.A. Misi seterusnya adalah untuk menyelamatkan Dr Ghazali. Dr Ghazali adalah ayah Ali. Ali nak ikut serta misi tapi General Rama tak benarkan. Ali berdegil dan terus ikut misi.  

Di pejabat Dr Ghazali, Aaron dah mengawal Dr Ghazali. Ejen Bakar dan Alicia cuba selamatkan tapi gagal. Masa Aaron cuba keluar dari pejabat Dr Ghazali, Ali datang untuk selamatkan ayahnya dan berjaya. Tapi Aaron berjaya dilarikan oleh Dos dan Trez. 

Misi: PROTOKOL GEGAS
Dalam episod PROTOKOL GEGAS, Ali dan Alicia ada misi untuk ekori musuh. Tapi Ali buat hal dan gagal. 

Misi seterusnya, Ejen Bakar, Ali dan Alicia pergi menyiasat lokasi punca masalah yang mereka alami sekarang. Semasa misi, mereka berpecah untuk siasat keadaan. Waktu tu Ali tanya pada Ejen Bakar pasal Protokol Gegas. 
   
Ejen Bakar cerita pada Ali pasal Protokol Gegas. Protokol Gegas pernah dijalankan masa misi 5 tahun lepas semasa keempat-empat Ketua Teras turun untuk buat misi. Misi tersebut memang bahaya dan Ketua Teras Inviso telah tercedera parah. Tempat tersebut dah nak meletup dan Ketua Teras lain terpaksa ambil Protokol Gegas dan tinggalkan Ketua Teras Inviso.



Alicia berjaya cari punca masalah. Dos dan Trez tengah buat masalah dekat salah satu rektor. Ejen-ejen berjaya menghalang Dos dan Trez untuk mendapatkan Azuream. Dos dan Trez kembali ke markas mereka dan Uno muncul. Uno bagi amaran pada Dos dan Trez supaya jangan gagal lagi.

Misi seterusnya ejen-ejen terpaksa berpecah dan siasat setiap lokasi stesen jana kuasa. Ali dan Alicia ditugaskan untuk siasat bersama tapi mereka bergaduh. Ali berjaya jumpa Dos dan Trez. Semasa cuba memanggil ejen lain, ada masalah komunikasi jadi Ali suruh Comot panggilkan yang lain.

Masa tengah berlawan, Ali dan Alicia bergaduh lagi dan menyebabkan Dos berjaya melarikan Azuream. Alicia pulak dalam bahaya. Ejen Rizwan yang sedang berlawan dengan Trez mengarahkan Ali menjalankan Protokol Gegas - meninggalkan Alicia dan menghalang Dos. Tapi, Ali tak ikut arahan dan selamatkan Alicia. Dos pulak terlepas dengan Azuream. 

Misi: PRESTASI
Dalam misi PRESTASI, M.A.T.A mula meragui kebolehan Ali untuk jadi ejen. Jadi General telah siasat dan soal setiap ejen dalam kumpulan untuk membuat keputusan sama ada untuk terus membiarkan Ali menjadi ejen atau hapuskan Ali.

Episod kali ini lebih kepada flashback episod-episod yang lepas. Dan bermula daripada episod kali ini juga, Ali telah diarahkan untuk berlatih di bawah Ejen Rizwan.

Misi: POTENSI
Dalam misi POTENSI, EJen Rizwan mula melatih Ali dengan lebih hebat. Dalam episod ini, Ejen Rizwan berjaya untuk mengeluarkan potensi Ali dan juga I.R.I.S. Ejen Rizwan juga melatih Ali untuk menggunakan I.R.I.S dengan lebih efisien.


Masa Ali dah mula menggunakan I.R.I.S 100%, Ejen Rizwan berpuas hati. Ali pun nak bagi Ejen Rizwan lolipop tapi Ejen Rizwan menolak. Katanya mereka di sini untuk menjalankan misi dan bukannya berkawan.


Ali pelik kenapa Ejen Rizwan bersikap keras hati lalu dia bertanya kepada Ejen Bakar. Ejen Bakar pun cerita yang sebenarnya Ejen Rizwan jadi macam tu sebab kehilangan mentornya iaitu Djin, Ketua Teras Inviso.


Pada hari latihan terakhir, Ali akan menjalankan misi latihan untuk mendapatkan Intel yang terkandung dalam server kumpulan Tedung. Semasa misi, Ejen Rizwan dan Ali berpecah. Tapi dalam diam sebenarnya Ejen Rizwan meninggalkan Ali untuk buat misi sendirian. Bila dah terkantoi dengan kumpulan Tedung, Ali cuba hubungi Ejen Rizwan tapi tak berjawab. Ali terpaksa menyelamatkan diri sendiri. 


Masa Ali hampir-hampir ditembak, I.R.I.S bertukar kepada Override Mode dan Ali berjaya menyelamatkan diri. 

Misi: SENSASI
Dalam misi SENSASI, Ali, Ejen Bakar dan Comot sedang menjalankan misi untuk hack telefon Wak Musang. Masa tengah buat misi, Komeng datang dan kejar Wak Musang. Ali dan Ejen Bakar pergi untuk dapatkan Wak Musang tapi masa tengah kejar Komeng, ada lori yang terjatuh dan hampir mengenai Auntie Fey. 

Ali berjaya menyelamatkan Auntie Fey. Waktu tu Auntie Fey tengah record video dalam phonenya dan terrakam sekali aksi Ali menyelamatkannya. Auntie Fey mula menviralkan video tu.


Bila video dah viral, Ali buat Page Waubook untuk Cyberwira dan mula menjadi popular. Masa perjumpaan M.A.T.A, Ali asyik dengan telefonnya dan menyebabkan General Rama marah.  

Masa tengah menjalankan misi pun, Ali masih bermain dengan telefon dia. Disebabkan Ali main phone masa misi, musuh lain telah datang dan merosakkan misi. Ejen Bakar perasan dan marahkan Ali main phone masa misi. Tapi Ali melawan dan buat Ejen Bakar terasa hati. 

Abang Bear buat jahat dengan menculik Viktor. Ali terpaksa selamatkan Viktor bersendirian sebab Ejen Bakar tak nak terima panggilan daripada Ali. Masa Ali hampir-hampir kalah, Ejen Bakar datang untuk selamatkan Ali tapi masih lagi berkecik hati dengan Ali. Akhirnya Viktor dapat diselamatkan.

Di akhir episod, masa nak masuk ke basement M.A.T.A. Ejen Bakar ditangkap sebab dituduh sebagai pengintip musuh. 

Misi: BUKTI
Dalam misi BUKTI, Ejen Bakar disoal sebagai seorang musuh M.A.T.A. Mereka juga tunjukkan video Ejen Bakar mendownload data daripada blueprint I.R.I.S. Ali masih tak percaya yang Ejen Bakar adalah pembelot sebab dia percaya Bakar tak akan belot dan nak tengok bukti. Tapi Ejen Jenny dan Ejen Rizwan tak bagi Ali tengok bukti.

Jadi, Ali curi-curi masuk ke dalam M.A.T.A. untuk tengok bukti itu. Ali berjaya melihat bukti dan kesan sesuatu yang pelik terjadi pada Ejen Bakar. Rupa-rupanya Ejen Bakar telah dikawal oleh Aaron. 

Dengan menggunakan data yang ada, Ali mencari tempat persembunyian Uno. Semasa Ali tengah cari maklumat, Ejen Rizwan masuk ke M.A.T.A. Ali sempat melarikan diri. Ejen Rizwan pula ternampak maklumat yang Ali tinggalkan.


Ali pergi ke tempat Uno dan siasat apa yang berlaku. Semasa Ali tengah siasat di lokasi Uno, Comot perasan ada orang nak masuk. Ali dan Comot sempat menyorok masa orang itu masuk. Rupa-rupanya orang itu adalah Ejen Rizwan. Ali serang Ejen Rizwan dan Ali mula meragui Ejen Rizwan. Dia ingat Ejen Rizwan adalah Uno.

Ali lari dari Ejen Rizwan dan bertembung dengan Dos, Trez dan Aaron. Ali tertangkap dan Aaron pakaikan Ali dengan mesin untuk memisahkan I.R.I.S. Sebelum sempat Dos mengaktifkan mesin, Ejen Rizwan selamatkan Ali.

Dalam masa Ejen Rizwan dan Ali tengah berlawan dengan Dos dan Trez, Uno muncul. Ali cuba serang Ali tapi gagal. Uno telah menyerang Ali dan Ali pengsan. Ejen Rizwan selamatkan dan membawa Ali lari. 


Misi: UNO
Dalam misi UNO, Ejen Rizwan sempat membawa Ali ke basement M.A.T.A. Ejen Rizwan mencadangkan untuk membawa Ali ke HQ supaya I.R.I.S dapat diselamatkan. Masa tengah berkomunikasi dengan General Rama, tiba-tiba ada gangguan dan Uno telah muncul di skrin. Rupa-rupanya Uno telah hack sistem sekuriti M.A.T.A.

Uno telah pecah masuk ke dalam M.A.T.A dan Ejen Rizwan arahkan Ejen Jenny untuk bawa Ali ke HQ. Tapi disebabkan laluan yang nak pergi ke HQ telah dipecahkan oleh Trez. Ejen Jenny cadangkan untuk pergi ke Bunker.


Sebelum masuk ke Bunker, Ali suruh Comot untuk dapatkan Ejen Bakar secara rahsia. Kemudian Ejen Jenny dan Ali turun ke Bunker. Ejen Rizwan pula pergi menghalang Uno, Dos, Trez dan Aaron. Waktu nak halang diaorang, identiti Uno telah terbongkar. Uno sebenarnya adalah Djin yang juga mentor kepada Ejen Rizwan. Ejen Rizwan nampak sangat keliru dan terkejut. 

Di dalam Bunker, Ali cuba untuk mengaktifkan Override Mode. Masa Ali baru nak bermula, Ejen Jenny telah bertindak untuk mencederakan Ali. Rupa-rupanya Ejen Jenny adalah pengintip musuh. 

Di akhir episod, Aaron, Dos dan Trez berjaya masuk ke Bunker dengan bantuan Ejen Jenny.  


Misi: OVERRIDE
Dalam Misi OVERRIDE, Ejen Rizwan dibelasah bertubi-tubi oleh Uno. Semasa Ejen Rizwan hampir kalah, Uno ajak Ejen Rizwan untuk sertai dia tapi Ejen Rizwan tolak. Dan Uno terus mencederakan Ejen Rizwan dengan teruk menggunakan pedang. 

Di dalam Bunker, Dos menyuruh Aaron pisahkan Ali dengan I.R.I.S. Tapi Aaron nak tunggu Uno. Trez tumbuk Aaron sampai pengsan. Jenny pasangkan mesin pemisah pada Ali. Sebelum sempat mesin dihidupkan, Comot datang. Trez cuba serang Comot tapi dibelasah oleh Ejen Bakar. 

Ejen Bakar tak mampu nak lawan Trez sorang-sorang jadi dia minta tolong Jenny. Lepas Jenny tumbuk Ejen bakar menggunakan droid, baru Ejen Bakar tau Jenny adalah pembelot. Comot serang Dos tapi telah dicampak oleh Trez. Ejen Bakar pulak teruk dibelasah oleh droid.

Uno akhirnya masuk ke dalam Bunker. Sebelum Jenny memulakan proses pemisahan, Ejen Bakar sempat tumbuk Uno. Uno pun serang Ejen Bakar sampai dia pengsan. Ali tak boleh terima kenyataan lalu Override Mode diaktifka secara tak sengaja. 


Ali berlawan dengan Uno. I.R.I.S mengawal segala network dan robot yang berada di sekelilingnya. Uno sedikit pun tak boleh nak lawan Ali. Uno cuma mampu untuk merosakkan segala droid yang ada. Msa Uno nak serang Ali, Ali telah merosakkan tangan robot Uno dan berjaya mengalahkan Uno.

Jenny berjaya mengawal droid dan menyebabkan Ali terperangakap. Jenny pakaikan mesin pemisah pada Ali dan berjaya untuk pisahkan I.R.I.S daripada Ali. Ali pengsan. Sebelum sempat Jenny bagi I.R.I.S pada Uno, Alicia sempat datang untuk menghalang. Comot telah mengambil I.R.I.S.

Jenny mengaktifkan bom dalam Bunker dan melarikan diri dengan Uno. Alicia berjaya selamatkan Ali, Comot dan Ejen Bakar.

Di akhir episod, Ali tersedar dari pengsan dan berada dalam biliknya. Ali terkejut sebab Ejen Bakar ada di sebelahnya. Masa berjumpa dengan General Rama, Ali ditawar untuk menjalani latihan di Akademi M.A.T.A. 

Masa Alicia nak serahkan I.R.I.S pada Ejen bakar untuk dihantar kepada HQ, Ali nak pegang I.R.I.S untuk kali terakhir. Masa nak pulangkan pada Ejen Bakar, Ali secara tak sengaja telah mengaktifkan I.R.I.S. semula. 


I.R.I.S

I.R.I.S atau "Infinity Retinal Intelligent System" adalah satu prototype ciptaan M.A.T.A. Tujuan utama I.R.I.S ini dicipta adalah untuk memberikan kuasa yang luar biasa pada pemakaiannya. I.R.I.S datang dalam bentuk kaca mata. 

I.R.I.S mampu untuk menganalisa persekitaran sesiapa yang memakainya termasuklah orang di sekeliling. I.R.I.S akan analisa pergerakan, jarak dan meramal apa yang akan terjadi serta beri cadangan apa yang perlu dibuat untuk mengalahkan musuh atau menghalang situasi yang buruk. 


Pemakai akan melihat segala maklumat tersebut melalui arahan berbentuk hologram yang ditunjukkan pada lensa I.R.I.S. I.R.I.S juga mampu untuk melihat persekitaran menggunakan X-ray. Disebabkan I.R.I.S adalah masih dalam bentuk prototaip, setiap kali Ali menggunakannya, semakin banyak kebolehan lain yang ditemui pada I.R.I.S.

Idea untuk menghasilkan I.R.I.S tercetus disebabkan terlalu banyak musuh yang datang menyerang Cyberaya dan dalam masa yang sama tenaga ejen pada waktu itu tidak mengcukupi untuk membanteras segala kejahatan. Jadi, Ketua-Ketua Teras telah bersepakat untuk mencipta satu alat yang mampu untuk memberi tenaga luar biasa kepada ejen-ejennya. 

Tapi, disebabkan Ketua Teras Inviso telah mengubahsuai I.R.I.S, ianya berpotensi untuk menjadi bahaya kepada siapa yang pakai. Sebab itu lah, projek I.R.I.S ditamatkan. Tapi disebabkan masih ada orang yang tau pasal kehebatan I.R.I.S, orang-orang jahat cuba untuk dapatkannya supaya dapat menguasai Cyberaya. 


M.A.T.A

M.A.T.A atau "Meta Advance Tactical Agency" adalah satu agensi perisikan di Cyberaya. Tiada orang yang tahu pasal M.A.T.A termasuklah polis di Cyberaya. Yang tahu cuma peneraju Cyberaya. Teknologi yang ada di M.A.T.A adalah 3 tahun lebih awal daripada teknologi di Cyberaya. Ini untuk memastikan M.A.T.A selalu lebih maju dalam bidang teknologi. 


M.A.T.A diterajui oleh 4 orang Ketua Teras iaitu Zain, Dayang, Ganz dan Djin pada masa dulu. Kini M.A.T.A hanya diterajui oleh 3 orang kerana Djin dikatakan telah terkorban semasa menjalankan misi. 

Teras M.A.T.A

Dalam M.A.T.A ada 4 Teras Utama iaitu Neuro, Tekno, Inviso dan Kombat. Keempat-empat teras ini mempunyai kelebihan dan kepakaran masing-masing. Satu team yang lengkap mesti mempunyai ejen dari setiap teras. 

Neuro
Ejen-ejen di bawah teras Neuro ini paling berpengetahuan, pakar dalam menganalisa dan membuat rancangan. Diaorang akan dapatkan maklumat-maklumat yang berguna dan gunakan maklumat tersebut untuk mengatur strategi dalam menentang ancaman. Teras Neuro lebih dikenali dengan warna kuning.

Tekno
Ejen-ejen di bawah teras Tekno pulak merupakan pakar dalam teknologi. Mereka mampu mencipta peralatan canggih dan menjadikan senjata yang rumit. Diaorang mahir menggunakan gajet-gajet yang hebat. Teras Tekno lebih dikenali dengan warna merah.

Inviso
Ejen di bawah teras Inviso pula adalah ejen yang tangkas dan licik. Diaorang ni pakar dalam menggunakan helah dan penyamaran. Teras Inviso dikenali dengan warna hitam dan kelabu.

Kombat
Ejen di bawah teras Kombat pulak adalah ejen-ejen yang kuat dan handal berlawan. Mereka mahir dalam seni mempertahankan diri. Teras Kombat dikenali dengan warna biru.

Ha, bila korang baca entry ni korang rasa teruja tak nak tengok? Mesti excited kan. Serius kalau korang tengok ni, korang akan follow dari musim 1 sampai musim 2 sekarang ni. Korang boleh tengok siri animasi Ejen Ali ni di tonton.my ataupun dekat Yotube Ejen Ali.