Apa Itu SGshop Dan 5 Sebab SGShop Website Terbaik Untuk Shopping Online | Lepas dari Fadzi buat entry pasal beli barang dekat SGshop hari tu, ramai yang tanya pasal SGshop.  Jadi hari ni Fadzi nak share dengan korang apa itu SGshop dan kenapa SGshop ni adalah website terbaik untuk shopping online.

SGShop 11.11 Sale
Website SGShop Malaysia

Apa Itu SGshop?

SGshop adalah satu online website yang mana korang boleh pilih dan beli pelbagai jenis barang daripada China. Ada macam macam jenis barang yang korang boleh jumpa dekat sini termasuklah pakaian, perabot, peralatan dapur, alat elektronik dan barangan sukan.

SGshop ini sebenarnya adalah sebuah place market yang mana mana-mana penjual atau supplier boleh jual bermacam barangan mereka. Korang tinggal pilih barangan yang korang nak saja dan beli.

SGshop akan menjadi orang tengah antara korang (pembeli) dengan penjual di China. Bila korang dah pilih barang dan bayar, SGShop akan bertanggungjawab untuk menghantar barangan korang dari China sampai ke depan rumah korang. Best kan? Rasa lebih selamat dan dipercayai.

Fadzi sendiri dah beli barang dekat SGshop ni dua kali. Korang boleh baca entry yang Fadzi buat pasal SGshop sebelum ni.

1111 Tresure Hunt-SGshop


5 Sebab SGshop Adalah Website Terbaik Untuk Shopping Online

Nak tau kenapa Fadzi rasa SGshop ni tempat yang best untuk shopping online? Meh, Fadzi share sikit.

1. Pelbagai Pilihan

Kalau korang shopping dengan SGshop, korang akan dapat banyak pilihan barangan. Dari sekecil-kecil barang sampai lah sebesar-besar barang. Barang-barang yang rare pun korang boleh jumpa dekat sini.

Untuk cara penghantaran barang yang korang beli dari China ke Malaysia pun korang boleh pilih sama ada nak pakai air atau sea shipping. Nak lagi murah, pakai sea shipping tapi lambat sikit. Kalau nak cepat, pakai air shipping tapi mahal sikit lah.

2. Harga Jauh Lebih Murah

Harga barang-barang yang dijual oleh seller di SGshop banyak yang murah daripada harga di pasaran Malaysia. Korang tak perlu beli barang secara borong pun korang dah boleh dapat harga yang murah.

Nasihat Fadzi, kalau nak shopping dengan SGshop, korang kena spend masa lebih sikit untuk bandingkan harga seller yang berlainan. Mesti boleh dapat harga yang paling murah.

SGShop 11.11 Sale
SGshop Haul yang Fadzi buat baru-baru ini

3. Boleh Dipercayai

Macam Fadzi dah cakap dekat atas tadi, Fadzi dah beli dengan SGshop 2 kali dah. Dan dua dua kali yang Fadzi beli tu, barang sampai dan selamat.

Tak adalah masalah kena tipu dengan seller barang tak sampailah, beli barang lain dapat barang lain atau dapat barang rosak. Setiap barang yang korang beli tu akan diperiksa supaya tak ada kerosakan atau salah barang sebelum dihantar ke Malaysia.

4. Memudahkan Urusan Jual Beli

Kalau korang guna servis 'Buy for Me' atau 'Smartshop', semua proses dari beli barang daripada supplier, pengumpulan barang, check kualiti barang, pembungkusan semula dan panghantaran ke Malaysia, semua dibuat oleh pihak SGshop. Korang dah tak payah pening-pening nak fikir pasal semua tu lagi.

Kerja korang cuma perlu pilih barang dan bayar. Selebihnya SGshop yang uruskan. Korang just goyang kaki tunggu barang sampai.

5. Mudah Difahami

Sebelum ni kalau nak beli barangan murah dari China, kebanyakan orang akan beli dekat Taobao. Memang boleh dapat murah tapi dieorang guna bahasa Cina. Bagi yang tak faham bahasa Cina, susahlah nak beli kan.

Dekat SGshop, kebanyakannya pakai bahasa Inggeris. Senang nak faham. Kalau ada masalah nak tanya lebih lanjut, korang boleh chat je dengan customer service dieorang. Mudah je kan?

SGShop 11.11 Sale
Power bank Xiao Mi yang Fadzi beli dekat SGshop dulu

Fadzi dah shopping dengan SGshop. Korang tak nak cuba ke? Lagi bagus kalau korang ni jenis menjual barang. Korang beli je barang murah dari China. Bila barang sampai, korang jual semula dengan harga yang lebih tinggi sikit. Dapat untung.

Korang boleh cuba shopping dekat SGshop ni sempena dengan promosi 11.11 dieorang. Macam-macam promosi, offer dan games yang korang boleh join bermula dari 1 November sampai 15 November 2018 nanti.

1111 Tresure Hunt-SGshop

SGshop MY Onsite Promotional Campaign

Antara kempen promosi dan games yang korang boleh join nanti adalah bertemakan Tresure Hunt yang akan berlangsung sepanjang bulan November ini. Korang kena ingat tarikh-tarikh yang Fadzi list kan dekat bawah ni dan jangna lupa untuk join.

Level 1 - Introducing “SHIOK!” Membership To You!
Tarikh: 1/11/2018 hingga 30/11/2018

1111 Tresure Hunt-SGshop
Level 2 - Pre-order for 11.11 discounted items
Tarikh: 1/11/2018 hingga 10/11/2018


1111 Tresure Hunt-SGshop
Level 3 - Buy One Get One Free within 2 hours!
Tarikh: 1/11/2018, 3.00 hingga 5.00 petang

Level 4 - Money Money Come!
Tarikh: 2/11/2018 hingga 10/11/2018

1111 Tresure Hunt-SGshop
Level 5 - Grab Lucky Red Packet to win SGrewards!
Tarikh: 6/11/2018 hingga 7/11/2018

Level 6 - Lucky Slot!
Tarikh: 8/11/2018 hingga 10/11/2018

Level 7 - Massive Product DISCOUNT & FREE Service Charge on 11.11!
Tarikh: 11/11/2018


1111 Tresure Hunt-SGshop
Level 8 - Surprise Non-stop with Free Service Charge!
Tarikh: 12/11/2018 hingga 15/11/2018

Untuk details pasal SGshop Malaysia Onsite Campaign ni, korang boleh baca dekat sini -> 1111 Tresure Hunt-SGshop. Dah ready nak shopping?


Perkembangan Baby Newborn Anas | Masa Aneeq dulu Fadzi tak ada pun buat entry pasal perkembangan dia. Dan Fadzi rasa agak menyesallah sikit sebab banyak perkembangan Aneeq yang Fadzi dah tak ingat.


Perkembangan Baby Newborn Anas

Jadi kali ini, untuk Anas, Fadzi nak buat perkembangan Anas setiap bulan. Nak tulis buat kenangan apa yang terjadi pada Anas, apa yang Anas boleh buat setiap bulan. Nanti bila dah tua, Anas dah besar dan rasa rindu pada dia, boleh lah Fadzi throwback dekat entry blog ni je. 

Perkembangan Baby Newborn Anas

Okay, perkembangan untuk Anas masa dia mula-mula baru lahir. Dari keluar perut Mak sampailah 4 minggu. Cukup masuk umur Anas sebulan.


Perkembangan Baby Newborn Anas

Minggu 1

Dalam minggu pertama ni, Anas duduk di hospital. Kebanyakan masanya Anas duduk dekat dalam Nursery. Tak banyak perkembangan yang Fadzi boleh nampak sebab Fadzi datang ke hospital pun sekejap sekejap je. Sempatlah juga direct breastfeed Anas. 

Tapi tiap kali Fadzi datang untuk melawat dan susukan Anas, nurse yang jaga kata Anas aktif, tak nangis teruk pun. Setakat ook ekk ook ekk nak susu atau buntut dah basah je.


Perkembangan Baby Newborn Anas

Minggu 2

Minggu kedua ni pulak Anas dah boleh keluar hospital. Most of the time Anas masih kuat tidur sebab ada jaundis sikit. Jadi Fadzi dan Zul lebih kepada nak menyusukan setiap 2 jam, dan tukar diapers bila Anas berak.

Dalam minggu ini jugak, Fadzi dan Zul cuba untuk biasakan diri handle baby baru. Ye lah kan. Dah lama tinggal kerja-kerja menjaga baby kecik ni. Nak kena biasakan mandi, basuh berak dan kencing Anas.

Fadzi selalunya burp kan Anas, cara dukung. Waktu tu Anas mula cuba untuk angkat-angkat kepala dia. Tapi Fadzi kena tahan lah kepala dia supaya tak terjatuh ke belakang. 

Anas pulak bila dah masuk minggu kedua ni, dah pandai gerak gerak badan untuk pusing. Tapi of course dia tak pusing badan lagi. Cumanya ada lah nampak effort dia untuk pusing kan badan. Itu pun waktu dia lapar cari susu.

Hujung hujung minggu ni baru Fadzi berkesempatan untuk buat tummy time untuk Anas. Itu pun dua dua nampak kekok sangat. Fadzi letak Anas atas perut dan dada Fadzi. Anas duduk je situ. Dia just try nak pusing kepala je dan cuba untuk angkat. Maybe sebab tak larat lagi.

Bila Fadzi sapu tapak kaki dia guna jari perlahan-lahan, mesti Anas macam tarik kaki dan tangan dia sampai badan dia melengkun sikit. Mungkin sebab dia geli kot. Kalau ikutkan itu adalah Plantar Reflex.
  • Cuba tegakkan kepala semasa dukung pada bahu
  • Cubaan untuk pusing badan
  • Angkat kepala sekejap sekejap semasa dukung untuk burp dan tummy time
  • Bengkokkan sedikit badan kalau tapak kaki kena sentuh berulang kali

Perkembangan Baby Newborn Anas

Minggu 3

Masuk minggu ketiga ni, Fadzi dah start selalu kan buat tummy time dengan Anas. Hari pertama minggu ini Anas boleh angkat kepala agak lama jugak masa tummy time. 

Hujung hujung minggu ketiga ni, Fadzi perasan mata Anas dah boleh follow objek. Tapi kena letak objek tu dekat betul dengan mata Anas.

Dalam minggu ni Fadzi perasan yang Anas lebih kerap terjaga. Kalau 2 minggu sebelum ni, Anas lebih suka tidur je. Tapi masuk minggu ni, Anas selalu terjaga terutamanya pada belah malam. 

Minggu ketiga ni juga Fadzi perasan yang Anas lebih kerap minum susu berbanding dengan minggu lepas. Mungkin sebab minggu lepas Anas masih ada kuning. Sekarang kuning dah hilang dan kerap berjaga. Mungkin juga sebab perut dia dah makin membesar dan mampu untuk minum dengan lebih banyak.

Sekarang ni bila nak dukung Anas, Fadzi kena lebih berhati-hati sebab Anas dah pandai menendang. Walaupun tak kuat tapi risau jugak lah terutamanya masa nak mandikan Anas. Risau terjatuh dari dukungan masa dia tendang kuat.

Fadzi paling suka bila ada masanya Fadzi berborak dengan Anas, dia akan buat bunyi ohh ahh. Macam dia tengah membalas apa yang kita cakap pada dia. Fadzi layankan saja, konon-konon faham apa yang Anas cakap kan.

Bila Fadzi letak jari Fadzi dekat dalam tangan Anas, terus dia genggam. Rasa macam alooo, sweet sangat ni. Tapi sebenarnya itu adalah Palmar Grasp Reflex. Palmar Grasp Reflex ni adalah bila baby genggam bila ada objek kecil diletakkan dalam tapak tangan dia.
  • Tegakkan dan angkat kepala lebih lama masa tummy time dan dukung semasa burp
  • Mata ikut objek
  • Lebih kerap berjaga terutama pada waktu malam
  • Lebih kerap menyusu
  • Mula pandai menendang
  • Buat bunyi ohh ahh
  • Genggam tangan bila letak jari dekat tapak tangan

Perkembangan Baby Newborn Anas

Minggu 4

Tangan Anas dah mula menggenggam baju. Masa Anas menyusu, Anas akan grab belakang badan Fadzi atau dia akan genggam baju Fadzi. Masa Zul mandikan Anas pun dia sempat genggam baju Zul. Hujung-hujung minggu keempat ni pulak, Anas dah pandai grab dada Fadzi masa menyusu. Siap kena cakar woih. 

Bila kiteorang dukung Anas, mata Anas pandang je dekat muka kiteorang. Mungkin sebab pengelihatan baby kan agak terhad. Jadi bila kiteorang dukung die, baru dia nampak jelas muka mak ayah dia. Pandangan Anas ke arah muka pun makin lama. Tenung bukan main lama dan kusyuk tau.

Kaki Anas makin kuat. Setiap kali mandi dalam bath tub atau sink, Anas akan gunakan kakinya untuk menendang. Makin risau dibuatnya.

Hujumg-hujung minggu keempat ni, baru Fadzi perasan yang Anas suka tengok cermin. Fadzi bila nak burp kan Anas, Fadzi berdiri sebelah dengan cermin besar. Fadzi perasan yang kepala Anas asyik pusing ke belah kiri. Bila Fadzi tengok semula, rupa-rupanya Anas tengah tengok cermin. 
  • Genggam baju orang
  • Pandang muka dengan lebih lama apabila didukung
  • Makin kuat menendang
  • Suka tengok cermin

Setakat sebulan dengan baby baru ni, Fadzi masih lagi waras hahahha. Kurang tidur pada waktu malam itu dah pasti. Minggu ni Zul dah mula kerja dan Fadzi yang handle Anas dan Aneeq waktu siang.

So far, masih mampu nak kawal. Aneeq pun dengar cakap tapi kena pandai ambil hati dia. Bab memasak pun masih sempat. Anas pun behave je. Menangis kalau nak lapar, diapers penuh dan bosan berbaring dalam bilik.

Sekarang ni dah nak masuk umur sebulan Anas ni. Mesti makin banyak ragamnya. Semoga Fadzi dapat handle kedua dua Anas dan Aneeq dengan minda yang waras selalu. Heee.


Pengalaman Bersalin Anak Kedua Di Avisena Specialist Hospital | Alhamdullilah pada 29 September 2018, Fadzi dah pun selamat melahirkan seorang lagi anak lelaki secara kiwi vakum. Fadzi ada juga cerita pasal pengalaman Fadzi bersalin anak pertama dekat PPUM di ENTRY INI.


Pengalaman Bersalin Anak Kedua Di Avisena Specialist Hospital

Fadzi bersalin kali ini dekat Avisena Specialist Hospital dengan Doktor Mazita tepat pukul 1.33 petang. Fadzi dan Zul bagi anak lelaki kedua kiteorang nama Anas Anaqi. Maksud nama Anas Anaqi:

Anas: Kemesraan, cinta, kasih, mesra, periang
Anaqi: Keindahanku yang menawan hati

Pengalaman Bersalin Anak Kedua Di Avisena Specialist Hospital 

Hari ni Fadzi nak share sikit pengalaman Fadzi bersalin Anas Anaqi di Avisena Specialist Hospital ni.

29 September 2018 - Sabtu


3.00 pagi

Start 3 pagi Fadzi mula rasa tak lena tidur sebab contraction datang dalam anggaran masa 10-20 minit sekali. Waktu tu contraction tak sakit sangat lagi. Rasa macam sakit sakit manja je. Boleh lagi Fadzi nak berjalan-jalan, bergolek golek atas katil cuba untuk tidur.

Malam sebelum tu tak ada rasa apa-apa pun. Fadzi sebenarnya dah agak nak bersalin dalam minggu ni sebab dah masuk 38 minggu. Masa Aneeq dulu pun Fadzi bersalin tepat 38 minggu juga. 

Jadi Fadzi agak, kali ini mesti bersalin waktu yang lebih kurang sama juga. Dan orang kata instinct mak mak tu kan betul. Dah nak terbersalin pun hari tu. 

6.00 pagi

Contraction yang betul-betul rasa sakit macam tak boleh tahan start nak dekat pukul 6 pagi. Fadzi memang tak larat nak tidur dah. Jadi Fadzi bangun, kutip baju kotor semua dan pergi masuk washing machine. 

Lepas tu, sambung lipat baju yang Zul dah basuh dan keringkan malam tadi. Sambil sambil lipat tu, sambil sambil melayan contraction. Tapi rasa sakit sangat bila contraction datang dalam setiap 5-10 minit.

Waktu tu Zul dah bangun. Tengok Fadzi macam lain macam je kan. Terus dia tanya nak pergi hospital dah ke. Fadzi kata tak nak lagi. Fadzi pun telefon Mak sebba Mak kata nak datang hari tu.

Bila telefon Mak, Mak kata dia tengah bersiap. Abang dengan Kak Biena pun ikut sekali tengah bersiap. Lepas tu, Fadzi telefon kakak Fadzi - Kok, mintak dia datang jagakan Aneeq sementara nak pergi ke hospital nanti.

Kok sampai dekat rumah dalam pukul 7.30 pagi. Siap bawak bekal nasi goreng dengan kuih muih lagi. Sempat lah Fadzi breakfast karipap sedap sebelum pergi ke hospital. Masa nak gerak ke hospital tu, banyak kali jugak terberhenti masa berjalan ke kereta sebab sakit contraction.

Pengalaman Bersalin Anak Kedua Di Avisena Specialist Hospital

Bila dah sampai dekat Avisena, kiteorang masuk bahagian Emergency. Lepas register, Fadzi dibawak ke area observation. Lekat segala wayar CTG dekat perut untuk check jantung baby. Lepas tu datang bidan untuk check bukaan bawah. Waktu tu kalau tak silap Fadzi dia kata bukaan baru 2-3 cm.

Disebabkan kiteorang bayar sendiri, so nurse minta Zul ke kaunter pembayaran untuk buat bayaran deposit dulu. Jadi terbaringlah Fadzi dekat katil tu sesorang sementara Zul pergi bayar deposit. Kejap je pun. Lepas tu Zul dah datang semula.

10.30 pagi

Lepas tu terus Fadzi dibawa ke labour room. Nasib baik labour room tu tak boleh ambil gambar. Kalau tak lama dah Fadzi ambil gambar nak letak dekat blog. Hehehe. Nurse dekat situ dah bagitau awal-awal tak boleh ambil gambar atau video.

Tapi biliknya memang dah cukup selesa. Ada katil untuk mak meneran, ada katil baby dengan warmer, mesin CTG dan toilet sekali siap. Mula-mula nurse bagi baju untuk Fadzi salin. Bak kata orang, uniform bersalin.

Lepas tu, nurse tanya dah breakfast ke belum. Fadzi cakap dah makan pagi tadi. Nasib baik Fadzi dah makan. Kalau tak lapar lah sampai bersalin. Sepatutnya Fadzi boleh dapat makan breakfast tapi dah habis.

Bila nurse masuk lagi sekali, dia bawak macam-macam ubat. Fadzi kena cucuk ubat berak dekat punggung. Mula-mula Fadzi confused. Fadzi pun tanya "Ni ubat untuk tahan berak ke untuk bagi berak?" Hahahhaha adoi la.

Terus nurse tu cakap, eh kalau nak berak, pergi berak. Jangan tahan tahan. Ubat tu cucuk 2 bekas. Sebenarnya masa nurse cucuk ubat pertama tu, Fadzi dah rasa macam nak berak dah. Lepas tu nurse cucuk kali kedua, memang sah nak berak.

Fadzi pun terus masuk toilet dah berak. Memang lancar habis lah keluar semua. Rasa lega je. Masa nak basuh tu, boleh pulak contraction datang. Lama lah sikit duduk dalam bilik air tu menahan sakit contraction. 

Zul pulak keluar kejap untuk ambil beg baju. Ingatkan doktor dan nurse nak baju baby lepas bersalin nanti. Rupanya tak. Bila Zul balik ke bilik semula, dia siap bawak air kopi lagi untuk diri sendiri dan roti untuk Fadzi. Tapi Fadzi tak lalu nak makan pun.

Lepas tu Fadzi baring semula atas katil dan nurse mula pasang wayar CTG dekat perut. Pasang drip dekat tangan dan cucuk antibiotik. Bermula lah waktu Fadzi bertarung dengan sakit contraction. 

Ya Allah, sumpah masa beranakkan Aneeq, Fadzi tak pernah rasa sakit contraction macam ni sekali. Sakitnya Ya Allah rasa dah tak sanggup nak mengandung lagi lepas ni. Tapi cakap je lah kan. Kalau dapat baby lagi, mesti nak jugak hehehe.

Mak dan Ibu sempat sampai di hospital. Zul keluar kejap untuk jumpa Mak dengan Ibu. Waktu tu Fadzi tengah sakit sangat contraction. Masa Zul keluar tu, rasa macam nak menangis tanggung contraction sorang-sorang. Rasa macam lama sangat Zul keluar. 

Fadzi sebenarnya takut nanti Zul tak sempat masuk, Fadzi dah terberanak pulak. Bila Zul dah balik ke bilik semula, terus Fadzi cakap "Jangan keluar dah!" Hahhaha. Ya Allah serius. Sakit betul rupanya contraction ni.  

Dari lepas Zul masuk jumpa Mak dan Ibu, sakit contraction makin kuat. Setiap kali Fadzi ada contraction, heart baby mesti turun. Risau jugak. Masa Aneeq dulu pun macam tu jugak. Siap dah nak kena operate lagi tapi nasib baik tak kena.

Ada satu waktu tu, Doktor Mazita pun masuk dalam labour room untuk tengok keadaan Fadzi. Dia check bukaan tapi masih lagi 3 cm tak berubah. Jadi dia decide untuk pecahkan air ketuban. 

Pengalaman Bersalin Anak Kedua Di Avisena Specialist Hospital

Uih, pecahkan air ketuban tu boleh tahan juga sakitnya. Fadzi pun tak tahu doktor guna apa tapi, badan Fadzi bergoyang-goyang jugaklah masa doktor nak pecahkan air ketuban tu. Ingat kan pecah macam belon, terus pecah kan. Rupanya lama jugak.

Bila dah pecah, rasa ada air suam-suam keluar dekat bawah. Start daripada situ, contraction datang high peak terus. Setiap kali datang contraction lepas tu, sakit macam nak tercabut nyawa. Berpusing Fadzi kiri kanan tahan sakit.

Sampai satu waktu tu, memang sakit teruk. Fadzi pegang besi katil kuat-kuat tahan sakit. Nurse pun tanya nak pakai gas tak. Terus Fadzi cakap nak. Mula-mula Fadzi tak reti pakai. Fadzi sedut sikit-sikit. Still sakit. Rasa tak ada function pun pakai gas tu.

Lepas tu nurse tu cakap kena sedut dalam-dalam. Bila contraction datang je, sedut dalam-dalam. Fadzi pun apa lagi. Tiap kali contraction datang, terus sedut sedalam-dalamnya. Bila sedut tu, gila mamai kot. 

First time Fadzi sedut, Fadzi rasa dunia gelap gila. Lepas tu dengar suara orang macam kaset rosak - slow dan besar. Kali kedua Fadzi sedut, Fadzi rasa dunia cerah putih, lepas tu Fadzi baring atas katil dalam tunnel gelap. Rasa macma nak mati dah. Serius.

Lepas tu ada lagi yang Fadzi rasa lepas sedut gas tu dalam-dalam. Tapi Fadzi dah tak ingat. Fadzi cuba nak ingat tapi tak boleh. Fadzi ingat yang dua tu je. Kalau ikutkan, pengalaman bersalin ni seronok sebab sedut gas tu je kot. Hahahha. Yang lain tak best.

Dalam sakit contraction dan sedut gas tu, ada masa Fadzi kata rasa nak beranak dah. Nurse pun check bukaan. Dia kata baru 5cm. Ya Allah. Baru 5 cm tapi sakitnya Fadzi tak boleh tahan.

Zul tak berhenti-henti bagi kata-kata semangat dekat Fadzi. Fadzi pegang tangan dia tapi tak genggam pun rasanya. Even Fadzi genggam pun tak kuat. Sebab Fadzi tak nak sakitkan dia. Sepanjang masa Fadzi duk jerit "Allah, Allah". 

Sampai satu masa tu, Fadzi dah sakit teruk. Sedut gas pun tak mampu nak tanggung sakit tu. Lepas tu Fadzi rasa macam nak meneran. Fadzi pun cakap dekat Zul Fadzi rasa nak teran ni. Panggil nurse. Boleh pulak Zul kata sabar. 

Iskh, bab teran teran ni tak boleh control kot. Hahaha. Tapi betul Fadzi tak boleh nak control teran tu. Nak tahan macam mana kan. Fadzi cakap jugak dah tak tahan nak teran ni.

Nurse pun masuk dan check-check. Nurse kata tunggu doktor nak datang sambil prepare barang-barang semua. Katil belah bawah diaorang cabut supaya senang doktor nak sambut baby. 

Bila Doktor Mazita datang dan semua dah ready, doktor pun suruh ambil nafas panjang-panjang, tahan dan teran. Fadzi cuba banyak kali untuk teran. Cuba untuk tak kepit, tarik nafas panjang-panjang, tahan nafas selama mungkin dan teran sekuat mungkin. Tapi tak dapat jugak. Banyak kali jugak lah.

1.30 petang

Last-last, Doktor Mazita kata dia tolong guna kiwi vakum. Ada lah dalam 5 minit macam tu. Lepas tu lahirlah seorang budak lelaki yang berkepala agak lonjong side effect daripada vakum tu. 

Pengalaman Bersalin Anak Kedua Di Avisena Specialist Hospital

Doktor pun tanya baby lelaki ke perempuan. Fadzi tak sedar Fadzi ada sebut ke tak ke Zul yang sebut lelaki. Terus nurse letak baby yang berbalut atas dada Fadzi sambil sedut cecair dari mulut dan hidung baby.

Lepas tu nurse ambil balik baby untuk bersihkan. Sambil-sambil tu Doktor Mazita prepare untuk jahit bahagian bawah. Sebelum jahit tu, kena bius 3 kali cucuk. Mak aih. Sakit juga lah kena cucuk dekat bawah tu.

Lepas tu Doktor Mazita start jahit. Sambil sambil tu Fadzi borak dengan Zul dan doktor pasal  gas ethonox dan cakap dah tak nak beranak dah lepas ni. Doktor cakap "Tak pe, tak pe itu biasa". 

Hahahha, mesti doktor dah biasa dengar ayat tak nak beranak dah lepas ni tup tup beranak lagi kan. Tengah-tengah doktor tengah jahit, nurse datang balik dan bawk baby yang dah bersih untuk Zul azankan.

Bila dah setel jahit, Doktor Mazita pun ucap tahniah dekat Fadzi dan Zul, doktor dan nurse pun tinggalkan kiteorang berdua dengan Anas dalam labour room tu. Waktu tu tak ada wad kosong lagi so sebab tu kiteorang kena stay dekat dalam labour room tu. Sempat lah juga Fadzi susukan Anas.

Adalah dalam setengah jam kiteorang duduk dalam labour room sambil belek-belek Anas. Lepas tu, nurse datang untuk ambil Anas untuk bawa ke nursery. Fadzi pulak nurse bawa ke wad. Fadzi dapat wad 305 menghadap Hotel Bluewave.

Bila dah sampai dekat wad, nurse terus pasang ubat untuk kecutkan rahim melalui drip. Sakitnya uihh. Macam contraction nak bersalin. Orang kata rengat. Even baby tak menyusu pun rasa sakit macam tu.

Zul pulak buatkan air milo panas untuk Fadzi. Milo 3 in 1 je. Dekat wad tu ada disediakan. Nak minum tak larat sebenarnya. Nak makan lagilah tak larat padahal makanan tengah hari dah sampai masa Fadzi ada dalam labour room lagi.

Tak lama lepas tu, Mak dan Ibu pun sampai ke wad. Mak masuk je terus mata Fadzi berair. Rasa nak cakap, Mak sakitnya beranak ni. Tapi tak ada lah Fadzi cakap sebab segan dengan Ibu hahaha.

Lepas Mak dan Ibu sampai, Abang, Kak Biena dan Kak In pun sampai jugak. Excited dieorang nak tengok baby. Baby waktu tu ada dekat nursery. Lambat sikit baru dieorang hantar ke wad.

Tapi dieorang ni gelojoh sangat. Tak sabar nak tengok baby. Terus pergi nursery nak tengok. Bilik Fadzi sebelah je dengan nursery. Selain ibu bapa baby, orang lain tak boleh masuk. So, dieorang boleh tengok baby melalui tingkap dekat luar bilik nursery je.

Petang sikit baru nurse hantar baby. Fadzi susu kan sekejap. Struggle jugak lah sebab dah lama tak susu kan baby kan.

30 September 2018


6.30 pagi

Pagi tu Fadzi bangun dan nurse datang untuk hantar baby Anas. Dia kata malam tadi Anas okay lepas minum susu. Muntah sikit je. Jadi Fadzi pun bagi lah susu badan pulak. Zul pun dah bangun siap-siap semua.

Hari ni cuma perlu tunggu Doktor Mazita datang untuk check Fadzi dan Doktor Vidya untuk check baby Anas. Lepas tu dah boleh clearkan bil dan balik. Itu pun kalau doktor bagi discaj lah. Nurse dah ambil baby Anas balik ke bilik nursery.

Fadzi confident habis hari ni boleh discaj. Tapi nak tunggu boleh discaj tu lama betul. Banyak pulak procedure nya. Nak tunggu breakfast sampai, lapar pulak rasa. Zul pun turun bawah nak cari makanan.

Tengah Zul pergi beli, breakfast pun sampai. Fadzi makan je lah dulu. Hehehe. Bila Zul dah balik semula, dia pun makan jugak. Fadzi siap-siap kemas apa yang patut. Sekarang cuma tunggu doktor datang dan bagi approval untuk discaj.

Doktor Mazita datang agak lewat jugak. Dalam 11 pagi lebih kurang. Lepas check Fadzi, semua okay. Dah boleh discaj. Zul turun untuk selesaikan bil Fadzi. Total harga bersalin Fadzi RM4.9k termasuk cas untuk vakum kiwi. Tinggal tunggu doktor baby je nak check Anas dan boleh balik.

Konon nya lah. 

Tunggu punya tunggu sampai makanan tengah hari pun sampai. Fadzi makan dulu. Nasib baik makanan sedap. Tapi nak tunggu balik rumah dengan baby baru tu, tak sabar betul. 

1.30 petang

Dapat call dari bilik nursery minta Zul masuk ke sana untuk jumpa dengan Dr Vidya. Fadzi pun ikut sekali. Ingatkan dapat berita gembira Anas dah boleh discaj. Rupanya tak.

Pengalaman Bersalin Anak Kedua Di Avisena Specialist Hospital

Dr Vidya kata Anas masih lagi tak kencing even nursery caretaker dah topup susu formula. Even masa diaorang bagi susu formula tu pun Anas macam tercari-cari nampak macam lapar.

So I blame myself sebab mungkin susu badan tak cukup.

Jadi solutionnya, Dr Vidya kata diaorang terpaksa bagi drip pada Anas 24 jam dan monitor air kencing dia. Kalau Anas kencing dan kadar kencing tu okay, dia okay. Tapi kalau tak okay, mungkin ada condition dalaman badan dia yang tak okay.

Keluar bilik dari jumpa Dr Vidya, serius sebenarnya Fadzi masih blur dan macam tak faham apa yang jadi. Nampak macam tak ada perasaan.

Tapi bila nampak Zul dah lain macam, nampak sedih, baru Fadzi sedar this is serius. Bila masuk dalam wad, Zul peluk dan tanya Fadzi okay?

Waktu tu baru Fadzi macam rasa sebak. Mata dah berair tapi Fadzi tak nak Zul sedih. So Fadzi cakap Fadzi okay dan Fadzi cakap besok Anas pun akan okay. Besok Anas boleh lah discaj. Anas tak kencing ni pun sebab susu badan Fadzi tak banyak dan tak cukup.

Lepas tu, kiteorang pun balik rumah. Bayangkan Fadzi balik pakai kain batik dan stokin macam orang berpantang tapi tak ada baby sekali. Sedih kan? Tapi cerita yang lagi sedih bermula hari esoknya. 

To Be Listed On NASDAQ In 2021 - Malaysia Owned Company Cannis App Is Doing Great! | I have written about this 7 in 1 apps called Cannis previously and you can read it here - Spend And Earn Money In Cannis AppNow that the app is moving forward and the company which created this app will soon to be listed on NASDAQ in 2021!

Cannis Listed In NASDAQ

“The Upcoming Greatest Star in Nasdaq ~ Cannis”

(Sunday, 21 Oct 2018) Cannis mobile APP accumulated hundred thousand of users in less than two months time, forming a new APP trend, and is bound to become the upcoming greatest star in Nasdaq, United States.

Cannis continuously invests in the most popular industries since early 2018, namely the technologies, films, beauty, preventive medicines, latest technology farming etc.. With the corporation with their strategic partners, Cannis have well extended their markets in many South East Asia countries rapidly, and expected to soon be listing on Nasdaq.

Chief Executive Officer Dato’ Ching Eu Boon also stated during Cannis’s 3000 pax conference “The Upcoming Greatest Star in Nasdaq” that Cannis’s partnership are not limited to latest technologies, such as the digital technology, huge database, artificial intelligence, but also with filming, preventive medicines and beauty industries.

“We are very much looking forward to the strategic corporation with said industries in winning users’ entrustment and enhancing the users’ end seamless O2O experience.”

Cannis Listed In NASDAQ

App Download and Users’ Spending Set a New History-breaking Record, Cannis is born in  the best era

The third quarter of year 2018 has been the most profitable season for the App Stores. The comprehensive app download amount in said season on App Store and Google Play has exceeded more than 29 billions, 10% increment as compared to the past. While the globally consumer spending has reached nearly 20 billion US dollars, an increment of 20% in comparison to the same season in the past, both set a new historical record.

Analysing the App categories under increments of downloads,  games, entertainment and video broadcasting App have been the most downloads and are found as the factors. The strong performances of the two latter types of Apps show a general demand of market for creative contents.

Overall, the third quarter of year 2018, App Store and Google Play both had historical higher downloads and consumer spendings. This fully demonstrated the market trend of an App, which continues to rise depending on the popularity of smartphone usage, providing a non-stoppable spendings and considerable development potential.

Cannis focuses on the fastest-growing industries, providing an integration platform, creates a powerful 7-in-1 function.

Cannis Listed In NASDAQ

A Perfect Virtual-Reality Combined O2O Mode

Cannis App not only incorporates innovative functions every month but also selectively invest huge funds on offline trending industries, hoping to connect offline customers’ overall spending flow with online databases, so as to start building the O2O model, letting the front-end marketing promotions, on- and offline member streaming efficiently, and back-end goods delivery services become smoother.

In terms of member diversion, Cannis members are applicable for both online and offline discounts, including any purchases at Cannis’s strategic partners’ retail stores. Online points can be used to make discounts, helping consumers to save money. Participating in a series of Cannis-designed competitions also allow members to win grand prizes through sharing.

The Chief Operating Officer of Cannis, Mr. Mohammad Mustaqim Bin Abdullah stressed that the platform will actively carry out comprehensive layout for online and offline services, so that the physical store is no longer restricted by the size or regional restrictions of the space. Through the mode of Cannis e-commerce and preferential shopping, the merchants information can be passed through at the lowest cost to a precise targeted market, therefore maximising the advertising effectiveness.

Cannis Listed In NASDAQ

Cannis Strategic Partners

Strategic partners present on the day include EMPRO’s Dr. Coco Alex; Producer of Da Motion Production House, Encik Along; Creative Director of (凯优影视控股有限公司), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Bhd.’s Mr Chis Yen; Weber PDT Cancer Treatment Health Centre’s Prof. Madaya Dr. Martin E. Roberts; CEO of (名资股份有限公司), Mr. (蔡逸群) and Dr. DNA Mr Jannings Lee.

The Honorary Consul of the Slovak Republic, Tan Sri Datuk Sri One Tee Keat said that Cannis has a keen sense on trend development. Through big databases analysis, they accurately learn the real needs of consumers. The rich ethnic culture in Malaysia also helps enlarging the business to the world, attracting future strategic partners. Whether in the media marketing or development strategies, their performances have been remarkable.

Cannis is the world’s first integrated app that provides consumers with this wide range of App services, live broadcasting, e-commerce, discount shoppings, social networking, short videos, games and payments, can all be found on Cannis App. Cannis is convinced that having Malaysia’s diverse ethnic groups and culture as the starting point, it is easier to expand Cannis from South East Asia to the rest of the world.

For more information, please visit http://cannis.app.