Recap Februari 2019 | Dah penghujung Februari pun kita. Dah 2 bulan dah tahun 2019 ni kita lalui. Apa yang korang dah achieve dan apa lagi yang korang masih terkial-kial? Fadzi? Banyak lagi yang terkial-kial.


Recap Februari 2019

Recap Februari 2019

Okay entry kali ni Fadzi nak share sikit kehidupan Fadzi dan keluarga sepanjang Februari 2019 kali ni. 

Fadzi Sambung Pakai Invisalign

Fadzi pernah cerita pasal Fadzi pakai Invisalign masa mula-mula dulu dekat entry ni - Entry Invisalign. Walaupun sebenarnya boleh cepat je habis treatment tapi sebab banyak kali delay jadi treatment Fadzi ni tak habis habis sampailah sekarang ni.

Tahun lepas pulak masa pregnant Fadzi langsung tak boleh pakai invisalign ni sebab asyik muntah. Kalau letak apa-apa dalam mulut pun muntah je sepanjang masa termasuklah makanan. Lepas habis bersalin dan berpantang, gigi pulak gilu. Tak boleh pakai lagi.

Jadi sekarang ni, Fadzi mula perlahan-lahan pakai semula. Dan yang lebih teruk, gigi dah tergerak balik ke tempat asal. Jadi Fadzi kena start all over again. Inilah padahnya kalau tak konsisten pakai invisalign. Jadi harapnya kali ni, terus konsisten walaupun gigi ngilu ngilu gitu.


DJI Osmo Pocket

Yang keduanya, Fadzi dapat advanced bithday present dari Zul. Zul belikan Fadzi DJI Osmo Pocket yeay! Korang boleh baca pasal DJI Osmo Pocket tu dekat sini.

Zul Stop Pergi Gym

Ingat tak masa recap Januari bulan lepas Fadzi ada share dengan korang yang Zul pergi gym? Masuk awal bulan Februari ni kiteorang decide untuk Zul stop sekejap pergi gym. Sebabnya?


Exercise Sakit Belakang

Sebabnya Zul asyik mengadu dia sakit belakang. Sebenarnya kiteorang risau Zul kena slipped disc sebab masa dia mula main gym tu, dia terus buat angkat berat. Dia tak buat slow slow. Lagipun awal tahun ni juga Zul start pergi kerja naik kereta sebab Fadzi pakai kereta untuk hantar Aneeq pergi school.

Jadi tak dapat nak detect apa penyebab sakit belakang Zul. Tak tahu sama ada sebab naik motor ke tempat kerja atau main gym. Dia pun kata sakit bukan jenis biasa-biasa ni. Jadi Zul pun stop dulu gym. 

Minggu kedua Februari tu dah pergi jumpa doktor dah check belakang Zul. Ye lah, risau lah kan kalau kena slipped disc tu. Payah hidup. So far doktor cakap bukan slipped disc. Jadi doktor sarankan rehat jangan angkat benda benda berat lagi buat masa ni. Apa pun alhamdullilah bukan slipped disc. 

Aneeq Menangis Meraung Dekat Sekolah

Hari Selasa lepas, Aneeq terpijak apa entah dekat sekolah dia. Miss Mai call Fadzi nak bagitau Aneeq meraung-raung sakit kaki. Fadzi pun cepat-cepat pergi sekolah Aneeq.


Homeschool

Bila sampai dekat sekolah, Aneeq dah tertidur dekat ofis sekolah. Fadzi dengan Miss Ain gigih cuba keluarkan benda yang Aneeq terpijak tu. Benda tu tak nampak pun apanya. Tapi Fadzi dapatlah keluarkan.

Miss kata masa Aneeq mula-mula sakit tu, dia meraung menangis melalak nampak macam sakit betul lah. Bila Aneeq dah bangun tidur, rilek je die boleh sambung main. Adeh!

Anas Dah Ada Akaun ASB dan Tabung Haji 

Sebenarnya akaun Tabung Haji dah lama dah Anas ada. Fadzi buat untuk Anas masa Fadzi berpantang dekat kampung. Tabung Haji dekat kampung tak ramai orang sangat. Jadi cepat je boleh siap.

Akaun ASB Anak

Akaun ASB pulak baru je Fadzi buat bulan ni untuk Anas. Awalnya nak buat sekali dekat kampung sekali dengan buat Tabung Haji hari tu tapi orang bank kata baby kena umur 6 bulan baru boleh buat. 

Padahal Fadzi tengok dekat website seawal kelahiran dah boleh buat dah sebenarnya. Tapi tak apa lah, malas nak pening-pening, Fadzi tak buat lah masa tu. Fadzi buat 18 Februari lepas lepas hantar Aneeq pergi school. Nanti Fadzi update macam mana nak bukak akaun ASB untuk anak.

Pasal azam Fadzi, masih lagi ke laut. Masih lagi susah nak konsisten. Masih lagi berusaha. Masih lagi duduk dalam comfort zone aduiii. Harap harap bulan Mac ni, Fadzi lebih berani untuk keluar dari comfort zone Fadzi.

So, macam mana Februari korang? OK ke KO?


Recap Februari 2019

by on February 28, 2019
Recap Februari 2019 | Dah penghujung Februari pun kita. Dah 2 bulan dah tahun 2019 ni kita lalui. Apa yang korang dah achieve dan apa lagi...
DJI Osmo Pocket - Advanced Birthday Present! | Dari tahun lepas Fadzi duk tengok review dekat Youtube pasal kamera. Dalam hati ni terfikir nak beli Canon M50 tapi dalam masa yang sama tertengok jugak review pasal Osmo Pocket.

Zul pulak dari awal Januari lagi ada cakap nak bagi hadiah awal sempena dengan birthday Fadzi bulan Mac nanti. Tengok tengok minggu lepas hadiah birthday tu dah sampai! Fadzi dapat DJI Osmo Pocket!


DJI Osmo Pocket Malaysia

DJI Osmo Pocket - Advanced Birthday Present!

Siapa tak seronok kan dapat hadiah untuk hari lahir. Walaupun awal 2 minggu dan langsung tak surprise. Hahahaha. Sebenarnya Fadzi nak beli sendiri je tapi Zul dah offer diri nak beli kan, Fadzi okay je. Hahahha.

Now, now, kena fikir nak belikan hadiah apa untuk Zul birthday dia nanti. Susah betul tau nak fikir beli hadiah apa untuk orang lelaki ni.


DJI Osmo Pocket Malaysia

Okay berbalik kepada Osmo Pocket ni. Asalnya Fadzi macam berbelah bahagi sama ada nak Osmo Pocket atau Canon M50. Sebab dua dua ada pros dan cons dia. Tapi sebab dah dapat Osmo Pocket, Fadzi on jek. 

Disebabkan minggu lepas Fadzi hidung tersumbat, Zul sakit tekak dan batuk batuk, Aneeq pun batuk, Anas je yang power sihat. Jadi kiteorang tak keluar ke mana-mana tempat yang menarik untuk test out Osmo Pocket ni.

Yang Fadzi sempat buat cuma video unboxing, testing dalam rumah dan beberapa video dari dalam kereta je. Nanti Fadzi upload video unboxing tu dekat Youtube untuk korang semua tengok.

Next time pulak mungkin Fadzi nak buat video macam mana nak guna Osmo Pocket, apa function yang ada dalam Osmo Pocket ni, kelebihan dan kekurangan dan mungkin juga tips dan tricks yang Fadzi dapat sepanjang Fadzi tengok review dan test sendiri.


DJI Osmo Pocket Unboxing

Bagi yang masih tak tahu, Osmo Pocket ni adalah handheld gimbal camera. Maksudnya dialah kamera dan dialah gimbal. Gimbal ni digunakan untuk stabilkan video yang korang rekod.

Dengan Osmo Pocket ni, korang boleh ambik gambar 12MP dan boleh ambil video yang stabil hingga 4K 60fps. Kira kalau korang nak zoom video atau nak buat slow mo, memang cantik lah video korang lepas edit nanti.


DJI Osmo Pocket Malaysia

Okay dalam kotak Osmo Pocket ni korang akan dapat:
  • Osmo Pocket
  • Cover
  • Smartphone Adapter (USB-C) - untuk Android
  • Smartphone Adapter (Lightning) - Untuk iPhone
  • Power Cable - untuk charge

Korang boleh pilih sama ada nak operate Osmo Pocket dengan screen dekat belakang dia atau nak gunakan smartphone korang. Kalau guna smartphone kena guna DJI Mimo Apps.


DJI Mimo Apps

DJI Mimo Apps tu korang boleh download dekat:

Untuk pengetahuan korang, sebelum boleh ambil gambar atau ambil video, korang kena activatekan Osmo Pocket menggunakan apps dekat atas ni. 

Lepas activate Osmo Pocket, korang boleh masukkan MicroSD Card dan mula shoot. Tapi microSD card tu tak termasuk dalam package Osmo Pocket ni tau.  Kena beli asing-asing. Lain lah kalau seller ada buat offer microsd card tu sekali.

Tak sabar nak start shoot pakai Osmo Pocket ni. Minggu ni Fadzi nak cuba shoot dalam rumah je dulu. Sambil sambil tu nak explore lagi function yang boleh guna dalam Osmo Pocket ni.


DJI Osmo Pocket Malaysia

Weekend nanti insyaAllah bila semua orang dah sihat, planning nya nak keluar ke tempat-tempat menarik sikit untuk test semua benda. 

Anyway, Fadzi terpaksa ucapkan good bye pada salah satu wishlist Fadzi - Canon M50 sebab bila dah ada Osmo Pocket ni rasanya M50 tu macam dah tak penting pulak.

Apa-apa pun thank you thank you Zul sebab bagi hadiah birthday DJI Osmo Pocket ni. Korang ada idea nak beli hadiah apa untuk lelaki tak? Nak prepare duit untuk beli hadiah untuk Zul pulak hehehe.

Carrie Junior Bubbly Bar - Carrie Junior Ada Sabun Mandi Pulak! | Fadzi memang selalu jugak pakai shampoo dan shower foam jenama Carrie Junior. Tapi baru-baru ni Fadzi ada perasan yang Carrie Junior keluarkan sabun mandi jenis sabun buku pulak. 

Tu yang macam, woah dah kenapa tiba-tiba kan? Jadi Fadzi pun cuba lah sendiri nak mandikan Aneeq guna sabun buku mandi Carrie Junior ni. Nama sabunnya Carrie Junior Bubbly Bar.

Carrie Junior Bubbly Bar

Carrie Junior Bubbly Bar - Carrie Junior Ada Sabun Mandi Pulak!

Sabun buku mandi Carrie Junior Bubbly Bar ni warna dia biru transparent. Tebal pun tebal jugak saiz dia. Dan paling menarik ada hiasan 3D Carrie jenis timbul dekat permukaan sabun.

Carrie Junior Bubbly Bar

Carrie Junior Bubbly Bar datang dalam 3 warna iaitu merah jambu, hijau dan biru. Yang Fadzi guna sekarang ni warna biru. Tapi warna dia bukan jenis legap tau. Dia jenis transparent.

Carrie Junior Bubbly Bar

Variasi Carrie Junior Bubbly Bar

Warna-warna sabun buku mandi ni mempunyai varian yang berbeza:
  • Merah jambu - cheeky cherry
  • Hijau groovy grapeberry
  • Biru - double milk


Kalau ikutkan pada kotak Carrie Junior Bubbly Bar ni, dieorang kata sabun buku mandi ni boleh melembutkan kulit berbanding dengan sabun buku biasa. Sebabnya sabun ni sabun gliserin.

Carrie Junior Bubbly Bar

Gliserin ni berasal daripada minyak tumbuhan semulajadi. Sebab tu sabun buku mandi Carrie Junior Bubbly Bar ni mempunyai pH yenag rendah berbanding sabun buku lain.

Antara bahan lain yang ada dalam sabun mandi terbaru Carrie Junior ini adalah:
Fruito-E - gabungan semulajadi ekstrak buah-buahan yang diperkaya dengan vitamin dan nutrien untuk membantu menyuburkan dan melembapkan kulit.

Carrie Junior Bubbly Bar Double Milk

Carrie Junior Bubbly Bar ni yang warna biru. Double Milk dekat sini maksudnya gabungan antara susu soya dan susu lembu. Eh macam makanan pulak kan. Hehehe.

Carrie Junior Bubbly Bar

Dan yang seronoknya, setiap kotak sabun buku mandi Carrie Junior Bubbly Bar ini, korang akan dapat satu mainan rahsia. Kali ini Fadzi dapat puzzle. Aneeq suka sangat main puzzle ni. 

Harga Carrie Junior Bubbly Bar

Untuk harga pulak, sekotak sabun buku mandi Carrie Junior ni berharga RM4.00 di Semenanjung dan RM4.20 untuk Sabah dan Sarawak. Sekotak sabun berat dia 100g. Korang boleh dapatkan sabun mandi ni dekat mana-mana kedai runcit utama, pasar raya dan pasar besar.


Cara Semak Kelayakan Rebat Elektrik RM40 | Korang tau tak kalau sebelum ni bil elektrik korang bawah RM20, kerajaan bagi subsidi dan korang tak perlu bayar pun bil elektrik korang?

Mula Januari 2019, kerajaan tambah baik program rebat elektrik ni dari nilak RM20 kepada RM40. Nak tau korang layak ke tidak dapat rebat elektrik RM40 ni? Korang boleh semak dekat sini.

Cara Semak Kelayakan Rebat Elektrik RM40

Cara semak kelayakan rebat elektrik RM40 ni senang je. Korang pergi ke wensite https://semakanrebat.mestecc.gov.my/public/ dan isikan korang punya nombor IC untuk tengok korang dapat ke tidak.

Cara Semak Kelayakan Rebat Elektrik RM40
Ini page untuk korang masukkan nombor IC korang. Make sure masukkan nombor IC tu tak ada dash dash atau palang palang okay. Bila dah masukkan nombor IC, korang klik button CARI. 
  
Cara Semak Kelayakan Rebat Elektrik RM40

Kalau korang tak layak, korang akan dapat message macam dekat atas ni. Fadzi tak layak sebab dia ada kriteria yang tertentu untuk dapat rebat ni. Kriteria tu nanti Fadzi share dekat bawah.


Cara Semak Kelayakan Rebat Elektrik RM40
Kalau korang layak, korang akan dapat message macam dekat atas ni. Nama dan nombor IC korang akan terpapar dan status kelayakan akan jadi layak. 

Nanti korang ikutlah arahan dia suruh buat apa. Dekat sini dieorang akan suruh korang bawak kad pengenalan dan kemas kini nombor akaun bil elektrik korang.

Okay, sekarang Fadzi nak cerita pasal Program Rebat Bil Elektrik RM40 ni pulak. Sebenarnya Fadzi baru je tau 3 hari lepas pasal program ni. Tu pun Fadzi nampak ada page dekat Facebook yang share. 


Program Rebat Bil Elektrik RM40

Program Rebat Bil Elektrik RM40

Program Rebat Bil Elektrik RM40 ni dinaiktaraf dari program rebat RM20 yang sebelum ni. Untuk program RM20 tu, Fadzi baca-baca diaorang dah stop kan pada Disember 2018 yang lepas. Jadi maksudnya, rebat RM20 tu dah tak ada.

Program Rebat Bil Elektrik RM40

Kiranya, kalau korang ada satu rumah lain yang korang tak duduk dan bil elektrik bawah RM20 tapi korang tak layak untuk program rebat ni, maksudnya korang masih kena bayar bil elektrik tu. Walaupun bil tu cuma bernilai RM1.00. 

Untuk program baru ni, kerajaan buat untuk bagi bantuan kepada golongan yang lebih layak. Siapa yang layak untuk program ni?

Program Rebat Bil Elektrik RM40

Kelayakan Asas Program Rebat Bil Elektrik RM40

Golongang-golongan yang layak untuk dapat kemudahan program ini adalah:
Ketua Isi Rumah (IKR) di bawah kategori miskin tegar dan miskin yang tersenarai dan disahkan dalam Sistem e-Kasih

Pendapatan bulanan bagi isi rumah mengikut kategori adalah seperti berikut:

  • Miskin tegar: Kurang daripada RM619
  • Miskin: Kurang daripada RM980


Program Rebat Bil Elektrik RM40

Rebat bil elektrik RM40 buat masa ni akan diterima oleh korang yang layak sepanjang tahun 2019. Tapi program ni cuma layak untuk bil elektrik domestik saja. Kalau yang komersial tak dapat.

Kalau korang ada lebih dari satu rumah, korang cuma layak untuk dapat rebat ni untuk satu rumah je. Tak kisahlah sama ada rumah sendiri atau rumah yang korang tengah sewa.

Rebat bil elektrik RM40 ni terpakai untuk semua jenis caj termasuklah penalti lewat bayar. Tapi, kalau korang ada tunggakan bil pada tahun 2018, itu korang kena bayar sendiri sebab rebat ni tak terpakai untuk bil tunggakan pada tahun 2018. 

Program Rebat Bil Elektrik RM40
Program ni konsep dia kalau bil bulanan elektrik korang kurang daripada RM40, baki rebat yang tak terpakai tu tidak akan dibawa ke bulan hadapannya. Dan kalau bil bulanan elektrik korang lebih daripada RM40, nilai baki bil lepas tolak RM40 tu korang kena bayar sendiri. 

Program Rebat Bil Elektrik RM40

Bagus kan bila ada program rebat bil elektrik RM40 macam ni. Barulah golongan yang betul betul layak dapat manfaat. Kalau korang nak tau lebih lanjut pasal Program Rebat Bil Elektrik RM40 ni, korang boleh hubungi nombor-nombor dekat atas ni.