Recap Mei 2019

May 31, 2019
Recap Mei 2019 | Bulan Mei. Fuh, bulan Mei ni memang macam macam benda yang terjadi dekat family Fadzi. Kiranya bulan Mei ni penat dia boleh tahan lah rasa give up rasa nak menangis dan semuanya lah.


Recap Mei 2019

Recap Mei 2019

Bulan Mei ni dah masuk bulan Ramadan. Memang tiap-tiap tahun Fadzi tunggu bulan Ramadan sebab rasa excited sangat nak berpuasa. Tak tahu lah kenapa tapi sejak sejak dah dewasa ni, rasa excited nak puasa ni lain macam daripada masa kecik kecik dulu.

Fadzi Jumpa Tempat Shopping Best

Fadzi Jumpa Tempat Shopping Best

Awal bulan ni, Fadzi ada pergi satu tempat shopping ni. Nama dia Jalan Jalan Japan. Sebenarnya dah lama Fadzi dengar nama kedai ni tapi tak pernah pergi. Nak dijadikan cerita, Jalan Jalan Japan bukak outlet baru dekat M3 Mall. Fadzi pun cubalah nak pergi tengok.

Awalnya Fadzi macam emmm, kedai bundle ke kan? Jual barang barang yang orang dah pernah pakai. Tapi, serius uih, kalau korang pergi sekali, memang addicted dengan kedai ni. 

Walaupun kedai ni jual barang barang terpakai, banyak barang yang ada dekat situ masih elok keadaannya. Harga pun boleh tahan murahnya. Pakaian banyak sangat korang boleh beli dekat sini dengan harga yang berbaloi. Korang boleh baca entry Fadzi tulis pasal Jalan Jalan Jalan dekat sini - Jalan Jalan Japan.


Zul Banyak Kali Cuti

Zul Banyak Kali Cuti 

Bulan Mei ni Zul banyak ambil cuti dari kerja. Sebabnya budak budak on off demam. Kalau ikutkan Fadzi boleh je handle semua sendiri. Tapi disebabkan Fadzi sendiri selalu sakit kepala, Zul pun ambil cuti untuk sama sama jaga Aneeq dan Anas masa dieorang tak sihat.

Sebenarnya Fadzi rasa bersalah juga Zul ambil cuti banyak-banyak ni. Sebab Fadzi tau Zul tengah nak target untuk achieve something dalam career dia. Banyak plan dia nak buat tahun ni. Tapi banyak pulak benda yang jadi.

Dalam family, Fadzi rasa Zul lah orang yang paling penat. Penat kerja, penat jaga kiteorang, penat melayan perangan wife dengan anak anak. Kesian juga Fadzi dekat Zul.

Sebab tu Fadzi doa banyak banyak dekat Allah supaya Allah permudahkan segala urusan Zul, supaya Allah kurniakan apa yang Zul selalu target untuk career dan life dia.  


Aneeq Demam On Off

Bulan ni memang banyak kali jugak Aneeq demam, batuk dan selsema. Bergilir-gilir dengan Anas. Badan panas betul. Siap bawak ke hospital, hospital mandikan Aneeq sebab suhu tinggi.

Tapi dia punya aktif tu macam tak demam langsung. Kira macam lega jugak lah sebab tak lembik apa semua. Cumanya Aneeq jadi kurang makan. Kurang makan sebab tak de selera demam dan orang lain puasa. 

Bila tengok badan Aneeq, ya Allah kurusnya. Memang boleh nampak kesan kesan tulang rusuk dia. Kesian pun ada. Sedih pun ada. Rasa macam sebagai mak, Fadzi tak jaga Aneeq elok elok pulak.


Anas Masuk Hospital

Anas Masuk Hospital

Ni kira kisah sedh sikit lah dalam family kiteorang. Hari puasa kedua, badan Anas panas dan batuk batuk. Awalnya dua hari sebelum tu kiteorang dah pergi hospital sebab batuk Anas. Tapi malamnya pula badan Anas start panas.

Kiteorang pun pakaikan ByeByeFever benda yang tepek dekat atas kepala tu dan monitor suhu badan. Bila suh badan Anas turun naik, kiteorang pun bawak Anas pergi hospital sekali lagi.

Bila jumpa doktor, doktor suruh buat blood test dan swab hidung untuk check influenza. Sedih weh bila tengok lubang hidung anak kena jolok sebab nak ambil sample hingus dan dengar dia menangis.

Doktor kata kena ambil nebulizer setiap 4 jam. Jadi dia tanya nak masuk wad ke nak ulang alik. Memang rumah dekat tapi nak ulang alik 4 jam sekali dengan nak bawak Aneeq sekali, tu perkara yang agak mustahil.

Jadi kiteorang decide untuk stay dekat wad. Setiap 4 jam sekali kena ambil nebulizer, makan ubat, check suhu dan tekanan semua. Sehari sekali belah pagi ada fisio. Tapi 3 hari pertama suhu badan masih naik turun.

Bulan Mei ni boleh dikatakan bulan yang agak memenatkan bagi kiteorang sekeluarga. Fadzi kesian dekat Anas sebab nampak dia penat sakit tu. Fadzi pun kesian dekat Aneeq sebab kurang layanan dari Fadzi dan Zul. 

Fadzi dan Zul pun penat sangat. Penat puasa satu. Penat berjaga malam tengokkan Anas. Penat jugak melayan Aneeq yang tantrum bila dia rasa tak ada orang yang layan dia.

Harap-harapnya adalah sesuai yang membahagiakan di sebalik kepenatan kiteorang bulan Mei. Semoga rezeki kiteorang bertambah dan melimpah ruah lagi. Dan semoga kiteorang dikurniakan kesihatan yang baik baik saja.

Korang punya Mei macam mana?

You Might Also Like

17 comments

  1. Moga di permudahkan, kami pun dugaan yang sama tp selepas cuti pjg raya.. Ank2 xsihat, bos pulak dh mula bising bab cuti

    ReplyDelete
  2. Baru tau Fadzi Ada monthly recap. Month of may macam banyak things happened ya. Good that you dah get over semua nicely.Happy July!

    ReplyDelete
  3. Luckily you have a supportive husband to help out especially when kids not feeling well. Hope both you and your kids have a healthy life always.

    ReplyDelete
  4. Sedih sangat kalau anak sakit. Kita pun akan turut lumpuh. Saya baru rasa minggu lepas. Anak demam 3 hari berturut2. Dan 3 mlm jugak la saya tak boleh tido malam. Sangat penat. Lepas tu saya pulak yang demam. Semoga Allah berikan kesihatan yang baik sentiasa

    ReplyDelete
  5. oh.. such a month of mei you have.... everything gonna just get better and better....

    ReplyDelete
  6. Bestnya ada laki penyayang. Hehe. Btw, harap semua tu buat Fadzi lagi kuat. Kadang2 time kita susah, ada byk pula masalah timbul. Allah bagi ujian sebab kita mampu hadapinya. InsyaAllah :)

    ReplyDelete
  7. Kadang-kadang ada bulan yang happy ada yang sedih..memacam lah fadzi. Idea fadzi buat recap camni ok jugak boleh ingat balik lepas ni. May akak macam biasa....moga aneeq & ana ssentiasa sihat...Amin

    ReplyDelete
  8. semoga bulan ni lebih baik je fadzi..biasalah, benda kita tak jangka akan jadi..semoga semuanya dipermudahkan ..

    ReplyDelete
  9. Baguslah dalam rumah tangga saling bantu membantu kalau harap isteri seorang jer nak jaga anak-anak tak adil suami pun kena ambil tanggung jawab bagus lah suka tengok keluarga bahagia ni hehehehe...

    ReplyDelete
  10. Wow rajinnya buat recap2 untuk setiap bulan. Klu kite buat mau blog panjang berjela yela bnyk yg nk di highlight tiap bulan. hahaha.

    ReplyDelete
  11. I hope you are better now. Setiap bulan dan hari pasti ada dugaan yang tersendiri. Cuma terkadang tu ada yang lebih baik dan ada yang lebih susah. Semoga kita diberikan kekuatan untuk menempuh apa jua cabaran kehidupan. 😊💪💪💪

    ReplyDelete
  12. Love how you do monthly update in blog! Recently being to busy and swamp by work that I don't have time to recap, most importantly rest more and stay healthy!

    ReplyDelete
  13. cabaran dan dugaan membesarkan anak..kesian jugak kat zul banyak kali cuti...tapi inilah pengorbanan namanya. moga bulan seterusnya sentiasa sihat anak-anaknya ya

    ReplyDelete
  14. Cantik gambar-gambar yang ditangkap, nanti bila anak-anak dah besar moment-moment seperti ini pasti akan dihargai oleh mereka.

    ReplyDelete
  15. Sabarnya semoga bulan akan datang akan lebih baik dari sebelumnya. Tuhan uji sebab dia sayang kan. tapi lia tau Fadzi kuat kan.

    ReplyDelete
  16. Best jugak buat diari bulanan gini ya. Happy family! Biasa lah macam macam berlaku tiap2 hari kan, tu lah lumrah hidup ibu bapa bersama anak2.

    ReplyDelete
  17. Insyallah all things will get better Fadzi...Hope both your children now are feeling better already. And hopefully your husband will be able to achieve all his target. My May, was actually quite positive, got a new job...and went for one of my favourite idol's concert here in Malaysia. :)

    ReplyDelete

Followers