Recap Julai 2019 | Dah hari last bulan Julai pun. Besok dah masuk bulan Ogos, bulan Kemerdekaan Malaysia. So bulan Julai ni apa yang best dalam hidup korang? Sebelum tu meh Fadzi share apa yang yang jadi dalam hidup kiteorang.


Recap Julai 2019

Recap Julai 2019

Tak sangka kan dah masuk bulan ketujuh tahun 2019 ni. Rasanya banyakkkkk sangat benda Fadzi tak buat lagi. Meh Fadzi share sikit recap untuk bulan ni.

Fadzi Tak Ada Achievement Bulan Ni

Jujur Fadzi cakap, bulan Julai ni rasa macam rak ada pencapaian apa-apa pun untuk Fadzi. Perkara yang boleh buat kenangan atau untuk diingatkan pun tak ada apa-apa. Sedih pulak bila fikir balik.

Bulan Ogos ni Fadzi kena buat sesuatu yang Fadzi boleh ingat dan abadikan dalam recap bulan depan. KENA!



Zul Pergi Kursus Communication Skill

Zul Pergi Kursus Communication Skill

Bulan ni Zul ada attend satu lagi kursus. Under company dia. Alhamdullilah. Bagus betul company Zul ni. Kursus kursus macam ni sedikit sebanyak dapat tambah value dalam kerjaya Zul.

So far, Zul memang suka company ni. Dah nak masuk 7 tahun kot dia kerja dekat situ. Dari intern terus kerja. Gaji bagus, benefit pun bagus. Zul tengah nak capai satu target hujung tahun ni. Tolong doakan Zul dapat capai target die guys.


Aneeq Ada Animal Costume Party

Aneeq Ada Animal Costume Party

Awal bulan Julai ni Miss dekat school Aneeq ada bagitau hujung bulan diaorang nak buat Animal Costume Party dekat school. Bila sebut Animal Costume Party, Fadzi fikir mestilah kena pakai costume.

Jadi gigih Fadzi cari costume animal dekat Shopee. Ada yang Aneeq berkenan. Dia kata nak jadi zebra. Fadzi pun beli satu costume zebra dengan harga RM32.80. Murah lah jugak. Selesa pun selesa.

Hari ni Aneeq pergi sekolah pakai costume zebra tu. Anas pun pakai jugak. Anas punya tu sebenarnya onesie je. Onesie zebra tu Aneeq punya dulu. Dia pakai masa kecik kecik. Cik De beli kan.


Aneeq join coloring competition

Bulan ni juga Aneeq ada join satu coloring competition. Tak ada lah competition besar pun. Hari tu ada Fadzi pergi shopping groceries dekat Lulu Hypermarket. Tengah shopping diaorang ada buat announcement ada coloring contest. Fadzi pun saja suruh Aneeq join.

Aneeq pulak kata okay je. Ha, join lah dia coloring contest tu. Color pun tak serius sangat. Tapi organizer dia bagi jugak lah hadiah untuk saguhati. Bila Fadzi tanya nak join lagi tak contest macam ni. Aneeq kata nak. 

Bagus jugak kalau dia join contest contest macam ni. Boleh boost Aneeq punya confidence. Ye tak?



Anas Tumbuh Gigi Lagi Satu

Anas Tumbuh Gigi Lagi Satu

Anas tumbuh gigi lagi satu guys. Zul yang perasan dulu. Patutlah lately Anas restless betul. Baring menangis, duduk menangis, dukung menangis, acah acah pun menangis.

Bila bagi makan atau bagi teether untuk gigi, baru dia senyap. Tapi dalam gigit gigit tu, berbunyi jugak lah merengus dia tu. Kesian Anas. Sakit ye tumbuh gigi ni. 

Sekarang ni Anas punya air liur selalu meleleh. Fadzi pun apa lagi. Suruh Aneeq yang lap kan air liur Anas. Aneeq tu walaupun dia eiiwww eiiiwww konon geli, tapi dia buat jugak. Sayang Aneeq hahahha.

Itu je main highlight untuk bulan ni. Korang pulak macam mana Julai korang? Ada yang best nak share?


Recap Julai 2019

by on July 31, 2019
Recap Julai 2019 | Dah hari last bulan Julai pun. Besok dah masuk bulan Ogos, bulan Kemerdekaan Malaysia. So bulan Julai ni apa yang best ...
Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam | Ingat tak dulu kecoh pasal logo Visit Malaysia 2020. To be honest, logo Visit Malaysia 2020 dulu bagi Fadzi memang buruk dan tak nampak moden langsung. Memang wajar kena kecam.

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

So, hari ni logo Tourism Malaysia yang baru dah diperkenalkan. Pada Fadzi, nampak memang lebih cantik, colorful dan moden. Tapi biasalah, mesti ada je yang orang kecam jugak.

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Compare sikit logo baru dengan logo lama. Berkekek Fadzi gelak tengok logo lama ni tau.

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Kenapa logo Visit Malaysia 2020 kena kecam jugak? Mostly orang cakap design dah okay, cumanya slogan tu macam pelik je. Font pun lari. Bila Fadzi tengok balik, haah lah. Peliknya.

Apa yang Fadzi nampak, tulisan Visit Truly Asia Malaysia tu tak center. Lepas tu, tulisan Truly Asia lain daripada Visit Malaysia. Fadzi harap ni bukan design tangkap muat nak cepat siap je lah.

Cuba baca dekat bawah ni antara komen-komen yang pengguna Facebook tulis masa Facebook Tourism Malaysia keluarkan announcement pasal logo Visit Malaysia 2020 yang terbaru ni.

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam
Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam


Kebanyakan komen cakap pasal slogan yang macam berbelit. Font yang tak sekata. Dan jugak penggunaan hornbill. Hornbill tu nampak macam nak promote Sarawak instead of Malaysia.  


Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Penerangan Tentang Logo Visit Malaysia 2020 

Dekat bawah ini adalah penerangan berkenaan dengan rekaan logo Visit Malaysia 2020 yang terbaru ini. 

Pengenalan:
Bagi negara yang kaya dengan budaya dan keajaiban semulajadi Malaysia yang kita sukai, pelancongan pastinya menjadi tonggak ekonomi yang hebat. 

Meningkatkan kemampanan pelancongan, seni dan budaya di Malaysia adalah menjadi tanggungjawab yang amat penting. 

Setiap elemen dalam logo itu mempamerkan kepelbagaian pengalaman yang hanya boleh dilakukan pelancong di tanah Malaysia. 

Di samping memberi pelancong asing sebagai cita rasa persembahan Malaysia, ciri-ciri dalam logo itu juga menggesa rakyat Malaysia tempatan untuk menyokong pemeliharaan identiti negara kita ketika negara bergerak ke hadapan dalam era globalisasi yang bergerak pantas ini.

Elemen Reka Bentuk:
Gaya logo itu diilhamkan oleh Batik Malaysia. 

The hornbill badak indah terletak di sebelah kiri logo. Burung ikonik menggambarkan haiwan yang unik dan pengembaraan eko yang ditawarkan oleh Malaysia. 

Bunga raya merah menghiasi bahagian atas logo. Dalam bahasa kebangsaan, Bahasa Malaysia, bunga raya itu dikenali sebagai "bunga raya", diterjemahkan secara longgar ke "bunga perayaan". Bunga ini merangkumi sambutan kepelbagaian budaya di Malaysia. 

Pakis liar di bawah bunga raya dikenali sebagai "paku pakis". Tumbuhan yang boleh dimakan adalah kegemaran di kalangan rakyat Malaysia semua kaum, dan sesuai untuk mewakili rasa unik masakan Malaysia.

Warna:
Warna utama biru, merah dan kuning yang digunakan dalam logo mewakili warna bendera kebangsaan, Jalur Gemilang. 

Warna oren menggambarkan sinar matahari sepanjang tahun yang diterima oleh Malaysia. 

Akhir sekali, warna hijau mewakili kelimpahan alam semula jadi di Malaysia. Kecemerlangan warna-warna ini menarik perhatian, dan menjemput penonton untuk melihat lebih dekat.

Apa pendapat korang tentang logo baru Visit Malaysia 2020 ni? Ikutkan Fadzi, ini dah okay. Memang jauh lebih cantik daripada logo lama tu. Cuma mungkin boleh tukar sikit tang slogan tu.

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Ke korang nak dieorang combine logo lama dengan logo baru macam dekat atas ni. Hahahhaha. Credit gambar: Fiction Story.
Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras | Jumaat lepas kali pertama Fadzi jejak kaki ke Lulu Hypermarket. Bila masuk dalam tu, betul lah orang cakap harga barang-barang dekat sini memang murah.

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras

Nak nak pulak sekarang ni ada promosi Food Carnival. Lagi banyak barang yang harganya lagi murah daripada biasa. 

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras

Kalau korang nak tau, Lulu Hypermarket dekat 1Shamelin Mall ni cawangan diaorang yang kedua di Malaysia. Ada satu lagi cawangan diaorang di Capsquare.

Tapi Fadzi pergi yang dekat 1Shamelin Mall ni sebab lagi dekat dengan rumah family Fadzi dekat KL. Dalam 20 minit macam tu dah sampai. Plannya nak beli barang groceries sikit.

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras

Bila masuk je dalam Lulu tu, rasa best jugak. Sebabnya cara diaorang susun barang kemas. Ikut kategori. Senang sangat nak cari barang. Bahagian barang basah pun kemas, teratur dan lantai tak basah.

Rupanya dalam Lulu tu ada tempat makan sekali. Kalau rasa lapar, boleh beli makanan dekat bahagian Hot Food. Dekat situ banyak sangat pilihan makanan dari nasi, lauk pauk, pencuci mulut dan macam-macam lagi lah.

Yang Fadzi terkejut sikit, harga murah. Fadzi beli kan aneeq Nasi Mandy dengan Ayam. RM4.09 je korang. Penuh satu bekas tapeware biasa. Banyak tau nasi dia sampai Aneeq pun tak habis. Tapi murah.

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras

Sekarang pulak diaorang tengah buat promosi Food Carnival. Katanya untuk memperkenalkan pelbagai jenis makanan dari seluruh dunia kepada warga Malaysia. 

Jadi dari 19 Julai sampai 31 Julai 2019, korang boleh beli macam-macam jenis barang ready-to-eat dari negara luar atau pelbagai jenis barang makanan dengan harga promosi.

Dekat bahagian Hot Food ni, korang boleh cuba pelbagai jenis makanan tempatan, makanan Arab, India dan makanan Oriental. Selain itu, korang jugak boleh dapatkan pencuci mulut, cookies dan jus yang sedap sedap belaka.

Pagi tadi sebenarnya dieorang ada buat pelancaran promosi Food Carnival. Dieorang ada potong kek besar. Terlepas pulak nak join. Kalau tak boleh merasa nak makan kek free hahahah.

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras
YB Datuk DR Shahruddin bin Md Salleh merasmikan event promosi Food Carnival 2019.

Tapi nanti 31 Julai 2019, dieorang akan buat pulak majlis potong pizza besar dekat Lulu Hypermarket Capsquare. Kalau korang free, boleh lah pergi sana pulak nak tengok. 

Masa Fadzi tengah shopping barang dekat sini, diaorang ada buat announcement ada coloring contest untuk budak-budak. Fadzi pun saja lah suruh Aneeq join.

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras

Ini pertama kali tau Aneeq join contest mewarna macam ni. Awal-awal tu, Aneeq macam segan segan sikit. Budak-budak ni diberi masa selama 40 minit untuk mewarna. 

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras

Disebabkan Aneeq macam segan nak join, Fadzi pun teman lah dia mewarna. Bila dah siap mewarna, dieorang nak umum pemenang. Aneeq dapat hadiah saguhati. Seronok melompat-lompat berlari lari dia. Lepas ni nak suruh Aneeq join lagi lah contest macam ni.

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras

Selain daripada pertandingan mewarna untuk kanak-kanak, ada jugak pertandingan lain seperti Pertandingan Briyani, Pertandingan Resepi, Perhiasan Kek dan lain-lain lagi.

Lepas habis coloring competition dan dah ambil hadiah, Fadzi sambung semula shopping barang dekat sini.

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras

Dalam banyak-banyak barang yang dijual dekat Lulu Hypermarket ni kan, Fadzi paling suka pergi dekat bahagian Roastery Lulu Hypermarket ni. Dekat sini banyak makanan yang diimport dari luar korang boleh jumpa.

Macam-macam jenis kurma, kekacang dan gula-gula yang jarang-jarang nak jumpa kalau dekat tempat lain. Datang dekat Lulu ni, korang kena singgah tengok barang-barang dekat sini. Mesti ada yang beli jugak.

Promosi Food Carnival

Masa promosi Food Carnival kali ini, korang boleh cuba nasib untuk memenangi hadiah-hadiah menarik dengan menyertai Dream Drive Contest. Selain itu, akan ada sale sehingga 70% untuk pelbagai barang di Lulu Hypermarket & Department Store.

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras

Dream Drive Contest (1 May - 1 September 2019)
Kalau korang berbelanja sebanyak RM75 ke atas dalam satu resit, korang boleh dapatkan kupon lucky draw dan berpeluang untuk menang hadiah-hadiah yang best. Hadiah utama dia 2 buah Proton X70 weh. Wuuu, harap-harap Fadzi menang. 

Ada juga hadiah-hadiah lain seperti Apple iPhone 7+, UHD LED TV dan Lulu Gift Voucher. Cabutan lucky draw akan diadakan pada 5 Julai dan 6 September 2019. Alah, alang-alang dah shopping barang dekat sini kan, join je lah. Ada rezeki menang.

Sale Sehingga 70% Diskaun (19 Julai - 31 Julai 2019)
Dari sekarang hingga 31 Julai 2019, korang boleh jimat bila bershopping barang dekat Lulu Hypermarket ni. Banyak jugak barang-barang yang ada diskaun. Dekat bawah ni antara harga diskaun yang Fadzi sempat tengok hari tu:

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras
Susu  Goodday boleh dapat harga RM5.99. Dutch Lady lagi murah! RM4.75. Lupa nak ambil gambar. Fadzi memang selalu beli susu kotak. Harga RM4 lebih tu memang paling murah boleh dapat tau.

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras
Sos Prego pulak RM3.25. Nampak je harga macam ni, terus Fadzi ambil 4 sos Prego yang berbeza. Lepas tu kakak Fadzi ambil 3 tin. Serius murah ni. 

Kitaorang siap beli pasta 3 4 plastik sorang. Harga pun murahhhhh. Geram tengok harga. Stock pasta dan sos pasta untuk 3 bulan kot. Heheh.

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras
Milo kotak kecil macam ni pulak boleh dapat dengan harga RM6.95. 

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras
Kalau korang jenis memasak guna butter atau buat kek, better korang grab butter brand Lurpark dekat Lulu ni Fadzi dah compare harga memang sini paling murah boleh dapat RM11.99. 

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras
Ni lagi satu. Memang dahsyat harga murah dia. Kalau dekat luar Fadzi survey RM14.90. Dekat Lulu RM9.90 je weh. Jauh beza. 

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras
Bagi peminat Nando's, korang boleh beli sos diaorang dekat Lulu dengan harga yang murah RM9.90/ Sos sos jenama lain pun murah-murah dekat sini. 

Food Carnival Lulu Hypermarket @1Shamelin Mall Cheras
Bukan makanan je yang murah dekat sini. Barangan elektrik pun ada diskaun tau. Korang cari je tanda Food Carnival tu. Yang tu memang harga tengah dalam promosi.

Peti ais, microwave, oven, blender, TV LED 4K pun antara barang yang tengah ada promosi sempena dengan Food Carnival ni sekarang. 

Kalau korang memang tengah mencari barang elektrik, datang lah dekat sini. Tapi promosi dieorang sampai 31 Julai 2019 ni je tau. Untuk maklumat lanjut, korang tengok je website atau sosial media Lulu Hypermarket.





Neelofa Kongsi Doa Untuk Rezeki Yang Melimpah Ruah | Hari ni banyak Fadzi nampak orang share dekat Twitter pasal Neelofa kongsi doa untuk rezeki yang melimpah ruah. 

Neelofa Kongsi Doa Untuk Rezeki Yang Melimpah Ruah

Lepas tu, bukan setakat dekat  Twitter je. Dekat website-website dan blog blog besar pun ada jugak yang share. Fadzi pun nak jugak share dengan korang doa yang Neelofa amalkan tu 

Neelofa Kongsi Doa Untuk Rezeki Yang Melimpah Ruah 

Fadzi pun nak jugak share dengan korang doa yang Neelofa amalkan tu. InsyaAllah kalau kita amalkan, rezeki kita oun bertambah-tambah.

Lagipun, sebenarnya Fadzi nak share dekat blog ni supaya Fadzi boleh ingat. Kadang-kadang bila benda macam dah lama, mesti terlupa. Kalau letak dalam blog, bila Fadzi baca-baca blog sendiri, terbaca entry ni. InsyaAllah Fadzi akan baca doa tu selalu. 

Okay, video doa ni Fadzi jumpa dekat Twitter Naurashare. Korang boleh tengok video tu dekat bawah.



Dekat bawah ni pulak doa yang Neelofa baca kan tu. Masa Fadzi dengar dan baca, Fadzi macam terfikir. Selama ni Fadzi baca doa lazim. Doa yang macam general je. Tak ada fokus sangat.

Bila baca ayat-ayat doa Neelofa baca ni, dia macam mintak doa sehabis-habis mungkin. Kalau Fadzi doa, Fadzi minta limpahkan rezeki ku, suami, anak-anak, ibu bapa dan saudara seislam ku. 

Macam tu lah lebih kurang. Tap, Neelofa punya doa, dia mintak doa rezeki seluas langit, rezeki tak putus-putus macam air zam zam, rezeki yang tak tersangka-sangka. Tak pernah terfikir pun nak doa macam tu sebelum ni.


Ya Allah yang Maha Pemurah, 
Maha Perancang, 
berikanlah aku rezeki seluas langitMu, 
rezeki yang berkat, 
rezeki yang tidak pernah putus seperti air Zam-Zam Mu, 
rezeki yang bertebar ke seluruh dunia seperti bertebarnya air Zam-Zam Mu, 
rezeki yang membawa kebaikan, 
yang membawa aku ke syurgaMu, 
rezeki yang tidak disangka-sangka, 
rezeki yang menjangkau akal-fikiran, 
rezeki yang membantu aku untuk berdakwah, 
rezeki yang boleh membawa aku, keluarga, sahabat, guru-guru, dan semua yang mengenali aku ke syurga

Kata Neelofa lagi, doa ni korang boleh baca tak kira masa. Bukan lepas solat saja. Tengah-tengah termenung ke, tengah jawab exam ke, tengah dalam kereta jalan jem ke. Baca je bila korang teringat.

Korang boleh mula hafal start hari ni. Kalau tak pun, korang boleh save je doa yang Fadzi dah buat dekat bawah ni. Buat jadi wallpaper phone korang ke. Buat jadi wallpaper laptop ke. Boleh je. 

Doa Untuk Rezeki Yang Melimpah Ruah V1 
Neelofa Kongsi Doa Untuk Rezeki Yang Melimpah Ruah

Doa Untuk Rezeki Yang Melimpah Ruah V2

Neelofa Kongsi Doa Untuk Rezeki Yang Melimpah Ruah

Doa Untuk Rezeki Yang Melimpah Ruah V3 


Semoga kita terus beramal dan terus dapat rezeki yang melimpah ruah, rezeki yang tak tersangka sangka. Aminnnn.
Shopping Barang Basah Di SegiFresh | Setiap 2 minggu sekali mesti Fadzi akan pergi beli barang-barang basah. Beli groceries ni lebih kurang macam terapi tau untuk housewife macam Fadzi ni.

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Minggu lepas Fadzi try beli groceries dekat SegiFresh Subang Permai. Kalau ikutkan, itu cawangan SegiFresh yang paling dekat dengan rumah Fadzi. Nak pergi ke sana dari rumah dalam 20 minit macam tu. 

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Fadzi sampai dekat SegiFresh agak awal jugak. Dalam pukul 8.30 pagi macam tu. Waktu tu parking tak penuh pun. Tapi orang ramai jugak dekat dalam. Sebelah kiri SegiFresh tu ada perumahan. Mesti dieorang yang ramai-ramai tu kan. Huhu.

Ruang Parking Dan Ruang Shopping Besar

Perkara pertama yang Fadzi perasan bila pergi shopping barang basah dekat SegiFresh Subang Permai ni, parking dia banyak. Bahagian depan SegiFresh ada 2 line parking. Banyak jugak kereta yang boleh park. Belah tepi dan belakang bangunan pun ada lagi tempat parking.

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Yang keduanya, dalam SegiFresh tu sendiri besar. Hari tu Fadzi fokus beli barang basah je. Fadzi tak tengok sangat bahagian barang-barang lain. Lalu je. Itu pun dah rasa besar sangat tempat ni.

Susunan Barang Yang Teratur

Jarak antara satu line barang dengan line barang yang lain besar. Kiranya kalau nak berjalan antara satu rak dengan rak yang lain, memang selesa lah dengan bawak troli tu. Nak jalan dua troli sebelah menyebelah pun boleh lagi.

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Lepas tu, dieorang susun barang ikut kategori. Jadi senang bila nak cari barang-barang yang korang nak beli walaupun baru first time datang dekat situ. Diaorang start dengan telur, barang-barang kering, sayur-sayur, barang-barang frozen dan hujung sekali barang-barang basah. 

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Tapi cuma satu lah bendanya Fadzi tak berkenan sangat. Lantai dekat area barang-barang basah macam seafood, ayam dan daging tu basah. Rasa memang tak boleh buat apa dah kot sebab dieorang letak floor blower dekat lantai pun masih basah.

Harga Berbaloi

Kebanyakan harga barang basah dekat sini memang berbaloi. Fadzi paling excited bila tengok harga daging. Biasa Fadzi beli sekilo dalam RM26 lebih. Tapi dekat SegiFresh, boleh dapat dalam RM19 lebih untuk sekilo.

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Belum lagi bila beli barang secara borong. Boleh dapat lebih murah harganya. Rasanya kalau korang buka kedai makan ke buat jual-jual makanan dari rumah ke, memang berbaloi sangat beli barang mentah dekat sini.

Cuma korang kena alert sikit masa pergi timbang barang. Macam hari tu, Fadzi ambil sotong saiz L. Masa timbang, orang yang timbang tu dia kira harga sotong saiz XL. 

Nasib baik Fadzi check balik harga dan nama barang yang dia timbang tu. Jadi Fadzi bagitau dia balik yang Fadzi ambil saiz L. Dia ambil balik untuk timbang harga lain. 

Yang ni korang kena tengok-tengok sikit. Ye lah kan, orang nak timbang sorang je. Barang yang nak timbang banyak. kadang-kadang mestilah dieorang pun tak perasan saiz apa kan.

Banyak Pilihan Dan Segar

Dekat SegiFresh ni serius banyak betul pilihan barang. Ada macam-macam jenis buah-buahan dari epal, oren, betik, kelapa, buah naga sampai lah buah tembikai. Nasib baik tak ada buah durian.

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Sayur pulak memang banyak jenis sayur yang ada. Ada sayur batang keras, ada sayur hijau, ada yang jenis ubi. Kalau korang datang sini rasanya jadi rambang mata nak beli apa kalau tak bawak list groceries nak beli.

Pendek kata, Fadzi memang rambang mata lah bila datang shopping dekat sini. Konon hari tu malas nak buat groceries list kan. Acah acah boleh ingat semua barang yang nak beli dalam otak. 

Hambik, sekali sampai sini, memang rasa nak beli semua barang yang ada. Rasa macam cantik sangat sebab warna warni buah-buahan dan sayur-sayuran tu. Lepas tu nampak segar sangat barang-barang dekat sini.

Ini hasil Fadzi shopping barang mentah di Segifresh. Hampir nak penuh jugak lah satu troli ni. Fadzi rasa kalau tak bawak Aneeq dan Anas, lagi lama Fadzi jelajah satu SegiFresh ni, lagi penuh satu troli.

Shopping Barang Basah Di SegiFresh

Lepas balik dari shopping groceries, biasanya Fadzi terus cuci bahan-bahan mentah, potong-potong ikut portion sekali masak dan simpan siap-siap terus dalam bekas. 

Shopping Barang Basah Di SegiFresh
Bahan mentah

Shopping Barang Basah Di SegiFresh
Sayur-sayuran

Shopping Barang Basah Di SegiFresh
Buah-buahan

Korang pun macam Fadzi jugak tak? Buat food preparation, simpan bahan-bahan mentah ikut portion sekali masak atau potong sayur-sayuran siap-siap terus macam ni? Kalau ye, kite geng. Senang nak masak kalau macam ni kan.