Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

July 23, 2019


Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam | Ingat tak dulu kecoh pasal logo Visit Malaysia 2020. To be honest, logo Visit Malaysia 2020 dulu bagi Fadzi memang buruk dan tak nampak moden langsung. Memang wajar kena kecam.

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

So, hari ni logo Tourism Malaysia yang baru dah diperkenalkan. Pada Fadzi, nampak memang lebih cantik, colorful dan moden. Tapi biasalah, mesti ada je yang orang kecam jugak.

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Compare sikit logo baru dengan logo lama. Berkekek Fadzi gelak tengok logo lama ni tau.

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Kenapa logo Visit Malaysia 2020 kena kecam jugak? Mostly orang cakap design dah okay, cumanya slogan tu macam pelik je. Font pun lari. Bila Fadzi tengok balik, haah lah. Peliknya.

Apa yang Fadzi nampak, tulisan Visit Truly Asia Malaysia tu tak center. Lepas tu, tulisan Truly Asia lain daripada Visit Malaysia. Fadzi harap ni bukan design tangkap muat nak cepat siap je lah.

Cuba baca dekat bawah ni antara komen-komen yang pengguna Facebook tulis masa Facebook Tourism Malaysia keluarkan announcement pasal logo Visit Malaysia 2020 yang terbaru ni.

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam
Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam


Kebanyakan komen cakap pasal slogan yang macam berbelit. Font yang tak sekata. Dan jugak penggunaan hornbill. Hornbill tu nampak macam nak promote Sarawak instead of Malaysia.  


Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Penerangan Tentang Logo Visit Malaysia 2020 

Dekat bawah ini adalah penerangan berkenaan dengan rekaan logo Visit Malaysia 2020 yang terbaru ini. 

Pengenalan:
Bagi negara yang kaya dengan budaya dan keajaiban semulajadi Malaysia yang kita sukai, pelancongan pastinya menjadi tonggak ekonomi yang hebat. 

Meningkatkan kemampanan pelancongan, seni dan budaya di Malaysia adalah menjadi tanggungjawab yang amat penting. 

Setiap elemen dalam logo itu mempamerkan kepelbagaian pengalaman yang hanya boleh dilakukan pelancong di tanah Malaysia. 

Di samping memberi pelancong asing sebagai cita rasa persembahan Malaysia, ciri-ciri dalam logo itu juga menggesa rakyat Malaysia tempatan untuk menyokong pemeliharaan identiti negara kita ketika negara bergerak ke hadapan dalam era globalisasi yang bergerak pantas ini.

Elemen Reka Bentuk:
Gaya logo itu diilhamkan oleh Batik Malaysia. 

The hornbill badak indah terletak di sebelah kiri logo. Burung ikonik menggambarkan haiwan yang unik dan pengembaraan eko yang ditawarkan oleh Malaysia. 

Bunga raya merah menghiasi bahagian atas logo. Dalam bahasa kebangsaan, Bahasa Malaysia, bunga raya itu dikenali sebagai "bunga raya", diterjemahkan secara longgar ke "bunga perayaan". Bunga ini merangkumi sambutan kepelbagaian budaya di Malaysia. 

Pakis liar di bawah bunga raya dikenali sebagai "paku pakis". Tumbuhan yang boleh dimakan adalah kegemaran di kalangan rakyat Malaysia semua kaum, dan sesuai untuk mewakili rasa unik masakan Malaysia.

Warna:
Warna utama biru, merah dan kuning yang digunakan dalam logo mewakili warna bendera kebangsaan, Jalur Gemilang. 

Warna oren menggambarkan sinar matahari sepanjang tahun yang diterima oleh Malaysia. 

Akhir sekali, warna hijau mewakili kelimpahan alam semula jadi di Malaysia. Kecemerlangan warna-warna ini menarik perhatian, dan menjemput penonton untuk melihat lebih dekat.

Apa pendapat korang tentang logo baru Visit Malaysia 2020 ni? Ikutkan Fadzi, ini dah okay. Memang jauh lebih cantik daripada logo lama tu. Cuma mungkin boleh tukar sikit tang slogan tu.

Logo Baru Tourism Malaysia 2019 Kena Kecam

Ke korang nak dieorang combine logo lama dengan logo baru macam dekat atas ni. Hahahhaha. Credit gambar: Fiction Story.


Baca ini juga ..

19 comments

  1. pada aida, ok jer, fadzi.
    melambangkan malaysia.
    but too simple :)
    boleh kot di lorek2 kan lagi ha ha ha ha...

    ReplyDelete
  2. Mrs. A pun rasa yang sama dengan komentar yang kata slogan tu mengelirukan ntah apa-apa je macam tak tetap pendirian slogan 50-50 muahahhaaa.....

    ReplyDelete
  3. Logo tu dah cantik dah...sebagai designer separuh masa, saya sangat suka design tu. sangat menarik mata untuk melihat sekali lagi dan sebagai designer memang itulah yang kami nak.

    ReplyDelete
  4. Logo cantik, tapi mungkin jenis tulisan tu kena pilih yang lebih bersesuaian. hihi. Apa-apa pun Tahniah buat team yang mencipta logo ini.

    ReplyDelete
  5. Logo dah cantik tapi biasala macam-macam pandangan orang. Mungkin betul burung tu menonjol sangat. Tak melambangkan negara, nampak melambangkan negeri

    ReplyDelete
  6. Kalau tidak silap Naim, logo yang baharu ini pulak CIPLAK.. haha. Try buka dengan facebook ada yang debat pasal logo yang baharu ini. haha

    ReplyDelete
  7. Bagi saya yang baru ini lebih batter dari yang lama dan juga yang baru ini ada masej yang bagus cuma kekurangan sikit-sikit tu seperti ayat mungkin boleh di betulkan juga but ini yang terbaik dan kita suka hehehehe mungkin lepas ni boleh letak harimau malaya kot wakakakaka...

    ReplyDelete
  8. no matter what , logo ni cantik dari yang lama punya.

    ReplyDelete
  9. betul semua pandnag pada ayat dan rupa burung..hehee..tapi mals la nak komen banyak kan..yang penting logo ni lagi cantik dari sebelum ni..hahaha

    ReplyDelete
  10. Biasalah... Memang selalu terjadi bila rumah dah siap pahat yang berbunyi. Normal laaa, dah siap ada aje yang tak suka. Macam kita gak, bukan semua orang sukakan kita walau kita tak buat salah pun ngan derang. Hati dah hitam semuanya ada salah. Hahaa... Bagi nina. Cantik logo baru ni. Simple

    ReplyDelete
  11. bg sis yg baru ni nampak okay sikit dr yg lama dan jika gabung tu better okay.. x tau sebab apa tapi nampak mcm boleh buat lebih cantik dr tu,.. mybe boleh design nampak more modern ke.. just cadangan je la hehe

    ReplyDelete
  12. Font tu memang jelas nampak berbeza. Tapi Rawlins bangga sebab ada burung enggang kat situ.

    Hurm. Perlu ditambahbaik la sikit

    ReplyDelete
  13. Logo ni cantik dan simple. Tapi mungkin boleh diperbaiki lagi. Buat kalau boleh melambangkan 1 Malaysia mungkin.

    ReplyDelete
  14. kontroversi betul ya logo baharu ni.. hee~ masa pihak kementerian bukak iklan untuk pertandingan, tak nak plak join tapi bila dah ada pemenang - ada je nak dibangkang kan..

    ReplyDelete
  15. Mouse mommy pun suka logo baru ni, simple dan membawa maksud tersirat yang bermakna. Penghasilan logo bertujuan supaya dapat menarik perhatian komuniti dan senang diingat untuk semua lapis masyarakat. Itulah objektifnya. Simple, Positive, Attractive, Eye-Catching, Meaningful & Colourful for the winning logo ! Hope it will able to reach out to the world to bring in good in Malaysia Tourism! Cheers!

    ReplyDelete
  16. "Visit Malaysia 2020" dah cukup. Gambar boleh try bunga raya atau bendera Malaysia. Letak peta Malaysia pun OK jugak.

    ReplyDelete
  17. Tetibe tasa kalau combine pun not bad jugak hahahhaa. Tapi yang design lama tu memang melampau la hahah, macam adik-adik saja main design. Memang patut jena kecam. Loga baru ni okay jer, lebih catchy!

    ReplyDelete
  18. yup.. TB setuju part yang horbill tu.. sekali tengok macam logo ni lebih kepada nakpromote sarawak gitu.. huhu.. tapi gabungan warna dan design ni lagi lawa dari yang sebelum nya tu.. hehehehe..

    ReplyDelete
  19. suka logo baru, nampak creative.

    ReplyDelete

Followers