Belajar Panduan Parenting Di Workshop Millennial’s Guide to Parenthood 2019

November 19, 2019


Belajar Panduan Parenting Di Workshop Millennial’s Guide to Parenthood 2019 Ahad lepad Fadzi ada join satu workshop pasal millennial parenting dekat Sunway Medical Center. Workshop tu anjuran Parenthood Magazine, Nippon Paint Malaysia dan Sunway Medical Center.

Fadzi excited betul nak pergi sebab ye lah, topik parenting kan. Yang jadi mak mak dan bapak bapak mesti faham betapa pentingnya kita kita ni nak belajar pasal parenting walaupun anak dah ramai. 

Millennial’s Guide to Parenthood 2019

Millennial's Guide to Parenthood Workshop

Topik-topik yang dibentangkan memang menarik. Alang-alang Fadzi dah pergi dan dengar kan, Fadzi kongsikan dekat sini. 

Dalam workshop ini ada 4 topik fokus iaitu 5 penyakit yang kanak-kanak selalu kena, cara-cara atasi anak picky eater, kepentingan udara bersih dalam rumah dan cara untuk mengenalpasti parenting style kita. 

Millennial’s Guide to Parenthood 2019

5 Jenis Penyakit Yang Selalu Dihidapi Kanak-Kanak

Topik pertama adalah berkenaan dengan penyakit yang mudah dihidapi oleh kanak kanak. Topik ini dibentangkan oleh Dr Cham Weng Tang yang merupakan seorang Consultant Paediatrician. Katanya Terdapat 5 jenis penyakit yang biasa kanak-kanak hadapi iaitu:
1. Selsema 
2. Influenza
3. Hand, Foot & Mouth Disease (HFMD) 
4. Cirit birit 
5. Demam Denggi

Millennial’s Guide to Parenthood 2019

Masalah Anak Memilih Makanan

Kemudian, Miss Celeste Lau yang merupakan seorang Dietician telah bercakap berkenaan dengan masalah anak yang memilih makanan. Antara yang diperkatakan dalam topik ini  adalah faktor anak menjadi memilih makanan, perbezaan antara anak memilih makanan dan anak yang susah makan dan cara untuk atasi masalah picky eater di kalangan anak-anak . 

Millennial’s Guide to Parenthood 2019

Kepentingan Udara Bersih Di Dalam Rumah

Dato' Dr Rajbans Singh iaitu President of Malaysian Wellness Society pulak bercerita tentang kepentingan udara bersih di dalam rumah. Beliau ada mengatakan bawah udara di dalam rumah adalah 3 hingga 5 kali lebih tercemar dari luar rumah. 

Takutnya kan? Ingatkan dalam rumah lagi selamat. Rupanya dalam rumah lebih tercemar dari luar rumah. Dalam talk beliau juga ada kongsikan beberapa langkah yang boleh diambil untuk meningkatkan kualiti udara di dalam rumah.

Millennial’s Guide to Parenthood 2019

Mengembangkan Potensi Anak-Anak

Dan topik yang terakhir dalam workshop pada hari tersebut adalah tentang cara untuk mengembangkan potensi anak-anak. Ibu bapa yang datang ke workshop hari tu sempat membuat assesment untuk menentukan cara parenting masing-masing.

Miss Sam Jeng Mun iaitu seorang Clinical Psychologist telah menjelaskan bahawa ada empat jenis parenting style yang mana setiap style untuk memberi efek yang berbeza kepada anak-anak. 

Millennial’s Guide to Parenthood 2019

Nippon Paint Wellness Coloring Contest

Selain daripada empat topik yang dibentangkan, ada juga upacara pemberian hadiah kepada anak-anak yang menyertai Nippon Paint Wellness Coloring Contest. Pertandingan tersebut telah diadakan untuk mendidik anak-anak kepentingan kebersihan dan kesihatan. 

Overall, workshop Millennial's Guide to Parenthood memang best untuk belajar tentang parenting. Fadzi sendiri pun ada belajar beberapa perkara baru. Benda yang Fadzi dah tau pulak, kira nak refresh balik lah.

Jadi mak ayah ni, kita kena selalu update ilmu pasal parenting. Kadang-kadang kita terlupa dan terleka yang parenting ni sebenarnya tak susah. Cuma kita yang kena pandai tackle anak-anak.  



Baca ini juga ..

1 comments

Followers