Cara Jual Barang Di Shopee Untung Hingga 4 Angka | Fadzi kan setiap hari mesti akan bukak apps Shopee dekat phone atau website Shopee kalau Fadzi buat kerja dekat PC. Biasanya Fadzi cuci mata je tengok barang. Tapi kalau ada yang berkenan, Fadzi terus grab.

Sampailah Fadzi ada baca satu website ni ajar macam mana nak buat duit dengan berjual barang dekat Shopee. Dan yang paling best bila baca keuntungan yang penjual dapat dekat Shopee ni memang banyak!

Cara Jual Barang Di Shopee Untung Hingga 4 Angka

Kalau korang seorang peniaga online dan nak tingkatkan sale, korang boleh cuba baca eBook Bisnes Shopee ni. Fadzi baru je download ebook free dia iaitu "16 Sebab Anda Perlu Berniaga Di Shopee". Korang boleh jugak download dekat sini.

Cara Jual Barang Di Shopee

Bagi Fadzi ebook Bisnes Shopee ni bagus sangat bagi korang yang nak cuba dapat lebih banyak sale jual barang secara online. Dan platform yang paling panas sekarang ni untuk berjual online adalah Shopee.

Nota:
Ini adalah merupakan sebuah ebook (elektronik book) yang mana ia datang dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Bila korang beli ebook ni, ianya akan dihantar ke email korang dan korang perlu download ke komputer atau smartphone. Tak ada buku fizikal yang akan dihantar atau dipos ke rumah korang.

Penulis Ebook Bisnes Shopee

Penulis untuk ebook Bisnes Shopee ini adalah Mohd Fahmi. Penulis merupakan seorang peniaga online sejak tahun 2007 lagi. Sebelum terjebak dengan Shopee, penulis dah berniaga online dekat bermacam platform online termasuklah Ebay, Lelong, Lazada dan juga Amazon.

Penulis merupakan salah seorang daripada batch terawal yang dijemput untuk membuka kedai dan berniaga di Shopee pada awal kemunculan platform ni. Penulis telah menerima status Shopee Preffered Seller dan pernah juga menjadi eBay Top Rated Seller dan Lelong Star Seller.

Dalam ebook Bisnes Shopee ni, penulis ada kongsikan cara berniaga di Shopee dengan betul hingga dapat menjana sale sehingga 4 angka seminggu.

Topik Dalam Ebook Bisnes Shopee

Dalam ebook ni, korang akan dapat langkah demi langkah macam mana nak dapat sale sehingga 4 angka. Langkah-langkah ini termasuklah dari mula daftar akaun di Shopee, cara nak masukkan barang sampailah kepada nak pos barang kepada customer.
Cara Jual Barang Di Shopee
Antara perkara-perkara penting yang korang akan dapat dalam ebook ini adalah:

Cara Daftar Dan Set Kedai
Korang akan belajar cara untuk daftar akaun penjual di Shopee dan set kedai online korang di situ. Shopee ni korang boleh access melalui website di dekstop ataupun apps di phone. 

Korang boleh belajar cara daftar dan set kedai online korang dekat dua dua platform - website dan apps. Korang cuma pilih mana satu yang korang lebih selesa.

Cara Masukkan Produk Ke Dalam Kedai Shopee
Dalam bab ini, korang akan belajar pasal tips-tips berkaitan pemilihan gambar yang nak dimasukkan ke dalam kedai online korang. Korang juga akan belajar bentuk dan contoh description yang terbaik yang boleh korang gunakan.

Bab ni walaupun basic, tapi penting. Nak nak lagi pasal gambar dan description. Kedua-dua benda tu macam first impression untuk kedai korang. Kalau gambar cantik dan description lengkap, customer pun suka dan laju je click buy now. 

Cara Pengurusan Order
Bab ini akan ajar korang apa yang nak dibuat bila dapat order, cara nak bungkus produk, borang-borang yang perlu diprint dan apa yang perlu dibuat kalau stok produk korang habis.

Ini korang kena ambil serius dan kena baca betul betul. Sebabnya kalau tak ada pengurusan yang betul, korang punya kedai jadi serabut dan mungkin akan menyebabkan kerugian pada korang.

6 Langkah Setel Problem Barang Tak Sampai Atau Rosak
Dalam bab ini korang akan belajar cara untuk korang buat bila ada barang yang diterima oleh customer rosak atau tak diterima oleh customer korang. Biasalah kan, dalam banyak-banyak barang yang korang jual, adalah 1 2 yang ter'rosak' atau tak tersampai pada customer.

Bab ni Fadzi rasa paling penting sebab korang kena jaga customer korang yang tengah marah sebab barang rosak atau hilang tu supaya tak dapat bad rating. Rating yang customer bagi tu penting untuk tunjukkan kedai korang ni boleh dipercayai.

4 Teknik Promosi
Dalam bab ni korang akan belajar 4 teknik yang korang boleh gunakan dalam Shopee untuk promosikan kedai korang ke tahap yang maksimum. Kalau korang follow teknik teknik ni, lebih ramai orang yang akan nampak kedai dan produk korang.

Nak promote dekat sosial media lain pun boleh tapi respons dia slow lah sikit kan. Korang kena buat teknik ni dekat Shopee baru menjadi sebab orang yang masuk Shopee ni, memang nak membeli. Kalau korang promote dekat sosial media, tak berapa nak berkesan sangat sebab orang masuk ke sosial media untuk bersosial. 

5 Tempat Untuk Dapatkan Bekalan Produk
Katalah korang minat nak berniaga online. Nak tambah side income lah kata kan. Tapi korang tak ada produk nak jual lagi. Blur blur nak jual apa kan tapi nak jugak menjual. 

Tak apa. Dalam bab ini, korang akan dapat tau 5 pihak yang korang boleh hubungi untuk dapatkan bekalan stok untuk korang jual di Shopee. Tak perlu pergi jauh jauh pun. 5 ni pun dah cukup.

3 Kaedah Niaga Tanpa Simpan Stok
Bagi korang yang baru baru nak berjinak berniaga secara online ni, rasanya bab ini paling penting. Kalau korang tak ada modal untuk beli dan simpan produk, nah bab ini korang kena hadam.

Ada 3 kaedah yang korang boleh gunakan untuk mula berniaga di Shopee yang tak memerlukan korang simpan stok. Tak payah fikir pasal mana nak cekau modal untuk mula berniaga dah.

Cara Jual Barang Di Shopee

Pembekal Dropship
Bagi korang yang nak mencuba berniaga di Shopee dan dalam masa yang sama tak ada modal untuk ambil stok, tak apa. Korang boleh cuba dropship dulu. 

Dropship ni maksudnya, korang cuma ambil order, lepas tu korang submit order tu ke pembekal dan pembekal yang akan uruskan pembungkusan serta penghantaran. 

Korang cuma perlu ambil order, bayar amount yang telah ditetapkan oleh pembekal dan tunggu barang sampai kepada customer. Tak payah pening pening kepala dah.

Kalau tak tau pembekal mana untuk dapatkan dropship ni, tak perlu risau. Dalam bab ini, penulis ada kongsikan pembekal dropship yang power dan yang boleh dipercayai. Pembekal ini ada lebih 100 000 produk yang korang boleh jual.

Teknik Tarik 1000 Follower Seminggu
Penting ke follower dekat Shopee ni? Mestilah penting sebab follower akan nampak aktiviti korang dekat timeline. Kalau korang tambah produk, follower akan dapat update. Kalau korang buat sale, follower akan nampak update. Dalam masa yang sama boleh trigger follower untuk beli barang korang sekali.

Dalam bab ini korang akan belajar teknik rahsia penulis macam mana dia dapatkan follower yang ramai untuk kedai Shopeenya dalam masa yang singkat. Teknik ni korang tak kan jumpa dekat tempat lain.

3 Buah Ebook Bonus Special

Selain daripada ebook Bisnes Shopee ni, korang akan dapat 3 lagi ebook bonus special secara percuma iaitu:
Cara Jual Barang Di Shopee
Bonus #1: Jual Produk Tanpa Pesaing
Dalam ebook Jual Produk Tanpa Pesaing ini korang akan belajar teknik macam mana nak buat kajian tentang produk yang mempunyai permintaan tinggi tapi kurang pesaing.

Bagi Fadzi, penting kot dua benda ni - produk mempunyai permintaan tinggi dan produk kurang pesaing - Sebabnya kalau produk tu banyak persaingan dengan seller lain atau kurang mendapat permintaan, macam sia sia korang jual. Tak balik untung.

Jadi korang kena belajar cara nak tau produk apa yang ada permintaan yang tinggi dan dalam masa yang sama kurang persaingan daripada seller seller di Shopee tu.
Cara Jual Barang Di Shopee
Bonus #2: 7 Cara Promosi Secara Percuma
Kalau dalam ebook utama Bisnes Shopee tu, penulis dan bagi 4 teknik promosi dekat Shopee kan. Dalam ebook bonus 7 Cara Promosi Secara Percuma ni pulak korang akan dapat lagi 7 teknik untuk promote kedai dan produk korang di Shopee.

Yang paling bestnya, kesemua 7 teknik ini tak memerlukan sebarang kos. Semuanya percuma. Betul, kesemua 7 cara promosi yang diberikan adalah percuma tapi tetap berkesan.
Cara Jual Barang Di Shopee
Bonus #3: Study Case: 2 Strategi Niaga Tanpa Modal Di Shopee
Ebook yang ni Fadzi rasa memang senang untuk korang faham sebab penulis guna real life story untuk tunjukkan pada korang macam mana untuk berniaga tanpa modal di Shopee.

Ada dua study case yang korang boleh baca dan hadam macam mana penulis cari pembekal, setup kedai, masukkan barang dalam kedai, uruskan order customer dan pastikan barang sampai ke tangan customer. Yang menariknya, penulis buat semua tu, tanpa keluarkan modal dan tanpa perlu simpan stok.


Extra Bonus - FB Group Support
Selain daripada 3 ebook extra bonus di atas, korang juga akan dapat access kepada Facebook Group Support. Dalam group ini, korang boleh tanya macam-macam lagi andai kata ada yang dalam ebook tu korang tak faham.

Kiranya penulis tak lah lepas tangan bila korang dah beli ebook ni. Kalau ada problem tak lah korang terkapai-kapai kan. Dan dalam masa yang sama, korang boleh berkenalan dan bertukar-tukar idea dengan peniaga-peniaga lain dalam group tu.

Sekarang ni Shopee adalah antara platform untuk jual barang secara online yang paling ramai orang suka pergi. Tak rugi kalau korang cuba berniaga dekat situ. 

Tapi nak berniaga pun kena ada ilmu. Dan salah satu ilmu tu korang boleh dapat dengan membaca ebook Bisnes Shopee ni. Info dan ilmu dalam ebook ni boleh membantu korang mula berniaga di Shopee dengan pantas tanpa perlu membuang masa, tenaga dan wang untuk mencuba dan mencari formula yang betul untuk mula berniaga di Shopee.

Kalau korang berminat nak baca ebook Bisnes Shopee ni, korang boleh klik dekat sini - eBook Bisnes Shopee.

Cara Jual Barang Di Shopee

Pengalaman Join Program Nak Ubah Hidup 2020 | Tahun lepas Fadzi pernah tulis pasal program Nak Ubah Hidup 2019 dekat blog. Korang boleh baca dekat sini

Waktu tu tengok ada kawan dalam Facebook share dieorang pergi, apa yang diaorang dapat, betapa semangatnya diaorang lepas program tu. Kira nampak macam menarik je.

Nak Ubah Hidup 2020

Tup tup tahun 2020 ni, tak tahu lah macam mana Fadzi dapat peluang nak pergi program Nak Ubah Hidup 2020. Last last minit pulak tu. Fadzi pun teringin nak tengok sendiri content dalam NUH tu jadi Fadzi terus cakap yes.

Pengalaman Join Program Nak Ubah Hidup 2020

Program Nak Ubah Hidup 2020 ini berlangsung selama 3 hari iaitu 25, 26 dan 27 Januari 2020. Masa tu cuti Hari Raya Cina. Diaorang buat dekat Setia City Convention Centre dekat Setia Alam. 

Diaorang kata lebih kurang 13 000 orang yang datang join NUH 2020 kali ini. Ramai gila kan. Tak sangka SCCC ni mampu nak tampung orang seramai tu. 

Hari pertama Fadzi datang awal sebab nak register. Takut tak sempat. Sebelum pukul 8 pagi dah sampai. Dari Shah Alam Fadzi gerak dalam pukul 7.20 pagi macam tu.

Awal-awal dari Shah Alam tu tak jem pun. Tapi bila dah sampai dekat dekat jalan masuk ke SCCC tu, dah start kereta penuh dan jem sikit. Terus Fadzi cari tempat parking dan park kereta.

Make sure bila tinggalkan kereta, berkunci ya. Lepas tu Fadzi jalan lah menuju ke dewan. Setiap tiket ada jalan masuk dewan sendiri. Senang lah sikit nak cari seat dekat mana. 


Nak Ubah Hidup 2020

Sebelum masuk dewan. Fadzi pergi register dulu. Sebenarnya diaorang dah bukak registration hari sebelumnya lagi. Ramai jugak yang dah register hari sebelumnya. Lagi senang boleh terus masuk dewan pagi ni kot.


Peserta NUH 2020 Berdiri Atas Kerusi Bagi Komitmen Penuh

Bear in mind, ni kali pertama Fadzi pergi program NUH ni okay. Masuk masuk dewan je Fadzi terkejut tengok ramai yang berdiri atas kerusi sambil berjoget ikut lagu rancak. Fuh, lagu dia bukan main rancak dan kuat sampai bergegar rasa jantung ni. 

NUH 2020 hari pertama bermula agak lewat. Asalnya dalam jadual 8.30 pagi. Tapi hari tu bermula dalam lebih kurang pukul 9 pagi. Dr Azizan naik pentas je makin ramai yang berdiri atas kerusi non stop. Fadzi yang first time datang NUH ni terkial-kial lah tak tahu apa kan. Hahahha.

Rupanya yang berdiri atas kerusi ni katanya komitmen tinggi dan berani buat lain daripada yang lain. Fadzi tak larat lah nak berdiri lelama. Hahahahaha. Kalau ada aktiviti baru lah Fadzi berdiri. Itu pun berdiri dekat lantai je lah bukan atas kerusi. Takut jatuh XD XD 


Nak Ubah Hidup 2020


Tun Dr Mahathir Mohamad Datang NUH 2020

Hari kedua Fadzi rasa hari yang paling buat Fadzi teruja. Sebabnya tiba-tiba saja Tun Dr Mahathir Mohamad Dan Tun Dr Siti Hasmah ada datang sekejap. Waktu tu memang havoc lah satu dewan. Semua orang tak sangka Tun nak datang. 

Waktu tu memang Fadzi rasa aura Tun memang power. Walaupun sekejap, Fadzi rasa kedatangan Tun sedikit sebanyak menyuntik semangat yang lebih tinggi bukan saja pada Fadzi tapi pada semua peserta yang datang.


SWITCH! Recharge Energy

Sepanjang panjang seminar, banyak kali juga Dr Azizan sebut Switch! dan keluar video Son Goku tengah tingkatkan power Super Saiya dengan lagu yang menggegarkan jiwa.

Waktu tu ramai-ramai menjerit bagi energy dalam diri sendiri. Rasa lah juga dalam diri ni semacam ada energy dari kiri kanan. Tapi sejujurnya part tu yang Fadzi suka. Mungkin sebab ada Goku juga. Hahahahah.


Kenali Energy Dalam Diri, Ilmu Kewangan Dan Kerohanian

Mostly apa yang Fadzi belajar dalam NUH 2020 ini adalah berkenaan dengan cara nak kenal potensi dalam diri, macam mana nak keluarkan energy dalam diri, cara nak remove negativity, ilmu kewangan dan juga kerohanian. 

Cara nak kenal potensi dalam diri dan cara nak keluarkan energy dalam diri tu sebenarnya Fadzi dah tau sebab Fadzi banyak dengar video-video pasal abundance dekat Youtube. Kelainanan dalam NUH 2020 ini bila Dr Azizan relate kan dengan Islam.


Nak Ubah Hidup 2020

Kesemua video yang Fadzi tengok sebelum ni dari orang putih jadi diaorang relate kan dengan agama diaorang lah kan. Bila dengan Dr Azizan, dia selitkan sekali dengan ilmu ilmu pasal Islam yang perlu kita buat. Ingat pada energy source kita iaitu Allah.

Part ilmu kewangan tu pun penting jugak bagi korang yang agak-agak lemah dalam nak control kewangan sendiri. Belajar macam mana nak kawal perbelanjaan, cara nak menyimpan dan cara untuk buat investment.


Buang Rokok Untuk Berjaya

Salah satu moment lain yang Fadzi rasa seronok sangat dalam NUH 2020 ini bila Dr Azizan buat demo macam mana rokok tu boleh melemahkan kita. Serius Fadzi seronok sampai tepuk tangan. 

Lepas buat demo, Dr Azizan minta staff dia ambil tong sampah dan suruh orang-orang yang merokok buang rokok diaorang dalam tong sampah depan dia. Datang sorang-sorang buang rokok diaorang.

Pada Fadzi waktu tu memang respek habis Dr Azizan sebab dia berjaya buat orang buang rokok diaorang. Siap ada yang sampai menangis-nangis dan berlari buang rokok.   


Nak Ubah Hidup 2020

Program NUH 2020 ni dari pagi sampai malam tau. Tapi Fadzi tak mampu nak join full day. Fadzi cuma sempat join 2 hari saja tu pun tak sampai malam. Tapi ini memang pengalaman baru untuk Fadzi. Tak pernah pernah rasanya Fadzi pergi seminar macam ni. 

Tips Persediaan Untuk Sertai Program Nak Ubah Hidup 2020

Disebabkan Fadzi dah ada pengalaman join program ni, Fadzi nak bagi sedikit tips yang korang boleh apply in case korang nak join next program ini.

1. Cari dan duduk hotel berdekatan dengan tempat program. 

Tahun ini Program NUH2020 dibuat di Setia City Convention Center (SCCC). Fadzi cadangkan untuk mengelakkan penat travel jauh dari rumah dan kalau tak ada transport, korang cari saja hotel-hotel yang berdekatan. Ada hotel yang korang boleh jalan kaki saja ke SCCC.

Nanti Fadzi buat satu artikel untuk senarai nama hotel yang berdekatan dengan SCCC. Nanti korang boleh book awal-awal. Pastikan book seawal mungkin tau. Sebab yang datang nanti ramai. Takut full cepat.

2. Beli Makanan Lunch Dan Dinner Online Delivery

Dalam program NUH2020, hanya yang ada tiket Titanium dan Spire saja yang disediakan dengan lunch dan dinner. Selain daripada tu, korang kena cari makanan sendiri. 

Memang ada food truck dekat luar dewan tapi harga agak mahal juga. Kalau nak pergi makan dekat Setia City Mall yang betul betul dekat sebelah SCCC tu pun boleh jugak tapi lunch hour comfirm akan penuh dengan orang yang datang NUH dan juga orang yang datang jalan-jalan waktu weekend. 

Jadi solution dia, korang boleh beli makanan food delivery. Order awal-awal, kata lah dalam pukul sekian-sekian tolong hantar dekat depan dewan SCCC. Korang boleh join Group Facebook Food Delivery Setia Alam untuk cari orang yang boleh buat service ni. 


Nak Ubah Hidup 2020


3. Duduk Dengan Orang Yang Berbeza Setiap Sesi


Kalau korang daftar dan pergi dengan keluarga atau kawan, pastikan masa masuk dewan korang duduk dekat orang lain. Masa break pun, korang keluar jumpa bertegur sapa dengan orang lain. 

Baru boleh berkenaan dengan ramai orang dan buat networking. Kalau duduk dalam kumpulan yang kita kenal, kurang lah networking nya. Fadzi sendiri hari pertama duduk dengan kawan-kawan. Kurang sikit bercakap dengan orang lain.

Bila masuk hari kedua, Fadzi terpisah dengan kawan-kawan. Nak cari pun malas. Fadzi duduk je merata dan puff terus buat kawan baru. Kalau jenis yang introvert, korang buat buat lah mintak tolong ambilkan gambar. Pastu mesti conversation starts. 


4. Sewa Kereta Atau Cari Nombor Service Hantar Orang 

Fadzi pergi ke SCCC dari Shah Alam drive saja. Alhamdullilah. Tapi kalau korang yang duduk hotel yang agak jauh dari SCCC, Fadzi cadangkan korang sewa kereta dan share dengan kawan-kawan atau kenalan yang jumpa dalam NUH.

Fadzi ada berborak dengan orang orang yang datang NUH. Mostly yang tak ada kereta, kira macam mengadu susah nak dapat servis Grab dekat sini. Possibility sebab orang ramai sangat dan tak cukup Grab yang ada. 

Selain Grab, korang boleh download dan install MyCar terus sebab dekat sini pun ada juga yang buat MyCar. Atau korang masuk Group Facebook Setia Alam dan cari terus orang yang ada buat service hantar orang. Ambil nombor dieorang. Senang.

Options lain, mungkin korang boleh cuba call nombor di bawah ini:

  • Sunlight Unicablink: 1 300 800 222 
  • Public Cab: +603 6259 2020 
  • Blue Cab Malaysia (MPV): +603 8948 2193
Nak Ubah Hidup 2020

5. Toilet Dan Surau 

Toilet dekat sini banyaklah jugak. Diaorang siap prepare extra toilet bergerak tu lagi. Tapi selesanya toilet dekat dewan lah. Waktu break, fuh memang ramai gila orang beratur nak pergi toilet. Bertabahlah korang ya.

Kalau rasa nak tak beratur panjang sama ada untuk ke toilet atau solat di surau, korang boleh keluar waktu sesi seminar tu. Mungkin lah ada termiss sikit sikit apa yang Dr Azizan cakap kan. Tapi tak perlu nak berebut beratur panjang pun waktu tu. Hehehe.

Oh, bagi yang nak solat, korang better bawak telekung dan sejadah sendiri. Lebih selesa dan tak perlu tertunggu-tunggu telekung. Orang ramai gila. Bukan saja orang yang nak solat ramai, orang yang nak lepak tidur pun ramai.


6. Bawa Botol Air Dan Snack

Bawak botol air sendiri. Dalam goodie bag tak disediakan air pun. Tapi korang boleh refill air guna water dispenser yang disediakan di sekeliling dewan. Banyak jugak water dispenser yang diaorang sediakan. Jadi tak perlu risau kalau air korang habis. Refill saja.

Bawa juga snack untuk alas perut. Kadang-kadang Dr Azizan bercakap lebih masa. Kalau contoh dalam jadual seminar start pukul 8.30 pagi hingga 12.30 tengah hari. Kemungkinan besar seminar akan bermula agak lewat sikit dan habis lewat juga.

Jadi prepare lah snack macam roti atau energy bar supaya korang tak rasa lapar sangat. Fadzi pun makan juga dalam dewan tapi jangan lah makan nasi lemak pulak tau hahahaha.


7. Parking RM5 Sahaja

Dekat sekeliling SCCC tu ada 6 tempat parking. Kesemua tempat parking tu hanya RM5 per entry. Duduk lah lama mana pun RM5 saja. Jadi korang jangan lah buat biol parking dekat tepi jalan. 

Menyusahkan kereta lain nak masuk satu. Menyusahkan diri sendiri pun satu. Fadzi ada nampak kereta kena clamp okay. Dah tak pepasal kena bayar nak bukak clamp tu. Huhuhu.   


Nak Ubah Hidup 2020

Setakat ni itu je lah kot yang Fadzi boleh share pasal pengalaman Fadzi join program Nak Ubah Hidup (NUH 2020). 

Apa yang Fadzi boleh katakan, NUH2020 ni boleh dijadikan satu platform untuk korang lebih bersemangat dalam hidup atau untuk lebih maju dalam bisnes. Yang penting, apa yang korang dapat dalam NUH ni, korang kena apply dalam hidup. Kalau tak apply, datang lah NUH 10 kali pun, tak jadi apa-apa pun.

Kalau korang berminat jugak nak join next program Nak Ubah Hidup boleh layari laman web www.NakUbahHidup2020.com.



Chillax with Royal Kenko Recreation HubHujung bulan Disember lepas Zul ada pergi Australia 4 hari. Jumpa bos dia sambil sambil nak ambil mood sea breeze Sydney. Ikutkan Zul nak suruh Fadzi ikut sekali tapi Fadzi rasa malas lah setakat nak pergi 4 hari. Nak pergi setahun. Hahahhaa. ;p

Flight Zul masa balik ke Malaysia hari tu pagi-pagi buta pukul 4. Planningnya Fadzi nak drive ambil Zul dari airport. Pastu bila fikir-fikir semula, Zul tak bagi ambil sebab pagi sangat. Lagi satu Fadzi ni tak berapa nampak kalau drive gelap-gelap ni. Bawak budak-budak pulak tu. So tak jadi lah Fadzi ambil Zul dari airport.

Sydney Australia

Zul book je airport coach untuk balik ke rumah. Selalunya Zul okay je nak naik train tapi sebab rumah dekat Shah Alam, nanti kene buat 2 3 kali stop pulak. Jadi Zul book je la private transport. Nanti boleh claim dengan company dia hahahah.

Book Transport Dari Airport

Kalau korang nak tau, ada 2 cara yang korang boleh buat untuk dapatkan transport dari airport. 

First, public transport, which is boleh dikatakan favorite Fadzi sebab murah dan cepat gila. Korang boleh book KLIA Express online je kat Traveloka. Dah siap prepare tiket, korang just perlu hop on je train ikut date yang korang book. 

KLIA

Second, korang boleh pilih untuk dapatkan private transport. Yang ni pun best jugak, tapi nanti korang agak kesepian dalam taxi ni. Kalau korang minat yang ni, sama jugak, korang klik je airport limo online booking ni. Dari Traveloka jugak.

Royal Kenko Recreation Hub

So habis cerita Fadzi pasal intro Traveloka. Fadzi nak cerita tentang satu tempat yang Fadzi rasa macam rare dan menarik habis untuk korang lepak. Tempat yang Fadzi maksudkan itu adalah Royal Kenko Recreation Hub, Kuala Lumpur. Bunyi tempat dia macam wow je kan?

Memang wow pun sebenarnya gais. Korang melangkah masuk je kat dalam tempat ni, Fadzi yakin korang bakal teruja teruk. Nganga sikit mulut. Pastu senyum sikit. Weh, macam tempat raja-raja gitu. Nama pun royal kan? 

Royal Kenko Recreation Hub

So basically tempat ni memang awesome gila dari segi interior design, staff yang peramah sehingga la kemudahan dan perkara-perkara yang korang boleh buat dalam tu. Banyak okay. Dan apa yang paling menarik perhatian Fadzi ialah zon untuk lelaki dan perempuan di asingkan. 

Tapi ada je aktiviti lain yang korang boleh buat sama-sama contohnya macam karaoke, makan, tengok movie. Yang selebihnya Fadzi akan senaraikan nanti. So korang tak perlu risau.

Royal Kenko ni mempunyai 4 tingkat secara keseluruhannya. Fadzi akan explain kat korang apa yang ada di keempat-empat floor ni.

2nd Floor

Male Capsule 

Yang ni adalah tempat untuk kaum lelaki berehat dan tidur. Tilam dan bantal yang empuk. Serta suasana bilik yang buatkan korang rasa tenang dan ada privacy sendiri.


Sleeping Capsule 

Yang ni Fadzi rasa untuk mana yang dah kahwin. Sebab katil dia semua queen size.

3rd Floor

Beauty Saloon 

Untuk zon ni Fadzi tak pasti sangat untuk apa tapi apa yang Fadzi yakin, kaum wanita mesti suka. Maybe more to kepada freshkan bahagian muka.

Café

Tempat dimana korang boleh chill chill, lepak minum dan makan ringan-ringan. Seat dengan setting bilik untuk ruang ni memang superb. Rasa lepak habis. Yang ni laki perempuan boleh campur.

Cinema

Cinema

Cinema ni adalah wayang untuk korang layan movie of the day yang dah ditentukan setiap hari. Tak payah risau sebab movie yang ditayangkan tu ada macam-macam list. Dari action, kungfu, romantic, semua ada. Dan kalau korang nak tau, seat dalam cinema tu bukan standard seat GSC okay. Dia dah macam VVIP seat. Siap ada foot rest lagi. Yang ni Fadzi bagi 5 bintang. 

Gym Room

Untuk para-para tetamu exercise. Banyak equipment gym yang ada kat dalam ni. Nak angkat berat ke, nak berlari ke, semua ada.

Darts Room

Zon khas untuk korang main dart game. Lelaki perempuan boleh campur.

Massage Room

Kalau rasa nak acah acah spa bali, ini salah satu tempatnya. Korang akan di massage mengikut bahagian mana yang korang nak. Tukang urut yang terlatih dan tau je part mana yang kena tekan. Keluar dari sini, rasa macam baru bangkit dari tidur yang panjang. Tukang urut mengikut jantina ye korang semua.

Nail Saloon

Dimana berlakunya adegan pedicure & Manicure. Kebanyakkan nya perempuan je la yang masuk sini.

VIP Room

Untuk korang bersenang lenang di atas kerusi yang sangat empuk dan selesa. Dia ada bagi satu skrin kecik yang attached kat kerusi untuk korang layan video.

Pool Table

Yang ni tak lain, tak bukan, main snooker la. Boleh ajak member-member lawan snooker kat sini.

Relax Space

Kalau korang nak rasa macam duduk restoran mewah, boleh datang sini. Sambil duduk rehat minum petang ke, dorang ada sediakan pemain muzik yang mengalunkan pelbagai genre muzik ala-ala jazz pun ada. 

Table Tennis

Tempat untuk korang mengasah bakat bermain ping-pong.

4th Floor

Restaurant

Tempat untuk korang mengisi perut yang kelaparan. Semua pasal makanan ada kat sini. Buffet dan korang tinggal ambik je apa korang nak. Memang dorang dah siap provide makanan. 24 Hours. Makanan dia diyakini enak dan lazat.

Private Jacuzzi Room

Nak rehat dalam Jacuzzi berapa lama yang korang suka, name it. Syok gila layan Jacuzzi kat sini. Badan pun rasa fresh je.

Karaoke Room

Macam biasa la. Melalak la kuat kuat dalam ni. Benda free kan. Sound system pun terbaik. Lagu-lagu up to date. Wajib masuk bilik karoke dia ni. Macam 5 bintang. 

Aesthetic Clinic

Yang ni Fadzi tak berapa sure untuk apa. Boleh check website dia for further information. Sorry guys.

Private Massage Room

Private Massage Room

Same like the other one cuma yang ni more privacy kalau korang memang perlu kan me time. Sesuai bagi orang introvert. No one will disturb you.

Function Hall

Untuk meeting, occasion, or anything la. Dia dah siapkan kerusi, meja, whiteboard, lcd projector. Boleh book kat kaunter.

Hair Saloon

Rambut berminyak dan tak terurus? Masuk la hairsaloon ni. Sambil dia maintenance rambut, dia urut-urut sikit kepala. Sedapnya kena urut.

24 Hours Cyber Café

Kaki game? Nak layan internet puas-puas dalam Royal Kenko? Boleh la singgah cyber café dia. Dibuka 24 jam. Sampai muntah la main tu.

5th Floor

Untuk level ni, dorang sediakan lebih banyak facilities yang merangkumi bahagian spa. Dari sauna, Jacuzzi, pool, semuanya kat sini. Yang ni laki perempuan asing okay. Lepas korang dah masuk, sila simpan barang kat locker yang dorang dah sediakan kat tingkat 5 ni. Jangan risau, semuanya disimpan dengan selamat with double security. Gitu. Apa yang ada kat tingkat lima ni? Ini lah senarainya.

Jacuzzi

  • Changing Area
  • Double Security Personal Cabinets
  • Fish Spa
  • Female Jacuzzi Area
  • Femal Steam Room
  • Female Sauna
  • Female Jacuzzi
  • Grooming Supplies
  • Male Rain Shower
  • Male Spa Pool
  • Male Sauna
  • Male Spa Area


Fadzi rasa kemudahan yang ada dekat sini semua memang terbaik. Kalau ada masa, Fadzi cadangkan sangat korang datang ke Royal Kenko dan enjoy your time here. Tempat ni memang rasa lain lah daripada tempat yang lain.

Cara Lariskan Jualan Tudung | Setiap hari Fadzi nampak iklan orang jual tudung dekat Instagram dan Facebook. Dari brand yang berbeza pulak tu. Fadzi selalu tanya lah kan, berbaloi lagi ke nak jual tudung jenama sendiri ni?

Ye lah kan. Banyak saingan. Tudung pun macma lebih kurang sama saja design dan jenisnya. Kalau kita yang baru nak start buat bisnes tudung jenama sendiri, boleh ke nak bersaing dengan jenama yang memang dah lama terkenal?


Cara Lariskan Jualan Tudung


Cara Lariskan Tudung Jenama Sendiri

Bila Fadzi tertanya-tanya macam tu, Fadzi banyak buat pembacaan. Bukan lah sebab Fadzi nak start bisnes tudung tapi lebih kepada curious. Gigih tau Google sana sini sampai Fadzi jumpa jawapan.


Ramai Penjual Tudung, Ramai Jual Pembeli Tudung

Memang ramai yang dah jual tudung dalam Malaysia ni. Tapi dalam masa yang sama, permintaan dan pasaran tudung ini juga sangat besar. Orang yang pakai tudung pada zaman kini, sangat ramai.

Majoriti wanita islam di Malaysia hari ini, memakai tudung. Tidak seperti zaman 60-an dulu, zaman-zaman P.Ramlee. Zaman dedulu memang tak ramai yang memakai tudung.

Tapi hari ini, dari budak-budak, sekolah rendah, sekolah menengah, pelajar kolej dan universiti, wanita bekerja dan wanita berumur, semuanya memakai tudung. 

Dan yang lagi menariknya, golongan wanita berhijab ini, akan terus membeli tudung walaupun mereka sudah mempunyai berpuluh dan beratus helai  tudung. Macam Fadzi lah. Berlambak dah tudung dalam almari tapi masih mencari tudung lagi.

Boleh dikatakan hampir setiap bulan, mereka akan membeli tudung baru. Lebih-lebih lagi bagi golongan wanita yang kerap berada di luar rumah seperti wanita bekerja dan juga golongan pelajar. 


Cara Lariskan Jualan Tudung

Mereka ini tidak akan putus-putus membeli tudung sebabnya, setiap helai tudung yang dibeli, mempunyai nilai dan cirinya tersendiri yang berbeza dengan tudung yang lain, tambahan lagi, setiap helai tudung itu pula, hanya padan dipakai bersama beberapa helai baju sahaja.


Jadi, korang yang baru nak bermula jual tudung tidak perlu risau. Walaupun sudah ramai orang yang menjual tudung, orang yang membeli tudung juga ada sangat ramai. 

Apa yang penting, korang perlu ada ilmu serta strategi yang tersendiri. Salah satu strategi yang boleh di gunakan ialah dengan mempunyai "produk killer".


Produk Killer Pelaris Jualan Tudung

Apabila kita buat bisnes tudung ni, kita mesti kena ada produk KILLER! Produk KILLER inilah yang akan buatkan tudung kita berbeza dari tudung-tudung penjual yang lain. Dengan produk killer inilah nanti , bisnes dan jualan kita akan menjadi stabil pada setiap bulan.  

Macam mana kita nak tahu tudung mana yang akan menjadi  produk killer? Senang je! Produk killer ini adalah tudung yang paling banyak jualan dia.  Selalunya, dalam masa 3 bulan kita buat  bisnes tudung ni nanti,  kita dah boleh tahu, mana satu produk killer dalam banyak-banyak jenis tudung yang kita jual.  


Cara Lariskan Jualan Tudung

Bila dah ada produk Killer, kita dah tak perlu promot sangat, sebab orang dah mula kenal dan tahu, mana nak beli tudung yang mereka sukai.

Ada juga pelanggan yang tempah sekali banyak untuk satu group NGO, persatuan, guru sekolah dan banyak lagi.  Dari jual retail, korang juga jadi pembekal untuk stokis yang lain. 

Buat  Tudung Jenama Sendiri

Bila pelanggan dah mula ramai dan korang pun sudah ada modal yang sedikit banyak. Korang dah boleh mula buat tudung jenama sendiri. Bila kita ada jenama sendiri , kita boleh letak harga yang sedikit tinggi. Tapi, ikut kualiti kain jugalah ye.

Kalau kualiti kain tak best, pelanggan pun tak suka. Bila pelanggan tak suka, nanti pelanggan tak nak repeat order lagi, sendu pula sell korang selepas tu nanti.

Macam mana nak cari produk killer? Macam mana nak buat tudung jenama sendiri? Semua tu korang boleh gali ilmunya. Paling mudah, korang baca saja ebook Rahsia Bisnes Tudung ni.

Cara Lariskan Jualan Tudung
Rahsia Bisnes Tudung

Ebook Rahsia Bisnes Tudung ini ada 2 buah ebook. 

Ebook pertama:
Mengandungi ilmu serta pengalaman penulis, bagaimana penulis bermula, dari mencari supplier, mencari pelanggan, ambil gambar, buat ayat iklan, dan pelbagai lagi pengalaman serta tips berkaitan bisnes tudung.

Apa yang menarik, ada satu bab di dalam ebook ini, penulis ceritakan Bagaimana Penulis Menjana Untung RM15k Dalam Masa Sebulan menjual tudung di bulan Ramadhan hanya secara online sahaja! 

Dalam bab ini, penulis tunjukkan secara step-by-step, bagaimana penulis membuat persediaan serta strategi di dalam menghasilkan keuntungan sebanyak itu. 

Kalau korang baca pengalaman penulis ini, korang juga boleh buat seperti yang penulis buat, malah, mungkin lebih baik dan lebih banyak lagi keuntungan yang akan anda perolehi! :)

Ebook Kedua pula:
Penulis fokuskan kepada langkah-langkah menghasilkan tudung jenama sendiri!

Dalam ebook ini, penulis senaraikan 4 perkara utama yang perlu korang ketahui dan uruskan apabila mahu menghasilkan tudung jenama sendiri! Setiap perkara tersebut, penulis jelaskan secara terperinci.


Malah, penulis turut berikan maklumat supplier yang boleh korang gunakan apabila mahu menghasilkan tudung jenama sendiri. Supplier-supplier ini adalah supplier yang boleh dipercayai, malah, banyak juga jenama tudung besar seperti Neelofar Hijab, Calaqisya, Apple Scarf dan banyak lagi, turut menggunakan suplier ini.


Cara Lariskan Jualan Tudung

Isi Kandungan eBook Rahsia Bisnes Tudung

BAB 1 : BELAJAR MENJUAL
Nyawa kepada setiap bisnes, adalah jualan (sales). Tanpa jualan, sesuatu bisnes itu tidak akan dapat hidup dan tidak akan memberi apa-apa faedah kepada diri korang!

Disebabkan itu, langkah pertama yang perlu korang belajar terlebih dahulu, adalah belajar menjual! Ya! Belajar menjual! Bukannya belajar menjahit atau belajar membuat tudung!

Ada 9 soalan yang perlu korang jawab untuk memudahkan korang membuat jualan. Korang dapat jawab 9 soalan ini, insyallah aktiviti jualan korang akan menjadi lebih mudah.

BAB 2 : APA & SIAPA?
Masih dalam fasa menjual. Dalam bab ini penulis beritahu korang terus 3 golongan sasaran terbesar di dalam bisnes tudung. Korang tak perlu dah susah-susah nak fikir nak jual tudung kepada siapa. Targetkan sahaja tudung korang kepada 3 golongan ini!

Insyallah, dengan hanya target 3 pasaran ini sahaja, jualan korang pun dah boleh cecah 5 angka dan stok tudung juga akan cepat habis!. Takdelah timbul masalah stok terperap bawah katil lama-lama.

BAB 3 : SUPPLIER
Hah! Ini RAHSIA BESAR  di dalam ebook ini! Penulis bongkarkan 5 pembekal tudung yang penulis gunakan sewaktu memulakan bisnes tudung!

Bukan sekadar nama sahaja! Tetapi complete penulis berikan sekali dengan nombor contact serta alamat mereka. Korang boleh borong terus dengan mereka. Kualiti tudung yang mereka bekalkan, memang tiptop!

Satu perkara yang korang perlu tahu! Bila korang nak buat bisnes tudung ni korang tak boleh bergantung hanya kepada 1 pembekal sahaja. Perlu ada 2-3 pembekal sebagai backup.

Dengan adanya 2-3 pembekal, insyallah korang takkan mengalami masalah tudung kehabisan stok dan sebagainya!

BAB 4 : TIPS GAMBAR MEMUKAU
Bila korang dah ambil tudung dari pembekal, langkah seterusnya adalah mengambil gambar tudung tersebut. Nak ambil gambar ini pun ada tekniknya! Bukan main ambil sahaja!

Dalam bab ini penulis berkongsikan teknik dan cara mengambil gambar yang memukau dengan bajet yang rendah! Korang tak perlu risau, tak perlu beli kamera yang mahal-mahal dan upah jurufoto profesional. Gunakan sahaja camera handphone korang. Itupun sudah memadai sebagai permulaan.

Apa yang penting! Model yang anda gunakan mestilah "real"!. Penulis kongsikan banyak tips mencari model yang "real" di dalam bab ini!

BAB 5 : TEKNIK MELETAK HARGA
Ada 4 Tips utama yang penulis kongsikan di dalam bab perihal harga ini!
Penulis tunjukkan teknik bagaimana mengira harga kos dengan selamat! Perkara ini penting, kalau tidak, nanti penat sahaja korang jual beribu-ribu helai tudung, tapi sebenarnya tiada untung.

Dalam bab ini juga, penulis kongsikan teknik, bagaimana untuk bersaing dan berhadapan dengan penjual-penjual tudung lain yang suka main dan lawan harga! Apabila korang tahu teknik ini, korang dah tak perlu gentar bila lihat pesaing korang turunkan harga tudung mereka!

BAB 6 : AYAT IKLAN
Hah! Bukan sahaja tips ambil gambar! Tips nak buat ayat iklan pun penulis kongsikan dalam ebook ini! Ada 3 jenis ayat yang boleh korang gunakan apabila ingin mempromosikan tudung-tudung jualan korang.

Ayat-ayat ini anda boleh gunakan sama ada di facebook ataupun instagram!

BAB 7 : LUBUK JUALAN
Stok tudung dah ada, gambar dah ambil, ayat  pun dah siap! Sekarang, masa untuk menjual! Dalam bab ini, penulis bukan share 2 atau 3 lubuk jualan.  Penulis kongsikan 10 tempat/lubuk yang boleh korang masuk untuk menjual tudung korang!

Korang boleh cuba masuk ke dalam semua lubuk ini atau boleh juga cuba 2-3 lubuk yang korang rasakan mudah dan sesuai dengan diri korang.

Dengan adanya 10 lubuk jualan ini, adalah agak mustahil untuk korang tidak dapat menjual tudung korang.

BAB 8 : PACKAGING
Perkara ini mungkin korang sudah tahu! Tetapi dalam bab pembungkusan ini, penulis kongsikan pihak supplier yang dapat membekalkan bahan-bahan untuk perkara berkaitan pembungkusan seperti plastik bungkus, plastik poslaju dan sebagainya.

BAB 9 : PENGHANTARAN
Dalam bab ini, penulis kongsikan cara, bagaimana untuk mendapatkan kos penghantaran poslaju yang lebih murah dari kadar biasa. Penulis juga tunjukkan cara, bagaimana korang tidak perlu lagi bersusah payah ke pejabat pos untuk membuat penghantaran, malah, abang posmen yang akan datang ke rumah dan ambil barang yang korang mahu poskan!

BAB 10 : CASE STUDY - BAGAIMANA SAYA MENJANA UNTUNG RM15,000 MENJELANG RAMADHAN.
Hah! Ini adalah bab yang paling HOT!
Dalam bab ini, penulis tunjukkan step-by-step, bagaimana penulis menyusun strategi untuk mendapatkan jualan dan keuntungan yang besar apabila tiba musim perayaan.
Cara Lariskan Jualan Tudung

Dari mula memilih produk killer, pengiraan modal dan kos, proses order, tawaran pakej istimewa hinggalah kepada pengambilan staff pembantu dan penghantaran produk.

Untuk case study ini, pemilihan masa dan tarikh adalah sangat penting! Korang perlu tahu, bila masa untuk bermula dan bila masa untuk selesaikan semuanya.

Nak mula berniaga tudung ni tak susah sebenarnya. Cuma kena ada ilmu dan cara yang betul. Nak bermula dengan baik, korang boleh cuba baca ebook Rahsia Bisnes Tudung ni dulu.

Fadzi percaya tips-tips yang diberikan dalam ebook ni bukan saja boleh apply untuk bisnes tudung tapi jugak untuk bisnes-bisnes yang lain. Korang boleh dapatkan ebook ini dekat sini - Rahsia Bisnes Tudung.

Cara Lariskan Jualan Tudung

by on January 23, 2020
Cara Lariskan Jualan Tudung | Setiap hari Fadzi nampak iklan orang jual tudung dekat Instagram dan Facebook. Dari brand yang berbeza pulak...