Cara Semak ASB Online 2020

Cara Semak ASB Online 2020 | Dah masuk tahun baru 2020 ni antara perkara yang tak sabar-sabar para investor nak check mestilah dividen ASB korang kan? 

Sama lah macam Fadzi pun. Tak sabar nak check dapat berapa sebab tahun ni macam banyak sangat nak pakai duit. 


Cara Semak ASB Online 2020

Bagi yang dah daftar ASB online, korang boleh baca artikel ini untuk tahu cara macam mana nak semak dividen ASB secara online. Kalau yang masih belum daftar online lagi, korang baca dulu entry yang ini untuk dapatkan step by step daftar ASB online.

Okay jom kita tengok macam mana nak check ASB online bagi yang dah register dekat portal ASB.

1. Mula-mula korang pergi ke website https://www.myasnb.com.my/.
Cara Semak ASB Online 2020


2. Masukkan ID pengguna dan klik butang TERUSKAN.
Cara Semak ASB Online 2020


3. Semak FRASA KESELAMATAN. Pastikan betul dan klik YA. Kemudian klik TERUSKAN.
Cara Semak ASB Online 2020


4. Nanti akan keluar ruangan untuk isi Kata Laluan. Isikan Kata Laluan dan klik TERUSKAN.
Cara Semak ASB Online 2020

5. Korang akan masuk ke laman utama myASNB. Dekat sini akan dipaparkan Jumlah Nilai Pelaburan korang. Kalau korang invest dalam satu produk je contohnya ASB je, keluarlah jumlah untuk ASB saja.
Cara Semak ASB Online 2020

Tapi kalau korang ada invest banyak produk contohnya ASB, ASB2, ASM dan ASN, nanti nilai yang keluar dekat Jumlah Nilai Pelaburan itu adalah jumlah keempat-empat produk yang korang invest tu.

6. Kalau korang ada buat akaun untuk anak-anak, korang boleh semak dekat bahagian Bijak/Remaja. Klik di situ dan korang akan dibawa ke page senarai akaun untuk anak-anak korang.
Cara Semak ASB Online 2020


Cara Semak ASB Online 2020


Page untuk akaun Bijak/Remaja.

Untuk akaun ASB sendiri, Fadzi dah boleh check pada 1hb Januari lagi. Tapi untuk anak-anak, 2hb Januari baru boleh semak. 


Dividen ASB 2020


Pengagihan Dividen ASB 2019

Jumlah 5.50 sen seunit ini terdiri daripada agihan pendapatan sebanyak 5.00 sen seunit dan bonus 0.5 sen seunit.

Kecoh jugak 5.5 ni tahun lepas sebab sepanjang sejarah, ini lah yang paling rendah dividen untuk ASB yang pernah kita dapat. 

Bagi yang simpan ASB sendiri okaylah kot. Tapi bagi yang buat loan, sakit sikit. 

Korang dah check berapa amount dividen ASB yang korang dah dapat? Walau apa pun nilainya, jangan lupa bersyukur ya. 


32 comments:

  1. Teknologi sekarang ni dah makin ke depan. Ni ada pulak ASB online. Terima kasih untuk tutorial. Apapun, untuk dividen ASB yang rendah tahun ni, harap akan datang ada banyak pilihan lain dan semakin tinggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita nak invest tak boleh satu tempat je. Kena pelbagai kan

      Delete
  2. Terima kasih atas info. Brlum buat pemeriksaan lagi. Dividen dah masuk kr?

    ReplyDelete
  3. hehehhe dah gedik check smlm .... bersyukur jelah yang ada ni... cuma tulaaa.. sbb buat ASBF mengharapkan yang lebih baik lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bersyukur juga walaupun tahun ni rendah je huhu

      Delete
  4. ASB pun dah ada online, baru tahu, boleh la lepas ni pagi daftar. Thanks sharing.

    ReplyDelete
  5. Rasanya nak kena buat juga akaun ASB untuk diri dan anak-anak.. Dividen tak tinggi x apa.. Jangan terlabur dengan pelaburan yang janjikan bulan dan bintang je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat la bro. At least dah ada satu investment yang low risk

      Delete
  6. Good information sharing. It’s high time to check our account. Thank you for this info. Have a good day.

    ReplyDelete
  7. Perkongsian yang menarik. Memudahkan orang nak check secara atas talian. Yaya nak tolong check untuk Shawn la haha Yaya takde ASB. Buat sendiri2 guna TH sahaja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau confident, Yaya share je ASB dengan Shawn. Simpan je dekat situ

      Delete
  8. Ala kenapa tutup deviden tu hehehe nak tengok mana tahu banyak dapat tahun ni wakakakak.. Kita Alhamdulillah ada lah dapat boleh menampung mana yang kurang untuk tahun ni hehehe moga rezeki lebih lagi tahun ni hehehe...

    ReplyDelete
  9. Sekarang ni smeua di hujung jarikan. Dulu nak semak baki kena oergi pejabat pos atau bank. Sekarang download aplikasi dan boleh semak secara online. Nak tambah simpanan pun online je tak payah susah susah nak beratur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Dulu saya pun gigih nak pergi check kena angkut anak pergi bank. Sekarang senang je buat depan laptop haha

      Delete
  10. Moga2 tahun 2020 lebih tinggi dividen yg diberikan. Kesian tgk org buat loan. Untung 1.5% je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang yang buat loan memang sakit sikit kan

      Delete
  11. Bagus lah dah ada online. Memudahkan orang ramai nak check dividen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, dah senang sikit kalau nak check online je kan

      Delete
  12. Terima kasih atas info. Artikel berguna untuk mereka yang melabur di ASB . :)

    ReplyDelete
  13. mudah dah sekarnag, semua online dah kan. alhamdulillah teknologi memudahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Tak payah gigih pergi check offline

      Delete
  14. Senang betul sekarang ni, semuanya di hujung jari je. Dulu susah susah nak gi check kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu payah sikit nak kene keluar pergi check dekat pejabat pos ke bank ke kan. Ni check online je senang

      Delete
  15. Nak try la buka akaun ASB dan start melabur. Sebelum ni, tak pernah terfikir nak melabur but it's always good to start rather than never done anything, kan? Will Google about it even more. Thank you for showing the way.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASB better sebab low risk. Better open 1 now

      Delete
  16. Thank you share. Airah pun dah lama rasa tak check ada baki berapa asb tu hahaha. Kena start mengumpul semula lepastu masukkan dalam asb ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem :D lama tak check tu yang best. Tengok tengok dah jadi banyak

      Delete