17 Cara Buat Duit Secara Online Semasa Wabak COVID19 | Tadi masa scroll Facebook, Fadzi ada ternampak status daripada business coach tentang satu artikel yang ada di website Forbes iaitu '17 Ways You Can Make Money Online Right Now'.

17 Cara Buat Duit Secara Online Semasa Wabak COVID19

Dalam artikel tersebut, penulisnya Laura Begley Bloom ada senaraikan 17 jenis perkerjaan yang boleh dilakukan secara online tanpa perlu keluar rumah semasa pandemik COVID19 ini.

17 Cara Buat Duit Secara Online Semasa Wabak COVID19

Disebabkan artikel tu berbahasa Inggeris, jadi Fadzi kongsikan semula di entry kali ini dalam bahasa Melayu. Tapi penerangan tentang setiap point tu, Fadzi akan terangkan ikut pemahaman Fadzi sendiri ok. 

1. Jual Gambar
Sekarang ni ramai yang dah ada smartphone dengan kamera yang canggih. Gunakan kelebihan smartphone korang untuk ambil gambar dan jual gambar-gambar tersebut di website stockphoto seperti Shutterstock, GettyImages dan iStock.

2. Buat Video 'How-to'
Youtube adalah sumber tempat orang belajar pelbagai perkara.  Oleh itu, korang boleh buat duit melalui video 'how-to' dengan mengenakan cas langganan untuk content tersebut. 

3. Jadi Copywriter
Kalau korang mempunyai gaya penulisan yang baik serta pandai bermain dengan emosi orang, korang memang sesuai untuk menjadi seorang copywriter. Korang boleh ambil upah untuk menulis iklan bagi product atau service owner.

4. Ajar Bahasa Inggeris
Jika korang fasih berbahasa Inggeris, korang dah layak untuk menjadi seorang guru bahasa Inggeris. Dan korang boleh buat pekerjaan ini di atas talian saja. Cuba tengok website TeachAway, GoOverseas ataupun iTutorGroup.

5. Buat Podcast
Kalau korang ada mikrofon, laptop dan software untuk rekod suara (boleh cari dan download secara percuma di Internet), korang dah boleh setup podcast sendiri. Korang boleh promote produk atau servis sendiri di poscast tersebut ataupun cari sponsorship.

6. Buat Bisnes Content Dan Web Development
Waktu sekarang ni pasti ramai yang mula nak buat website sendiri. Kalau ada bakat untuk buat website ataupun blog, apa kata korang promosikan servis korang ini. Korang boleh bina website mudah menggunakan Wordpress, Weebly ataupun Blogger.com.

Ghostwriter Malaysia

7. Jadi Penterjemah Dan Jurubahasa
Sebagai orang Malaysia, korang mesti dah fasih sangat dengan bahasa Melayu. Tapi kalau korang boleh bertutur dengan baik dalam bahasa lain contohnya English, Korea, Jepun, Mandarin, korang dah boleh jadi seorang penterjemah ataupun jurubahasa.

8. Buat Dropship
Kalau korang cari dekat Facebook atau Instagram dengan #dropship atau #agent, korang akan dapat cari produk yang boleh korang jual sebagai dropship. Jadi dropship lebih mudah kerana tidak memerlukan modal. KOrang cuma perlu promote barang, ambil order, ambil duit dan transfer amount yang sepatutnya kepada HQ. Urusan pembungkusan dan postage semua akan dilakukan oleh HQ. 

9. Jadi Tutor
Apa benda yang paling korang mahir? Ambil gambar? Main gitar? Gunakan apa saja bakat dan skill yang korang ada untuk menjadi tutor. Ajar orang lain dengan bakat dna skill yang korang ada. Cuba tengok website Tutor.com dan Tutorme.com.

10. Jadi Pembaca Pruf
Pembaca pruf bermaksud korang akan semak dokumen-dokumen yang telah ditulis atau diterjemahkan untuk memastikan tiada kesalahan tatabahasa ataupun ejaan. So grammar nazi, here's your chance!

11. Jadi Transcriber
Transcriber ni kerjanya mendengar video ataupun audio dan menukarkannya ke dalam bentuk teks. Kerjanya nampak mudah tapi agak berat. Kalau dapat audio yang clear memang best bial buat tapi kalau audio banyak noise, mungkin ambil masa yang agak lama.

17 Cara Buat Duit Secara Online Semasa Wabak COVID19

12. Buat Blog
Rasanya buat blog adalah benda yang paling senang untuk dapat duit secara online. Melalui blog korang boleh buat duit melalui iklan Adsense dan seangkatan dengannya, sponsorship, paid review dan juga promote servis atau produk korang.

13. Buat ebook
Sekarang ni kan ramai yang tengah duduk di rumah sempena perintah berkurung ini. Dan ramai yang dah mula membaca. Korang boleh tulis ebook mengenai apa yang korang mahir dan jual di Internet.

14. Buat Online Course
Selain ebook, korang juga boleh ajar apa yang korang mahir melalui online course. Dah ramai yang buat online course ni. Yang paling mudah, korang ajar kemahiran korang menggunakan Telegram saja. Ambil yuran, masukkan mereka ke dalam group Telegram dan tetapkan hari untuk mulakan kelas.

15. Jadi Life Coach
Life coach ini rasanya agak sukar untuk dilakukan kecuali kalau korang ada background dalam bidang yang berkaitan. Contoh kalau korang hebat dalam fitness, korang boleh jadi fitness coach dan guide orang untuk bersenam dengan betul dan jaga pemakanan.

16. Jadi Narrator Untuk Audiobook
Sekarang ni audiobook dah semakin popular dan mendapat tempat di kalangan masyarakat. Sebagai seorang narrator audiobook, korang perlu membaca buku dengan intonasi dan tanda baca yang betul.

17. Buat Survey Di Internet
Ada banyak website yang korang boleh buat survey secara online ni. Fadzi sendiri pernah buat. Kebanyakannya mengambil masa yang agak lama kerana mahukan ketelitian. 

Kebanyakan jenis pekerjaan yang disenaraikan Fadzi sendiri dah buat antaranya copywriter, buat bisnes content, penterjemah, buat dropship, transcriber, buat blog dan buat ebook dan buat survey.

Mungkin lepas ini Fadzi nak cuba beberapa pekerjaan yang lain seperti menjual gambar, buat video 'how-to', buat podcast, buat bisnes web development, jadi pembaca pruf dan jadi narrator. 

Mungkin ada antara korang rasa pekerjaan yang disenaraikan memerlukan skill yang tertentu dan korang rasa tak boleh buat. Jangan risau. Korang boleh mula dengan buat survey di Internet. Mudah dan tak perlukan skill langsung.

Fadzi dah kongsikan dengan korang idea untuk buat kerja online di rumah sempena wabak pandemik COVID19 ini. Semuanya terserah kepada korang untuk cuba apa yang mampu untuk mendapat income secara online begini. Jangan takut dan selamat mencuba.

Oh ya, kalau korang nak baca artikel asal tentang 17 cara buat duit secara online ini, korang boleh baca di website Forbes di sini - 17 Ways You Can Make Money Online Right Now. 

4 Resepi Air Dalgona Viral 2020 | Sampai minggu lepas resepi air dalgona ni memang jadi hot stuff dekat media sosial. Lepas viral hari tu, rata-rata kawan dalam Facebook Fadzi ada buat air dalgona ni. 

Air dalgona coffee ni rupanya minuman kopi viral yang berasal daripada Korea. Bukan setakat air dalgona coffee je yang ada. Diaorang siap tukar-tukar bahan lagi macam teh hijau dan milo. 

4 Resepi Air Dalgona Viral 2020

Fadzi tak sempat lagi nak into the scene dengan air dalgona viral ni. Jadi Fadzi save je lah semua resepi dekat sini so that lepas habis PKP nanti, boleh lah keluar beli barang untuk buat air viral ni hahaha.

Dalgano Coffee

1. Dalgona Coffee


Bahan-bahan:
Susu segar
Serbuk kopi/Nescafe | 2 sudu besar
Gula | 2 sudu besar
Air Panas | 2 sudu besar
Ais

Cara-cara:
1. Ambil bekas dan campurkan serbuk kopi, gula dan air panas. Pukul menggunakan whisk/mixer sehingga pekat dan likat. Ketepikan campuran ini.
2. Ambil gelas dan letakkan ais. Tuangkan susu segar.
3. Kemudian tuang campuran yang dipukul tadi untuk lapisan di bahagian atas susu.
4. Gaulkan sebelum minum dan hidangkan mengikut citarasa korang

Dalgano Milo

2. Dalgona Milo


BAHAN-BAHAN :
2 Sudu besar Milo
2 Sudu besar gula
2 Sudu besar air panas
Hujung sudu ovelatte
1 Cawan susu

CARA-CARANYA:
1. Pukulkan campuran milo, gula, air panas dan ovalet. Pukul menggunakan whisk/mixer sehingga kembang.
2. Letakkan ais, kemudian tuangkan susu.
3. Dan kemudian letakkan campuran milo tadi di atas.

Dalgano Matcha

3. Dalgona Matcha


BAHAN-BAHAN :
1 Sudu serbuk Matcha
1/4 cawan gula
1/4 Air panas
1 biji putih telur
1 Cawan susu

CARA-CARANYA:
1. Asingkan putih telur dan masukkan ke dalam mangkuk yang kecil. Pukul menggunakan whisk/mixer sehingga kembang.
2. Di atas dapur campurkan gula dan air. Biarkan gula mencair. Jangan kacau.
3. Apabila gula sudah mencair. Tuangkan perlahan-lahan ke dalam mangkuk putih telur tadi. Pukul campuran sehingga kembang dan berbuih.
4. Tambahkan serbuk matcha dan pukul campuran sehingga sebati.
5. Tuangkan susu ke dalam gelas, masukkan ais dan tuangkan campuran matcha yang telah kembang tadi kat atas. Siap untuk diminum!

Dalgano Teh Susu

4. Dalgona Teh Susu


BAHAN-BAHAN :
2 Sudu besar teh susu thai
2 sudu besar gula
2 sudu air panas
1 Cawan susu

CARA-CARANYA:
1. Campurkan serbuk teh susu thai, gula dan air panas. Pukul menggunakan whisk/mixer sehingga kembang.
2. Letakkan ais, kemudian tuangkan susu.
3. Dan kemudian letakkan campuran teh tadi di atas.

Korang dah buat ke air dalgona ni? Versi mana yang korang buat? Ada lagi tak versi dalgona lain yang Fadzi tak senaraikan dekat atas ni? Share sikit.



Habis Kelas Phone Photography Online PHOPbyLiniMohd Dan Result Gambar Fadzi | Akhirnya 2 hari lepas hari last Teacher Lini bagi result untuk task keempat yakni task terakhir untuk kelas phone photography PhopbyLiniMohd Batch 22.


Kelas Phone Photography Online PHOPbyLiniMohd

Dalam entri kali ni, Fadzi nak kongsikan dengan korang antara gambar-gambar yang Fadzi dah ambil dan apa komen Teacher Lini untuk gambar-gambar yang Fadzi dah hantar. 

Habis Kelas Phone Photography Online PHOPbyLiniMohd Dan Result Gambar Fadzi

Untuk pengetahuan korang, kelas PhopbyLiniMohd ni kelas phone photography yang ketiga Fadzi join. Sebenarnya dah lama nak join kelas ni. Tapi setiap kali nak join, kelas cepat je penuh. Berhuhu je lah.

Kelas ni pun Fadzi dah book dari tahun lepas lagi tau. Punya gigih nak masuk kelas teacher ni. And Fadzi rasa berbaloi sangat tunggu lama-lama macam ni sebab kelas Teacher Lini memang best.

Serius kelas kali ni tak senang. Bukan saja sebab Teacher Lini memang strict dalam kelas. Tapi juga sebab sebulan lebih dalam kelas ni Fadzi sorang-sorang jaga anak-anak. Tambah lagi dengan sekarang tengah kecoh dengan COVID19.

Jadi jom kita tengok gambar mana yang Fadzi submit untuk task, apa komen Teacher Lini untuk gambar-gambar yang Fadzi hantar dan gambar Fadzi tersenarai dalam nombor berapa untuk top 40 pilihan Teacher Lini.

Task 1 - Produk/Servis

Untuk task pertama ni mula-mula Fadzi plan nak ambil gambar lain. Tapi last-last Fadzi tangkap gambar dan hantar gambar yang mempamerkan servis yang Fadzi buat iaitu Servis Ghostwriter.

Kelas Phone Photography Online PHOPbyLiniMohd


Kedudukan Top 40:
Nombor 19 daripada 40

Task 2 - Street Photography

Task ni Fadzi rasa paling susah Fadzi nak buat. Berhari-hari fikir nak ambil dan submit gambar apa. Fadzi rasa street photography ni antara subjek yang Fadzi fail nak buat. Tapi Fadzi hantar lah juga apa yang mampu.

Kelas Phone Photography Online PHOPbyLiniMohd

Kedudukan Top 40:
Nombor 8 daripada 30

Task 3 - Juice Photography

Untuk task juice ni, Fadzi guna bunga telang dengan jus lemon. Konon-kononnya nak nampak rare sikit lah dan nak bagi wow sikit. Sebenarnya air ni boleh bertukar warna dari biru jadi purple bila campur jus bunga telang dengan jus lemon. Tapi tak ternampak pulak perubahan tu. Huhuhu.

Kelas Phone Photography Online PHOPbyLiniMohd

Kedudukan Top 40:
Nombor 22 daripada 40

Task 4 - Cookies/Biscuit and napkins

Task terakhir ni Fadzi guna biskut old school lebihan daripada biskut masa buat task last kelas phone photography Teacher Hani Zah dan Mamayanz. Alang-alang ada biskut ni je dekat rumah, Fadzi pakai je. Nak keluar risau COVID19.

Kelas Phone Photography Online PHOPbyLiniMohd 

Kedudukan Top 40:
Nombor 9 daripada 40

Fuh, tamat sudah kelas Fadzi dengan Teacher Lini. Kelas kali ni memang banyak sangat benda yang Fadzi belajar. Walaupun banyak halangan, Fadzi cuba lah juga habiskan. 

So far, Fadzi suka dengan cara Teacher Lini ajar. Walaupun nampak garang tapi kelakar jugak sebenarnya teacher ni. Kawan-kawan dalam group pun tak lokek nak bagi tunjuk ajar kalau ada kita tersalah.

Kalau korang ada minat untuk belajar ambil gambar macam ni, Fadzi sokong sangat korang join kelas-kelas phone photography macam ni. Banyak sebenarnya kelas-kelas online yang korang boleh join. Fadzi ada share dekat entry sini. Korang boleh lah baca.

Perintah Kawalan Pergerakan Malaysia Dari 18 Hingga 31 Mac 2020 | Petang tadi kecoh katanya kerajaan nak buat pengumuman penting pukul 9 malam. Fadzi pun macam okay, tunggu je lah nak umum apa kan.

Lockdown Malaysia Dari 18 Hingga 31 Mac 2020

Tetiba kecoh pulak orang ramai serbu pasaraya dan kedai-kedai runcit untuk beli stok makanan. Ramai jugak lah kawan-kawan dekat Facebook duk share gambar orang ambil barang penuh 2 3 troli. Risau kena lockdown kot.

Lockdown Malaysia Dari 18 Hingga 31 Mac 2020

Sampai pukul 9 malam, tengok-tengok diaorang postpone pula pengumuman ke pukul 10 malam. Pukul 10 malam kejap tadi baru dieorang buat pengumuman.

Kalau yang masih tak tau pengumuman tu tentang apa, krang boleh baca dekat sini.

Kerajaan memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan, mulai 18 Mac 2020, iaitu lusa hingga 31 Mac 2020, di seluruh negara. 

Perintah kawalan ini dibuat di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967. Perintah Kawalan Pergerakan ini meliputi; 

Pertama:
Larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya.  

Untuk menguatkuasakan larangan ini, semua rumah ibadat dan premis perniagaan hendaklah ditutup, kecuali pasaraya, pasar awam, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barangan keperluan harian.  

Khusus untuk umat Islam, penangguhan semua aktiviti keagamaan di masjid dan surau termasuk Solat Jumaat adalah selaras dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas yang telah bersidang pada 15 Mac 2020. 

Kedua:
Sekatan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara. Bagi yang baru pulang dari luar negara, mereka dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan dan melakukan kuarantin secara sukarela (atau self quarantine) selama 14 hari.

Ketiga:
Sekatan kemasukan semua pelancong dan pelawat asing ke dalam negara. 

Keempat:
Penutupan semua taska, sekolah kerajaan dan swasta termasuk sekolah harian, sekolah berasrama penuh, sekolah antarabangsa, pusat tahfiz dan lain-lain institusi pendidikan rendah, menengah dan pra-universiti. 

Kelima:
Penutupan semua institusi pendidikan tinggi (IPT) awam dan swasta serta institut latihan kemahiran di seluruh negara. 

Keenam:
Penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terlibat dengan perkhidmatan penting negara (atau essential services) iaitu air, elektrik, tenaga, telekomunikasi, pos, pengangkutan, pengairan, minyak, gas, bahan api, pelincir, penyiaran, kewangan, perbankan, kesihatan, farmasi, bomba, penjara, pelabuhan, lapangan terbang, keselamatan, pertahanan, pembersihan, peruncitan dan bekalan makanan. 

Bagi yang masih tak beli stok makanan, jangan risau sangat. Pasaraya dan kedai-kedai runcit masih dibuka. Kerajaan juga bagi jaminan stok makanan sentiasa ada. 

Tapi itu pun kalau korang tak beli barang macam nak buat kenduri lah kan. Sebelum buat panic buying, fikir-fikir kan lah orang-orang lain yang tunggu gaji baru boleh beli barang ya.

Beli cukup-cukup untuk family korang dan tinggal-tinggalkan juga untuk family lain. InsyaAllah tak ada apa-apa. Stay inside and have fun watching neflix :D


Cara Tanam Dan Jaga Pokok Pudina | Minggu lepas Fadzi pergi beli barang groceries dekat Giant. Plan nya lepas balik dariapda Giant, nak singgah nursery pokok untuk cari pokok pudina. Tujuannya nak buat props untuk kelas Phonephotography :D

Cara Tanam Dan Jaga Pokok Pudina

Tapi tengok-tengok eh dekat Giant pun ada jugak pokok-pokok yang diaorang jual. Pokok pudina pun ada sekali. Jadi Fadzi terus beli dekat Giant je. Senang. Tak payah nak berhenti 2 3 tempat dengan bawa budak-budak ni kan.

Cara Tanam Dan Jaga Pokok Pudina

Sampai saja dekat rumah, Fadzi pun terfikir. Eh macam mana nak jaga pokok pudina ni. Tak pernah-pernah Fadzi tanam dan jaga pokok. Paling-paling pun tanam kacang masa projek sains sekolah dulu. 

Gigih lah Fadzi Google "Cara Tanam Pokok Pudina". Puff, banyak jugak result yang keluar. So, Fadzi kongsikan jugak lah dengan korang, kot-kot korang pun nak tanam dan jaga pokok pudina jugak nanti kan.

1. Cara Tanam
Di Malaysia dikatakan sukar untuk dapat benih pudina berkualiti. Apa yang kita boleh buat adalah beli sahaja beberapa keratan pudina di pasaraya. 

Cara tanam pokok pudina

Kemudian buang semua daun pudina. Kerat sekitar 10cm batang pudina. Cucuk 1/4 keratan tersebut ke dalam pasu . Dalam masa seminggu hingga dua minggu akan kelihatan pucuk pudina baru keluar.

2. Penggunaan Bekas
Saiz yang ideal adalah antara bekas 2 liter hingga 5 liter. Erm erm, Fadzi guna bekas pasu yang Giant sediakan tu. Tak pastilah berapa liter.

3. Cahaya Matahari
Pudina boleh membesar dengan baik dengan hanya menerima 3-5 jam sehari cahaya matahari. Jadi kita boleh letak pokok pudina ni di tepi tingkap atau balkoni. Mana-mana di kawasan redup. Fadzi letak dekat sebelah tingkap.


Cara tanam pokok pudina

4. Penggunaan Baja
Pudina adalah tanaman jenis suka jika dibaja berkala. Bubuh baja organik setiap minggu atau dua minggu sekali. 

Beberapa butir tinja ayam yang diproses sudah memadai setiap minggu. Bubuh di dalam tepi bibir pasu. Jangan letak dekat batang pudina nanti batang pokok pudina tu melecur.

Setakat ni Fadzi tak letak apa-apa baja lagi. Tinja ayam tu celah mana entah nak jumpa :D

5. Penyiraman Air
Pudina suka air yang banyak tetapi tak boleh bertakung. Fadzi siram dua kali sehari. Awal pagi dan lewat petang. Fadzi alas pasu pokok pudina tu dengan piring.

Cara tanam pokok pudina

Kalau lepas Fadzi tuang air dalam pasu pastu nampak ada air bertakung dekat piring tu, Fadzi akan buang air dalam piring tak nak bagi dia bertakung. 

6. Penyelenggaraan
Pudina jadi tak merimbun apabila terlalu padat di dalam pasu. Akarnya jadi terlalu banyak dan membuatkan ia semakin kurang subur. 

Kesan dia kita boleh lihat daun pudina tu banyak yang gugur. Banyak tinggal batang sahaja. Daun juga mula menguning banyak. Yang ni Fadzi dah perasan bila masuk ketiga Fadzi jaga pokok pudina tu. 

Cara tanam pokok pudina

1. Jadi untuk mengatasi masalah ini, kita pecahkan pudina kepada dua atau empat bahagian. Setiap bahagian masukkan  ke dalam pasu baharu. Masukkan juga kompos sebagai baja.

Tapi Fadzi tak buat lagi sebab tak sempat nak keluar beli bekas dan baja. Tak tahu lah bila nak keluar beli barang ni >.<

2. Cara untuk bagi pokok pudina jadi lebih rimbun dan banyak daun, tips dia kena cubit pucuknya bila dah ada lima hingga tujuh helai daun. Nanti pokoknya tak lah tumbuh menegak saja.

Pelik jugak tips ni sebenarnya. Fadzi tak cuba lagi. Nanti Fadzi cuba :D

3. Pokok pudina ni cepat je dia membesar. Jadi tak boleh biarkan rimbunan pudina padat. Kena rajin-rajinkan diri kita buang mana-mana daun yang rosak dan kekuningan. 

Setakat tiga hari ni, Fadzi dah ada buang daun-daun yang dah rosak dan daun-daun yang dah nak gugur tu. Bagi senang kerja dia nak membesar.

4. Bila kita lihat pokok pudina mula menjalar, kena cantas sehingga menjadi pendek sekitar 10-15 cm. Selepas catas, kita kena letak baja dekat pokok pudina. 

Proses mencantas ni penting agar pokok pudina kita kekal sihat dan subur. Cantas je walaupun kita tak guna sangat. Kalau rasa sayang, ha korang buatlah soda herbs ke teh o letak pudina ke tetiap hari. Baru tak rasa ralat.


Cara tanam pokok pudina

Itu dia sedikit tips yang Fadzi dapat dari pembacaan di Internet. Kredit sikit dekat Kebun Bandar atas tips-tips ini. Banyak pulak benda yang Fadzi kena buat nak make sure pokok pudina Fadzi ni hidup merimbun. 

Ha, korang ada tanam pokok ape dekat rumah tu?



Senarai Kelas Phone Photography Online | Fadzi mula join kelas phone photography online ni tahun lepas bulan November 2019. Motifnya sebab nak improve skill ambil gambar. 

Senarai Kelas Phone Photography Online

Tengok orang ambil gambar cantik cantik, kita pun nak lah jugak ambil gambar cantik kan. Jadi bila ada nampak kelas-kelas online ni buat opening untuk batch baru, terus Fadzi book tempat.

Senarai Kelas Phone Photography Online

Bila Fadzi mula masuk kelas phone photography online, Fadzi selalu post gambar-gambar yang Fadzi dah ambil dekat Facebook dan Instagram. Selalu jugak orang tanya pakai phone apa dan kata nak belajar ambil gambar macam Fadzi jugak.

Bila ramai yang kata nak belajar ambil gambar macam Fadzi, Fadzi cuma boleh rekemen kelas kelas online yang ada saja. Kalau Fadzi nak ajar, rasa macam tak layak lagi huhu.

Jadi hari ni Fadzi nak share kan kelas kelas phone photography online kepada korang yang berminat untuk belajar ambil gambar guna phone saja. Kalau korang nak join, korang boleh cari teacher teacher ni semua.

Kelas Smartphone Photography

1. Pengajar : Nazia Suhaimi
Facebook : www.facebook.com/nazsuhaimi
Kelas : #KelasSmartPhoto (Klik sini untuk tengok jadual kelas)








Gambar-gambar dekat atas ni semua task yang Fadzi submit dalam kelas SmartPhoto tiap tiap minggu selamat 3 minggu. 

Ada gambar Fadzi yang jadi top 2,ada yang jadi top 10 dan ada juga yang jadi top 20. 

2. Pengajar : Lini Mohd
Facebook : https://www.facebook.com/phopbylinimohd/
Kelas : #PhoP



Sekarang Fadzi tengah belajar dalam kelas Teacher Lini. So far, Teacher Lini yang paling 'garang' Fadzi pernah belajar.

Tapi dalam garang-garang teacher ni, banyakkkkkk sangat benda yang Fadzi belajar. Gambar-gambar yang Fadzi ambil untuk kelas teacher Lini ni Fadzi tak dapat nak all out sebab Fadzi sekarang sorang-sorang jaga anak-anak. Husband outstation sebulan jauh nun di sana. 

Tiap kali nak ambil gambar, Aneeq dan Anas bagi lebih kerja sama sangat. Dieorang ada je nak 'tolong' usik, sentuh dan ambil kan gambar. Mereput Mak hahahaha. Hence, gambar yang tak berapa menarik ni. 

3. Pengajar : Hani & Azean
Facebook : https://www.facebook.com/groups/318395938946882/
Kelas : #SmartPiksel


Ini pulak task final kelas SmartPiksel Basic. Kelas ni seronok sebab cikgu-cikgunya jenis sempoi melayan saja kepala sengal anak-anak murid dalam group. Bagi komen improvement pun lembut je. 

Untuk gambar final task ni Fadzi dapat top 3. Alhamdullilah. Yang ni Fadzi ambil gambar masa Anas tengah tidur. Tapi masa nak setting setting susun barang tu, bergaduh jugah lah dengan anak anak 😆😆

4. Pengajar : Dian
Facebook : #BelajarBersamaDee
Kelas : Advance

5. Pengajar : Zanariah
Facebook : https://www.facebook.com/zanariah.salam
Kelas : #FotoOhsem

6. Pengajar : Anuar Jamal
Facebook : https://www.facebook.com/anuar.jmal
Kelas : Landscape Photography

7. Pengajar : Nur Dhunaa
Facebook : https://www.facebook.com/nurdhunaa.abmaleq
Kelas : #TutorWithDhuna

8. Pengajar : Ann
Instagram : https://instagram.com/fv.flatlay?igshid=1hxwpoih9xmgd
Kelas : FVClassroom

9. Pengajar : Nina Purwanti
Facebook : https://www.facebook.com/inaghassani
Kelas : kelas moto teh ina

10. Pengajar : Mohd Mustaqim (Cikgu Iqqy)
Facebook : https://www.facebook.com/riff.guy
Kelas : Portrait Photography & Art Of Seeing

11. Pengajar : Kamalia Kamal (Kak K) professional photographer
Facebook : https://www.facebook.com/kamaliakamal
Kelas : #fotofon

12. Pengajar : Hazrezal Ahmad (professional photographer)
Facebook : https://www.facebook.com/hazrezal
Kelas : Food Photography

13. Pengajar : Azhar Saini (professional photographer)
Facebook : https://www.facebook.com/azharsaini
Kelas : food/product photography

14. Pengajar : Puji
Facebook : https://www.facebook.com/pujihamzah13/
Kelas : pujihamzahclass

15. Penganjur : Klik14
Instagram : https://instagram.com/klik.14?igshid=1fsbn1xpzlmdl
Kelas : Outdoor Photography (Landscape, Nature, Portrait, Street Photography) & Food Photography

16. Pengajar : Afif
Facebook : https://www.facebook.com/groups/1853957444875721/
Kelas : SFP Smartphone Food Photography

Senarai ni Fadzi dapat dari cikgu phone photography pertama Fadzi iaitu Cikgu Nazia Suhaimi. Senarai ni untuk cikgu-cikgu yang berada di Malaysia dan Indonesia saja. Nanti kalau ada penambahan lagi, Fadzi akan update okay.

Setakat hari ni 3 Mac 2020, Fadzi baru masuk 3 kelas dari 3 cikgu yang berbeza.
  • November 2019 - Kelas SmartPhoto Cikgu Nazia (graduate :p)
  • Januari 2020 - Kelas Basic SmartPiksel Cikgu Hani & Cikgu Azean (graduate :p)
  • Februari 2020 - Kelas Phopbylinimohd Cikgu Lini Mohd (on-going)


Kelas dekat bawah ni pulak kelas yang Fadzi dah book. Tapi kelas akan start bulan Mac dan April 2020 nanti.
  • Mac 2020 - Advanced Private Photography Cikgu Azean
  • Mac 2020 - Hazrezal Ahmad Food Photography Cikgu Hazrezal
  • April 2020 - Advanced PhoP Class Teacher Lini
  • April 2020 - Mobilegraphy With Iqqy Cikgu Iqqy


Ada orang cakap, membazir je masuk kelas online macam ni. Tapi, bagi Fadzi, masuk kelas macam ni bukan untuk duit saja tapi lebih kepada self satisfaction dan self improvement.

Fadzi suka kelas kelas online macam ni sebab:
  • Harga yuran mampu milik. Semua kelas yang Fadzi join yuran dia antara RM30 hingga RM80 saja. Tak ada yang lebih daripada RM100.
  • Belajar secara online. Tak perlu bersiap siap nak keluar rumah, tak perlu nak tinggal anak-anak, tak perlu start enjin kete bazir minyak semua. Cuma perlu spend beberapa jam waktu malam sehari seminggu then buat lah latihan hari hari lain.
  • Nota lengkap. Ada nota lengkap dengan gambar, voice notes, file. Boleh rujuk bila-bila masa.
  • Komen untum improvement. Ada komen penambah baikan daripada cikgu-cikgu. Dekat sini baru tahu mana kita buat salah dan improve next time.
  • Circle yang positif. Dalam kelas ni semua masuk untuk belajar. Jadi masing masing semua positif. Kalau ada nampak macam gambar tak kena, kita boleh saling komen untuk improve kan cara ambil gambar, styling dan editing sebelum di komen oleh cikgu-cikgu. Yang penting tak komen komen memperlekeh hasil kerja orang.


Kalau korang berminat, apa lagi. Pilih je mana mana kelas yang Fadzi dah senarai kan dekat atas. InsyaAllah setiap kelas tu memang berbeza. Dan setiap kali korang masuk kelas yang lain, banyak benda baru yang korang akan belajar. Berbaloi sangat.


Buka Puasa Di Shah Alam 2020 - Taste Of Malaysia @Laman Kayangan | Ini tahun kedua Fadzi berkesempatan untuk join preview Ramadhan Buffet di Laman Kayangan yang terletak di Seksyen 7 Shah Alam ini.

Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Personally, Fadzi rasa tahun ini menu-menu yang disediakan masa buffet Ramadan di Laman Kayangan tahun 2020 lebih menarik daripada tahun lepas. Nak nak lagi bila diaorang menampilkan pelbagai menu tradisi dari pelbagai negeri.

Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Buka Puasa Di Shah Alam 2020 - Taste Of Malaysia @Laman Kayangan 

Minggu lepas Fadzi sempat pergi ke preview buffet Ramadan Laman Kayangan. Jalan je dari tempat parking ke pintu masuk dewan, tak sempat masuk dewan lagi dah nampak Kambing Golek di atas bara.

Itu baru belah luar tau. Bila masuk dewan, lagi banyak pilihan menu yang boleh dipilih. Kali ini ada 13 stall yang menghidangkan lebih dariapda 100 menu yang boleh korang rasa waktu berbuka puasa nanti.

Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Antara signature dish yang korang wajib cuba adalah seperti Tempoyak Ikan Patin Temerloh, Kambing Mak Dara, Nasi Dagang Pak Hassan dan Sup Daging Merah.


Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Buffet Ramadan Shah Alam 2020

Buffet Ramadan Shah Alam 2020


Antara stall lain yang bakal menghidangkan pelbagai jenis menu Citarasa Malaysia dari pelbagai negeri di Malaysia adalah:

Buka Puasa Di Shah Alam 2020

Masa berbuka nanti, korang jugak akan dihiburkan dengan alunan muzik ghazal yang merdu dan segar. Baru lah seronok nak berbuka puasa kan. 

Dekat sini ada pelbagai kemudahan disediakan yang semestinya memudahkan korang untuk berbuka puasa dengan selesa dan tenang. Ada surau disediakan, tempat parking yang banyak dan percuma, ada free wifi dan dalam dewan fully air conditioned. 

Tarikh Dan Masa Buffet Ramadhan Taste Of Malaysia @Laman Kayangan

Majlis Buffet Ramadhan Taste Of Malaysia @Laman Kayangan akan diadakan setiap hari bermula dari tarikh seperti di bawah.

25 April 2020 - 20 May 2020

Harga Buffet Ramadan Taste Of Malaysia @Laman Kayangan

Dekat bawah ni Fadzi senaraikan harga untuk voucher berbuka puasa di Laman Kayangan Shah Alam tahun 2020.

Buka Puasa Di Shah Alam 2020

Early Bird (Pembelian bermula 28 Februari 2020 hingga 24 April 2020)
RM59 - Dewasa 
RM35 - Kanak-kanak dan warga emas 

Harga Asal
RM69 - Dewasa 
RM39 - Kanak-kanak dan warga emas 

Pakej Family
RM138 - Beli 2 dewasa percuma 1 kanak-kanak/warga emas 
RM621 - Beli 9 dewasa percuma 1 dewasa 

Pakej Korporat
RM6900 
Beli 10 meja dapat percuma 1 meja + 5 pax + 15% diskaun untuk pembelian voucher seterusnya untuk 5 pax

RM13800
Beli 20 meja dapat percuma 2 meja + 2 meja VIP setting + 5 pax + 2 hamper raya + 2 bunting + projector & P.A. System + 15% diskaun untuk pembelian voucher seterusnya untuk 1 meja

RM20700
Beli 30 meja dapat percuma 3 meja + 3 meja VIP setting + 5 pax + 3 hamper raya + 2 bunting + projector & P.A. System + 1 backdrop 10'x10' 15% diskaun untuk pembelian voucher seterusnya untuk 3 meja

RM27600
Beli 40 meja dapat percuma 4 meja + 4 meja VIP setting + 5 pax + 400 special gift Ramadan + 4 hamper raya + 2 bunting + projector & P.A. System + 1 backdrop 10'x10' 15% diskaun untuk pembelian voucher seterusnya untuk 4 meja

RM34500
Beli 50 meja dapat percuma 5 meja + 5 meja VIP setting + 5 pax + 500 special gift Ramadan + 5 hamper raya + 2 bunting + projector & P.A. System + 1 backdrop 10'x10' 15% diskaun untuk pembelian voucher seterusnya untuk 5 meja


Untuk maklumat lanjut tentang Buffet Ramadan Taste Of Malaysia @Laman Kayangan, korang boleh tengok dekat bawah.

Website: https://lamankayangan.com/ramadhan2020/
FB: lamankayanganshahalam

IG: lamankayanganshahalam


Alamat: Dataran Karyawan, Kompleks Belia & Kebudayaan, Negeri Selagor, Seksyen 7 40000 Shah Alam, Selangor.
Waze/Google Maps (Laman Kayangan)
Nombor telefon: 03-5885 9224/011 1878 4681/019 250 3090

Fadzi tak sabar nak bawak family datang berbuka puasa dekat Laman Kayangan lagi tahun ni. Makanan yang disediakan masa preview buffet Ramadan hari tu memang sedap. Bila makan masa berbuka bulan Ramadan dengan family nanti, mesti lagi sedap :D

Bagi yang mencari tempat berbuka puasa di Shah Alam tahun 2020 ni, korang boleh cepat-cepat beli voucher berbuka puasa di Laman Kayangan ini untuk dapatkan harga promosi.