21 Mei yang lepas, aku pergi ke Klinik Gigi Dental Avenue yang letaknya dekat Putra Heights untuk first check up rawatan Invisalign aku. Dari Shah Alam ke Putra Heights ambil masa lebih kurang setengah jam, tak jem pun. Jalan cantik je. Aku sampai sejam awal dari appointment.

Klinik Gigi Dental Avenue, Putra Heights

First checkup aku - pendaftaran + consultation + buat 2 set mould untuk invisalign + ambil gambar profil + xray semua siap dalam  lebih kurang sejam saja.

Pendaftaran

Waktu pendaftaran ni cuma bagi IC korang untuk diaorang buat rekod pasal korang. So, next time, senang lah korang nak datang untuk buat rawatan gigi dekat Dental Avenue Putra Heights ni.

Invisalign Orthodontist

Consultation

Orthodontist yang in-charge ke atas rawatan invisalign aku ni adalah Doktor NorZakiah atau pun lagi senang dipanggil Dr Norzack. Peramah orang nye. Aku sebenarnya segan-segan bila nak jumpa orang. Tapi bila jumpa Dr Norzakiah, tak adalah segan mana sebab dia explain macam-macam pasal invisalign treatment ni. 

Buat 2 Set Mould Untuk Invisalign

Lepas Dr Norzack terang semua pasal perjalanan rawatan invisalign untuk gigi jarang aku ni, doktor pun mula ambil 2 set mould gigi aku. Satu set untuk simpanan Klinik Gigi Dental Avenue. Satu lagi untuk dihantar ke Align Technology di US untuk diaorang buatkan set invisalign tu.

Sebelum buat set mould ni, gigi korang akan dicheck sama ada perlu dicabut, atau ditampal atau sebagainya. Aku nasib baik tak payah tampal dan tak payah cabut.

Mould Invisalign
Hahaha. Huduh gila aku waktu buat mould ni. Macam aku cakap tadi, korang kena buat 2 set mould ni.

Mould Pertama (untuk simpanan klinik) - Tekstur bahan dia flowy jadi korang akan rasa sangat tak selesa bila buat mould yang ni terutamanya untuk bahagian gigi atas. Korang akan rasa macam susah nak bernafas sikit. Tapi jangan panik. Teruskan bernafas guna hidung. Jangan nafas guna mulut walau macam mana pun korang rasa tak selesa. Mould ni makan masa dalam 30 hingga 60 saat macam tu lah untuk mengeras dan membentuk mould tu.

Mould invisalign
Mould Kedua (untuk dihantar ke US) - Tekstur bahan dia agak keras sikit daripada yang sebelum tu. Dia tak flowy sangat. Jadi, korang tak adalah rasa susah nak bernafas sangat. Tapi, bila doktor nak cabut mould tu dari gigi korang bila dah mengeras, agak susah sikit. Doktor mungkin terpaksa tarik dan gerak-gerakkan mould untuk longgarkan dia. Akan ada rasa macam gigi nak tercabut sikit kot. Hahahhaha. 

Untuk buat mould ketap gigi macam gambar dekat atas ni, Dr Norzack guna mesin macam pistol dan tembak dekat permukaan gigi bawah aku. Hahhaa. Jangan takut, tak mati pun kene tembak tu. Rugi pulak tak ambil gambar kene tembak tu.

Mould yang ni ambil masa sikit untuk mengeras. Aku rasa adalah dalam seminit ke tiga minit kot. Penat jugak lah mulut ternganga sambil ada benda dalam mulut ni.

Mould invisalign
Ini bahan yang digunakan untuk buat mould invisalign tu. Aku tak tahu lah bahan ni bahan apa. Hewhewhew~ Mould tu dia buat 1 untuk set gigi atas, 1 untuk set gigi bawah dan 1 lagi untuk set bila korang ketip gigi (macam gambar aku ketip gigi dekat atas gambar bahan mould ni). Tapi, jangan risau, bahan ni tak ada bau apa-apa pun.

Ini adalah gambar mould invisalign aku yang dah siap untuk dihantar ke US. Sekejap je diaorang siapkan ni. Tapi, untuk yang nak dihantar ke US ni, doktor buat mould kemudian dia akan test balik dekat gigi kita dalam 2 3 kali sampai betul-betul ikut bentuk gigi kita. 

Waktu buat mould ni, agak lenguh jugak lah mulut sebab asyik ternganga je. Kalau korang rasa lenguh mulut, mintak lah doktor berhenti sekejap untuk berehat. Tak apa, doktor tak makan korang pun. Hehehhe.   

Ambil Gambar Profil

Lepas siap buat mould, korang kena ambil gambar. Gambar ni untuk rujukan klinik dan Align Technology sebelum korang buat rawatan invisalign ni. Akan ada dua cara gambar diambil.

Invisalign treatment

1. Mulut korang akan dibuka seluas-luas yang mungkin menggunakan peralatan macam kat atas ni. Sumpah buruk gila gambar ni!! Hahahhha. Bongok gila aku sanggup tepek kat blog. Tapi demi korang, aku letak lah jugak. Wahahahha.

Invisalign treatment
 2. Gambar korang akan diambil dalam keadaan macam dekat atas ni dengan 3 posisi - menghadap ke depan, menghadap ke tepi dan menghadap sipi-sipi.

Xray

Lepas siap buat mould dan ambil gambar, aku dibawa ke dalam satu bilik ni untuk xray bahagian muka aku, fokus untuk bahagian gigi. Bila aku masuk je dalam bilik xray Klinik Gigi Dental Avenue ni, aku rasa wow wow wow gilaaaa. Macam dekat kapal angkasa lepas tahun 3030.

Rawatan Invisalign
Xray ni bukan macam xray biasa-biasa kita buat yang duduk depan mesin xray, lepas tu ada cahaya pelepap keluar macam flash ambil gambar. Tak! Tak! Ni korang duduk bawah mesin xray pertama (yang belah kiri) lepas tu mesin tu berpusing keliling kepala korang. Lepas tu, korang akan pindah ke mesin xray belah kanan, dan mesin xray tu pun akan bergerak pusing kepala korang. Jakun aku kejap. Wahahaha.

Lepas tu, dah setel. Boleh balik. Kene tunggu dalam 3 minggu ke sebulan, set aligner invisalign aku akan siap dan dihantar dari US ke Klinik Gigi Dental Avenue. Lepas tu, aku dah boleh mula pakai.

Oh, oh kalau korang nak buat rawatan invisalign, aku nak rekemen Klinik Gigi Dental Avenue ni. Serius best klinik gigi ni. Mula-mula masuk tak nampak macam klinik gigi tapi nampak macam hotel. Nak tahu apa lagi yang best dekat sini?

1. Wifi Percuma

Semua gila internet kan sekarang. Kalau tak ada internet rasa nak meroyan je. So, kalau korang datang sini dan kene tunggu turn, korang bolehlah online secara percuma.

Wifi percuma
 

2. Mesin Air Kopi

Kalau korang haus, Klinik Gigi Dental Avenue ada sediakan air. Hah, tapi bukan setakat air masak je tahu. Tak kelas lah air masak. Nak lah minum kopi, mocha, capuccino, bla~ bla~ bla~

Mesin Kopi


3. Tandas Yang Selesa

Tandas. Satu keperluan kot. Kalau tak ada tandas, aku rasa tak sempurna hidup. Tandas dekat Klinik Gigi Dental Avenue ni bersih dan selesa. 

4. Tempat Menunggu Kanak-kanak

Kesian budak-budak kalau nak jumpa dentist je muka mencebik takut. Lama tunggu tak buat apa pun bosan jugak bagi diaorang. Tapi, jangan risau dekat Klinik Gigi Dental Avenue ni ada disediakan ruangan menunggu kanak-kanak disertakan sekali dengan mainan supaya anak tak bosan menunggu.

Klinik Gigi Dental Avenue

Oh ye, untuk pengetahuan korang, Dr Norzack sekarang ni tengah buat promosi untuk buat rawatan Invisalign. Kalau korang guna PROMO CODE: Fadzi #smile Invisalign, korang akan dapat diskaun RM2000 untuk invisalign treatment dengan Klinik Gigi Dental Avenue, Putra Height

Weh, doktor mana lagi yang nak bagi diskaun RM2000 untuk rawatan invisalign ni weh. Kalau korang ada masalah gigi yang nak dibetulkan menggunakan rawatan invisalign, korang boleh guna PROMO CODE di bawah untuk mendapatkan diskaun RM2000 untuk invisalign treatment hanya di Dental Avenue Putra Heights:


PROMO CODE: Fadzi #smile Invisalign  


Cara dia mudah saja: 
Telefon Klinik Gigi Dental Avenue Putra Heights di talian 03 5103 7779 dan gunakan PROMO CODE di atas untuk dapatkan diskaun RM2000 untuk rawatan invisalign.

Cepat-cepat. Promosi rawatan invisalign ni hanya valid dari 1 Jun 2015 hingga 30 Jun 2015 hanya di Klinik Gigi Dental Avenue Putra Heights. Untuk maklumat lanjut korang boleh tengok website dan Facebook Dental Avenue ni.




Kalau korang nak tahu perbezaan antara rawatan Invisalign dengan rawatan braces, boleh baca dekat sini -> Braces vs Invisalign.


Kalau korang pernah baca pasal entri aku buat 2 bulan lepas - Punca Rasa Rendah Diri - Gigi Jarang mesti korang dah nampak gigi aku yang macam *tut* tu. Aku tunjuk kiri kanan depan bawah gigi aku yang jarang. Sebenarnya segan nak tunjuk gigi tapi demi nak dapatkan rawatan gigi tu, aku redha. Kah!

Invisalign vs Braces

Dulu aku pernah pakai braces ataupun dalam bahasa Melayu nya pendakap gigi. Masalah aku, bila dah cabut 2 batang gigi tepi, gigi yang lain tak mahu rapat. Sedih aku bila tengok gigi sendiri. Sekarang ni, aku nekad nak cuba rawatan Invisalign untuk rapatkan balik gigi aku ni.

Aku rasa masih ramai yang tak tahu Invisalign tu apa kan? Kalau sebut braces atau pendakap gigi, memang ramai yang dah tahu. Meh aku cerita sikit pasal Invisalign tu. 

Invisalign - Rawatan untuk meluruskan susunan gigi. Invisalign ni menggunakan satu set aligner lutsinar dan boleh dicabut.  Setiap 2 minggu sekali, korang akan tukar set aligners yang baru.

Invisalign

Braces vs Invisalign

Braces (Tidak boleh dicabut)         vs         Invisalign (removable)  
Silver besi, boleh dapatkan warna lain dengan bayaran tambahan Warna Lutsinar/Tidak kelihatan
24 jam sehari untuk tempoh anggaran 2 tahun (bergantung kepada individu) Tempoh masa rawatan 22-24 jam sehari untuk tempoh masa 6 ke 18 bulan (bergantung kepada individu)
Anggaran RM3000-RM5000 Kos Anggaran RM20 000
Sentiasa memberus bracket dan wayar semasa menggosok gigi Penjagaan Invisalign Cleaning system, atau memberus dan berkumur dengan air suam
Setiap bulan Lawatan Susulan Tukar aligners setiap 2 minggu (buat sendiri), jumpa dentist setiap 4 atau 6 bulan sekali
Perlu pakai positioner atau retainer sentiasa, hanya untuk waktu malam Retainer Perlu pakai positioner atau retainer sentiasa, hanya untuk waktu malam
  • Lebih berkesan untuk masalah gigi yang lebih teruk
  • Tidak boleh dicabut, jadi tak perlu ingat untuk pasangkan semula
  • Cara membersih cuma memberus dan floss
Kelebihan
  • Lutsinar
  • Boleh dicabut
  • Tiada sisa makanan terlekat
  • Tiada masalah untuk makan
  • Selesa
  • Mungkin rasa tidak selesa kerana gigi bergerak, wayar dan brackets
  • Mungkin akan mengalami perubahan warna pada gigi dan sedikit kerosakan (pecah)
  • Susah untuk makan makanan yang melekat dan keras
Kekurangan
  • Mungkin rasa tidak selesa kerana gigi bergerak
  • Perlu cabut aligners untuk makan dan minum kecuali air masak
  • Perlu berus gigi setiap kali lepas makan untuk elakkan kekotoran pada gigi
Individu yang selalu terlibat dalam sukan lasak Tidak sesuai untuk
Individu dengan:
  • bridgework
  • masalah gigi belakang
  • masalah canines atau premolars
  • perlu ubah gigi secara menegak
  • individu yang tak boleh nak kekal pakai aligners sekurang-kurangnya 22 jam sehari

So dah tahu apa beza braces dengan Invisalign? Baru-baru ni aku ada pergi ke klinik gigi dekat Putra Heights untuk buat rawatan Invisalign untuk gigi jarang aku. Nanti aku akan ceritakan dalam entri #MyInvisalignJourney. Nak cerita sekali gus dekat sini panjang lah blog post ni nampak gayanya. Hehehhe. Meh baca first checkup aku untuk rawatan Invisalign ni dekat entri #MyInvisalignJourney: Checkup Pertama Rawatan Invisalign.




Braces vs Invisalign

by on May 29, 2015
Kalau korang pernah baca pasal entri aku buat 2 bulan lepas - Punca Rasa Rendah Diri - Gigi Jarang mesti korang dah nampak gigi aku yang ...
Siapa suka makan sate dekat sini? Sate memang makanan aku dah. Eh, macam semua benda kat dunia ni makanan aku je. Tolak babi je. Yang lain semua aku makan. Hahahha. Ok ok, kalau korang suka makan sate, apa kata bermula hari ni (29 Mei 2015) sampai hari Ahad nanti, korang pergi ke Stadium Kajang. Ada makan sate percuma sempena Karnival 1001 Rasa Sate Kajang 2015.

Karnival 1001 Rasa Sate Kajang 2015.

Info Ringkas Karnival 1001 Rasa Sate Kajang 2015


Tarikh: 29 Mei 2015-31 Mei 2015
Masa: 8.30 pagi - 11.30 malam
Tempat: Stadium Kajang
Aktiviti:
  • Ceramah
  • Pertandingan
  • Penampilan Artis
  • Aktiviti permotoran
  • Sukaneka
  • Hot Air Baloon
  • Games

Karnival 1001 Rasa Sate Kajang 2015
Sebenarnya diaorang ni tengah nak cipta satu rekod baru untuk dimasukkan ke dalam The Malaysia Book Of Records sebagai rekod Pembakaran Sate Terpanjang (50 000 Cucuk). Dah ada 50 000 batang cucuk sate, kau ingat orang yang membakar tu mampu ke nak habiskan. So, faham-faham sendiri lah. Korang pergilah malam Sabtu antara pukul 6 petang hingga 8 malam kalau nak makan sate percuma. Kehkehkeh.





Food Mega Festival 2015 - Pesta Makan Terbesar Di Malaysia. Amboi, statement dia kan, kalah Mak Nyah. The Biggest Food Festival in Malaysia tu. Itu diaorang yang cakap lah. Betul ke tidak aku tak tahu. Yang penting aku nak pergi sana Ahad ni dan aku nak makan banyak-banyak. Alang-alang pulak buat dekat Shah Alam. Memang dekat sangat lah kalau nak pergi pun.

Food Mega Festival 2015 - Pesta Makan Terbesar Di Malaysia

Info Ringkas Food Mega Festival 2015 


Tarikh: 30 & 31 Mei 2015
Tempat: Dataran Kemerdekaan Shah Alam (Belakang Blue Wave)

Katanya festival ni akan menggegarkan Shah Alam. Ayat organizer diaorang tau. Bukan ayat aku. Nanti akan ada lebih kurang 200 vendor terbaik yang akan terlibat dalam festival ni.

Selain itu akan ada aktiviti kutipan derma kepada tabung anak-anak yatim, cabutan bertuah daripada Mamee Monster, persembahan musik tanpa henti (harap waktu azan berhenti lah ye), lokal dan fashion brand. 

120 Vendor, 20 Fashion Brand, 30 Artis


KAW KAW BURGER BAKAR EATING COMPETITION 2015

Yang paling best, akan ada KAW KAW BURGER BAKAR EATING COMPETITION 2015.

Ada sesiapa yang nak join ke pertandingan makan ni? Kalau korang nak, korang boleh kontek:

Zul (bukan laki aku): 017 325 0244
Nita: 012 627 6547

Untuk maklumat lanjut pasal apa yang korang kena makan, masa, hadiah dan term and condition, korang boleh tengok dekat SINI dan SINI.

Ada sesiapa yang nak pergi? Kalau pergi hari Ahad, jumpa aku, say lah Hi. Nanti aku belanja ais krim. Hohohhoho.




Minggu lepas hari Sabtu (16 Mei 2015), gigih aku mandikan Aneeq awal-awal pagi buta sebab nak pergi ke event Promosi Master dan PhD UiTM 2015 yang berlangsung dekat SACC Mall. Yang aku semangat sangat nak pergi awal-awal pagi tu sebab nak dapatkan yuran kemasukan percuma. Maksudnya, aku tak payah bayar untuk dapatkan nombor pin.

Promosi Master Dan PhD UiTM 2015

Untuk pengetahuan korang, nombor pin tu diperlukan untuk memohon kemasukan untuk Master dan PhD dekat mana-mana universiti sekali pun. Jadi, dalam event Promosi Master dan PhD UiTM 2015 ni, diaorang sediakan 300 nombor pin secara percuma kepada sesiapa yang nak memohon untuk sambung Master atau PhD dekat UiTM. Nombor pin percuma ni Cuma boleh didapati sewaktu event ni berlangsung saja. Kalau nak beli sendiri nombor pin ni pun tak ada masalah. Harga nombor pin ni kalau tak silap aku RM50 saja.

Jadinya, demi mendapatkan nombor pin percuma tu, aku gerak dari rumah ke SACC Mall pukul 9.00 pagi. Lepas parking dekat ruangan tempat letak kereta SACC Mall tu, aku, Zul dan Aneeq pun masuk ke dalam SACC Mall bahagian UiTM buat promosi. 

Event Promosi Master Dan PhD UiTM 2015

Booth pertama yang aku pergi bukannya booth Fakulti Komputer Sains dan Matematik (fakulti yang aku nak mohon untuk Master) tapi aku terus pergi ke booth Kaunter Online. Lepas tu blur nak buat apa. Aku pun tanya ada adik yang duduk tunggu turn dekat situ nak kena buat apa. Adik tu pun tunjuk lah apa kena buat dulu, kena pergi mana dulu. 

So, in case next event Promosi Master dan PhD UiTM ada antara korang yang nak pergi, ikut lah apa yang aku tulis dekat bawah ni nak kena buat apa.

1.    Daftar di Kaunter Pendaftaran

a.    Di Kaunter Pendaftaran, korang cuma kena daftarkan kehadiran korang saja. Di kaunter ni akan ada beberapa laptop disediakan untuk korang daftar kehadiran. Di sini jugak korang akan diberikan borang maklumbalas untuk korang isi kan dan kembali kan kepada mereka.

Teminal Nombor Pin

2.    Ambil (secara percuma untuk beberapa ratus orang pertama) atau beli nombor pin di Teminal Nombor Pin

a.    Lepas daftar di Kaunter Pendaftaran, korang yang dah tahu nak ambil kursus apa, boleh terus ke Teminal Nombor Pin untuk dapatkan nombor pin masing-masing. Minggu lepas, sebanyak 300 nombor pin percuma disediakan kepada 300 orang yang terawal. Di kaunter ni korang cuma perlu sebut korang nak sambung Master atau Phd DAN research atau kerja kursus.
b.    Kalau korang tak pasti lagi nak ambil kursus apa dan lebih maklumat pasal kursus korang tu, korang boleh pergi ke booth fakulti pilihan masing-masing. Dan bila dah yakin keputusan korang nak ambil apa, baru pergi ke Teminal Nombor Pin ni.

Kaunter Online

3.    Aktifkan nombor pin dekat Kaunter Online

a.    Bila dah dapat nombor pin korang, pergi beratur dekat Kaunter Online untuk aktifkan nombor pin masing-masing. Sekejap saja nak aktifkan nombor pin ni. Bila dah siap aktikfkan nombor pin, balik rumah nanti jangan lupa buat permohonan secara online. Di Kaunter Online ni cuma untuk aktifkan nombor pin saja bukan untuk buat permohonan sambung Master/PhD.

Dah siap. Boleh balik rumah. Pukul 8.30 pagi aku gerak dari rumah. 9.30 pagi dah selesai segala urusan dekat event Promosi Master dan PhD UiTM 2015 ni. Balik rumah tu aku pun terus buat permohonan Master secara online. Harap-harapnya kali ni aku boleh teruskan usaha nak sambung Master ni dan tidak lah bertangguh-tangguh lagi. Hahaha. Dah berapa kali dah bertangguh. Tolong doakan aku ya.



 


Aku ada cerita dulu yang aku menang satu kontest daripada Nuffnang dan Invisalign - Contest Make Your Dream Smile A Reality. Bila dah menang kena lah ada macam prizes giving ceremony cekonon-kononnya kan. Hehhee. Jadinya 24 April yang lepas, aku pergi ke Nuffnang untuk tanda tangan kontrak sebagai duta Invisalign

Invisalign
Memang mula-mula tak percaya nama aku naik sebagai salah seorang pemenang. Sebab hadiah dia memang gila lah. Korang nak tau hadiah apa? Hadiah dia, rawatan gigi yang bernilai RM20 000 untuk seorang. Rawatan apa sampai mahal macam tu sekali? Hehehhe tu orang panggil Invisalign treatment - untuk meluruskan, mencantikkan kedudukan gigi. Nanti aku akan cerita lebih lagi pasal Invisalign dan aku akan kongsikan dengan korang aku punye Invisalign Journey.

Nuffnang Office
Ini waktu aku mula-mula sampai dekat ofis Nuffnang. Aku suka ofis Nuffnang. Walaupun nampak tak besar tapi semua staff dekat situ duduk dekat antara satu sama lain dan tak ada bilik untuk bos bos diaorang pun. Bos diaorang duduk sekali dengan staff lain. Saja aku ambik gambar ni jadi bukti dan kenangan aku pernah pergi ofis Nuffnang, Hewhewhew.

Invisalign Prize Giving Ceremony

Invisalign Prize Giving Ceremony
Ini pulak gambar kiteorang, pemenang-pemenang Contest Make Your Dream Smile A Reality dengan representative daripada The Maker of Invisalign - Valerie Chan. Dalam gambar ni dari kiri Valerie Yan, Valerie Chan, Aku dan Carinn Tan. Tiga-tiga kiteorang dapat bantal Invisalign yang besar tu dan kontrak menjadi duta Invisalign.

Kontrak Duta Invisalign 
Ini pulak fail yang ada dokumen kontrak aku menjadi duta Invisalign. Sebenarnya aku masih tak percaya aku menang. Dah lah pertama kali join kontest yang dianjurkan oleh Nuffnang. Menang pulak tu. Lepas tu jadi duta pulak. Tang yang jadi duta tu betul-betul memenuhi impian aku. Kehkehkeh. Dulu aku selalu teringin nak jadi duta produk apa-apa. Sekarang ni, jadi duta Invisalign dan dapat pulak rawatan gigi macam ni. Memang syukur Alhamdullilah.

Nuffnang Invisalign
Sebelum balik, kiteorang sempat jugak berborak-borak ramai-ramai. Tapi tak boleh lama sebab waktu tu dah nak dekat pukul 12 tengah hari. Hari Jumaat pulak tu. Zul ada ikut sekali waktu aku pergi sign kontrak Invisalign ni. Jadi terpaksalah rushing sikit balik sebab Zul nak pergi solat Jumaat.

Apa-apa pun, aku gembira sangat sebab melalui blogging ni, aku dapat banyak pengalaman, dapat banyak kelebihan dan yang penting aku dapat banyak kenalan baru. Dannnn, aku tak sabar nak mulakan rawatan gigi Invisalign ni. Nanti aku akan update setiap rawatan Invisalign yang aku buat, mana tahu ada antara korang yang berminat nak buat jugak kan. Senang sikit korang nak survey atau nak tahu apa yang kena buat bila nak mulakan rawatan Invisalign ni.

Kalau korang nak ikuti perkembangan rawatan Invisalign ataupun my Invisalign journey ni, korang boleh:

Follow Instagram aku Fadzi Razak atau cari hashtag #fadziInvisalign  
Follow Twitter aku Fadzi Razak atau cari hashtag #fadziInvisalign
Like Facebook Page aku Blog Fadzi Razak atau cari hashtag #fadziInvisalign