Pearl Foundation - Mak Aneeq Dah Mula Pakai Make Up

Bila tengok perempuan-perempuan cantik dalam Instagram ke Facebook ke, aku jadi macam jeles. Ye lah, aku pun nak jugak jadi cantik macam diaorang. Bila aku mengadu dekat Zul cakap aku jeles tengok perempuan cantik, terus Zul cakap itu make up je. Aku pun tanya, kalau aku make up, Zul suka tak? Dia kata okay je. Jadi nya, gigih Google Make Up for Newbie. Hahahha gigih tau mak Aneeq nak mula make up!

5 Perkara Asas Make Up Untuk Newbie

1. Foundation
2. Bedak
3. Eye shadow
4. Eye liner
5. Lip color
Sumber: Venusbuzz

Disebabkan aku rasa 5 tu pun dah cukup banyak, meh lah aku nak share dengan korang pasal cara aku pakai foundation dulu. Tahun tahun depan baru aku cerita pasal 4 benda yang lain tu. Kah!


Pearl Foundation

Foundation yang aku cuba kali ni Pearl Foundation dari Nyra Skinworks. Kenapa aku pilih foundation ni? Sebab dia punya pengasas produk comel gila lepas tu muslimah habis. Tu yang aku suka tu. Kalau tak percaya dia punya pengasas comel, korang boleh usha Facebook dia - Nazatul Nazira.


Pearl Foundation
Pengasas Pearl Foundation - Nazatul Nazira

Cara Pakai Pearl Foundation 

Bila aku Google, foundation ni boleh pakai dengan 3 cara iaitu pakai tangan, pakai span atau pakai berus. Tapi, aku nak senang, aku pakai jari je sebab aku tak ada span dan berus foundation. Lagipun, aku rasa lagi senang nak control bila sapu foundation guna jari.  

Satu botol Pearl Foundation ni 15g. Katanya 100% bahan semula jadi. Siap ada SPF30 lagi. Pasni, nak keluar tak payah pakai sunscreen dah dekat muka. Pakai je foundation ni. Foundation ni memang buatan Malaysia dan dah dapat pun GMP certification.

Kelebihan Pearl Foundation

Aku suka bila apply Pearl Foundation ni sebab dia tak berminyak, tahan lama, tak merekah, anti aging, ada UV protection, ada efek glowing dan satu warna untuk semua jenis warna kulit. yang satu warna tu je memang aku suka sebab tak payah aku pening-pening nak pilih warna apa yang sesuai dengan aku. 


Pearl Foundation

Cuma satu je kena alert, Pearl Foundation ni tak mesra solat. So, setiap kali nak solat, kena cuci lah dulu sebab foundation ni tak serap air dan tahan agak lama.

Kandungan Pearl Foundation

Pearl Foundation ni dibuat dengan bahan-bahan semula jadi macam beeswax, shea butter, minyak kelapa dara, serbuk mutiara, kolagen dan sunblock SPF30.

Experience aku pakai Pearl Foundation ni masa keluar pertama kali, aku rasa okay. Tak berminyak sangat muka aku. Warna kulit pun nampak sekata sikit daripada biasa. Selesa pun selesa jugak. Waktu tu aku cuma pakai Pearl Foundation, bedak dan Lipice. 

Overall, aku suka dengan Pearl Foundation ni sebab dia tahan lama dan tepek sikit je bedak pun. Tapi satu je lah yang leceh sikit, sebab setiap kali nak solat tu kena bersihkan dulu. Lepas tu memang aku tak lah nak pakai make up balik. Lambat. Aku suka dengan Pearl Foundation ni. Agak-agaknya, korang suka jugak tak?

Kalau nak dapatkan Pearl Foundation ni, better beli sekarang sebab harga asal dia RM89 tapi sekarang dieorang tengah buat promosi sebotol harga RM69. Rugi tak beli sekarang.


  



{ 12 comments.. read them below or add one }

Juls Julie80 Juls Julie80 24 August, 2016
Salam Ziarah..

selamat bermekap...hiihii.. kite pakai foundation Pixy tu jer...so far selesa pakai..x berminyak sgt..mesra solat..cuci biasa jer dah bersih... tp lepas solat mmg x mekap dah..ai isss malasss..ekekeke
Hanny Abdullah Hanny Abdullah 24 August, 2016
Kita nak tgok muka mak aneeq pakai makeup boleh..hehehe
Nory Zoulkefle Nory Zoulkefle 26 August, 2016
makin cun melecun lah mak aniq pasni...ehehhee
Sherry Sherry 26 August, 2016
wow didn't know of this until read here. this brand I no try yet, it looks nice.
Amelie Yap Amelie Yap 27 August, 2016
pearl foundation?? sounds interesting and a great product.
Bearhy Hui Ying Bearhy Hui Ying 28 August, 2016
First time heard about this brand!!! The packaging looks so nice!!
Betty Liew siaw fan Betty Liew siaw fan 29 August, 2016
Have not try this brand. Thank you for the tips and recommendation
GengQian GengQian 31 August, 2016
seems nice leh. i am looking for this kind of foundation too. perhaps should give it a try.
Charmaine Pua Li Ping Charmaine Pua Li Ping 01 September, 2016
Pearl foundation sounds interesting. Maybe can show a photo of you wearing it next time? :D
Leona Lim Leona Lim 02 September, 2016
tak serap air, means it's waterproof? that would be good though to be able to last all day
Arisa Chow Arisa Chow 04 September, 2016
Looks like a good waterproof foundation but they should make it prayer friendly