Sejak aku start sambung belajar ni, aku rasa aku tak jaga pun muka aku. Sebabnya busy kemain. Tambah lagi dengan stress kejar dateline kerja, kejar dateline assignment dengan Aneeq yang makin hari makin lasak lepas dia dapat kaki. Sampai satu hari, aku tengok satu artikel dengan OhBulan! ni pasal perempuan cantik macam 3 orang artis. Lepas tu aku rasa jeles. Lepas tu aku tengok muka aku dekat cermin. Lepas tu aku duduk di bucu katil sambil kutil-kutil selimut. Sedih aku tengok perbezaan muka aku dengan muka perempuan tu.

Wanita viral cantik macam 3 orang artis Malaysia

Memang muka aku tak ada jerawat dan susah nak naik jerawat. Tapi lebam bawah mata, warna kulit kusam dan bintik hitam dekat hidung tu memang tak payah cakap lah. Sedih aku tengok. Insecure gila kan nak banding-banding muka kita dengan muka perempuan cantik ni. Haish. Menyesal aku baca artikel tu.  

Disebabkan rasa insecure yang menebal dalam diri ni, aku pun cubalah satu produk ni - Ephyra Skin Nano Advance Serum. Kenapa? Sebab aku ada pakai produk lain under brand Ephyra sebelum ni iaitu Ephyra Skin Bar. Aku memang suka dengan Ephyra Skin Bar tu so lepas diaorang start keluarkan serum pulak, memang aku nak terus pakai range produk daripada brand yang sama. 


Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum

Cara Pemakaian Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum


  1. Mula-mula aku akan cuci muka aku guna Ephyra Skin Bar. Lepas tu lap bagi kering.
  2. Kemudian aku akan sapukan 2 ke 3 titis Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum rata-rata pada kulit muka.
  3. Lepas tu aku biarkan je serum tu meresap ke dalam kulit. Pastikan pakai secara konsisten kalau nak tengok efek yang berkesan.



Ephyra set
Set kombinasi Ephyra Skin Bar dengan Ephyra Skin Nano. Memang terbaik.

Sebenarnya sebelum ni aku pernah mintak sample percuma Ephyra Skin Nano Serum 5ml. Bila dapat, aku pakai, kulit muka makin elok pulak. Aku tak puas hati pakai 5ml je so aku dapatkan Ephyra Skin Nano Serum sebotol besar terus.


Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum
Ni tester Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum versi 5ml

Yang aku suka pasal serum ni dia bebas bahan kimia, merkuri dan hydroquinone. Lepas tu serum ni senang sangat meresap ke dalam kulit dan tak berminyak. Semakin lama kau pakai serum ni, semakin cerah dan berseri muka. Ecececeeh. 


Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum
Kalau korang nak tengok perbezaan muka aku sebelum dan selepas. Yang belah kiri tu sebelum aku pakai Ephyra Skin Nano. Nampak macam bleeerghh je kan. Tu yang makin lama aku rasa makin hilang confident. Lepas pakai serum ni pulak gambar yang belah kanan tu. Tu pun baru dalam seminggu lebih aku pakai. Nampak ceria sikit muka aku kan.


Kelebihan Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum

Ephyra Skin Nani Serum ni dah dipatenkan di Switzerland dan dah diuji secara klinikal. Dia punya kelebihan tu bukan main banyak lagi. Antara kelebihan serum Ephyra Skin Nano ni adalah:

Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum


Teknologi Nano

Ramai yang tanya apa dia teknologi nano tu kan? Ok meh aku explain sikit. Teknologi nano ni menjadikan partikel serum ni sangat kecil dan senang nak meresap masuk ke dalam lapisan kulit yang paling dalam. Partikel serum yang meresap tu akan memulihkan struktur dalaman kulit dan menjadikannya anjal dan tak berminyak. Pendek kata, teknologi nano ni:
  • Memulihkan 
    • Mengembalikan dan memulihkan keanjalan kulit secara luaran dan dalaman bagi menghasilkan kulit wajah yang lembut, cerah dan sihat berkilau serta bersinar. Ia turut memperbaiki kulit wajah agar tampil lebih bersih, tegang & muda. 
  • Memperbaharui 
    • Menyerap jauh ke dalam sel kulit dan menjadikan proses pembaharuan sel kepada tahap maksima. Untuk hasil kulit yang anjal, lembut, dan tampak bermaya. Kulit akan menjadi lebih cantik, cerah dan sempurna.
  • Melindungi 
    • Melindungi kulit wajah dari kerosakan akibat sinaran radiasi UV dengan cara meneutralisasi proses antioksida. Serum ini turut mengurangkan radikal bebas dan melawan tanda penuaan dengan menjadi agen anti-oksida yang sangat berkesan. Ia mampu mengembalikan Vitamin E kepada kulit. 
Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum

Harga Ephyra Skin Nano

Sekarang ni dieorang tengah buat promosi. Harga asal RM88 semenanjung dan RM92 Sabah Sarawak tapi sekarang dieorang tengah jual dengan harga promosi RM68 semenanjung dan RM72 Sabah Sarawak sebotol. Berbaloi sangat kalau korang nak cuba sekarang sementara ada harga promosi ni. 

Sebotol Ephyra Skin Nano ni kandungan dia 15ml. Aku biasa pakai 2 kali sehari pagi dan malam sebelum tidur. Sebotol ni boleh tahan sebulan atau sebulan lebih. Yang penting, serum ni memang sesuai untuk semua jenis kulit. So, kalau korang nak jimat sikit, korang share lah beli dengan kawan-kawan atau mak ke kakak ke.


Ephyra Skin Nano Advance Repair Serum
Warna dia putih-putih. Tekstur dia lebih kurang macam losyen sikit tapi tak rasa berminyak pun bila korang pakai dekat muka nanti. 2 titik je dah cukup untuk sapu satu muka. Kalau aku pakai, aku suka sapu jugak sampai ke leher.

Aku dah dapatkan Ephyra Skin Nano aku dah puas hati dengan result dia. Korang pulak macam mana? Kalau korang nak dapatkan jugak Ephyra Skin Nano ni, korang boleh dapatkan maklumat lanjut pasal produk melalui pengedar-pengedar sah Ephyra termasuk di Brunei dan Singapura  atau secara online dekat:

Dah masuk sem kedua master IT, aku rasa penat sangat. Dengan assignment yang makin banyak, subjek yang makin susah dan Aneeq yang makin lasak. Serius aku rasa stress sangat kadang-kadang tu. Lepas tu aku perasan yang susu badan aku makin drop setiap hari. Mungkin sebab stress dan penat kot. So, ada kawan aku rekemen suruh cuba Moeder Genius Pregnancy Formula ni.


Moeder Genius Pregnancy Formula

Kalau korang nak tau, Moeder ni bukan untuk orang menyusu badan je. Moeder ni pun sesuai jugak untuk ibu hamil. Rugi pulak dulu masa aku mengandung aku tak tau pasal produk moeder ni. Kalau tak mesti aku dah minum sebab aku tengok banyak betul khasiat dia.


Kelebihan Moeder

Untuk Ibu Hamil

  • Kuatkan kandungan 
  • Beri lebih tenaga semasa proses bersalin
  • Cegah sakit pinggang dan tulang belakang 
  • Tingkatkan daya tubuh, stamina dan tenaga
  • Cantikkan kulit 


Untuk Kandungan/bayi

  • Bantu memutihkan kulit bayi dalam kandungan
  • Bantu kuatkan sistem paru-paru bayi
  • Kurangkan risiko demam kuning
  • Bantu cerdaskan otak bayi


Untuk Ibu Menyusu

  • Beri tenaga
  • Banyakkan dan pekatkan produksi susu
  • Bantu hilangkan selulit
  • Bantu rawat luka dalaman ketika bersalin
  • Cegah kegemukan, mencerah dan melembapkan kulit

Ramuan Moeder

Antara bahan-bahan yang terkandung dalam Moeder termasuklah makanan-makanan sunnah seperti:
  • Susu kambing
  • Ekstrak tomato
  • Habatussauda
  • Madu
  • Ekstrak Anggur
  • Lutein
  • Bird Nest
  • Seaweed
  • Buah tin
  • Kurma
  • Gam Arab
  • Bilberry
  • Aloe Vera
  • Lobak merah
  • Brokoli
  • Betik
  • Stevia
  • Omega 3
  • Vanila
  • Non diary creamer

Moeder

Cara Pengambilan

Ikut kan saranan dieorang suruh ambil satu skop pagi dan satu skop malam. Bancuh dengan air suam 200ml. Aku biasa letak satu skop dalam shaker lepas tu isi air suam takat mana yang aku suka. yang penting aku tak letak air banyak lah.


Moeder Genius Pregnancy Formula

Rasa dia manis manis vanila. Warna air dia macam teh susu. Serbuk dia pun kalau korang bau memang bau sedap. Zul cakap macam bau coklat. Ni ada sikit tips untuk korang bancuh Moeder ni. Ada kawan aku, dia minum Moeder jugak. Dia letak banyak skop, jadi rasa pahit. So, aku sarankan korang jangan letak lebih dari satu skop Moeder sekali minum tu sebab nanti jadi pahit. Dan jangan letak lebih 200ml air suam (agak-agak je la) sebab nanti jadi tawar gila.  

Dan kalau nak senang, aku sarankan korang guna shaker untuk bancuh. Senang larut sikit. Kalau kacau dalam gelas guna sudu macam aku ni, serbuk dia lambat sikit nak cair. Dan kadang-kadang tu ada juga serbuk yang tak cair. Kalau pakai shaker aku rasa cepat sikit.


Harga Moeder

Harga Moeder  

Harga untuk sebotol Moeder ni RM159 untuk semenanjung Malaysia dan RM169 untuk Sabah dan Sarawak. Aku rasa kalau korang betul-betul minum Moeder ni ikut sukatan yang dieorang bagi, satu botol boleh tahan sampai sebulan.


Kalau korang rasa korang ada masalah yang sama macam aku ni dan nak cuba jugak Moeder ni, korang boleh dapatkan Moeder Genius Pregnancy Formula dekat link bawah ni:

Baru-baru ni aku ada cuba satu supplemen dalaman wanita yang boleh mewangikan tubuh sepanjang masa katanya. Aku rasa ramai je yang pernah dengar kalau aku sebut nama produk ni - Harum Malam. Pernah dengar tak? Atau ada antara korang yang pernah cuba?

Harum Malam

Aku baru je lagi cuba Harum Malam sebab sebelum ni bila aku pergi rumah kakak aku, selalu aku nampak ada botol Harum Malam ni dalam peti sejuk dia. Teringin jugak aku nak cuba dulu tapi segan nak mintak dekat kakak aku. Hahahha. So, sekarang aku dapatkan sendiri sebotol Harum Malam untuk aku cuba sendiri dan tengok hasilnya. 

Kelebihan Harum Malam

Kalau ikutkan kelebihan Harum malam ni memang banyak. Antara kelebihan Harum Malam:
  • Mewangikan tubuh sepanjang masa
  • Bertindak sebagai perapat
  • Menyihatkan dan mencegah bau badan
  • Mencegah masalah dalaman perempuan
  • Memberi tenaga dan menambah stamina untuk aktiviti seharian


Bahan Harum Malam

Yang aku tengok dalam sebotol produk Harum Malam ni ada banyak bahan-bahan makanan sunnah. Antara bahan-bahan yang ada dalam Harum Malam ni:
  • Ekstrak sireh
  • Ekstrak ros
  • Buah tin
  • Kismis
  • Madu
  • Kayu serapat
  • Goji
  • Limau purut
  • Strawberi
  • Puerarue mirifica
  • Buah delima
  • Manjakani
  • Puerarua lobata
  • Senna


Harum Malam

Cara Minum Harum Malam

Biasanya aku akan makan satu sudu besar pagi sebelum makan sarapan dan satu sudu besar lagi sekali belah malam sebelum makan malam. Yang penting kena makan guna sudu plastik sebab dia ada madu. Dan pastikan jugak minum air kosong banyak. Lepas tu simpan dalam peti sejuk Harum Malam ni lepas bukak. 

Pastikan jugak anak-anak kecik korang tak main dengan Harum Malam ni. Takut dieorang terminum pulak. Hari tu Aneeq jumpa botol Harum Malam ni, dia buat macam mainan dia pulak ketuk sana ketuk sini atas lantai. Hai, haru mak.  

Pasal rasa Harum malam ni, korang jangan risau. Rasa dia memang sedap. Rasa ala-ala strawberi masam manis. Bau dia pun wangi je.

Harga Harum Malam

Harga Harum Malam

Harga untuk sebotol Harum malam ni RM33.00 untuk semenanjung Malaysia dan RM39.00 untuk Sabah Sarawak. Aku rasa sebotol ni 250ml boleh tahan dalam 20 hari ke sebulan kalau minum secara konsisten. Aku pun minum tak habis lagi ni, tak sampai sebulan pun lagi. 

Kalau korang nak tau lebih lanjut pasal Harum malam ni, atau korang sendiri nak cuba, korang boleh dapatkan produk ni melalui:

Whatsapp/Call 010-4042769




10 Idea Hadiah Hari Lahir Untuk Anak Lelaki | 21 Mac lepas adalah hari lahir anak aku, Aneeq. Dan sebagai seorang mak kali pertama, aku macam confuse nak beli kan hadiah apa untuk anka aku yang manja sorang ni. Aku rasa ramai jugak yang tak tahu nak beli apa untuk hari lahir anak korang kan? Nah, aku bagi idea 10 Idea Hadiah Hari Lahir Untuk Anak Lelaki korang. 

10 Idea Hadiah Hari Lahir Untuk Anak Lelaki

1. Nerf N-Strike Elite Firestrike Blaster

Aku suka sangat bila tengok suami aku si Zul tu main-main sambil bonding dengan Aneeq. Rasa macam oh my god, sweet sangat hero-hero aku ni. Dan sempena hari lahir Aneeq yang pertama ni, aku nak sangat belikan Nerf N-Strike Elite Firestrike Blaster supaya Zul dengan Aneeq boleh main sama-sama, boleh bonding lebih lagi sambil-sambil aku keluar pergi shopping. Bahahahahha. Sebenarnya mainan macam ni boleh ajar Aneeq tentang macam mana nak buat strategi untuk kalahkan pasukan lawan. So, sambil having fun anak-beranak, aktiviti main Nerf ni boleh tingkatkan daya pemikiran Aneeq jugak. Bukan setakat daya pemikiran Aneeq yang teruji, fizikal dia nanti pun memang berlecak ketiak berpeluh main Nerf ni. Betul tak?   


2. Ringway Digital Drums TD 90

Aku lahir bulan Mac. Aneeq pun lahir bulan Mac. So, aku rasa sedikit sebanyak sifat, sikap dan minat aku anak-beranak ni mesti lebih kurang sama. Dan aku memang minat sangat dengan muzik. Jadi, aku nak belikan Aneeq Ringway Digital Drums TD 90 supaya Aneeq boleh belajar basic main drum. Memang banyak lagi instrumen muzik yang lain tapi entahlah. Bagi aku ahli musik yang main drum a.k.a drummer ni sangat cool di mata aku. Aku pun nak tengok anak aku nampak cool jugak. Hehehhe. Aku suka dengan set drum ni sebab dia ada multi-function LED display, voice control dan polyphony 64 notes max.  
  


3. Inflatable Baby Child Toddler Infant Swimming Seat Float Boat Ring Raft Chair Pool Toy (Speaker Car)

Aku kalau boleh, nak bagi Aneeq cuba segala benda dalam dunia ni. Dan salah satu aktiviti yang aku nak sangat Aneeq cuba adalah berenang. Tapi nak bagi Aneeq ada rasa confident dalam air tu, sebenarnya aku yang takut lebih. Jadi, aku rasa untuk permulaan ni, lebih selamat kalau Aneeq main kolam guna Inflatable Baby Child Toddler Infant Swimming Seat Float Boat Ring Raft Chair Pool Toy ni. Lagipun design swimming seat ni comel sangat. Mesti Aneeq pun suka. Selain daripada buat main dalam kolam, boleh je kalau nak guna swimming seat ni untuk main dalam rumah. Yang penting kena kreatif lah kan? Dah jimat dekat situ. 



4. Sony A6000 24.3MP Mirrorless Camera with E PZ 16-50mm (White)

Since Aneeq dah besar (eceyh, padahal baru setahun), aku rasa macam excited sangat nak tahu apa minat dia. Aku tau, minat terhadap sesuatu tu boleh dipupuk. So why not kalau aku cuba pupuk minat Aneeq dalam seni fotografi kan? Aku rasa untuk permulaan ni, Sony A6000 24.3MP Mirrorless Camera with E PZ 16-50mm ni memang sesuai untuk Aneeq berjinak-jinak dengan kamera, komposisi dan sebagainya yang berkaitan dengan fotografi. Saiznya yang kompak dan kecil serta ringan memang sesuai untuk Aneeq yang kecil ni. Kalau bagi DSLR karang, tak terlarat pulak dia nak angkat. Lagipun, kamera ni memang tahan lasak. Faham-faham je lah budak-budak nak membesar, memang habis barang dieorang main lasak. 


5. Deuter GoGo 25L Casual Backpack (Black Titan)

Ya, ya nampak macam over pulak kan aku nak bagi Aneeq pakai bagpack dia kecik-kecik macam ni. Tapi, bagi aku apa salahnya kalau aku nak belikan Deuter GoGo 25L Casual Backpack (Black Titan) sebagai hadiah hari lahir dia kan. At least aku boleh ajar Aneeq bertanggungjawab jaga barang-barang milik dia sendiri. Bila kitoerang travel, boleh lah Aneeq guna bag pack ni untuk isi barang-barang dia sendiri dan dia kena belajar macam mana nak jaga barang dia supaya tak hilang. Ya, aku memang mak yang pemalas tegas! Perlu ajar anak bertanggungjawab sejak kecil lagi. Lagipun bagpack ni saiznya cuma 25L, tak adalah besar dan banyak sangat barang yang boleh diisi dalam ni. Sesuailah dengan Aneeq. 


6. The Secret Garden Coloring Book

Korang tau, jadi seorang mak kepada anak kecil ni memang serabut jugak otak rasanya. Yang paling penat aku rasa masa pergi makan dekat luar. Aneeq memang susah nak duduk diam. Sudahnya aku dan Zul terpaksa makan bergilir-gilir - sorang makan, sorang jaga aneeq. Jawabnya, makanan pun dah sejuk. Aku pun terfikir satu idea ni untuk belikan Aneeq The Secret Garden Coloring Book supaya Aneeq boleh duduk diam dan mewarna waktu makan di luar. Coloring book ni pun yang uniknye dia ada interactive activity yang Aneeq boleh buat. Bukan takat nak latih motor skill tangan Aneeq tapi jugak untuk tingkatkan daya kreativiti Aneeq dengan mewarna. Pergh, memang berguna betul coloring book ni.  


7. Shake N Take 3 Juice Smoothie Blender with 2 Sport Bottles (Blue)

Aneeq ni suka sangat makan buah-buahan. Berkat aku paksa dia breakfast dengan buah-buahan setiap pagi. Nampak sangat aku malas masak hahahaha. Sekarang ni aku plan nak bagi Aneeq minum jus buah-buahan segar setiap petang pulak waktu snacking. Biasanya petang-petang aku akan bawak Aneeq mandi dekat pool atau main dekat playground. Bila balik rumah, hausnya dia memang tak terkata. Jadi, aku rasa kalau aku beli Shake N Take 3 Juice Smoothie Blender with 2 Sport Bottles ni, boleh bawak jus buah-buahan masa kiteorang pergi main dekat playground. Kalau dia haus je, aku bagi minum. Lagipun Shake N Take ni tak besar mana pun. Senang nak bawak ke sana sini. Nak blendkan buah-buahan untuk buat jus pun senang. 


8. Anti-lost Child Safety Harness Backpack - Toddler Keeper Bag Bat 

Lately aku dengar banyak sangat kes culik budak. Nauzubillahiminzalik. Tak nak lah terjadi pada aku ataupun orang-orang sekeliling aku. Sekarang ni pun Aneeq dah mula dapat kaki. Aku risau sangat kalau kiteorang keluar dan Aneeq suka-suka hati dia lari ke mana-mana entah. Susah hati aku jadinya. Aku rasa Anti-lost Child Safety Harness Backpack - Toddler Keeper Bag Bat memang aku perlu sangat untuk pastikan keselamatan Aneeq terjamin masa keluar jalan-jalan. Lagipun, harness bagpack ni selesa untuk budak sebab ada padded shoulder strap dan design dia pun memang menarik. 


9. 3pcs Gentleman Baby Boy Clothing Set Shirt Overalls Blue HB365

Bila Aneeq dah masuk umur setahun ni, aku selalu berangan nak pakai baju matching dengan Aneeq. Walaupun Aneeq lelaki, tapi nak jugak lah Aneeq pakai baju kacak-kacak. Susah nak cari baju unutk budak-budak lelaki sebab yang berlambak dekat pasaran sekarang ni yang cantik semua baju-baju budak perempuan. Nasib baik dekat Lazada ni, senang je nak cari baju-baju budak lelaki yang memang smart. Aku suka 3pcs Gentleman Baby Boy Clothing Set Shirt Overalls Blue HB365 ni sebab ia diperbuat daripada cotton. Jadi, selesa lah kalau Aneeq pakai nanti. Al maklumlah, cuaca dekat maaysia ni panas. 


10. HomeLux Quilted Mattress Safeguard and Protector (3 Layers) 

Well, at the end of the day, Aneeq is still my little boy. Masih kencing dalam cloth diaper, masih kencing malam dalam tidur, dan masih belum boleh cakap nak kencing. Jadi, aku masih lagi dalam proses nak ajar Aneeq jadi pampers free. Untuk mengelakkan tilam Aneeq menjadi mangsa bau hancing, poo poo dan pee pee nya, aku perlukan sangat HomeLux Quilted Mattress Safeguard and Protector ini. Yang aku paling suka pasal mattress protector yang ini adalah fabrik dia yang sejuk dan sesuai untuk cuaca yang panas macam sekarang ni. Dan yang penting, ianya lembut, tahan lasak dan senang nak dicuci. 

Bila aku tengok balik senarai idea hadiah hari lahir unutk Aneeq ni, macam banyak pulak. Huhuhu. Melampau betul mak ni nak beli hadiah banyak-banyak untuk birthday pertama Aneeq. Sebenarnya semua barang ni aku nampak masa tengah window shopping dekat website Lazada. 

Well, aku harap, entri ni sedikit sebanyak dapat tolong korang cari idea nak beli hadiah apa untuk anak lelaki korang nanti. 


This post is an entry for the InvolveAsia x Lazada MY blogger contest. Cash and Lazada voucher sponsored by Lazada Malaysia and shopcoupons.


Aku sebenarnya dah lama tak makan A&W. Disebabkan weekend ni aku malas sangat nak masak, jadi aku dengan Zul pun pergilah singgah A&W dekat Petronas Seksyen 7 Shah Alam konon-konon nak mengidam nak minum root beer dia. Tengok-tengok sekarang ni ada menu burger baru iaitu Aloha Chicken Burger.

A&W Aloha Chicken Burger


Aloha Chicken Burger

Aloha Chicken Burger ni korang boleh beli sama ada secara combo - ada Aloha Chicken Burger + Root Beer (RB) gelas besar dan jagung. Atau korang boleh je beli ala carte. Tapi aku rasa kalau beli combo punye lagi berbaloi kot sebab dapat RB dengan jagung tu.

Harga ala carte: RM10.99
Harga combo: RM12.99

Set combo ni kalau korang beli, korang akan dapat burger arang hitam, isi dia ayam bahagain dada, hirisan nanas, mayonis, BBQ sos, tomato dan lettuce sekali dengan air RB dan jagung. Konsep dia ala-ala Hawaii la sikit. Hehehhe.


A&W Aloha Chicken Burger Combo

Tapi kalau korang tak suka jagung tu, korang boleh tukar dengan curly fries. Tapi kena tambah sikit lah RM2.50.


A&W Aloha Chicken Burger Combo

Dan dan dan, Aloha Chicken Burger ni ada limited time offer je dari 8 Mac 2016 hingga 9 Mei 2016. Kalau korang ni jenis macam aku, suka cuba macam-macam jenis makanan baru, cepat-cepat pergi ke mana-mana outlet A&W terdekat dengan korang. Nanti dah habis time, melepas pulak. lagipun, dieorang ada buat contest tau sekarang ni.

Aloha Trivia Contest

Cara nak join kontest ni senang je. Beli set combo Aloha Chicken Burger ni dan simpan resit dia tau. lepas tu pergi ke link dekat bawah ni dan jawab beberapa soalan. Hadiah dia, korang mungkin dapat menang tiket travel ke BALI! Wuhoo!


A&W Aloha Chicken Burger

Jangan cakap hakak tak payung okeh. :D :D :D

Sushi King Halal! - Pembukaan Outlet Ke-100 Di AEON Shah Alam | Selaku peminat makan sushi dan residen Shah Alam tegar (eceh), aku rasa seronok sangat bila sempat join Hari Perasmian Outlet ke 100 Sushi King di AEON Shah Alam yang baru tu. Tambah buat aku lagi happy bila Sushi King announce yang dieorang sekarang ni tengah dalam proses untuk memohon status Halal daripada JAKIM.

Pembukaan Outlet Ke-100 Di AEON Shah Alam


Bila dengar Sushi King tengah apply status Halal ni, ramai kawan-kawan aku yang kaki makan Sushi King pun seronok. Siapa tak seronok kan. Lepas ni boleh dah lah nak makan sushi halal tanpa ragu-ragu lagi. Untuk pengetahuan korang, Sushi King baru je memohon status Halal daripada JAKIM pada 7 Mac yang lepas dan berkemungkinan akan dapat status Halal tu pada bulan Jun atau Julai 2016.

Sushi King Halal


Sushi King dekat AEON Shah Alam ni terletak dekat Tingkat 1, bersebelahan dengan Daiso. Tak susah pun kalau nak cari Sushi King ni. Yang penting, korang kena cari Japan Street. Bila jumpa Japan Street tu, senang lah korang nak jumpa Restoran Sushi King Halal ni. 

Pada hari opening 100th Sushi King outlet di AEON Shah Alam hari tu, aku pun sempat cuba beberapa menu yang ada di Sushi King outlet AEON Shah Alam. Kalau korang nak tahu, ada beberapa menu di Shah Alam ni berbeza daripada outlet-outlet yang lain dan hanya ada di AEON Shah Alam saja. Ha, kalau nak tau apa menu yang berbeza tu, kena lah datang dan rasa sendiri. 

Antara menu yang aku sempat rasa hari tu

Sushi King Halal
Macam-macam jenis sushi yang aku makan hari tu. Makan banyak pulak tu >.<

Sushi King Halal
Antara banyak-banyak menu yang ada, aku paling suka scallop ni. Sedap ya amat!

Sushi King Halal
Ini pulak scallop goreng dan salmon nasi goreng tepung. Hahhaha. Suka hati aku bagi nama menu. Scallop goreng tu serius sedap dan isi tebal.

Sushi King Halal
Bagi yang berani sikit, mari makan yang ni. Salmon raw tak berapa nak raw sangat. Picit lemon sikit dan wasabi dan kicap manis sikit. 

Sushi King Halal
Ini pulak soft shell crab. Dimakan bersama serbuk kari. Serbuk kari die ada macam rasa serbuk kari maggi sikit. Hahahha.

Sushi King Halal
Mochi! Mochi! Mochi! Siapa suka makan mochi dekat sini? Mochi Sushi King ni aku rasa rare sikit sebab dia goreng. Yang atas ni Mochi Pandan. Yang nak lebih rare? Tengok mochi bawah ni pulak.

Sushi King Halal
Ni ha mochi paling rare aku pernah jumpa. Mochi durian. Ha, bau durian die memang power lah. Bila picit mochi ni, memang cantik isi durian keluar. Siapa minat durian memang kena cuba mochi durian ni.

Tak lama lagi Sushi king akan dapat sijil HALAL daripada JAKIM. Dan Sushi King akan jadi sushi Halal pertama di Malaysia. Jadi, apa lagi? Dah tak payah rasa ragu-ragu lagi nak makan sushi halal di Sushi King lepas ni.

Jom bersushi di AEON Shah Alam!


Cara Hilangkan Parut Di Badan Dengan Berkesan | Aku rasa ramai je yang ada masalah parut kan? Tak kisah lah parut jerawat ke, parut stretch mark ke, parut accident ke dan macam-macam jenis parut lagi. Ada yang tak kisah pasal parut tapi ada di antara kita yang malu bila tengok parut tu mencacatkan rupa kita, betul tak? Nah, dah tak payah risau dah sebab Azanis Scar Serum dengan formula baru ada untuk tolong korang hilangkan parut degil pada wajah dan badan korang tu.

Cara hilangkan parut

Aku yakin ramai yang pernah dengar pasal Azanis Scar Serum ni kan. Ubat parut Azanis ni dah banyak kali masuk TV, surat khabar dan online sebab berkesan sangat untuk hapuskan parut di muka dan badan.

Yang bestnya tentang Azanis Scar Serum ni, dia bukan saja boleh hilangkan parut dekat badan je tapi boleh jugak  hilangkan parut di muka. Aku berani cakap macam ni sebab aku pun dah pakai jugak ubat parut Azanis ni untuk hilangkan parut kesan kena cakar kucing dekat kaki dan kesan parut terpercik minyak masak dekat muka.

Sebelum ni aku pernah buat entry pasal ubat-ubat parut yang ada dekat pasaran sekarang ni dan pada aku, Azanis Scar Serum memang paling berkesan antara semua scar serum yang ada. 

Cara hilangkan parut di tangan

Cara hilangkan parut di badan

Cara hilangkan parut jerawat

Sebelum aku pakai Azanis ni dulu, aku tengok jugak review-review yang orang lain pernah buat. Aku pun ada tengok testimoni pengguna-pengguna tegar dekat website Azanis tu. Memang boleh nampak kesan dan perubahan parut jadi pudar dan semakin lama semakin hilang. 

Dalam 2 3 minggu lepas, aku tengok dekat Facebook Azanis. Sekarang ni rupanya Azanis Scar Serum dah tukar packaging baru dan ditambah dengan formula baru. Dengan formula terbaru Vita-Cocoa Booster ni, proses hilangkan parut di muka dan hilangkan parut di badan akan bertambah cepat dan lebih berkesan. Formula Vita-Cocoa Booster ni mengkombinasikan cocoa butter (bunyi macam sedap dimakan kan? Hahahhaha) dengan Vitamin E yang memang baik untuk memulihkan sel kulit.

Cara Hilangkan Parut Di Badan Dengan Berkesan

Aku sarankan sangat kalau korang ada masalah parut tak kisah parut lama atau parut baru, parut jerawat atau parut di badan, cuba pakai Azanis. InsyaAllah kalau korang pakai konsisten, memang nampak perubahan dia. Kalau korang nak dapatkan Azanis Scar Serum ni, korang boleh dapatkan dekat website dia atau Whatsapp terus untuk respon yang cepat.



Hyderabad is one of India's fastest growing Indian cities. Though it has a modern look, Hyderabad is known for its rich history, food and culture. You can easily book your flight from Malaysia to fly into Hyderabad. Book your flights cheap from Expedia Malaysia.

Hyderabad, India

You see different ancient architecture in Hyderabad which dates back to even 14th century. Visit rare tombs, town squares and plazas, mosques, palaces, forts, city gates, clock towers and many more. Here we see some of the rare architecture that you should not miss if you visit Hyderabad. 

1.    Qutb Shahi Tombs, Hyderabad

There are an elegant series of tombs all over the city of Hyderabad. Qutb Shahi tombs and Paigah tombs are worth a visit. Qutb Shahi Tombs are the tombs of the Qutb Shahi dynasty. These lie to the northwest of Golconda fort. There are more than 20 tombs in one place and it is actually famous for “Seven tombs of the Qutb Shahi rulers”. They have a common form, an onion dome, on top of a cube, surrounded by an ornamental arcade. Muhammad Quli Qutb Shah, who was the founder of Hyderabad, had the grandest of  the tombs and it was built in 1612.

Paigah Tombs

2.    Paigah Tombs

Paigah tombs or Maqhbara Shams al-Umara are the tombs belonging to the Paigah noble family. It is spread over 30-40 acres of land and was built around the 18th century. The tombs are known for its marvelous carvings and lattice work. Paigah tombs are located 10 kms from the heart of the city. You could hire a local taxi or an auto-rickshaw or also board a bus from the nearest bus depot.

3.    Charminar

Charminar formed the square or center of the city and it acted as a formal approach to the royal palace in the 16th century. Now Charminar is the city emblem and symbol. The notable feature are the 4 minarets which has spiral staircases which rises 160 feet above the ground. The structure is made of plaster and stone and has survived 4 centuries. You should not miss visiting the Choodi Bazaar which is a very popular market for bangles.

4.    Golconda Fort

Golconda Fort is one of the most magnificent forts in India. It is about 800 years old and is located 11 kms from Hyderabad. The fort stretches to 10 kms and it is said to be an engineering marvel. One hand clap at a certain point could be heard at the highest point of the pavilion almost a km away. This was said to be used as a warning for the royals incase of an attack. Each night at 7 p.m. there is a sound and light show which you can watch.

5.    Falaknama Palace

If you want to see a palace, you should make a visit to the Falaknama palace. Though it is not open for general public, you can book a day tour and you can see the captivating palace. This palace has now been converted into a hotel. The Nizams ruled Hyderabad for two centuries and of the 17 palaces that they had in Hyderabad, this was their favorite. Huge chandeliers, marble, wood adorn the palace. The single dining table can seat 101 people. The palace is 2000 feet above the ground level and the sunrise and sunset from the hotel is spectacular.

Secunderabad Clock tower

6.    Secunderabad Clock tower

This clock tower is 120 feet high and was constructed in 1860 by the British officers posted during this time in Secunderabad. It is located in a 10 acre park. You can drive by to have a look at this tower.

7.    Mecca Masjid

Mecca or Makkah Masjid is one of the oldest mosques in Hyderabad. It is located near Charminar. The prayer hall is above 75 feet and can house 10000 people. The structure is built in granite and has beautiful interiors. The arches embellish frescoes and floral motifs.

There are many more monuments and architectural splendors in Hyderabad which is worth a visit. Plan for a stay of at least 2-3 days and experience the historical Hyderabad.

Book your hotel through hotel.com and get hotels.com discount code from CouponBelanja. Enjoy your stay in Hyderabad and enjoy the architectural marvel during your stay.

Sebelum ni aku pernah pergi makan dekat D'Kayangan Steamboat & BBQ ni. Tapi tu dah lama. Sekarang ni D'Kayangan Steamboat ada buat konsep baru - pembakar arang. Aku pun gigih lah nak pergi cuba makan steamboat style baru di D'Kayangan Steambat & BBQ Shah Alam ni. 
Steamboat Shah Alam

Konsep terbaru yang cuba dibuat oleh D'Kayangan Steamboat  BBQ ni adalah konsep 3 in 1. Ada steamboat, ada grill dan yang terbaru ada pebakar arang. Dieorang baru je lagi buat konsep pembakar arang tu. Bulan Februari lepas dieorang start guna pembakar arang.

Apa yang bestnya pakai pembakar arang ni, korang tak perlu nak pakai minyak atau marjerin macam biasa yang kita pakai untuk grill tu. Bila bakar guna arang tu, daging-daging dan segala makanan yang dibakar akan rasa macam smokey taste sikit. Itu baru lah masyuk sikit bila makan. 

Steamboat Shah Alam

Steamboat Shah Alam

Selain daripada pembakar arang tu, dieorang ada tambah menu lagi. Dieorang ada tambah menu yang ada skewer (maksudnya ada batang macam sate tu). Banyak menu skewer yang dieorang tambah contohnya macam ayam skewer berempah, daging skewer kicap, sotong skewer pedas cilantro dan udang skewer cilantro pepper. Ada jugak menu macam otak-otak dan ikan pari assam nyonya. 

Steamboat Shah Alam

Steamboat Shah Alam

Steamboat Shah Alam

Antara banyak-banyak menu pencuci mulut dieorang, aku paling suka icy monster. Icy monster ni macam ais kepal dulu-dulu tu. Ada macam-macam perisa icy monster dieorang ni. Ada perisa keladi (paling best), tembikai susu, kiwi, asam boi dan laici. 

Steamboat Shah Alam


Harga (per head):

  • Dewasa - RM40.20 (termasuk GST)
  • Kanak-kanak (5-11 tahun) - RM20.05 (termasuk GST)

Apa yang aku suka tentang D'Kayangan Steamboat & BBQ ni:

  • Banyak pilihan makanan - Macam-macam pilihan makanan yang ada dekat sini termasuk ayam, daging, ikan, sotong, udang, ketam, nasi, mee, sup, buah, air, kek dan ais krim.
  • Ruang yang luas - Restoran ni ada 2 bahagian tempat makan, sau belah dalam satu lagi belah luar, dekat atas jalan tar.
Steamboat Shah Alam

Steamboat Shah Alam

Steamboat Shah Alam

Apa yang aku tak suka tentang D'Kayangan Steamboat & BBQ ni:

  • Parking penuh - Tiap kali aku datang (malam pukul 8), mesti parking penuh. So, terpaksa parking jauh-jauh. Parking yang jauh tu agak gelap sikit.
  • Bahagian dam restoran panas - Well, nak buat macam mana kan. Dah namanya restoran steambat. Memang agak panas lah keadaan dekat bahagian dalam restoran tu. Kalau belah luar aku tak pasti sebab tak pernah lagi aku makan dekat belah luar restoran.
Steamboat Shah Alam

Steamboat Shah Alam

Steamboat Shah Alam

Bagi aku, Restoran D'Kayangan Steamboat & BBQ ni adalah salah satu tempat makan di Shah Alam yang korang boleh cuba. Tak cuba mana nak tau kan sedap ke tidak, berbaloi ke tidak. Dah cuba sendiri baru tau.