5 Idea Tambah Pendapatan Untuk Suri Rumah

Baru-baru ni aku ada nampak orang share screenshot seorang peniaga ni merendah-rendahkan suri rumah sebab dia ingat suri rumah ni tak ada duit sendiri, asyik mintak duit dengan suami je. Eh eh eh, geram pulak aku rasa. Dia ingat suri rumah zaman sekarang ni semua macam tu ke? Hello, sekarang suri rumah dah ada bisnes sendiri okay. Duit pun duit sendiri je tak payah nak mintak duit suami. Suami bagi duit pun sebab nafkah tau.

Suri Rumah
   
Mungkin seller ni tak tahu, suri rumah sekarang ni dah banyak cabang yang dieorang boleh buat untuk dapatkan duit sendiri secara online. Dan in case korang yang suri rumah ni masih lagi tak ada sumber income sendiri, nah aku bagi idea sikit macam mana nak tambah pendapatan keluarga korang.

5 Idea Tambah Pendapatan Untuk Suri Rumah

1.    Jadi Blogger

Pertama sekali mestilah aku cakap jadi blogger kan sebab aku memang dah ada experience buat duit dengan jadi blogger. Tapi nak jadi blogger ni kena ada komitmen yang kuat. Awal-awal tu memang susah nak maju, tapi sekali korang dah dapat rentak dia memang berdesup income masuk dengan jadi blogger saja.

2.    Ambil Upah Servis

Zaman orang sibuk sekarang ni, macam-macam servis yang korang boleh buat untuk tambah pendapatan. Korang boleh ambil upah untuk jadi runner, ambil upah kemaskan rumah dan ambil upah jahit pakaian. Tak susah pun cuma ikut apa kemahiran yang korang ada. 

3.    Jual Makanan

Orang Malaysia ni kaki makan so mana-mana bisnes makanan, kalau jaga kualiti, memang masyuk. Suri rumah pun mesti pandai masak kan. So, apa kata korang cuba jual makanan contoh macam nasi berlauk, kuih frozen atau. Tak payah jual jauh-jauh, korang cuba je jual dekat sekitar rumah korang dulu.

4.    Jual Pakaian

Aku rasa sekarang orang lebih suka beli pakaian secara online. Betul tak? Salah satu sebabnya malas nak keluar menghadap jem dan sebagainya. Jadi aku rasa, jual pakaian secara online memang satu peluang jana duit yang sangat besar. Korang dah cuba? 

5.    Jual Produk Kesihatan & Kecantikan

Sebelum ni aku pernah cerita pasal produk kecantikan dan kesihatan Gloxina17”KLIK SINI untuk baca. Rupa-rupanya sekarang ni diorang tengah cari orang untuk jadi agen. Dan untung yang boleh korang dapat kalau jadi agen dieorang ni sangat berbaloi.

Ejen Gloxina17"

Hanya dengan bermodalkan RM500.00 sahaja korang dah boleh mendaftar sebagai ejen Gloxina17″. Dengan harga tu jugak korang akan dapat barangan seperti berikut untuk tujuan promosi:
•    4 kotak produk Gloxina17″
•    1 kotak kad bisnes (100 keping)
•    1 keping bunting
•    100 keping flyers

Bagi setiap jualan Gloxina17” korang boleh dapat untung sebanyak 30%.
Pelan Keuntungan Ejen Gloxina17'
Contoh:
    Jika korang jual 10 kotak Gloxina17″, keuntungan korang adalah RM 360.00.
    Jika korang jual 50 kotak Gloxina17″, keuntungan korang adalah RM 1,800.00.
    Jika korang jual 100 kotak Gloxina17″, keuntungan korang adalah RM 3,600.00.





Berbaloi tak? Berbaloi kan? :D Dan dan dan. Ade lagi. Kalau korang kenalkan dan daftarkan orang lain sebagai agen Gloxina17”, korang akan dapat Royalty Bonus sebanyak RM100 untuk satu orang. Konsep ni macam konsep referral la.



Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal macam mana nak jadi agen Gloxina17”, korang baca dulu terms & condition dekat SINI -> PROGRAM EJEN

 
Kalau korang terus nak jadi agen Gloxina17”, korang boleh daftar dekat SINI -> DAFTAR EJEN

 

Aku rasa cukup lah 5 idea dulu kot. Banyak lagi idea yang aku boleh bagi tapi kalau aku bagi banyak-banyak korang tak buat juga, tak guna kan. Oh oh, idea ni bukan untuk suri rumah je tau. Untuk yang dah bekerja atau yang masih belajar pun boleh jugak. So, good luck!


{ 18 comments.. read them below or add one }

Puan Wawa Puan Wawa 24 September, 2015
Surirumah patut tukar tu, work at home mum laa.. Hehe
NURUL AQIDAH AZAHAR NURUL AQIDAH AZAHAR 25 September, 2015
sedap je mulut...huhu...anyway nice share
Fadzi Razak Fadzi Razak 28 September, 2015
Kan? Kecik hati kite yang suri rumah ni Huhuhu
Fadzi Razak Fadzi Razak 28 September, 2015
Hehehehe tapi orang still pandang work at home mum ni sebagai suri rumah >.<
Eny Abdullah Eny Abdullah 28 September, 2015
suri rumah tu pun satu kerjaya... walaupun x bergaji di dunia.. gaji akhirat tu pun ada kan,.,
Fadzi Razak Fadzi Razak 29 September, 2015
Betul. Saya pun bangga jadi suri rumah :D
kamaliah hashim kamaliah hashim 22 January, 2016
boleh kongsi lagi bagaimana boleh generate income dgn blog..
Fadzi Razak Fadzi Razak 23 January, 2016
Nanti saya akan buat entry baru unutk jawab soalan kamaliah ya
miley aziz miley aziz 30 January, 2016
Sedihh btul kalau kerja suri rmh diperlekehkan.....hmmm
Sha Sha 10 February, 2016
bagaimana caranya jadikan blog sebagai puncAa pendapatan?
Fadzi Razak Fadzi Razak 10 February, 2016
Nanti saya akan buat satu entry baru untuk jawab soalan sha ni ya
Enilyn Eni Enilyn Eni 18 March, 2016
Kawan2 boleh cuba ini juga. Saya sendiri dah cuba.
Jomlah kita sama2 buat kerja sambilan dari rumah. dibayar dalam USD tau. Tapi kena rajinlah, pandai bhs English, ada komputer/labtop, pandai computer & ada internet. Marilah cuba. tak ada bayaran pun. FREE je pendaftaran. Klik link ini je & Daftar. http://www.earnparttimejobs.com/index.php?id=5612516