Harga Restoran Mat Binjai Mahal?

October 29, 2016

Harga Restoran Mat Binjai Mahal? | Dekat Kuala Terengganu ni, tempat makan mana yang sedap? aku tengok online, ramai yang suggest cuba makna dekat Restoran Mat Binjai. Katanya salah satu tempat makan yang sedap di Kuala Terengganu.

Restoran Mat Binjai Mahal
 Sumber gambar: OpenSnap

Disebabkan hari yang kiteorang datang tu hujan, so aku tak sempat nak ambil gambar depan kedai makan ni. So, aku Google lah gambar kedai ni. Sumber untuk gambar ni aku ada kredit dekat atas.

Waktu aku baca suggestion orang untuk datang makan dekat sini, ramai yang cakap tempat makan ni banyak pilihan masakan lauk Melayu di kawasan Kuala Terengganu. Lepas tu ada pulak dieorang jual telur penyu. Memang aku tak makan dan tak sokong orang jual telur penyu ni. Haih.

Restoran Mat Binjai Mahal
Jadi, kiteorang pun datang lah untuk cuba makanan dan lauk Melayu yang dikatakan sedap dekat sini. Aku ambil 2 ekor ikan bakar, lauk sayur masak lemak dan sambal belacan. Zul pulak ambil ayam kari. Nasi 2 pinggan. 

Portion nasi is just nice. Lauk ikan bakar, biasa-biasa saja tak ada yang istimewa sangat. Macam tak ada rempah atau perisa apa-apa pun yang dieorang perapkan dekat ikan tu. Lauk sayur maska lemak tu okay saja. Biasa-biasa je kot. Yang lauk ayam kari tu, Zul suka. Katanya sedap. Kuah ni memang kena dengan selera Zul. Sambal belacan dia pun okay, tak pedas sangat, tak masin sangat. 

Restoran Mat Binjai Mahal
Air yang kiteorang order hari tu Milo Ais dan Teh O Ais. Gelas yang dieorang pakai gelas biasa tu je. Air minuman dekat sini pun rasa biasa saja.  

Restoran Mat Binjai Mahal

Untuk Aneeq, kiteorang bagi dia minum air masak je. Air masak tu boleh ambil dekat atas meja je. Memang dieorang sediakan dekat situ. Overall, apa yang kiteorang makan tu, rasanya okay saja. Mungkin lauk pauknya pilihan banyak tapi kalau nak diikutkan rasa, mungkin kedai lain pun lebih kurang je. Yang jadi penarik dekat sini mungkin sebab dieorang ada sediakan lauk telur penyu.

Bila tiba tang nak bayar, mak aih. Terkejut aku. Dengan lauk banyak tu je harganya sampai RM21. Serius aku tak pernah makan tengah hari lauk nasi campur macam tu harga sampai RM20. Paling mahal pun kiteorang pernah bayar RM18 je untuk lauk nasi campur itu pun sebab duduk dalam bahagian berair-cond.

Aku tak adalah nak rekemen sangat tempat makan di Kuala Terengganu ni untuk korang makan dekat Restoran Mat Binjai tapi kalau korang datang ke KualaTerengganu dan nak cuba jugak makan dekat sini, aku ada share dengan korang alamat dan Google Maps direction dekat bawah. Tapi, harga dieorang mahal tau. Jangan cakap aku tak kabo.

Alamat & nombor telefon:
71, Jalan Sultan Sulaiman, 
20000 Kuala Terengganu, Terengganu
09-624 2639 / 09-615 6639

Waktu Operasi: 
8 pagi – 6 petang

 Google Maps:

Travel tips: 
Bila dah sampai dekat satu-satu negeri tu, cubalah makan makanan lokal. Contohnya bila datang ke Terengganu, cuba dieorang punya keropok lekor. Bila lagi nak cuba kan?

Nak baca pasal next trip? Ada 7 negeri lain lagi yang aku tak habis cerita. Jom baca dekat sini - Travelogue 14 Hari Keliling Semenanjung Malaysia. (Link entry akan diupdate dari semasa ke semasa). 



You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook