Singgah Berehat Di Pantai Mersing Johor

October 16, 2016

Singgah Berehat Di Pantai Mersing Johor | Dari Taman Negara Tanjung Piai menuju ke Pekan, kiteorang singgah sekejap di Pantai Mersing untuk berehat. Lagipun perjalanan ambil masa lama sangat, Aneeq pun dah mula bosan dan mengamuk dalam kereta. Kiteorang pun singah sekejap di pantai area Mersing. 

Pantai Mersing Johor

Sebenarnya dekat Mersing ni, aku tak tahu pantai mana yang cantik. So, kiteorang pakai redah je singgah memana. Kiteorang singah dekat satu port pantai yang air laut dia memang jauh sangat. Waktu tu air tengah surut. Memang tak berapa syok lah nak main cicah kaki dalam gigi air.

Pantai Mersing Johor

Ini muka Aneeq waktu dia excited nak pergi tengok air. Awal-awal ni memang dia excited. Berlari sana-sini. Nampak tak gigi air dekat belakang tu sampai mana. Jauh kan. Ini pun kiteorang dah jalan separuh daripada tempat kiteorang parking kereta.

Pantai Mersing Johor

Aneeq jenis menyibuk je bila orang nak tangkap gambar, dia posing dulu depan kamera lepas tu semangat nak tengok hasil gambar.

Pantai Mersing Johor

Disebabkan air surut, kiteorang berjalan jauh nun di sana ke gigi air. Jauh sangat jalan. Aneq tengah seronok-seronok berlari sampai satu masa dia tiba-tiba terjatuh sebab berlari dekat bahagian berselut dan berlecak. Kaki dia pun terlekat dalam selut dan tak boleh nak bawak keluar. Apa lagi, meraung-raung lah dia. Aku nak tarik kaki dia keluar pun susah sebab kasut dia terlekat dalam selut tu.

Start daripada masa jatuh dan terlekat kasut dalam selut tu, terus Aneeq fobia nak main air pantai. Sebelum ni dia memang suka main air pantai.  
Pantai Mersing Johor 
Muka bahagia Aneeq lepas dah cuci badan dan tukar baju bersih. Dah tak menangis dah. Tak apalah, at least ada pengalaman dan cerita-cerita yang kelakar Mak boleh cerita balik dekat Aneeq bila Aneeq dah besar nanti kan. 


Nah, belanja video Aneeq lepas jatuh dalam selut. Punya lah dia geli dengan selut tu. Kiteorang pulak tak nak angkat dia sebab dia kotor. Hahahhaa. 

Pantai Mersing Johor

Sunset di Mersing. Planning nya konon nak ambil gambar sunset dekat pantai secara time lapse dekat Mersing ni. Rupe-rupenye sunset tak kena dekat pantai. Hahahha. So, ambil je lah gambar sunset dekat kereta.

Dalam pukul 7.30 malam macam tu, kiteorang pun gerak menuju ke Pekan. Tapi sebelum sampai ke Pekan, kiteorang ada singgah satu kedai makna yang best dekat Leban Condong. Next entry aku akan update pasal kedai makan sedap dekat Leban Condong tu.

Travel tips: 
Kalau korang travel bawak budak-budak, setiap 2 jam perjalanan dalam kereta tu, berhenti lah sekejap untuk keluar dari kereta. Budak-budak mana tahan duduk lama-lama dalam kereta. nanti dieorang mengamuk.

Nak baca pasal next trip? Ada 9 negeri lain lagi yang aku tak habis cerita. Jom baca dekat sini - Travelogue 14 Hari Keliling Semenanjung Malaysia. (Link entry akan diupdate dari semasa ke semasa).


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook