Baru-baru ni aku ada nampak orang share screenshot seorang peniaga ni merendah-rendahkan suri rumah sebab dia ingat suri rumah ni tak ada duit sendiri, asyik mintak duit dengan suami je. Eh eh eh, geram pulak aku rasa. Dia ingat suri rumah zaman sekarang ni semua macam tu ke? Hello, sekarang suri rumah dah ada bisnes sendiri okay. Duit pun duit sendiri je tak payah nak mintak duit suami. Suami bagi duit pun sebab nafkah tau.

Suri Rumah
   
Mungkin seller ni tak tahu, suri rumah sekarang ni dah banyak cabang yang dieorang boleh buat untuk dapatkan duit sendiri secara online. Dan in case korang yang suri rumah ni masih lagi tak ada sumber income sendiri, nah aku bagi idea sikit macam mana nak tambah pendapatan keluarga korang.

5 Idea Tambah Pendapatan Untuk Suri Rumah

1.    Jadi Blogger

Pertama sekali mestilah aku cakap jadi blogger kan sebab aku memang dah ada experience buat duit dengan jadi blogger. Tapi nak jadi blogger ni kena ada komitmen yang kuat. Awal-awal tu memang susah nak maju, tapi sekali korang dah dapat rentak dia memang berdesup income masuk dengan jadi blogger saja.

2.    Ambil Upah Servis

Zaman orang sibuk sekarang ni, macam-macam servis yang korang boleh buat untuk tambah pendapatan. Korang boleh ambil upah untuk jadi runner, ambil upah kemaskan rumah dan ambil upah jahit pakaian. Tak susah pun cuma ikut apa kemahiran yang korang ada. 

3.    Jual Makanan

Orang Malaysia ni kaki makan so mana-mana bisnes makanan, kalau jaga kualiti, memang masyuk. Suri rumah pun mesti pandai masak kan. So, apa kata korang cuba jual makanan contoh macam nasi berlauk, kuih frozen atau. Tak payah jual jauh-jauh, korang cuba je jual dekat sekitar rumah korang dulu.

4.    Jual Pakaian

Aku rasa sekarang orang lebih suka beli pakaian secara online. Betul tak? Salah satu sebabnya malas nak keluar menghadap jem dan sebagainya. Jadi aku rasa, jual pakaian secara online memang satu peluang jana duit yang sangat besar. Korang dah cuba? 

5.    Jual Produk Kesihatan & Kecantikan

Sebelum ni aku pernah cerita pasal produk kecantikan dan kesihatan Gloxina17”KLIK SINI untuk baca. Rupa-rupanya sekarang ni diorang tengah cari orang untuk jadi agen. Dan untung yang boleh korang dapat kalau jadi agen dieorang ni sangat berbaloi.

Ejen Gloxina17"

Hanya dengan bermodalkan RM500.00 sahaja korang dah boleh mendaftar sebagai ejen Gloxina17″. Dengan harga tu jugak korang akan dapat barangan seperti berikut untuk tujuan promosi:
•    4 kotak produk Gloxina17″
•    1 kotak kad bisnes (100 keping)
•    1 keping bunting
•    100 keping flyers

Bagi setiap jualan Gloxina17” korang boleh dapat untung sebanyak 30%.
Pelan Keuntungan Ejen Gloxina17'
Contoh:
    Jika korang jual 10 kotak Gloxina17″, keuntungan korang adalah RM 360.00.
    Jika korang jual 50 kotak Gloxina17″, keuntungan korang adalah RM 1,800.00.
    Jika korang jual 100 kotak Gloxina17″, keuntungan korang adalah RM 3,600.00.





Berbaloi tak? Berbaloi kan? :D Dan dan dan. Ade lagi. Kalau korang kenalkan dan daftarkan orang lain sebagai agen Gloxina17”, korang akan dapat Royalty Bonus sebanyak RM100 untuk satu orang. Konsep ni macam konsep referral la.



Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal macam mana nak jadi agen Gloxina17”, korang baca dulu terms & condition dekat SINI -> PROGRAM EJEN

 
Kalau korang terus nak jadi agen Gloxina17”, korang boleh daftar dekat SINI -> DAFTAR EJEN

 

Aku rasa cukup lah 5 idea dulu kot. Banyak lagi idea yang aku boleh bagi tapi kalau aku bagi banyak-banyak korang tak buat juga, tak guna kan. Oh oh, idea ni bukan untuk suri rumah je tau. Untuk yang dah bekerja atau yang masih belajar pun boleh jugak. So, good luck!


Hari ni aku nak berkongsi cerita pasal satu blog ni. Aku rasa siapa dekat sini yang kaki melancong dan kaki berjalan tahu siapa yang aku nak maksudkan ni. Korang kenal Mr Jocko tak? Kalau tak kenal nama Mr Jocko mungkin korang kenal nama Rosmadi. Dua-dua tu orang yang sama. Dan Mr Jocko ni menulis blog yang berkaitan dengan perlancongan.

MrJocko

 

Blog yang ditulis oleh Mr Jocko:

MrJocko.com

MrJocko lebih fokus pada blog yang ni sebenarnya sebab blog ni lebih kepada niche Lifestyle Travel. Dalam  blog ni MrJocko banyak tulis pasal tempat-tempat menarik yang dia pergi dan jugak tips-tips yang berguna kalau korang nak pergi ke tempat yang Mr Jocko dah pergi.

Blooggers.com

Blog ni pulak lebih kepada event-event yang MrJocko join. Dan kebanyakan entri dalam blog ni lebih berkait kepada lifestyle dan bukannya perlancongan termasuk event launching, brand promotion dan kontest.  

Travelibur.com

Blog ni pulak memang fokus untuk perlancongan semata-mata. Dalam blog ni kebanyakan entri berkaitan dengan perayaan, event, tempat-tempat menarik, aktiviti-aktiviti menarik dan segala yang berkaitan dengan perlancongan.

MJocko

 

Apa yang aku suka pasal blog Mr. Jocko:

  • Banyak maklumat pasal tempat perlancongan - Blog Mr Jocko ni antara blog yang aku akan baca kalau nak tahu pasal tempat-tempat yang best sama ada dalam atau luar negara.
  • Pelbagai tips melancong - Nak pergi melancong ni kena ada ilmu, nak nak lagi kalau melancong ke luar negara. Blog MrJocko ni memang bagi banyak tips untuk melancong sama ada dalam atau luar negara
  • Cerita part by part - Biasanya kalau pergi travel, mesti berhari-hari kan. Bila dah berhari-hari tu mesti banyak cerita yang nak dikongsi. Yang best pasal blog MrJocko, entri dia pendek-pendek je sebenarnya tapi gambar banyak. Dia buat Part 1, Part 2 macam tu. Itu yang aku suka. Aku pun tak larat nak hadam cerita travel panjang macam esei SPM dulu. Hahahah.
  • Banyak gambar - Kadang-kadang tu, melalui gambar pun kita dah boleh faham pasal sesuatu tu. So, tak perlu nak explain banyak-banyak. Macam entri-entri dalam blog Mr Jocko ni, memang dia letak banyak gambar. Itu pun salah satu penarik blog ni.
  • Kontest - Blog Mr Jocko adalah antara blog yang banyak buat kontest dan hadiah-hadiah pun menarik.
  • Masuk paper - Aku rasa impian semua blogger kot nak di'featured'kan di media-media elektronik atau media cetak. Dan Mr Jocko ni bawak nama blog dia sampai lah masuk ke media termasuk Utusan, Metro dan Majalah Libur. Kejayaan blog Mr Jocko ni merupakan salah satu sumber inspirasi aku untuk terus menulis blog.

Apa yang aku tak berapa suka dengan blog Mr Jocko:

  • Header kurang menarik - Hehehe. Aku ni memang suka bab-bab design dan HCI ni. So, aku suka tengok design-design yang cantik. Tapi header blog Mr Jocko ni ada aku terlalu simple dan tulisan kurang menarik. Aku harap Mr Jocko boleh invest sikit untuk cantik kan header blog tu.
  • Bahasa tak konsisten - Kadang-kadang aku baca entri blog Mr Jocko ada yang dalam bahasa Melayu, kadang-kadang ada yang dalam English. Nak kata tak boleh bukan tak boleh, tapi aku lagi prefer kalau Mr Jocko stick pada satu bahasa je.
  • Design page Resume lari - Kalau korang tengok pada tab MrJocko Resume, design resume tu lari dan ada bahagian yang dilindungi oeh sidebar. Mr Jocko please tengok dan baiki ya. 

So, kaki-kaki berjalan semua, kalau nak tau info dan tips-tips yang berguna untuk melancong, aku rekemen korang pergi baca blog MrJocko ni. Serius tak menyesal. Kalau menyesal pun sebab korang baca trip yang dia pergi tu best-best tapi korang tak ada duit nak pergi. Macam aku lah tu. Menyesal aku baca. Dah menangis tepi bucu katil sengsorang sebab tak dapat nak pergi. Hahahah. 

Weekend lepas, macam biasa lah. Aktiviti hujung minggu aku, Zul dan Aneeq. Jalan-jalan cari makan tempat baru di Shah Alam ni. Sebenarnya kiteorang tak ada idea pun nak makan dekat mana waktu tu. Niat asalnya nak pergi beli baby dishes and utensil untuk Aneeq sebab nak prepare dia makan solid food next month. Tapi kedai baby dah tutup waktu tu. So, kiteorang pun cari lah kedai makan yang terdekat. Kedai makan yang terdekat tu pulak Big Brother, so pergi je lah makan dekat situ.

Big Brother Seksyen 7 Shah Alam
 
Masuk-masuk je restoran Big Brothers ni, apa yang aku perasan, agak lengang sikit. Orang tak ramai. Dan dekorasi kedai dia pun tak banyak. Simple sangat. Cuma dinding dicat warna merah dan ada gambar-gambar dalam frame and that's it. 

Ruang makan dia besar jugak. Dia macam ambil 2 lot kedai. Ada 2 bahagian tempat makan, satu open air, satu lagi air cond. Ruang air-cond lebih besar daripada ruang open air. 

Okay now, sampai tang review makanan. Kali ni datang bertiga je dan makna berdua je lah. Sebab Aneeq kan baby lagi. Heeee. Menu kiteorang hari tu.

Big Brother Seksyen 7 Shah Alam
Big Brother Fries (RM6.90)
Ala-ala appertizer katanya. Sebenarnya Zul tengah rasa nak mengunyah. Sebab tu order fries ni. Rasa dia biasa saja. Macam fries dekat kedai-kedai lain. Tak ada special sangat. Tapi memang banyak pun portion fries yang dieorang bagi ni.

Big Brother Seksyen 7 Shah Alam
Chicken Puttanesca Spageti (RM20.90)
Ni apa yang Zul order. Jujur aku cakap, waktu makanan ni sampai aku terkejut gila. Sebab pinggan yang dieorang pakai besarrrrrrrr. Besar serius besar. Besar muka korang kot. Hahahha. Portion dia pun banyak gila sampai Zul pun termengah nak habiskan.  Kalau kedai lain, sos dia macam plain kan? Ni ha dekat Big Brother, sos dia saja boleh buat orang kenyang sebab dia campur dengan daging cincang banyak.

Big Brother Seksyen 7 Shah Alam
Chicken Baked Rice (RM15.90)
Ini pulak apa yang aku order. Aku memang suka makanan yang bercheesy. Tapi, this, sorry. Aku rasa tak kena dengan tekak aku. Sebenarnya bawah lapisan cheese ni nasi tau. Bukan lasagna biasa tu. Aku cuba untuk makan dengan sos spageti Zul tu tapi rasa dia still tak kena dengan tekak aku.
Nasi dia rasa macam nasi goreng dengan marjerin tapi tawar. Bila makan dengan cheese pun aku rasa memang tak kena. Nasib baik penyelelamat makanan ni ayam dia. Kalau tak makan nasi dan cheese ni dengan ayam tu, aku rasa aku memang tak boleh nak habiskan. Bagi aku resepi ni mungkin nak tonjolkan kelainan pada Big Brother sebab guna nasi tapi bagi aku, memang tak kena. Huhuhu. Last-last aku makan lapisan cheese dekat atas tu dan ayam. Nasi aku tinggalkan tak habis.
Oh, in case korang nak rasa jugak menu yang ni, aku sarankan bila korang dah dapat makanan ni, korang cucuk sikit dekat tengah-tengah cheese tu untuk bagi kepanasan dia keluar. Aku makan ni hari tu, memang panas gila. Hahaha. So be careful okay?
Big Brother Seksyen 7 Shah Alam
Oreo Milk Shake (RM10.90)
Untuk pengetahuan korang, aku ni memang gila oreo. Tak kisah lah biskut oreo atau oreo smoothies atau oreo milk shake. So, bila kedai tu ada oreo milk shake of course aku nak cuba. Oreo Milk Shake dekat Big Brother ni bagi tekak aku dan Zul, agak tawar. Kau bayangkan, Zul yang memang tak makan manis sangat dan tak makan masin sangat pun boleh cakap tawar, ape tah lagi aku yang kaki manis potong kaki. Huuu, sedih aku. 
Disebabkan hari tu Zul dah minum banyak air sejuk, so dia order air masak je. Air masak dekat sini RM0.50 ye. Huhu~
Oh, Big Brother selain cas GST 6%, dieorang pun ada cas SERVICE CHARGE 10%. Jangan terkejut. Saja nak bagitau awal-awal. Okay sekarang aku nak bagi point apa yang aku suka dan apa yang aku tak suka dekat Restoran Big Brother ni.

Apa yang aku suka:

  • Portion besar - Kalau korang jenis yang makan banyak, memang berbaloi lah nak makan dekat sini sebab portion dia memang besar.  Tapi harga die pun besar jugak la.
  • Staff friendly - Waktu aku datang sini hari tu, staff yang ambil order dan hantar order semua muka senyum. Alhamdullilah. Dan 2 3 staff jugak datang nak offer kerusi baby dekat Aneeq tapi Aneeq tak boleh duduk lagi.
  • Servis cepat - Kiteorang tak payah nak tunggu lama-lama untuk dapat kan makanan. Waiting time dia acceptable la.
  • Ruang makan - Aku suka bila dieorang buat dua ruang makan. Satu yang open air satu lagi yang air cond. So, kalau korang nak merokok atau vape, sila buat dekat bahagian open air okay.
 

Apa yang aku tak suka:

  • Deko simple sangat - Hahahha, melampau betul. Ada je aku nak cari salah orang kan? Tak la. Betul la, deko dia simple sangat. Tak sedap jugak mata memandang.
  • Cas service charge - Alaaaaa, dah ade GST kenapa nak cas Service Charge lagi kannnnn? 


Big Brother Seksyen 7 Shah Alam

Okay dah siap makan, dah siap bayar. Kite ambik gambar tanda "Fadzi wuz ere" kejap. :D
Bau hanyir ketika datang haid?
Haid datang tak menentu?
Senggugut melampau sampai melepek atas katil tak boleh nak bangun? 

Siapa yang pernah alami benda-benda dekat atas ni, angkat tangan! Aku biasanya senggugut melampau sampai terguling-guling atas katil tu memang nombor satu. Tapi tu dulu lah. Sekarang ni aku dah ada solution untuk problem tu. Solution dia, minum jus supplement Gloxina17”.
Gloxina17”

Gloxina17” ni merupakan satu jus supplement yang dihasilkan melalui campuran kolagen, aloe vera dan yang penting dia ada makanan sunnah seperti kurma, madu dan delima. Bahan-bahan dia semua semulajadi dan tak ada kesan sampingan. Jus ni boleh diamalkan oleh remaja wanita seawal 15 tahun dan kesannya boleh dilihat seawal 3 HARI.

Apa yang bagus sangat pasal Gloxina17” ni? Sebenarnya banyak kelebihan yang korang boleh dapat kalau amalkan Gloxina17”. Jus supplement ni memang bagus untuk kesihatan dalaman (anti kanser, tingkatkan sistem imunisasi dalam badan dan memberi tenaga serta merta). Jus supplement ni jugak boleh membantu meningkatkan kecantikan korang (anti penuaan, mencerahkan seluruh muka dan badan dan meningkatkan kandungan kolagen dalam badan).



Testimoni Gloxina17”

Tapi antara banyak-banyak kelebihan Gloxina17” ni, aku paling suka supplement ni sebab dia:

  • Membantu memiliki bentuk badan yang ideal
  • Mengawal berat badan
  • Membuang toksin dalam badan
  • Meningkatkan kadar metabolisme badan
  • Memberikan rasa kenyang
  • Mengawal nafsu makan

So, sesiapa yang nak jaga badan tapi dalam masa yang sama tak nak ikat perut dan tahan rasa lapar, korang boleh ambil Gloxina17” ni.



Gloxina17"

Cara nak ambil Gloxina17” ni pun senang sangat. Disebabkan dia dalam bentuk sachet, korang cuma perlu ambil satu sachet, koyakkan dan terus minum direct dari sachet tu. Tak payah nak bancuh atau tak payah nak telan pil besar-besar. Senang kan?

Untuk dapatkan kesan yang terbaik, aku rekemen korang ambil 2 sachet sehari. Macam biasa lah, kalau makan supplemen, better ambil waktu perut kosong. So, korang minum 1 sachet malam sebelum tidur dan 1 sachet waktu pagi sebelum breakfast (perut kosong).

Bila dah ambil Gloxina17” ni, pastikan korang minum banyak air masak dan elakkan daripada minum kafein atau alkohol lah untuk dapat kesan yang optimum.
   
Kandungan dalam Gloxina17” macam yang aku cakap tadi, emuanya bahan semulajadi:

  • Serbuk Jus Strawberi
  • Madu
  • Jus Kurma
  • Jus Delima
  • Ekstrak Kacip Fatimah
  • Ekstrak Manjakani
  • Marine Collagen
  • Ekstrak Pueraria Mirifica
  • Ekstrak Acai Beri
  • Ekstrak Pueraria Lobata
  • Ekstrak Habbatussauda
  • Ekstrak Aloe Vera
  • Ekstrak Guarana
  • Stemsel Epal
Gloxina17" Shah Alam

Ni gambar dekat outlet RY Saloon dekat Giant Seksyen 7. Heeee dekat gila dengan rumah aku. Siapa yang duduk Seksyen 7 Shah Alam mesti tau kedai ni. Korang boleh dapatkan Gloxina17” dekat sini jugak.


Selain daripada beli Gloxina17” ni melalui online, korang jugak boleh dapatkan minuman kesihatan ni di seluruh outlet RY saloon di Mydin, Tesco dan Giant


 
Sheila Ramlee Trading (SA0327712-A)
Suite 199, No 25,
Jalan Anggerik Vanilla N31/N,
Kota Kemuning, 40460, Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

Hotline: 019-576-2793 / 013-206-2793
Email: support@gojess17.com
 
Korang tahu tak dekat Malaysia ni ada macam-macam nama tempat yang unik, pelik, menarik dan kadang-kadang tu bunyi macam agak lucah? Hehehhe. Okay, hari ni aku nak share dengan korang antara nama-nama tempat dekat Sabah yang pelik tapi unik.

Sabah

7 Nama Tempat Yang Unik Dan Pelik Di Sabah 

1. Menggatal

"Kau jangan nak pergi menggatal sangat dengan jantan lain ye!" Bahahahha. Untuk pengetahuan korang, Nama ‘Menggatal’ ni sebenarnya diambil sempena nama sejenis pokok mangga yang mengeluarkan yang buahnya apabila dimakan boleh menyebabkan kegatalan. Tempat itu kemudian disebut “Mangga Gatal”, namun lama kelamaan sebutan itu diringkaskan menjadi “Menggatal”. So, yeah. Pergilah Menggatal :p

Tawau

2. Tawau

Aku tak pelik sangat pun dengan nama Tawau ni sebab dulu aku ada kawan yang duduk dekat Tawau. Nama Tawau tu sendiri sebenarnya berasal dari perkataan  ‘Tawai” iaitu cara orang-orang dulu memancing ikan. Tawau ini dahulu merupakan perkampungan Nelayan. Kemudiannya panggilan itu lebih dikenali dengan sebutan ‘Tawao” mengikut panggilan masyarakat Suluk yang merupakan penduduk majoriti di sekitar perairan wilayah Kesultanan Melayu Islam Sulu.

3. Penampang

Bila aku baca nama tempat ni, aku rasa macam aku baca jadi "Penampar" Hehehhe.  Nama “Penampang” ni pulak diambil daripada nama salah sebuah kampung yang terawal di daerah itu, iaitu Kampung Penampang yang terletak di tepi Sungai Moyog/Petagas. Ia berasal daripada perkataan Kadazan yang bermaksud “batu besar”. Ini kerana pada masa itu terdapat banyak batu besar di kampung tersebut. Lama-kelamaan sebutan “Pampang” bertukar menjadi Penampang.

4. Putatan

Biasa dengar tak orang tua-tua panggil anak-anak dieorang Putat? Putat tu macam panggilan lah lebih kurang. Macam panggil Awang. Tapi Putatan ni pulak nama sebuah tempat dekat Sabah. Putatan mendapat namanya daripada sejenis pokok yang digelar Pokok Putat yang tumbuh dengan banyak di sekitar daerah Putatan . Berdasarkan cerita lisan, Putatan adalah sebuah pekan kecil yang dikenali sebagai ‘Putat Town’ oleh penjajah Inggeris suatu ketika dahulu. Namun di kalangan penduduk tempatan, ‘Putat Town’ dikenali sebagai Putatan atas sebab sebutan dalam dialek tempatan hinggalah ke hari ini. Putat Town = Putatan. Get it? Get it?

Papar

5. Papar

Sebelum menjadi tanah Sabah, Papar suatu ketika dahulu terletak di bawah pemerintahan Kesultanan Brunei. Jadi, asal usul nama Papar adalah daripada perkataan melayu Brunei yang bermaksud tanah rata.

6. Tuaran

Nama Tuaran ni pulak dipercayai berasal dari perkataan Melayu iaitu tawaran. Maksudnya ialah ‘jualan’ atau ‘tawar’ atau ‘diskaun’ atau ‘promosi’. Nama ini dipercayai berasal daripada fungsi pasar dimana para penduduk bumiputera yang datang dari perkampungan tepi bukit dan genting bukit datang ke sini untuk menjual hasil tanaman mereka kepada para nelayan pantai dan masyarakat Cina pantai. Macam ni pun boleh buat nama tempat kan? Huhuhu.


Kota Belud

7. Kota Belud

Nama Kota Belud ini berasal daripada bahasa Banjau iaitu “kota”. Maksudnya ialah kubu pertahanan manakala “belud” pula bermaksud bukit. Jadi,Kota Belud ini dirujuk sebagai “Kubu Pertahanan di atas Bukit”


Aku ada baca hari tu, daripada tujuh tempat-tempat nama unik dekat Sabah ni, ada lima -  Penampang, Putatan, Papar, Tuaran dan Kota Belud - yang akan dapat siaran MYTV. Korang tahu tak pasal MYTV tu? MYTV ni lebih kurang macam Astro lah tapi bagus lagi dia punya siaran dan  lagi jelas. Sebelum ni orang Pahang dekat pendalaman je yang dapat. Sekarang ni dieorang dah cuba bawak masuk ke Sabah pulak. 


Jangan risau. 5 tempat yang aku sebut tadi memang confirm dapat. Kalau korang nak tau macam mana nak mula tengok TV channel MYTV tu, korang boleh dapatkan maklumat lanjut dekat sini -> Info Terkini Siaran MYTV Di Sabah.



Jerebu. Kes yang sama lagi. Kes pembakaran terbuka yang berlaku di Indonesia dan menyebabkan jerebu sampai ke negara-negara sekeliling termasuklah Malaysia. Dalam FB banyak aku nampak kawan-kawan share tahap jerebu dekat tempat dieorang dan KL pun nampak teruk jugak. Shah Alam pun sama. Aku nak keluar bawak Aneeq pun tak sampai hati takut Aneeq tak selesa.

Jerebu

Banyak jugak sekolah yang tutup disebabkan jerebu ni. Dan kesemua sekolah ni hanya akan dibuka bila tahap jerebu dah turun ke paras yang selamat. Dan untuk kesihatan dan keselamatan korang, aku sarankan korang semak Indeks Pemcemaran Udara (IPU) ni sendiri. Untuk kemudahan kite semua, dah banyak cara nak semak Indeks Pencemaran Udara. Antaranya macam yang aku senaraikan dekat bawah ni.

Cara Semak Indeks Pencemaran Udara IPU Malaysia


Department of Environment

1. Laman Web Department of Environment

Korang boleh check IPU tempat korang masing-masing melalui website Department of Environment Malaysia dekat SINI. Nilai bacaan IPU ni akan dikemaskini setiap jam. Kiraan nilai adalah berdasarkan cerapan data dari stesen pengawasan kualiti udara automatik yang dikawal secara jarak jauh (remote).


Malaysian Air Pollution Index

2. Aplikasi Malaysian Air Pollution Index

Korang boleh semak jugak IPU kawasan masing-masing menggunakan aplikasi Malaysia Air Pollution Index. 
  • Untuk Android - Download SINI
  • Untuk iOS -  Download SINI (Aplikasi lain daripada Android punya)

aqicn.org

3. Website aqicn.org

Website aqicn.org ni ada banyak negara. Make sure korang pilih negara Malaysia. Update dekat website ni real-time. Maksudnya, apa nilai kualiti udara sekarang ni, itulah yang korang boleh nampak. Korang boleh tengok dekat SINI.

Hujan yang turun satu hari pun masih tak dapat nak hilangkan jerebu ni. Mohon semua doa banyak-banyak supaya jerebu cepat pergi ya. Susah lah bila jerebu ni. Macam-macam masalah timbul. Semoga jerebu cepat hilang dan Malaysia sihat balik.


Minggu lepas aku planning nak pergi makan dekat Twenty & Co. tapi bila sampai je depan cafe tu, terus aku cuak sebab nampak mewah sangat. Hahahha. Sebenarnya aku dah kena warning dengan budak-budak dalam SARBANZ cakap Twenty & Co. ni agak mahal tapi gatal nak cuba. Last-last, kiteorang pergi ke restoran sebelah dia - Rich Bole.
Rich Bole
Rich Bole ni boleh tahan jugak lah mahal dia. Tengok restoran dia pun deko nampak mewah dan cantik. Serius aku suka masuk restoran ni sebab nampak cantik. Susun atur kerusi meja dan dekorasi memang menarik hati aku lah.

Ini pulak makanan yang kiteorang order hari tu. Oh, kali ni kiteorang makan 4 orang termasuk Ibu dan Ukan (adik ipar aku) sekali. So, agak mahal lah sikit. 

Laksa Kari
Laksa Kari (RM12.90)
Ini menu yang Ibu order. Ibu cakap sedap. Kari dia boleh tahan tapi Ibu makan tak habis sebab sebelum pergi ke sini, Ibu dah makan nasi. Hohoho.  Tapi, kalau Ibu cakap sedap maksudnya memang sedap lah.

Naan With Curry Sauce
Naan With Curry Sauce (RM4.90)
Sebab Ukan pun dah makan sebelum pergi sini, so dia pun order makanan ringan jugak. Portion naan ni nampak besar. Ukan cakap rasa dia ok. AKu tak boleh nak komen lebih-lebih sebab aku tak rasa pun.

Ribena Melon
Ribena Melon (RM8.90) & Mango Lassi (RM10.90)
Sebab aku tak rasa pun kedua-dua air ni, so aku tak boleh nak komen pape. Aku just tunjuk harga sajalah.

Fried Rice With Chicken Whole
Fried Rice With Chicken Whole (RM17.90)
Dalam banyak-banyak menu yang kiteorang order, ini paling mahal. Dalam menu ni korang boleh dapat nasi goreng, ayam peha, sambal nasi lemak dan kari ayam. Portion memang besar. Kalau korang lapar, ini memang sesuai untuk korang. Aku sempat jamah kari tu je. Serius kari tu memang sedap. Rasa dia macam kari orang kampung masak untuk kenduri. 

PappaRich Stevia White Coffee
PappaRich Stevia White Coffee (RM4.90)
Aku tak rasa pun air ni. Ni air yang Zul order. Disebabkan aku obses dengan air yang aku order, so aku tak sempat lah nak rasa air Zul ni. Hewhewhewh.

Hainan Chicken Rice
Hainan Chicken Rice (RM13.90)
Okay, now. Sila baca review aku pasal Hainan Chicken Rice Rich Bole ni. Nasi - ok, ada rasa macam nasi ayam biasa. Ayam - okay, ranggup dekat luar tapi lembut dekat dalam. Sos kicap - pekat, lekat lagi melekat. Sos cili - Tak pedas sangat, tak manis sangat, just nice. Sup - tak masin sangat dan tak tawar. Overall, Hainan Chicken Rice ni memang kena dengan selera aku dan dalam menu ni paling kuat kick die sos kicap dan sos cili tu. Serius sedap. Hehehhe.

Tropicana Lime
Tropicana Lime (RM8.90)
Waktu mula-mula aku order air ni, rasa macam betul ke pilihan aku ni. Serius aku pakai order je sebab nak ala-ala gamble la kan. Bila dah dapat air ni, aku slurp sekali. Mak aih masam nya sebab lime kan. Lepas tu, aku kacau-kacau sikit.Baru ok sikit rasa dia. Rasa masam-masam lime, rasa minty daun pudina dan rasa manis-manis ais krim vanila. Memang kena gila lah manis ais krim vanila dengan masam lime tu. Kalau korang pergi makan dekat sini, aku rekemen Tropicana Lime ni. Rasa dia lebih kurang macam rasa ais krim Tropicana Nestle tu.

Okay, setel bab makanan. Disebabkan restoran ni bagi aku sangat cantik deko dia, so aku ada lah ambil gambar sikit bahagian dalam restoran.

Rich Bole Seksyen 14 Shah Alam
Ini bahagian dalam Rich Bole. Belah dalam ni ada 3 susunan kerusi dan meja. Bahagian kanan ni kerusi dia ala-ala sofa, sedap sikit lembut punggung nak duduk. Belah kiri pulak kerusi kayu biasa tapi cantik lah jugak.

Rich Bole Seksyen 14 Shah Alam
Bahagian depan pulak ada  satu set kerusi macam dalam hotel tu. Kira ekslusif lah sikit. Hohohoho. Belah luar, kerusi meja dia lebih kurang macam belah kiri gambar atas. 

Rich Bole Seksyen 14 Shah Alam
Tengok dekat kaunter dapur dieorang. Cantik kannnn. Aku sukaaaa gilaaaa. Wall bata hitam dia tu buat aku jatuh cinta. Hahaha. Zul siap cakap nanti kalau rumah siap, nak deko macam ni jugak. Ha gitu. Bukan aku sorang je yang cakap cantik okay.

Masa nak bayar tu, Ibu sempat lagi tanya siapa yang jadi tukang masak. Cashier tu orang Melayu perempuan. Yang jadi tukang masak dekat belah dalam orang Nepal. Tapi, akak cashier tu cakap awal-awal tukang masak semue ikut SOP. Hehehehe. Takut ke? Tanya je tau.

Okay lah. Dah setel bab makanan dan dah setel bab deko. So, now gambar "Fadzi wuz 'ere" Hahahhaa.

Rich Bole Seksyen 14 Shah Alam
Overall, aku suka restoran Rich Bole ni. And unik sangat aku tak ada apa nak di'komplen'kan. Wow sangat kan. Biasanya kalau aku pergi mana-mana kedai makan, mesti ada je benda yang aku tak suka. Hewhewhewh. Jadinya, korang-korang yang nak makan dekat Rich Bole Seksyen 14 Shah Alam, aku approved dan recommend!  

 
Hari ni aku nak ajar korang cara nak dapatkan duit atau barang-barang percuma sambil online. Daripada korang online tak ada faedah, apa kata korang buat apa yang aku share dengan korang ni. Selain dapat ilmu atau up to date dengan isu semasa, korang jugak berpeluang untuk dapat duit dan barang percuma. Seronok kan? 

Kontest Pengomen Terbanyak

Kalau korang nak tau, ramai je blogger-blogger Malaysia yang rajin buat Kontest Pengomen Terbanyak Setiap Bulan. Tujuan diaorang tak lain dan tak bukan untuk dapatkan lebih banyak views. Tapi dalam masa yang sama, dieorang pun nak menghargai pembaca-pembaca yang rajin komen blog dieorang dengan bagi sedikit hadiah. Ada jugak yang nak dapatkan rapatkan atau nak berkenalan antara blogger dan pembaca. So, win win situation lah kan? Blogger dapat banyak views dan pembaca berpeluang menang macam-macam hadiah. So, hari ni aku nak share dengan korang antara blogger yang ada buat Kontest Pengimen Terbaik Bulanan.

Senarai Blog Yang Buat Kontest Pengomen Terbanyak

1. Illy Ariffin 

Melalui Kak Illy ni, pernah jugak aku menang hadiah terutamanya hadiah barang baby. Hehehhe. Blog Kak Illy ni memang best sangat sebab Kak Illy banyak buat review pasal produk. Ada produk kosmetik, produk baby dan ada jugak makanan! Selain daripada Kontest Pengomen Terbanyak Bulanan, Kak Illy pun selalu jugak buat giveaway macam-macam produk. Memang berbaloi kalau korang follow blog ni. Untuk Kontest Pengomen Terbanyak Bulanan anjuran Kak Illy, korang berpeluang untuk menang RM100 setiap bulan!

2. Hazman Fadzil 

Nah ni pulak, blogger kaki makan kita. Tiap-tiap bulan mesti akan diadakan Contest Komen Blog HazmanFadzil.com. Blog ni pun aku suka pergi jengah sebab banyak entri pasal makanan yang best-best. Kadang-kadang kalau aku tak ada idea nak pergi makan dekat mana, aku tengok lah blog ni untuk cari tempat-tempat makanan yang menarik nak cuba. Aku ni kuat makan. Hehehhe. Okay, untuk Contest Komen Blog HazmanFadzil.com, korang berpeluang untuk menang hadiah RM50 untuk pengomen terbanyak, RM30 untuk pengomen kedua terbanyak dan RM20 untuk pengomen ketiga terbanyak. Dan kontest ni berjalan setiap bulan!

3. Suria Amanda 

Kak Suria ni first time aku jumpe dekat event Fish & Co. tahun 2014. Itu jugak first food review yang aku dijemput. Huhuh. Okay, blog Kak Suria ni blog personal. So, macam-macam entri yang Kak Suria cerita. Aku paling suka kalau Kak Suria cerita pasal anak dia Dania. Kak Suria akan buat Kontest Top Komentator setiap bulan dan 3 orang top komentator akan berpeluang untuk menang hadiah misteri. Hadiah yang Kak Suria sediakan memang macam-macam. Kak Suria pernah bagi hadiah jam IKEA,  produk Sophie Paris, voucher membeli belah dan jugak handbag! Rugi sapa tak join.

4. Azlinda Alin 

Kak lin pulak aku kenal tahun 2015 masa event Sembonia. Kak Lin ni memang power sebab dia tengah breastfeed dua anak sekaligus. Dah lah tengah berkerja pulak tu. Memang respek. Dalam blog Kak Lin banyak dia tulis pasal parenting stuff. So, kalau korang ni parents yang nak dapatkan banyak info pasal parenting, boleh lah baca blog Kak Lin ni. Kak Lin jugak akan anjurkan Kontest Top Komentator setiap bulan. Top 3 Pengomen akan menang hadiah misteri setiap sorang. Tak rugi pun kalau korang pergi join kontest ni. Sambil dapat ilmu baru, sambil dapat hadiah. Siapa tak suka kan?

5. Azhafizah 

Ini update terbaru pasal blogger yang buat Kontest Top Komenter. Ini pun aku dapat tau daripada blogger Yang Baik dan Normi Nieza. Aku selalu jugak jenguk ke blog Fiza sebab aku suka tengok design yang dia buat. Tapi aku tak perasan pulak yang Fiza pun ada buat Kontest Top Komenter. Fiza kumpul top komenter untuk 2 bulan sekali. So, setiap 2 bulan sekali akan ada 3 orang pemenang untuk Top Komenter Blog Azhafizah. Oh, Fiza ni jugak ambil upah design. So, Kalau korang nak tempah untuk buat design apa-apa pun, korang kontek je Fiza ni. 

Kontest Pengomen Terbanyak

Setakat ni aku cuma dapat tau 5 orang blogger je yang buat Kontest Pengomen Terbanyak Bulanan berserta dengan hadiah secara konsisten setiap bulan. Korang blogger yang buat kontest macam ni jugak? Kalau ye, cuba korang komen sikit link blog korang dekat sini. Nanti aku masuk kan dalam list ni sekali. Senang lah orang nak blogwalk dan tinggalkan komen dekat korang punya blog. 



Pagi tadi hari aku mendaftar untuk program Master dekat UiTM. Ramai gila orang. Aku sampai tadi pun dalam pukul 9.15 pagi macam tu. Kesian Aneeq kena paksa bangun awal mandi semua. Huhuhuh.


Pendaftaran Program Postgraduate UiTM ambilan kedua untuk sesi 1 tahun 2015/2016 ni diadakan dekat SACC Mall. Sedikit info pasal UiTM New Postgraduate Students Registration Day.
Tarikh: 6 September 2015
Masa: 9.00 am - 12.30 pm
Tempat: SACC Shah Alam, Selangor

Pada aku, flow registration ni tak bagus jugak. Aku terpinga-pinga nak buat apa, nak pergi mana. Kena tanya orang itu pasal ini, kena tanya orang ini pasal itu. Leceh sungguh aku rasa. 

POINT 1 - PENDAFTARAN

Dekat booth pendaftaran ni okay je. Cuma kena register nama dan dapatkan goodie bag yang ada dokumen, flask air, air mineral dan pen. Dekat sini sekejap je sebab just register je. Tapi yang tak bestnya, orang lain yang tak berkaitan (baca: mak, bapak, suami, isteri, anak, cucu, cicit) semua nak duduk dekat-dekat area register ni. Semak jugak lah sebenarnya. 


POINT 2 - PAYMENT COUNTER (BURSARY)

Disebabkan aku tak bayar terus yuran, so aku tak pergi lah ke booth payment ni. Aku skip je. Aku terus pergi ke DEFERMENT COUNTER. Kalau korang yang dah bayar yuran awal-awal, korang kena pergi dekat booth ni lah untuk bagi dokumen dan resit-resit semua.


POINT 3 - HEALTH COUNTER

Booth yang ni pun aku skip sebab aku ambik part time je. Part time tak perlu buat medical check up dan health check up ni. Yang full time je kena buat medical check up dan hantar borang-borang check up dekat sini.


POINT 4 - STUDENT CARD COUNTER

Aku masuk-masuk dari registeration counter, aku blur nak buat apa. So, aku tanya lah orang lain apa nak buat. Lepas tu aku terus tunggu turn untuk ambil gambar untuk buat student card ni. Waktu tunggu turn nak ambil gambar ni, aku tunggu line paling hujung sebab orang tak ramai. Line memang full tapi tak panjang macam line lain. Tengah kiteorang tunggu, tiba-tiba line kiteorang tak bergerak. Lama gila kot sampai hangin-hangin semua orang yang duduk line tu termasuk lah aku. Aku tengok ada satu lagi line yang tengah berdiri dekat sebelah line kiteorang yang tengah duduk. Aku pun bangun ke depan nak tanya line ape benda yang tengah berdiri dan cut line kiteorang. Rupa-rupanya tu line student yang dah ambil gambar tapi gambar tak jadi. Aku marah betul dengan management. At least bagitahu lah awal-awal atau selang seli kan ambil gambar student yang tak jadi dengan ambil gambar line kiteorang yang tengah tunggu ni. Ini diam je. Ramai kot yang tengah marai time tu. Terus aku cakap dekat dieorang yang sama tunggu turn dalam line aku pergi ke line sebelah. Sakit hati betul.


POINT 5 - FACULTIES

Lepas siap ambil gambar dan ambil student card, aku pun terus ke booth fakulti untuk hantar segala offer letter dan fotokopi sijil. Lama jugak tunggu dekat sini sebab antara banyak-banyak course, course aku memang ramai. Hot stuff kate kau. Hahahha. AKu ambik course IT. Ada sesiapa yang ambik course IT jugak? Kite geng!


POINT 6 - IPSIS

Lepas setel hantar dokumen dekat booth fakulti, aku pergi ke booth IPSIS. Dekat booth IPSIS ni booth terakhir yang kiteorang kena hantar segala dokumen. Dekat booth ni aku tunggu turn sekejap je sebab counter banyak dan hantar dokumen sekejap je.


DEFERMENT COUNTER

Dekat counter ni, aku just mintak borang untuk buat penangguhan pembayaran yuran. Disebabkan aku nak cuba apply biasiswa (MYBrain, JPA, Yayasan Pahang), so aku pun tak nak lah bayar dulu. Aku cuma buat penangguhan bayaran je. Dekat booth ni, korang cuma kena ambil borang kuning, isi kan dan dapatkan cop pengedahan daripada professor yang in-charge dekat counter ni. 


MyBRAIN COUNTER

Dekat MyBrain counter ni, aku cuma ambil cop pengesahan. Borang Pengesahan Maklumat Pemohon Program MyBrain korang boleh dapat dekat POINT 1 - PENDAFTARAN. Dekat tempat yang sama jugak korang kena dapatkan cop pengesahan oleh pusat pengajian siswazah IPT. Kemudian korang kena pergi ke MyBRAIN COUNTER untuk dapatkan cop pengesahan oleh pengawai kewangan IPT. Dan kemudian kena pergi balik ke POINT 5 - FACULTIES untuk dapatkan pengesahan oleh pensyarah.

Tips:

  • Tak payah pergi awal-awal sangat. Orang ramai sangat awal-awal pagi sebab semua ingat nak buat cepat an habis cepat. Aku pun sama. So, aku sarankan korang pergi dalam pukul 10.30 pagi macam tu. Waktu tu orang dah berkurangan. So, cepatlah korang setel dekat semua counter. Tapi make sure korang tak lambat sangat sebab semua kaunter akan tutup pada pukul 12.30 tengah hari.
  • Tengok checklist untuk proses pendaftaran. Korang ikut je flow yang dieorang dag tulis dekat borang POST REGISTRATION PROCEDURE (RPR) yang korang akan dapat dekat POINT 1 - PENDAFTARAN. Aku tak tengok sebab aku dah print borang RPR dari website sekali dengan offer letter. Rupa-rupanye, lain RPR yang aku dah print denagn RPR yang aku dapat dekat kaunter pendaftaran tu. Sebab tu aku jadi blur gila. So, check lah korang punya goodie bag tu.
  • Bagi feedback. Waktu register tu korang akan dapat borang survey untuk feedback. korang tulis je apa yang korang rasa tak bagus tentang proses pendaftaran ni. Banyak jugak yang aku tulis hari tu. Aku harap pihak UiTM boleh cuba improve untuk next pendaftaran.
    
So, yeah, Itu je lah aku nak cerita asal pengalaman aku pergi mendaftar program postgraduate UiTM baru-baru ni. Memang dah tak ada dah intake untuk tahun 2015 ni. Tapi mana tau, korang yang nak register tahun-tahun depan nak tau macam mana situasi pendaftaran postgraduate second intake UiTM kan. Aku harap post ini berguna untuk korang. 


Aku rasa dalam banyak-banyak entri yang aku pernah taip, entri ni aku paling takut nak buat. Autism. Kalau sebelum ni yang aku tau mengalami autism cuma anak Fynn Jamal - Arjuna. Jujur aku cakap sebelum ni aku tak ada ilmu langsung pasal autism. So, untuk tulis entri ni, aku kena banyak membaca dan lepas aku baca, aku jadi risau. Satu je yang main-main dalam otak aku - Aneeq cukup sempurna ke? Pastikan Aneeq tak ada penyakit Austism? Aku rasa ramai mak bapak yang sangat risau kalau anak dieorang sakit - tak kisah lah sakit apa termasuk lah autisme.

Sunshine September
   
Baru-baru dekat Suria KLCC ada buat satu kempen iaitu Sunshine September. Sunshine September ni merupakan satu kempen untuk bagi kesedaran kepada orang ramai tentang autism. Selain itu kempen ni jugak nak mencari funding untuk NASOM - The National Autism Society of Malaysia.

Nak tahu macam mana cara untuk korang membantu kanak-kanak yang ada autism ni? 

Umar Hasfizal - You Raise Me Up
This is Umar Hasfizal who lives with autism singing Josh Groban's You Raise Me Up!Give Umar's video a LIKE because each LIKE is worth RM1.Suria KLCC and LiteFM are teaming up for Sunshine September, and if you help get Umar’s video to 10,000 likes, Suria KLCC will donate RM10,000 to the National Autism Society Of Malaysia (NASOM).Go on - give this chap a “LIKE” and share it with your friends! Get them to support Umar by liking his video!www.sunshineseptember.comAznil Hj Nawawi - bro tolong support with a Like and Share :)
Posted by LiteFM on Thursday, 3 September 2015

1. LIKE Dan SHARE Video

Mulai dari 3 September hingga 30 September 2015, korang boleh LIKE dan SHARE video dekat atas ni. Setiap 1 LIKE yang diterima, Suria KLCC akan menderma RM1 kepada NASOM melalui Program Sunshine September ni. Sasaran diaorang adalah RM10000. So, apa lagi. Korang tekan LIKE dan SHARE ramai-ramai supaya video ni boleh cecah lebih 10 000 LIKES.


Foosball
Foosball ni salah satu games yang paling hot stuff lah orang kata dekat event ni. Selalu penuh je. Ni nasib baik aku sempat tangkap gambar sebelum orang serbu. Hanya dengan bayar RM5 je untuk main foosball ni, korang dah menderma kepada NASOM.

Map The Puzzle
Dekat booth Hands On ni ada 2 game. Satu Stack It Up. Senang je. Main susun-susun baldi kecik dekat tepi booth ni. Satu lagi Map The Puzzle. Game ni korang just kena cantum-cantum kan jigsaw puzzle je. Semua games yang ringan-ringan untuk bersantai sambil menderma je.

Popcorn
Kalau korang nak makan makanan ringan, diaorang ada jual pop corn. RM5 je satu plastik. Boleh tahan jugak besar dia. 

2. Menderma Sambil Main Games

Selain tu, korang boleh pergi ke Suria KLCC, Alamanda ataupun Mesra Mall. Cari tapak event Sunshine September ni (biasanya diaorang akan buat event ni dekat centre court sebab senang orang nak nampak) dan join aktiviti yang dieorang buat. Dalam event tu akan ada permainan seperti fosball, jigsaw puzzle dan permainan lain. Hanya dengan RM5 korang boleh main sambil menderma. Nanti akan ada jugak jualan amal barang-barang macam t-shirt, set alat tulis dan set sudu garfu. Kalau korang nak derma wang tunai pun boleh.

Jualan amal
Dekat booth dalam gambar dekat atas ni korang boleh derma berapa ringgit pun ikut kemampuan korang lepas tu korang boleh ambil apa-apa je barang yang ada dekat booth ni. Ikut pilihan korang.
 
Jualan amal
Dekat booth ni pulak, dieorang jual baju kempen Sunshine September. Dekat booth ni ada jual t-shirt, bag, set sudu garfu dan set alat tulis.

Jualan amal
Ini harga bagi barang-barang yang dijual dekat booth di atas ni.  Untuk hari Sabtu dan Ahad nanti pulak akan ada Face Painting dan Sand Art untuk budak-budak! Yeay! Okay, mak budak yang terlebih beria.


3.  Membeli-belah Di Kedai Yang Menyokong Kempen Sunshine September

Kalau korang nak shopping dekat Suria KLCC, Alamanda dan Mesra Mall, pastikan korang masuk dan beli di kedai yang mempamerkan tanda Sunshine September dekat atas kedai tu. Itu maksudnya dieorang support kempen Sunshine September ni dan setiap pembelian korang, akan ada percentage yang akan didermakan kepada NASOM.

Paintings by autism kids
Antara lukisan yang dilukis oleh kanak-kanak autism yang sempat aku ambik.  Ada lukisan yang nampak memang macam budak-budak lukis. Tapi, ada jugak lukisan yang sangat cantik dan out of this world. Kita yang dah besar ni pun tak kan terfikir nak lukis macam tu.

Paintings by autism kids
Antara banyak-banyak lukisan yang ada pada hari tu, lukisan canting batik ni aku paling suka. Simple, clean dan wow. Just wow.

4. Beli Produk Kfraftangan Dan Lukisan Yang Dihasilkan Oleh Kanak-kanak Autism

Serius aku cakap, kebanyakan lukisan yang dihasilkan oleh kanak-kanak autism yang dipamerkan dekat event Sunshine September ni memang cantik dan unik. Memang sesuai kalau nak letak dekat rumah atau dekat office. Harga pun dalam range RM100 hingga RM600.

5. Hebahkan pasal NASOM Dan Kempen Sunshine SeptemberBeritahu pasal NASOM - The National Autism Society of Malaysia ni kepada ibu bapak yang ada anak autism. Hebohkan jugak pasal kempen Sunshine September ni. InsyaAllah dengan bantuan NASOM ni, anak-anak autism ni mampu hidup sendiri dan berdikari macam anak-anak lain yang sihat. Untuk maklumat lanjut pasal NASOM ni, korang boleh tengok dekat bawah.



Kalau korang tak mampu nak donate pun at least please share this artikel. Supaya orang lain boleh tahu pasal kempen Sunshine September ni. InsyaAllah dengan share korang tu, dapat jugak share dekat akhirat nanti. Aminnn.  :)