Pernah tak dengar ada orang buat trip ramai-ramai ke China sebab nak beli barang secara borong dari China dengan harga yang murah lepas tu jual balik dekat Malaysia. Kalau tengok kan, barang-barang dekat China memang banyak yang murah-murah sebab dieorang dekat sana banyak produce barang secara besar-besaran. Sebab tu boleh beli dengan harga yang murah. Tapi, kita ni nak pergi ke China, satu hal lah pulak kan. Jangan risau, aku ada satu cara untuk beli barang China dengan harga yang murah di hujung jari korang je.

Beli Barang China Murah

Ezbuy ni sebenarnya adalah agen untuk Taobao di Malaysia. Taobao tu adalah satu online website untuk beli barang-barang China tapi kalau kita beli barang guna Taobao memang susah sikit sebab diaorang guna bahasa Cina dan nak pos barang ke sini mahal gila postage dia. So, kalau kita guna agen Taobao macam Ezbuy ni, lebih senang untuk kita cari barang yang ada dekat website dia sebab dia guna bahasa Inggeris. Dan hari ni aku nak share dengan korang macam mana nak dapatkan postage lebih murah.

Cara Beli Barang China Murah Di Ezbuy

Aku rasa ramai yang agak-agak confuse macam mana nak beli barang dekat Ezbuy ni kan. Meh aku terang kan sikit, step by step.

Langkah 1
Beli Barang China Murah
Mula-mula sekali login ke akaun Ezbuy korang. Kalau tak ada lagi, boleh Register Akaun Ezbuy


Langkah 2
Beli Barang China Murah
Pilih kategori - ada 10 kategori barang-barang yang dijual dekat Ezbuy ni.


Langkah 3
Beli Barang China Murah
Pilih barang korang.


Langkah 4
Pilihlah preference korang ikut apa yang ada contohnya warna barang, saiz barang dan kuantiti. Lepas tu klik butang ADD TO CART


Langkah 5
Beli Barang China Murah
Bila dah siap shopping semua barang yang korang nak, dekat bahagian kanan tu ada SHOPPING CART korang, klik butang CHECK OUT (x ITEMS).


Langkah 6
Beli Barang China Murah

Beli Barang China Murah
Nanti akan keluar paparan macam ni. Setiap pendaftaran kali pertama dalam Ezbuy, korang akan dapat voucher 15% off. So, dekat bahagian USE GREDIT AND COUPON CODE tu, korang boleh letak coupon code yang korang dapat tu. Lepas tu tekan butang CHECK OUT.

Aku ada voucher code untuk 15% off untuk shipping fee. Boleh guna promo code dekat bawah ni untuk dapatkan 15% off untuk shipping fee tu.


ezfriend15



Langkah 7
Beli Barang China Murah
Isikan alamat rumah dan tekan butang NEXT. Nanti akan keluar notification macam ni.


Langkah 8
Tekan butang Top Up Now dan buatlah pembayaran korang. Korang boleh buat pembayaran melalui e-Banking, Manual Internet Banking, Kad Kredit ataupun ATM Transfer. Lepas buat pembayaran, korang akan dapat mesej melalui telefon tentang pembayaran korang tu. Dan korang juga akan dapat bil pembayaran korang melalui email juga.

Lepas tu, tunggu lah barang-barang murah dari China korang tu sampai dengan penuh rasa gembira. Nah, buat apa sesak-sesak beli barang mahal-mahal dekat shopping mall tu. Sekarang kan dah senang beli barang murah dari China secara online saja. 

Ingat tak tadi aku cakap aku nak share macam mana nak dapat postage murah? Ha, senang je. Korang boleh beli barang-barang dekat Ezbuy guna Prime. Bila korang beli guna prime ni, korang akan dapat harga postage sebanyak RM8.80 setiap masa, berat mana pun dan banyak mana pun korang beli. Semua postage korang perlu bayar sebanyak RM8.80 saja. Nak tau macam mana nak dapatkan harga postage RM8.80 tu, korang boleh baca dekat sini- Prime Introduction



Ezbuy - Buy the World for You

Overall, aku suka platform Ezbuy ni sebab dia menggunakan bahasa Inggeris. Lagipun, website dia memang tersusun senang nak cari barang. Harga-harga barang yang memang murah dan berpatutan. Satu lagi, postage dia murah!

So, ape lagi? Jom shopping dekat Ezbuy!

Setiap kali ada sambutan yang kena beli hadiah untuk lelaki aku mesti pening nak beli apa. Birthday suami, birthday bapak, anniversary, Hari Bapa. Haih pening pening nak pilih hadiah untuk lelaki ni. Korang pun sama kan? So, hari ni aku nak share sikit idea hadiah untuk lelaki dengan korang.

Dashing Edge 2.0

Idea Hadiah Untuk Lelaki

Antara idea hadiah hari lahir untuk lelaki yang korang boleh berikan adalah set Dashing Edge 2.0. Kenapa? Sebab aku suka bau dia. Hahahha. Bau dia memang maskulin habis. Dalam set Dashing Edge 2.0 ini ada 3 rangkaian produk.

Set Dashing Edge 2.0

Dalam set Dashing Edge 2.0 ini ada minyak wangi (EDT), deodorant roll on dan Deo Semburan Badan (no gas). 


Dashing Edge 2.0

Dashing Edge 2.0 Eau De Toilette (EDT) (RM34.50)

Untuk EDT ni ada 2 saiz, satu 50ml dan satu lagi 100ml. Yang ni botol saiz 100ml. Cantikkan botol dia. Agak berat jugak ni. Penutup dia jenis bukak ke atas, bukan pulas. Bau dia memang kuat dan tahan lama. Zul pergi kerja sembur sikit, bila balik kerja still ada bau lagi. Pastikan bila simpan EDT ni, korang letak balik dalam kotak dia, dan simpan dekat tempat yang tak kena matahari. Barulah bau dia kekal lama.


Dashing Edge 2.0

Dashing Edge 2.0 Deodorant Roll-On (RM6.50)

Laki korang tu suka pakai deodorant jenis apa? Kalau jenis roll-on, belikan dia Dashing Edge 2.0 Deodorant Roll-on ni. Kelebihan yang ada pada deodorant ini adalah dia ada perlindungan 7 dalam 1 - wangian kekal, cegah bau, tiada kesan putih, kesegaran unggul, anti bakteria, cepat kering dan anti peluh. 


Dashing Edge 2.0

Dashing Edge 2.0 Deodorant Body Spray (RM18.90)

Ini kira macam teknologi baru lah kot. Sebab sebelum ni, semua jenis deodorant spray ni ada gas dalam botol. Yang Dashing Edge 2.0 ni pula yang pertama dalam Malaysia yang tak ada gas dalam botol spray. Maksudnya satu botol ni penuh dengan cecair deodorant semata-mata. So, bila pakai pun lambat habis. Satu botol ni boleh spray 750 kali dan boleh tahan sampai 2 bulan. Zul suka deodorant ni sebab cepat kering bila spray.

Kalau korang nak tambah lagi beberapa barang dalam koleksi barang penjagaan lelaki daripada Dashing ni, mungkin korang boleh tengok jenis-jenis pencuci muka di bawah jenama Dashing yang aku pernah tulis sebelum ni Dashing - Pembersih Muka Untuk Lelaki Aktif.

Suami aku dah approve idea hadiah untuk lelaki ni. Korang ada idea hadiah untuk lelaki yang lain? Komen sikit.




Duduk dekat Malaysia ni cuaca tak menentu kan? Kejap hujan kejap panas sampai pening kepala. Nak bawak family buat outdoor aktiviti pun kadang-kadang rasa tak seronok sebab hujan atau panas sangat. Bagi aku yang dah ada anak ni, aku lebih suka kalau buat aktiviti dengan family indoor tapi nak jugak buat jenis aktiviti-aktiviti yang keluarkan peluh kan. Dekat Malaysia ni, nak cari tempat buat aktiviti lasak tapi indoor senang je, pergi je ke EnerZ Extreme Park. Tempat ni lebih kurang macam tempat yang aku pernah tulis dekat entri aktiviti cuti sekolah ni dulu.  


EnerZ Extreme Park

Aktiviti Dan Permainan Di EnerZ Extreme Park

EnerZ Extreme Park ni merupakan salah satu indoor extreme park yang terbesar di Asia dengan keluasan 80 000 kaki persegi. Banyak gila aktiviti yang boleh main dekat sini antaranya:

EnerZ Extreme Park
Slam Dunk Basketball. Nampak macam senang kan? Sebenarnya susah sebab kena lompat-lompat dulu atas trampoline tu baru boleh shoot. Silap lompat, terkelepek jatuh tak sempat nak shoot pun. 

EnerZ Extreme Park
Foam pit. Yang ini paling cool kot. Starting dia kena lompat-lompat atas line biru tu, lepas tu kau lompat terjun masuk dalam pit yang penuh dengan foam tu. Trainer-trainer buat memang habis style dengan back flip dan somersault. Tapi erm, kita orang-orang biasa ni, kita lari-lari pastu lompat macam anak dugong pun dah ok kot.  

EnerZ Extreme Park
Gladiator. Hahahha. ni susah gila nak main. Kene tolak pihak lawan sampai jatuh. Dah la nak imbangkan diri atas benda ni pun dah susah, nak kena elak daripada kena tolak. Pastu nak kena tolak pihak lawan pulak. Penat wooo.

EnerZ Extreme Park
Meltdown. Ini gilo. Dekat tengah-tengah tu ada palang berpusing. Kita kena sama ada tunduk atau lompat untuk elak kena tolak dan jatuh. Penat gila main benda ni. 

EnerZ Extreme Park
Gut Builder ini bagus unutk budak-budak. Nak bagi diaorang keyakinan tinggi sikit nak buat aktiviti-aktiviti tinggi-tinggi. 

Antara aktiviti lain yang ada dekat sana termasuklah Free Jump, Dodge Ball, Air Bag, Sky Ropes, Ninja Warrior, High Performance Trampoline dan Wall Climbing. Nak rasa best ke tak, penat ke tak. Ini lah masa korang nak try buat aktiviti-aktiviti gila macam ni.

Kemudahan Yang Ada Di EnerZ Extreme Park

Dekat EnerZ Extreme Park ni ada disediakan beberapa kemudahan asas yang memang menyenangkan kita kalau pergi sini.

EnerZ Extreme Park
Dekat sini jangan risau kalau korang bawak beg. Tak payah bawak ke hulu ke hilir, korang boleh sewa locker dengan harga RM5 untuk yang besar dan RM3 untuk yang kecil. banyak je locker yang disediakan.


EnerZ Extreme Park
Bagi ada anak-anak kecil pulak, jangan risau. Di sini disediakan indoor playground untuk dieorang main. Kalau anak-anak yang besar tu pergi main permainan yang lasak-lasak, anak-anak kecil boleh main dekat sini. Tak lah rasa risau sangat kan. 

EnerZ Extreme Park
Kalau korang berminat nak buat team building atau party hari jadi, EnerZ Extreme Park ada menyediakan beberapa private room untuk keselesaan.  

EnerZ Extreme Park
Bagi yang beragama Islam, ada juga disediakan surau dekat sini. Jadi, jangan bimbang nak spend time lama-lama dekat sini. Tengah-tengah main, boleh lah berhenti sekejap untuk bersihkan diri dan bersolat.

EnerZ Extreme Park
Tandas pun ada dekat sini. Tapi tandas dekat sini agak panas. Aku pun tak pasti kenapa. Aku just rasa panas bila masuk tandas dekat sini. Lepas tu, mungkin pihak pengurusan boleh tambah sikit kot tempat untuk tukar pampers anak-anak. Leceh jugak bila anak berak tapi cuma ada toilet duduk. Leceh betul nak cuci.

EnerZ Extreme Park
Kaunter pembelian tiket dan stokin grip. Oh ya, kalau nak main dekat sini, korang kena pakai stokin grip. Stokin grip ni korang boleh bawa sendiri atau beli je dekat kaunter. 

Senarai Harga EnerZ Extreme Park

Dekat bawah ni aku ada ambil gambar harga tiket untuk main dekat EnerZ Extreme Park ni.

EnerZ Extreme Park


Waktu Operasi EnerZ Extreme Park


Isnin hingga Jumaat - 2pm hingga 10pm
Sabtu - 10 am hingga 10pm
Ahad - 10am hingga 7pm
Public/Scholl holiday - 10am hingga 10pm



EnerZ Extreme Park 
Lot 971 Persiaran Subang Indah,
Subang Jaya, 47500 Selangor
011 1500 0066
info@enerx.my


Nampak semua permainan lasak-lasak je kan? Menakutkan? Tak adalah. Dekat sini, sebelum main, akan ada coach dan trainer yang akan ajar korang main terlebih dahulu untuk pastikan keselamatan korang terjamin. 

Nak pergi sini senang je. Boleh Waze atau guna GoogleMaps (aku lagi prefer guna GoogleMaps) dan cari EnerZ Indoor Extreme Park Subang Jaya Selangor. Landmark dia sebelah Honda dan Kapitan Nasi Kandar.


Kalau nak naik LRT pun boleh. Masa aku datang hari tu, aku ada nampak rel LRT. LRT paling dekat ada dekat Stesen LRT Taipan ikut line Kelana Jaya. Bila dah sampai dekat Taipan, korang boleh ambik bas RapidKL menghala ke Persiaran Subang Indah atau ambik je UBER.

Bagi yang bawa kereta sendiri, jangan risau. Dekat sini ada banyaaaaaakkkk parking percuma. :) Apa lagi, jom pergi lompat!

Peluang Belajar Secara Percuma Sambil Bekerja Bagi Lepasan SPM Dan Diploma. Sekarang ni aku rasa dah banyak program kemahiran yang dianjurkan oleh beberapa badan kerajaan dan bukan kerajaan untuk membantu belia untuk mendapatkan pelajaran dan sekaligus memberi peluang untuk mereka mendapatkan skill yang diperlukan serta pekerjaan tetap. Salah satu daripada badan bukan kerajaan yang terlibat dalam program seperti ini adalah Selangor Human Resource Development Centre (SHRDC).

Belajar secara percuma sambil bekerja

Selangor Human Resource Development Centre (SHRDC)

SHRDC ni sebenarnya adalah pusat pembelajaran dan latihan industri yang ditubuhkan melalui kerjasama Kerajaan Malaysia, Kerajaan Negeri Selangor dan industri. Tujuan penubuhan SHRDC adalah untuk memberi latihan untuk meningkatkan kualiti kemahiran individu demi menyiapkan mereka melangkah ke alam pekerjaan dan industri.

SHRDC ini terletak di Seksyen 13 Shah Alam dan banyak syarikat yang telah bekerjasama dengan SHRDC ini sendiri antaranya termasuklah Western Digital, Motorola, FreeScale, Colgate Palmolive, Panasonic, Dell dan Standard Chartered.

Belajar secara percuma sambil bekerja

Program Perantis Kemahiran Belia SHRDC

Program Perantis Kemahiran Belia adalah satu program yang dijalankan oleh pihak SHRDC untuk belia-belia lepasan SPM, Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dan juga Diploma. Program kemahiran ini diadakan untuk memberi latihan kemahiran yang diperlukan oleh belia-belia demi memenuhi permintaan terhadap kemahiran teknikal bagi sektor perkilangan. 

Aku terpaksa mengaku. Dulu belajar di universiti, kebanyakannya belajar teori tapi tak ada pun buat secara praktikal. Padahal bila masuk ke industri, praktikal dan skill itu lah yang paling diperlukan. Skill-skill ini tak akan dapat dipelajari secara teori semata-mata dan disebabkan itulah SHRDC membangunkan beberapa jenis program kemahiran yang fokusnya untuk meningkatkan kemahiran individu supaya boleh menghadapi bila masuk ke dalam dunia pekerjaan nanti. Di bawah ni aku kongsikan dengan korang antara kursus-kursus yang ditawarkan oleh SHRDC.

Program Yang Ditawarkan Untuk Belia Lepasan SPM

  • Industrial Automation Engineering (Penyeliaan Kejuruteraan Industri Automasi)
  • Solar Technology (Pemasangan & Penyelenggaraan Sistem Solar)
  • Manufacturing Technology (Kejuruteraan Teknologi Pembuatan)

Syarat Kemasukan

  • Warganegara Malaysia
  • Lepasan SPM
  • Berumur 24 tahun dan ke bawah
  • Tidak bekerja sewaktu berlangsungnya program


Program Yang Ditawarkan Untuk Belia Lepasan SKM Tahap 3 dan Diploma

  • Malaysia Meister in Mechatronic

Syarat Kemasukan

  • Warganegara Malaysia
  • Calon memiliki Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Level 3 ataupu Diploma
  • Berumur 30 tahun dan ke bawah
  • Lulus ujian pemilihan dan temuduga dengan pihak syarikat penajaan
  • Tiada tunggakan bagi pinjaman pembelajaran (penangguhan pembayaran boleh dibuat) 


Belajar secara percuma sambil bekerja

Kelebihan Menyertai Program Kemahiran SHRDC

  1. Yuran pengajian ditanggung sepenuhnya oleh SHRDC melalui geran latihan kemahiran
  2. Elaun bulanan RM300 dan elaun tambahan minimum RM300 daripada syarikat semasa tempoh latihan (untuk lepasan SPM)
  3. Elaun/gaji semasa dalam tempoh latihan (RM1000-RM1500 sebulan untuk lepasan Diploma dan SKM tahap 3)
  4. Terus diserap bekerja ke dalam syarikat penaja 
  5. Jangka masa pangajian yang singkat 
  6. Pengajar/trainer yang terdiri daripada individu berpengalaman dalam industri
  7. Sijil kemahiran yang diiktiraf






Antara training room yang ada dekat SHRDC. Dekat bangunan SHRDC ni ada banyak seminar room, kelas, bengkel dan makmal untuk digunakan semasa training. Dieorang pun open juga bilik-bilik ni untuk orang luar sewa dan buat kelas. 

Aku rasa ini peluang yang sangat-sangat menarik untuk diambil oleh pelajar lepasan SPM, SKM dan Diploma. Tak perlu risau pasal keputusan SPM atau Diploma korang, dieorang tak perlukan result yang power=power pun. Jika korang berminat untuk sambung belajar secara percuma sambil bekerja, korang boleh terus mendaftar dan memohon untuk mengikuti program-program yang telah disediakan melalui borang di bawah.




Taklimat berkenaan dengan Program Perantis Kemahiran Belia serta temuduga terbuka dengan syarikat-syarikat yang terlibat akan diadakan pada:

1 September 2016

10 pagi

SHRDC, Shah Alam



Untuk maklumat lanjut, korang boleh hubungi:

Selangor Human Resource Development Centre (SHRDC)
1, Block 2, Pusat Perniagaan Worldwide,
Jalan Tinju 13/50, Seksyen 13,
40100 Shah Alam, Selangor

Tel: 03 5513 3560
Fax: 03 5513 3490
Email: info@shrdc.org.my
Website:www.shrdc.org.my


Sebelum ni aku tak pernah lagi pakai tuala wanita berherba atau pantyliner berherba walaupun aku dah baca banyak review pasal produk macam ni. Aku sebenarnya berminat juga nak cuba pakai pantyliner dan pad berherba. So, baru-baru ni aku sempat juga dapatkan dan cuba sendiri tuala wanita dan pantyliner herba jenama Amez Care.


Amez Care Tuala Wanita Herba

Amez Care 

Amez adalah salah satu jenama untuk tuala wanita dan pantyliner berherba. Ada beberapa bahan semula jadi yang diekstrakkan ke dalam tuala wanita ini termasuklah aloe vera, peppermint, tea plant, chamomile dan lavender. Napkin Amez ni dihasilkan melalui teknologi far infrared, nano silver dengan kelebihan ion-ion negatif.

Rangkaian Produk Amez Care

Terdapat empat jenis rangkaian produk di bawah jenama Amez ini iaitu Amez Care Day Use, Amez Care Night Use, Amez Care Pack dan Amez Care Pantyliner. Setakat ini aku dah cuba ketiga-tiga jenis produk iaitu Amez Care Day Use, Amez Care Night Use dan Amez Care Pantyliner.

Amez Care Tuala Wanita Herba

Amez Care Day Use Bio Herbal Sanitary Functional Napkins Pad (RM12.90)

Dalam satu packaging ini ada 12 keping. Pad Amez Care Day Use ni jenis yang ada wing. Setakat yang aku pakai, tak ada rasa gatal atau ruam. Memang selesa. Aku suka sangat pad ni sebab nipis. Bila pakai pun, nampak macam tak pakai apa-apa sebab dia nipis. Cumanya, bau herba dia agak kuat. Awal-awal bila pakai pad ni, tak rasa apa-apa tapi lepas dalam 2 3 minit, ada rasa macam sejuk-sejuk minty dekat bahagian 'itu'. Tapi bila dah sejam dua pakai, rasa sejuk minty tu makin berkurangan. Pelekat pad ni kuat dan statik je dekat bahagian seluar dalam tu, tak bergerak. 

Amez Care Tuala Wanita Herba

Amez Care Night Use Bio Herbal Sanitary Functional Napkins Pad (RM12.90)

Amez Care Night ni pulak dalam satu packaging ada 10 keping. Panjang pun panjang, memang sesuai untuk penggunaan masa tidur yang panjang untuk elakkan kebocoran. Tuala wanita Amez Care Night Use ni didatangkan dengan wing. Sama jugak bila pakai Amez Care Night ni, mula-mula tak rasa apa-apa. Tapi dalam seminit dua lepas tu akan rasa sejuk minty. Nipis pun cukup nipis dan selesa. Pelekatnya memang kuat dan tak bergerak sangat daripada underwear. Cuma itulah, bau herba dia agak kuat. Sampai Zul pun perasan bau herba tu. 

Amez Care Tuala Wanita Herba

Amez Care Pantyliner Bio Herbal Sanitary Functional Daily Pantyliner (RM11.90)

Dalam packaging pantyliner Amez Care ni ada 30 keping. Pantyliner ini sangat nipis dan selesa. Sesuai untuk pakaian harian atau untuk pakai hujung-hujung period. Bau dia sama juga agak kuat dengan bau herba.   

Amez Care Pack Bio Herbal Sanitary Functional Napkins Pad (RM9.90)

Amez Care Pack ni sebenarnya adalah travel pack yang mengandungi ketiga-tiga Amez Day Use, Amez Night Use dan Amez Pantyliner dalam satu packaging. Dalam travel pack ni korang akan dapat 3 Day Use, 3 Night Use dan 4 Pantyliner. Letak pack ni dalam kereta atau bawa dalam beg tangan. So, next time kalau tiba-tiba datang period atau rasa ada keputihan datang tiba-tiba, tak ada lah kita gelabah sangat kan sebab dah prepare awal-awal. 

Kelebihan Tuala Wanita/Pantyliner Berherba Amez Care

1. Nipis dan tak nampak seperti pakai apa-apa.
2. Rasa sejuk minty. 
3. Pelekat tahan lama, kuat dan pad/pantyliner.
4. Pad/pantyliner kurang renyuk dan kurang bergerak.
5. Packaging ada seal, so rasa lebih bersih setiap kali dah ambil pad/pantyliner, boleh tutup semula seal tu. 


Amez Care Tuala Wanita Herba

Overall, aku selesa bila pakai jenama Amez Care ni lebih-lebih lagi sebab nipis dan tak nampak seperti pakai pad langsung. Tapi satu yang aku kurang berkenan bau herbanya yang agak kuat. Kalau jalan depan orang, orang memang boleh bau herba tu. Tapi itu pendapat aku lah. Mungkin korang nak cuba sendiri dan rasa perbezaan rangkaian produk Amez Care ni sendiri. 

Korang boleh dapatkan rangkaian produk Amez ni melalui laman web, Facebook, Instagram atau Twitter diaorang.


Atau korang boleh beli je terus dekat Aeon Wellness Midvalley.


Bila tengok perempuan-perempuan cantik dalam Instagram ke Facebook ke, aku jadi macam jeles. Ye lah, aku pun nak jugak jadi cantik macam diaorang. Bila aku mengadu dekat Zul cakap aku jeles tengok perempuan cantik, terus Zul cakap itu make up je. Aku pun tanya, kalau aku make up, Zul suka tak? Dia kata okay je. Jadi nya, gigih Google Make Up for Newbie. Hahahha gigih tau mak Aneeq nak mula make up!

5 Perkara Asas Make Up Untuk Newbie

1. Foundation
2. Bedak
3. Eye shadow
4. Eye liner
5. Lip color

Disebabkan aku rasa 5 tu pun dah cukup banyak, meh lah aku nak share dengan korang pasal cara aku pakai foundation dulu. Tahun tahun depan baru aku cerita pasal 4 benda yang lain tu. Kah!


Pearl Foundation

Foundation yang aku cuba kali ni Pearl Foundation dari Nyra Skinworks. Kenapa aku pilih foundation ni? Sebab dia punya pengasas produk comel gila lepas tu muslimah habis. Tu yang aku suka tu. Kalau tak percaya dia punya pengasas comel, korang boleh usha Facebook dia - Nazatul Nazira.


Pearl Foundation
Pengasas Pearl Foundation - Nazatul Nazira

Cara Pakai Pearl Foundation 

Bila aku Google, foundation ni boleh pakai dengan 3 cara iaitu pakai tangan, pakai span atau pakai berus. Tapi, aku nak senang, aku pakai jari je sebab aku tak ada span dan berus foundation. Lagipun, aku rasa lagi senang nak control bila sapu foundation guna jari.  

Satu botol Pearl Foundation ni 15g. Katanya 100% bahan semula jadi. Siap ada SPF30 lagi. Pasni, nak keluar tak payah pakai sunscreen dah dekat muka. Pakai je foundation ni. Foundation ni memang buatan Malaysia dan dah dapat pun GMP certification.

Kelebihan Pearl Foundation

Aku suka bila apply Pearl Foundation ni sebab dia tak berminyak, tahan lama, tak merekah, anti aging, ada UV protection, ada efek glowing dan satu warna untuk semua jenis warna kulit. yang satu warna tu je memang aku suka sebab tak payah aku pening-pening nak pilih warna apa yang sesuai dengan aku. 


Pearl Foundation

Cuma satu je kena alert, Pearl Foundation ni tak mesra solat. So, setiap kali nak solat, kena cuci lah dulu sebab foundation ni tak serap air dan tahan agak lama.

Kandungan Pearl Foundation

Pearl Foundation ni dibuat dengan bahan-bahan semula jadi macam beeswax, shea butter, minyak kelapa dara, serbuk mutiara, kolagen dan sunblock SPF30.

Experience aku pakai Pearl Foundation ni masa keluar pertama kali, aku rasa okay. Tak berminyak sangat muka aku. Warna kulit pun nampak sekata sikit daripada biasa. Selesa pun selesa jugak. Waktu tu aku cuma pakai Pearl Foundation, bedak dan Lipice. 

Overall, aku suka dengan Pearl Foundation ni sebab dia tahan lama dan tepek sikit je bedak pun. Tapi satu je lah yang leceh sikit, sebab setiap kali nak solat tu kena bersihkan dulu. Lepas tu memang aku tak lah nak pakai make up balik. Lambat. Aku suka dengan Pearl Foundation ni. Agak-agaknya, korang suka jugak tak?

Kalau nak dapatkan Pearl Foundation ni, better beli sekarang sebab harga asal dia RM89 tapi sekarang dieorang tengah buat promosi sebotol harga RM69. Rugi tak beli sekarang.


  



Agak-agak kalau aku update pasal sambutan Hari Raya, aci lagi tak? Hahahhahaha. Bertabahlah walaupun dah sebulan dah raya, aku baru nak up cerita pasal sambutan Hari Raya 2015 yang dianjurkan oleh HaiBlogger. Tahun lepas aku dah pernah join Sambutan Hari Raya anjuran Hai Blogger! jugak tapi dekat TuDia Char Kieu Teow.


Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang

Tahun ni sambutan Hari Raya dekat sikit dengan rumah aku. Sambutan kali ni dibuat di Central Kitchen, Seksyen 15 Shah Alam dengan hidangan makanan oleh Sajian d-Hidang Catering

Aku paling impress tengok khemah yang disediakan oleh Sajian d-Hidang Catering. Cantik gila macam khemah untuk orang kahwin. Huhuhuhu. Sebenarnya preparation untuk majlis ni agak last minit. Nasib baik semua sempat disiapkan sebelum majlis bermula. Dan makanan-makanan yang disediakan pun memang sedap-sedap terutamanya brownies dan sate!

SAJIAN D HIDANG (M) SDN BHD 
Sajian d-Hidang Catering 
33 Jalan Tukul P15/P, Seksyen 15, 
40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia 

Facebook : Sajian d-Hidang Catering 
No Pejabat: 03 – 5510 8776 / 9776 / 3773

Suasana Di Majlis Blogger Raya 2016

Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang
Ini #teambajuhijau Tak bajet pulak nak pakai warna baju lebih kurang sama. Memang matching betul hari tu.


Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang
First time aku join sambutan Hari Raya ada sediakan buah-buahan tempatan. Ada rambutan, tembikai, buah naga, belimbing dan manggis. Manggis kau! Manggis!! Mana nak dapat manggis dalam majlis-majlis macam ni?

Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang
Antara kuih-muih yang ada. Yang aku paling suka tart buah dengan brownies coklat tu. Cinnamon roll tu pun best jugak. Tapi koci dia memang sedap. Eh eh pavlova tu pun sedap, manis-manis buah. Ni first time aku makan pavlova, terus jatuh cinta. senang caap, semua lah sedap. Nasib baik je hari tu aku busy jaga Aneeq sebab pergi berdua je. Kalau tak, memang banyak kali aku ulang alik nak ambil semua ni.

Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang

Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang
Yang ni kira kudap-kudapan ringan tapi tak ringan sangat lah. Aku suka burito tu. Satu sebab memang sedap dimakan, ada dua jenis - ayam dan daging. Satu lagi sebab senang nak pegang. Hari tu pun siap ada kambing bakar!

Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang

Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang
Ini pulak antara menu berat yang ada. Pada hari sambutan raya tu, kiteorang dihidangkan dengan sate, kuah kacang, lemang, ketupat, rendang daging, rendang ayam, lontong, kuah lodeh, roti jala, kuey teow goreng panas. 

Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang

Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang
Cantikkan khemah yang dosponsor oleh Sajian d-Hidang ni. Kan aku dah cakap, macma khemah orang kahwin. Sape nak kwen, baik korang order dengan dieorang ni. Senang, cantik dan makanan complete siap.

Antara Sponsor Yang Menjayakan Majlis Blogger Raya 2016

Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang

Terima kasih Sajian d-Hidang, blogdirect dan CVS untuk sponsor kali ini. Dan terima kasih Halim sebab ajak saya ke sambutan Hari Raya bersama Hai Blogger ! pada tahun ini.

  
Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang
Antara blogger yang datang pada hari sambutan Blogger Raya 2016 Sajian d-Hidang hari tu.