Meet & Greet With Izzue Islam Di ShopeeDayOut! | Kalau korang follow Shopee, mesti korang tau Shopee ada buat event Sesi Temu Mesra dengan Izzue Islam dekat Zawara Setia Alam. Fadzi kan alang-alang weekend ni memang tak ada apa-apa plan hari Sabtu lepas, Fadzi pergi lah join sekali.


Meet & Greet With Izzue Islam Di ShopeeDayOut

Rupa-rupanya, sempena dengan Sesi Temu Mesra dengan Izzue Islam ni, dia jugak datang untuk melancarkan kanta lekap Lookalike di platform Shopee. Contact lense Lookalike ni adalah jenama kanta lekap Izzue sendiri tau. 

Demo Solekan Mata Zamrina Zamrim

Dalam event sesi temu mesra tu, sempat juga Fadzi belajar cara solekan mata daripada Zamrina Zamrin. Eye shadow lebih cantik kalau pakai kanta lekap yang berwarna lebih gelap. Fadzi suka sangat tengok Zamrina ni tau. Cantik sangat dia.

Masa Zamrina buat tutorial make up mata ni, dia juga ada tunjukkan cara yang betul untuk pakai kanta lekap. Fadzi pernah nak cuba pakai contact lense masa belajar dulu, tapi asyik masuk tak betul je. Jadi, kali ni, Fadzi pun terasa nak cuba sekali lagi pakai kanta lekap.


Zamrina Zamrim

Cantiknya Zamrina ni. Baru Fadzi tau Zamrina ini adalah seorang part time Youtuber yang selalu buat video pasal beauty, make up dan juga travel. Dan Zamrina ni merupakan salah seorang finalist Dewi Remaja tau. Kalau korang nak tengok video tutorial pasal make up korang boleh check out Zamrina punya Youtube Channel.

Lepas je Zamrina buat demo make up mata, Izzue Islam pun keluar. Handsome jugak Izzue ni kahkahkah. Patutlah laku habis berlakon walaupun dah kahwin. Tapi bagi Fadzi, Izzue ni memang humble gila kot. Dia layan je peminat nak ambil gambar dengan dia. Cara dia bercakap dengan Emcee atas pentas pun sempoi je. Siap buat gaya terbaring lagi atas pentas. Aduhai, yang tu Fadzi tak sempat nak ambil gambar.


Izzue Islam

Izzue Islam Jual Contact Lense Lookalike Di Shopee

Dalam sesi temu ramah tu, Izzue ada mention yang dia dah mula menjual dekat platform Shopee. Dalam platform Shopee ni, Izzue ada jual contact lense jenama Lookalike dan juga printed bawal. Korang boleh tengok dan beli barang-barang ni dekat Shopee Izzue Islam.

Contact lense Lookalike tu boleh tahan cantik cantik warna dia. Ada warna Smokey Grey, Dusty Brown, Metal Grey, Snowy Blue, Pale Honey, Misty Green dan Mauve Violet. kanta lekap ni sesuai untuk lelaki dan perempuan. 


Contact Lense Lookalike

Untuk printed bawal pulak ada 3 jenis rekaan yang eksklusif iaitu Orked, Kemboja dan Chempaka. Kalau korang jenis yang suka pakai bawal ni, sesuai sangat nak tengok dan cuba sendiri design macam ni. 

Lepas habis sesi lebih kurang Q&A dengan Izzue Islam, sempat lagi dia nyanyi lagu Sahabat dia. PA system serabut sikit but dia nyanyi not bad lah kan. Boleh lah enjoy lagu ni jugak. Bila dah habis nyanyi semua, ada jamuan makan sikit. Fadzi memang suka bab bab makan ni. Hahahha. Waktu tu event pun dah habis tapi kan, lepas makan tu, sempat jugak peminat-peminat yang datang tu ambil kesempatan untuk ambil gambar dengan Izzue. 

Line untuk ambil gambar panjang gila weh tapi Fadzi betul-betul kagum dengan Izzue sebab melayan je semua peminat-peminat dia. Izzue ni memang salah seorang artis yang rajin melayan peminat dan appreciate peminat dia. Kepada peminat-peminat Izzue Islam, korang support lah dia untuk terus hiburkan korang. Dia ni memang artis yang bagus dan tak kekwat dengan peminat dia.




Aktiviti Hujung Minggu Anak - Kinderdance Di Parenthood Wellness | Minggu lepas Fadzi bawa Aneeq untuk cuba free trial class untuk aktiviti hujung minggu atau aktiviti cuti sekolah di Parenthood Wellness yang terletak di Sunway Pyramid. Saja je Fadzi bawak sebab nak tengok Aneeq minat atau tak aktiviti menari macam ni. Fadzi nak explore apa yang Aneeq minat dan Fadzi nak Aneeq sendiri explore macam-macam jenis aktiviti yang ada. Kalau minat boleh bawa lagi lain kali.

Kinderdance, Parenthood Wellness

Program Kinderdance Di Parenthood Wellness

Dekat Parenthood Wellness ini ada satu program yang utama iaitu Kinderdance. Kalau korang nak tau lah kan, Kinderdance ni adalah program kanak-kanak nombor satu di US. Program ini merangkumi beberapa tahap tarian, perkembangan motor, qymnastics dan jugak fitness program untuk kanak-kanak.

Program Kinderdance ni dibuat bukan saja-saja tau. Siap masukkan element dan konsep pelajaran lagi. Anak-anak korang boleh belajar sambil bermain dan dalam masa yang sama berpeluh untuk kesihatan serta stay fit. Fadzi sebagai seorang mak pun seronok bila ada aktiviti macam ni. 

Kindertots

Kindertots

Program Kindertots ini sesuai untuk kanak-kanak yang berumur 24 hingga ke 36 bulan. Program ini lebih kepada nak meransang pergerakan motor skill, cara bergerak yang kreatif, pertumbuhan fizikal dan perkenalkan nama tubuh badan  kepada kanak-kanak ini. Selain daripada itu, dalam program ini secara tak langsung memasukkan pembelajaran mengenai nombor, warna, bentuk dan lagu-lagu yang mudah diikuti oleh kanak-kanak. Memang sesuai sangat untuk Aneeq. Walaupun Aneeq dah tahu nombor, bentuk, warna, lagu-lagu mudah dan nama anggota badan, tapi kadang-kadang dia terlupa jugak. Dengan adanya program macam ni, budak-budak boleh belajar dan refresh balik apa yang diaorang tau sebelum ini. 

Kinderdance

Kinderdance

Program Kinderdance ini pula sesuai untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 6 tahun. Yang ini lebih advance lah dan memerlukan kanak-kanak yang lebih memahami arahan. Dalam program ini anak-anak korang akan belajar tentang step by step dancing. Ada juga perkembangan motor dan fitness program yang diajar dalam 3 peringkat. Macam-macma jenis tarian yang anak korang boleh belajar iaitu basic ballet, tap, acrobatics dan pergerakan kreatif yang mana dalam masa yang sama termasuk sekali konsep-konsep pendidikan yang lain. 

Kids Yoga by Kinderdance

Kids Yoga by Kinderdance

Program Kids Yoga ini yang Fadzi paling suka. Program ini lebih kepada untuk kanak-kanak berusia 4 hingga 7 tahun. Program ini direka untuk menguatkan tenaga dan membuat anak-anak korang rasa relax dengan menggunakan lagu-lagu yang biasa didengar oleh anak-anak korang. Dalam program ini juga ada diserap pergerakan-pergerakan yang sangat menarik untuk diikuti oleh anak-anak dan ada juga aktiviti-aktiviti yang memerlukan imaginasi dalam yoga pose.

Bolly Shape Class

Bolly Shape

Program Bolly Shape ini pula mesti mak mak suka. Hehehehe. Fadzi pun suka jugak. Program ini sesuai untuk kanak-kanak berumur 7 tahun ke atas dan untuk orang dewasa. Kelas Bolly Shape ini akan dijalankan selama 60 minit yang mana korang akan bakar segala kalori up to 800 kalori dalam satu session full body workout ini saja. Bagi Fadzi, kelas Bolly Shape ni memang best sebab sambil korang exercise, korang boleh have fun juga. Masa Fadzi join kelas ni hari tu, Fadzi banyak gelak je tapi memang penat sebab banyak pergerakan. 

Jadi kalau mana-mana parents yang tengah mencari aktiviti-aktiviti hujung minggu untuk anak-anak atau aktiviti-aktiviti cuti sekolah untuk anak-anak tu, korang boleh cuba join program-program yang ada dekat Parenthood Wellness ni. Memang menarik sangat untuk kanak-kanak. Korang boleh juga join free trial classes dieorang yang akan diadakan setiap hari Sabtu.

Kinderdance Free Trial Classes


Kalau korang nak tahu lebih lanjut lagi pasal Program Kinderdance di Parenthood Wellness ini, korang boleh tengok dekat bawah.

Website | Facebook    
Althea Turns 2! Happy Birthday Althea | Rasanya tahun lepas baru saja Fadzi bersama-sama sambut birthday Althea yang pertama. Korang boleh baca entry yang Fadzi buat untuk birthday pertama Althea tahun lepas dekat sini.


Jujur Fadzi cakap, lepas Fadzi kenal dengan Althea, Fadzi terus jatuh cinta dengan make up. Dari first birthday Althea sampai ke hari ini, Fadzi dah shopping sebanyak 5 kali dekat website Althea tau. Memang Fadzi puas hati dengan harga, barang dan juga servis penghantaran diaorang.

Pertama kali shopping dekat Althea Korea masa 1st Birthday. Waktu ni tak pandai make up lagi jadi Fadzi beli barang-barang seperti shampoo, conditioner, lip tint, pewangi dan jugak nose pack. Bila Fadzi dah order dan sampai barangnya, Fadzi rasa eh rugi pulak tak beli barang make up. Bila Fadzi beli next time nya dekat Althea, terus Fadzi beli barang-barang make up.  


Yang ni Fadzi beli sempena dengan sale Althea launch apps baru. Fadzi rasa tak payah tunggu masa sale pun dah berbaloi kot harga-harga barang dekat Althea ni. Memang murah kalau nak dibandingkan dengan beli di tempat lain. 


Althea Raya
Yang ini pulak Fadzi baru beli sebelum Raya dulu. Ini pun masa tu ada sale. Althea ni merbahaya tau. Kejap kejap ada sale, kejap kejap ada contest. Addictive betul.


Althea Turns Tw
Dan ini yang Fadzi baru dapat baru baru ni. Fadzi order sempena dengan sale masa Birthday Sale Althea Turns Two! 


Apa Yang Best Sepanjang Bulan Birthday Althea Turns 2?

1. Althea Birthday Sale

Sebenarnya tak payah tunggu Althea buat sale pun dah memang harga barang-barang dekat Althea ni berbaloi kalau nak compare dengan website lain. Tapi bila ada sale ni, lagi bertambah murah tau. Rugi kalau tak beli masa sale birthday Althea yang kedua ni.

2. Birthday Giveaway

Masa Althea Birthday ini juga korang akan dapat free giveaway daripada Althea. Korang boleh pilih mana-mana barang yang ada dekat page giveaway Althea, masukkan dalam cart korang dan barang tu adalah percuma!

3. Althea Birthday Goodies

Siapa yang beli barang-barang di Althea pada bulan ini jugak akan dapat Limited Edition Box, DIY Bday Kit dan  Sample Pack untuk beberapa produk. Fadzi dah dapat. Memang banyak. Dan untuk DIY Box dengan Limied Edition Box tu kan, korang boleh hias kotak tu cantik cantik ikut tema birthday untuk join contest. 

4. Contests!

Dalam sebulan sempena dengan birthday Althea yang kedua ni, akan ada banyak contest dan giveaway. Antaranya:

FLY ME TO KOREA for TWO!
Dalam kontest ni, korang boleh guna Limited Edition Box dan DIY Birthday Kit dengan cantik ikut tema birthday, ambil gambar dan pos dekat Instagram. Kalau terpilih korang berpeluang untuk menang grand prize tiket penerbangan ke Korea untuk dua orang ke Korea. Selain daripada itu, untuk tempat pertama, korang boleh menang A Year's Free Shopping on Althea. Tempat kedua pulak boleh menang 3 bulan shopping di Althea secara percuma. Dan hadiah sagu hati pulak Althea kredit sebanyak USD100 untuk 10 pemenang.

20 Days of Beauty - Althea Korea Instagram Giveaway
Setiap hari bekerja, Althea akan buat giveaway di Instagram. 

Shopper's Lucky Draw
Setiap minggu, seorang dari setiap negara akan menang kredit Althea mengikut nilai RM1000, SGD 300, PH10,000, IDR3,000,000, TH8,000, USD200.

Althea FB Giveaway
Setiap hari Isnin, akan ada kontest diadakan di FB Althea!


Untuk maklumat lanjut pasal semua ni, korang boleh tengok website atau apps Althea Korea, Facebook dan Instagram Althea. Untuk join contest Althea sempena dengan Althea Turns 2, korang boleh rujuk Terms & conditions apply dan jangan lupa guna hashtag #AltheaTurns2 #AltheaKorea. 

Dewan Perkahwinan Di Shah Alam - Dewan Raja Muda Musa  | Minggu lepas Fadzi pergi tengok Dewan Raja Muda Musa yang terletak dekat Seksyen 7 Shah Alam. Dewan ini antara dewan yang terbesar di Shah Alam dan sesuai sangat untuk dijadikan dewan perkahwinan atau majlis-majlis lain. Kalau ada yang masih lagi tercari-cari dewan kahwin di Shah Alam, mungkin korang akan suka dengan Dewan Raja Muda Musa ini. 

Tapi! Bukan Fadzi yang nak kahwin tau. Dan bukan juga survey dewan kahwin Shah Alam untuk suami Fadzi. Dan bukan jugak untuk anak bujang Fadzi. Hahahha menangis Fadzi karang. Sebenarnya Fadzi ada kerja sikit untuk dilakukan, sebab itu Fadzi datang tengok Dewan Raja Muda Musa ini.  

Dewan Raja Muda Musa Shah Alam

Dewan Raja Muda Musa - Dewan Perkahwinan Shah Alam

Dewan Raja Muda Musa ni besar tau dan boleh tampung seramai 3000 hingga 4000 orang dalam satu-satu masa. Besar kan? Kalau korang masuk dalam dan tengok pun mesti kagum dengan kebesaran dewan ni. 

Dewan ini memang dah lengkap dengan segala kemudahan seperti tandas lelaki, tandas perempuan, surau lelaki, surau perempuan dan tempat letak kereta yang boleh digunakan secara percuma. Sesuai sangat kalau nak buat majlis perkahwinan dekat sini sebab tetamu tak payah susah-susah nak fikir pasal parking. Parking yang disediakan dekat sini boleh muat sampai lebih kurang 500 kereta dalam satu-satu masa. 

Tempat Akad Nikah Shah Alam

Dekat tingkat atas ada bilik seminar yang boleh memuatkan 200 orang dalam satu-satu masa. Fadzi masuk dalam bilik ni luas jugak. Ada kipas dan penghawa dingin sekali. Dekat bilik seminar ini juga biasanya diadakan majlis akad nikah kalau ada yang berminat untuk buat majlis perkahwinan di Dewan Raja Muda Musa ni. Kalau untuk majlis pernikahan, bilik seminar ini memang nampak kosong. Tapi kan, korang boleh ambil Pakej Nikah Cattlea di sini dan semuanya akan disediakan seperti mini pelamin beserta bantal akad nikah, sistem audio asas, kerusi bersarung, meja buffet dan katering lagi.   

Tempat Kahwin Shah Alam

Selain daripada itu, ada juga Bilik Anggerik yang terletak bersebelahan dengan pintu masuk utama dewan. Bilik ini kebiasaannya digunakan oleh tetamu kerhormat sementara nak tunggu majlis bermula. Kalau untuk majlis perkahwinan pula, biasanya pengantin akan bersiap dalam bilik ini. 

Dewan Kahwin Shah Alam

Dewan Raja Muda Musa ni sebenarnya bukan saja boleh buat tempat kahwin di Shah Alam. Kalau korang ada majlis nak buat contohnya untuk konferens, mesyuarat, seminar, pameran, konvokesyen, konvensyen, ekspo, program televisyen, konsert, karnival jualan, karnival sukan dan makan malam korporat pun boleh jugak buat dekat sini.

Kalau korang nak tahu, Pertandingan Akhir Super Spontan All Star 2015 yang bersiaran secara langsung, Fiesta Usahawan 2016 dan Bazaar Lepak #villagepeople pun pernah diadakan dekat sini tau. Fadzi sempat pergi Baazar Lepak #villagepeople tahun lepas dan keadaan memang selesa walaupun orang ramai. Dalam dewan luas, parking pun cukup walaupun orang datang ramai waktu tu dan penghawa dingin pun memang kuat dalam dewan. Selesa dan sejuk je.  

Masa Fadzi pergi tengok Dewan Raja Muda Musa minggu lepas, diaorang tengah siapkan dewan untuk majlis hari terbuka sempena Hari Raya untuk TNB. Diaorang guna warna tema biru. Jadi meja, kerusi dan hiasan bergantung dekat atas semua ada elemen warna biru. Korang boleh request warna apa yang korang nak pakai. Kebanyakan warna memang ada diaorang sediakan.   


Dewan Kahwin Shah Alam

Dekat atas ni gambar contoh pelamin dan hiasan dalam Dewan Raja Muda Musa. Cantik sungguh diaorang hias. Siap guna fresh flower lagi tu. Kalau ada antara korang yang masih tercari-cari dewan kahwin di Shah Alam, Fadzi memang rekemen sangat DRMM ni. 
  
Dewan Kahwin Shah Alam

Ini pula hiasan untuk meja makan, kerusi dan dewan. Kalau korang nak book Dewan Raja Muda Musa ini untuk jadi tempat kahwin di Shah Alam, korang boleh pilih pakej mengikut bajet korang. Pakej yang diaorang sediakan bermula dari serendah RM25 per pax hingga RM600 per meja. Boleh pilih sama ada nak jenis berhidang atau buffet.

Yang Fadzi sukanya tentang pakej DRMM ni, kalau korang ambil sekali makanan dengan diaorang, nanti korang boleh cuba food testing menu yang korang pilih nanti. Kiranya dapatlah rasa sedap atau tak kan. Tak banyak katerer yang buat macam ni.   

Dewan Raja Muda Musa, Seksyen 7 Shah Alam

Kalau korang tengah cari dewan kahwin di Shah Alam untuk majlis korang nanti, bolehlah tengok Dewan Raja Muda Musa ni. Atau kalau nak buat event-event lain pun boleh. Pada Fadzi, dewan ini memang sesuai untuk dijadikan venue untuk tempat kahwin dan majlis-majlis yang sederhana atau besar sebab luas, kemudahan cukup lengkap dan harga pun boleh pilih ikut pakej mana yang sesuai dengan korang. 

Untuk maklumat lanjut pasal Dewan Raja Muda Musa ini, korang boleh tengok website, Facebook atau terus saja pergi ke tengok dewan ini dekat Seksyen 7 Shah Alam. Details semua korang boleh tengok dekat bawah.


Alamat: 
Dewan Raja Muda Musa, 
Lot 4, Jalan Platinum 7/52, Seksyen 7, 
Persiaran Kayangan, 40000 Shah Alam, Selangor

No Telefon:
011 1301 0276/03 5512 5582/03 5511 8236

Resipi Nasi Ayam Paling Sedap | Fadzi sebenarnya kadang-kadang mati akal tak pun rasa bosan fikir nak masak apa tiap-tiap hari. Biasanya kalau orang yang selalu masak setiap hari mesti ada masalah macam ni kan. Tak sampai waktu tengah hari lagi dah duk tertanya-tanya nak masak apa. Lepas tu, petang pulak duk fikir malam nanti nak masak apa pulak. 

Fadzi dah lama tak masak nasi ayam sebab nak kata renyah membuatnya, memang leceh sikit. Tapi kalau dpat resipi nasi ayam yang paling sedap dan gerenti memang menjilat jari, memang Fadzi nak cuba sangat. Fadzi ada terjumpa satu resipi nasi ayam yang katanya sedap sungguh daripada Rafiza Idayu. Oh kalau korang nak tau, Rafiza Idayu ni juga merupakan penulis buku Rahsia 30 Resepi Pasti Menjadi.

Tengok punya tengok resipi dan komen orang yang dah buat kata memang sedap bila guna resipi nasi ayam tu, terus Fadzi nak cuba jugak. Disebabkan hari ni Fadzi ada kerja nak dibuat dan besok ada jemputan open house kawan, Fadzi cadang nak masak hari Ahad. Hari Ahad ni memang Fadzi free. Jadi, Fadzi take note dulu resipi nasi ayam paling sedap dalam entry ni takut hilang. 

Semua gambar dekat bawah ni bukan Fadzi punya tau. Fadzi ambil dari Facebook Rafiza Idayu sebab Fadzi tak buat lagi nasi ayam tu. Ahad ni baru nak buat. Nanti Fadzi dah buat, Fadzi tunjuk hasil tangan Fadzi yang dah siap.

Resipi Nasi Ayam Umi Sedap

Resipi Nasi Ayam Umi Sedap 

Bahan-bahan:

1. Beras
2. 2 ulas bawang putih
3. 1 inci halia
4. Kiub pati ayam (optional)
5. Bay leaf (atau daun pandan) - untuk wangi
6. Lemak ayam
7. Air rebusan ayam
8. Serbuk kunyit

Resipi Nasi Ayam Umi Sedap

Cara-cara:

1. Rendam beras dengan kunyit dalam 15 minit dan toskan. Memadai 1 kecil sudu serbuk kunyit sahaja. Kita hanya mahu nasi ayam kita kuning kuning krim sahaja. Warna pastel menampak hidangan kita kelihatan 'mewah'.
2. Panaskan lemak ayam dalam rice cooker. Tutup. Nanti lemak akan bertukar menjadi minyak.
3. Buang lemak yang tertinggal dan masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk halus.
4. Masukkan bay leaf dan kiub pati ayam.
5. Masukkan beras. Perhatikan kita ingat sukatan beras banyak mana sebab nanti air yang akan dimasukkan juga sama sukatannya dengan sukatan beras tadi.
6. Masukkan beras dan masak sebentar.
7. Masukkan air rebusan ayam sama sukatan dengan beras. Air ngam ngam hoi sebab beras dah kembang masa kita rendam.
8. Pindahkan ke rice cooker.

*Tips
Lemak paling banyak di bahagian buntut ayam. Jangan buang, ambil lemak tersebut untuk kita gunakan dalam proses seterusnya. The ultimate secret untuk resipi nasi ayam paling sedap ===> Lemak ayam.


Resepi Perapan Ayam Untuk Nasi Ayam

Resepi Perapan Ayam Untuk Nasi Ayam

Bahan-bahan:

1. 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2. 3 sudu madu
3. 2 sudu sos tiram
4. 1 sudu kicap pekat
5. 1 sudu minyak bijan (optional)
6. Sedikit lada sulah

Cara-cara:

*Tips penting bagaimana hendak membuat ayam kita juicy.
1. Masak air hingga mendidih
2. Dah menggelegak baru masukkan ayam. Ayam pilih 2kg ke atas. Terpulang nak potong 12 ke, nak potong 4 ke atau ayam seekor direbus.
3. Tutup periuk (wajib) dan masak hingga 5 ke 6 minit. (Kalau ayam seekor mungkin perlu tambah 3 ke 4 minit).
4. Api mesti besar.

*Tips
1. Air rebusan ini akan digunakan untuk buat sup ayam dan masak nasi.
2. Tujuan kita gunakan air mendidih sebab kita nak perangkap jus ayam kekal di dalam daging ayam tersebut. Pastikan air yang banyak hingga tenggelam ayam.
3. Ini kita dalam proses nak keluarkan lemak ayam. Lemak ayam inilah sebenarnya the ultimate secret dalam pembuatan nasi ayam.
4. Tak perlu letak garam. Kalau nak masin sedikit, letak garam sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin

Air Rebusan Ayam Jangan Dibuang
Ingat kita bahagi 3 kegunaan air rebusan ayam.
1. Untuk nasi ayam
2. Untuk sambal
3. Untuk sup kosong

5. Di dalam satu mangkuk, campurkan semua bahan tadi.
6. Perap ayam yang telah direbus tadi. 
7. Panaskan minyak macam menggoreng ayam. 
8. Dah perap 15 minit dah boleh goreng dah. Terpulang sama ada nak menggoreng, gril dalam oven atau panggang atas arang. Resepi ini boleh digunakan. Selalunya saya panggang dalam oven. Tetapi kali ini saya guna kaedah goreng.
9. Apabila minyak betul betul panas. Masukkan ayam. Tengok buih dalam minyak membuat macam itu bermaksud api betul betul panas. Saya suka memasak guna api sederhana kecil. Minyak panas sepenuhnya walapun mengambil masa. Kalau api besar, pemanasan mengejut nanti luar macam dah garing sangat, isi dalam belum berapa masak. Kalau guna kuali boleh sahaja. Jangan masuk banyak sangat. Kita nak matikan air sahaja. Tidak terlalu garing. Sama masak dalam 5 minit ke 7 minit sahaja.

*Hasil ayam yang digoreng tadi. Hangus hangus tu yang sedapManis pahit masin.


Resepi Sambal Nasi Ayam

Resepi Sambal Nasi Ayam 

Bahan-bahan:

1. 6 biji lada merah (dalam gambar 2 sebab saya lupa ambil gambar masa prepare tadi)
2. 2 ulas bawang putih
3. 1 sudu jus limau nipis
5. Sedikit halia (anggaan 1 ruas jari kelingking)
4. 4 sudu gula
5. 1 sudu kecil garam
6. Air rebusan ayam 3/4 cawan (200ml)
7. 1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan dengan 2 sudu air (ayu tak letak, saje nak cuba resepi tanpa tepung jagung)

Cara-cara:

1. Blender semua bahan. Masukkan air rebusan tadi.
2. Masukkan dalam periuk, masak guna api kecil. Ingat, jangan masak guna api besar. Kita nak semua bahan mesra mesra gitu. Barulah sedap masakan kita.
3. Dah mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis.

*Tips
Bawang putih, lada dan halia tadi mesti potong kasar sebelum masuk blender. Kalau masuk sebiji sebiji bawang putih nanti tak hancur

Harap Ahad ni menjadilah nasi ayam yang Fadzi nak buat guna resipi Nasi Ayam paling sedap ni. InsyaAllah. Korang buat nasi ayam guna resipi siapa?

Hotel Murah Super 8 Hotel, Georgetown Pulau Pinang | Masa duduk dekat Pulau Pinang, kiteorang mencari jugak hotel mana yang murah dekat sini. Tapi kalau dah kata Pulau Pinang, semua benda dekat sini mahal kan. Betul tak?


Super 8 Hotel, Georgetown Pulau Pinang

Untuk hari pertama dekat Pulau Pinang, kiteorang pilih Super 8 Hotel. Since bilik Standard dia dah habis waktu tu, kiteorang ambik bilik Superior.

Hotel Murah Pulau Pinang
Walaupun layout bilik hotel ni agak pelik tapi saiz dia besar. Seronok lah Aneeq main-main lari satu bilik. Siap berguling-guling atas lantai yang berkarpet. Dalam bilik ni cuma ada katil queen, headbed, lampu tidur, almari baju dengna hanger, cermin, meja dan kerusi, Tv dan juga satu pasu bunga. Yang bagi Fadzi, pasu bunga tu dekorasinya agak tak masuk dan old school. Tapi, tak apa lah asalkan selesa.   

Hotel Murah Pulau Pinang
Kalau korang tengok, ada tiang nan sebatang dekat tengah-tengah bilik ni. Tu yang kiteorang pelik bila tengok tiang ni. Risau juga Aneeq duk main lari-lari terlanggar pulak tiang tu. Tapi, okay je sebab Aneeq tak langgar pun. Dia main pusing-pusing ke dekat tiang tu.

Hotel Murah Pulau Pinang
Dalam bilik hotel ni disediakan air mineral, mug dan 3 in 1 serta gula untuk buat air. Tapi kalau nak buat air, kena ambil air panas dekat luar. Nasib baik lah hot water dispenser dia tak berapa jauh dari bilik kiteorang. Dapat lah jugak minum air panas.  

Hotel Murah Pulau Pinang
Dekat sini boleh dapat siaran Astro tapi tak banyak pun channel yang ada.Yang paling best pun satu ni je lah kot. Yang lain tu macam biasa-biasa punya. Kiteorang sampai ke hotel ni pun dah check in malam. Keluar makan dekat Restoran Kapitan pastu terus balik ke hotel semula untuk tidur. Pagi besoknya pulak pagi-pagi lagi kiteorang dah gerak keluar. Jadi, tak spend time masa banyak sangat pun dekat hotel. Cukup untuk tidur dan rehat je. 

Hotel Murah Pulau Pinang
Malang sikit masa kitaorang duduk dekat hotel ni, air panas mula-mula ada. Bila dah mandi lama sikit, tiba-tiba air makin sejuk. Lepas tu sampai sudah memang sejuk je. Tak ada air panas. Fadzi malas nak complain sebab duduk pun satu malam je. Kiteorang just nak mandi malam dan pagi besoknya pulak. Tapi kesian dekat Aneeq je lah sejuk sikit waktu dia mandi.

Overall, Super 8 Hotel ni bagi Fadzi okaylah. Selesa dan luas. Parking kereta pun free. Dekat bahagian bawah kaunter registeration pun luas dan selesa. Ada jugak disediakan cybercafe untuk customer guna internet dan komputer.


Travel tips:
Ada certain gambar bilik dalam website hotel tak semestinye menunjukkan keadaan bilik yang betul. Biasalah nak promote, hotel kena lah guna bilik yang tercantik untuk letak dalam website. Kalau rasa tak puas hati dengan bilik, pergi lah ke kaunter dan komplen. Mana tau, korang dapat upgrade ke bilik yang lebih bagus

Nak baca pasal next trip? Ada 6 negeri lain lagi yang Fadzi tak habis cerita. Jom baca dekat sini - Travelogue 14 Hari Keliling Semenanjung Malaysia. (Link entry akan diupdate dari semasa ke semasa).

Buku Resipi 1 Hari 1 Resipi | Lepas balik raya hari tu, Fadzi ada scroll Facebook. Ada sorang kawan dalam Facebook Fadzi kata nak get ready masak tiap-tiap hari. Siap ada hashtag #1Hari1Resepi. Tiba-tiba Fadzi teringat, Fadzi ada buku 1 Hari 1 Resepi hasil tangan Chef Hanieliza.

Buku Resipi 1 Hari 1 Resipi

1 Hari 1 Resipi - Panduan Langkah Demi Langkah

Kalau korang tengok pada tajuk buku, 1 Hari 1 Resipi - kiranya memang korang boleh rujuk buku resipi ini untuk menu memasak selama setahun ataupun 365 hari. Dah tak pening dah nak fikir masak apa hari ini. Dulu Fadzi setiap kali waktu tengah hari dan waktu malam, mesti penat fikir nak masak apa hari ni ye. Bila rujuk buku resipi 1 Hari 1 Resipi ini, tak ada lah pening sangat. At least ada lah jugak idea nak masak apa.

Buku resipi 1 Hari 1 Resipi yang Fadzi ada ni keluaran tahun 2010. Fadzi baru tahu ada keluaran terbaru yang mana diaorang tambah lagi 140 bonus resipi baru. Total semua 505 resipi. Jadi, kalau korang nak beli, better korang beli keluaran yang terbaru punya. Pastikan ada 505 resipi dan bukannya 365. Baru berbaloi sikit beli kan?

Resipi Ayam Percik

Isi Kandungan Buku Resipi 1 Hari 1 Resipi

Fadzi suka dengan buku resipi ni sebab buku ni siap ada pengenalan kepada rempah-ratus dan peralatan. Ye la, kadang-kadang Fadzi bukan tau sangat fungsi rempah ratus tu buat apa rempah ratus ni buat apa. At least, bertambah lah ilmu Fadzi. Dalam buku resipi ni, korang akan dapat pelbagai jenis resipi mengikut kategori:
  1. 20 Menu Istimewa Chef Hanieliza
  2. Senangnya Memasak Ayam
  3. Senangnya Memasak Ikan
  4. Senangnya Memasak Daging
  5. Senangnya Memasak Kambing
  6. Senangnya Memasak Makanan Laut
  7. Senangnya Memasak Tauhu Dan Telur
  8. Senangnya Memasak Kerabu Dan Salad
  9. Senangnya Memasak Sayur
  10. Senangnya Memasak Sambal Dan Sos
  11. Senangnya Memasak Nasi
  12. Senangnya Memasak Mi, Mihun Dan Kuetiau
  13. Senangnya Memasak Makanan Barat
  14. Senangnya Memasak Kuih Muih Minum Petang
  15. Senangnya Memasak Kuih Kukus
  16. Senangnya Memasak Puding Dan Desert

resipi sambal mudah

Antara banyak-banyak resipi dalam buku ni, Fadzi paling nak suka dengan resipi sambal dia. Ada lebih kurang 20 resipi sambal mudah yang korang boleh cuba. Fadzi nak cuba buat semua sambal yang ada. Sehari buat satu sambal. Hihihii besar betul cita-cita kan. 

Satu benda yang Fadzi suka dengan buku resipi ni adalah gambar-gambar yang ada memang cantik. Siap ada gambar step by step untuk semua resipi. Senang sikit nak tengok kita buat betul ke tak kan. Tapi jujur Fadzi cakap, ada juga gambar nya yang agak blur. Huhuhu. Dan ada antara kih muihnya tak berapa cantik buatannya. Maksudnya, macam tak rata bahagian atas. Korang kena tengok lah sendiri. Ada gambar yang okay dan ada gambar yang bagi Fadzi tak berapa okay.

Dan kebanyakan resipi dalam buku ni nampak senang sangat nak dibuat. Nanti Fadzi cuba masak guna resipi dalam buku ni dan Fadzi update betul ke tak senang nak masak ikut step by step dia. 

Resipi Onde Onde

Fadzi rasa untuk korang yang baru nak belajar memasak atau selalu tak ada idea untuk memasak setiap hari tu kan, boleh lah korang beli buku ni. Pada Fadzi memang berbaloi sangat untuk dapatkan buku resipi istimewa daripada Chef Hanieliza ni. Dan Fadzi rasa ada antara korang yang memang dah ada pun buku ni kan. Kalau korang dah ada, resipi apa yang korang dah buat? Kongsilah sikit dekat bawah.

kalau korang rasa nak beli buku resipi secara online, korang boleh tengok dekat Lazada. banyak Fadzi tengok buku-buku resipi dekat situ. Tapi bahaya tau. Kalau korang tengok, mesti nak terbeli punya walaupun korang tau korang tak kan buat hehehhe. Korang boleh tengok dekat sini kalau nak cari buku resipi dekat website Lazada
4 Cara Simpan Duit Raya Anak | Tahun ni duit raya Aneeq tak banyak sangat sebab kiteorang sekeluarga tak banyak pergi beraya. Dalam tak banyak tu, hilang pulak RM100 huaaa. Sebab dia boleh baca entry hari semalam dekat sini. Tak larat juga nak beraya bila Aneeq dah masuk umur 2 tahun ni. Macam-macam peelnya. Tapi dalam tak banyak tu, boleh lah dapat 3 angka. Dan kesemua duit tu Fadzi nak simpan untuk kegunaan Aneeq besar nanti, tak nak guna langung. Sama macam tahun sebelum ni. Meh Fadzi kongsikan dengan korang, cara Fadzi simpan duit raya Aneeq.

Cara Mudah Simpan Duit Raya Anak

4 Cara Simpan Duit Raya Anak

Banyak orang kongsi cara terbaik untuk simpan duit raya anak-anak tapi apa yang Fadzi nak kongsikan ni rasanya lebih real dan mampu dibuat oleh rakyat marhein macam kita semua. Kalau ikutkan cara-cara orang lain, ada yang Fadzi tak mampu macam beli rumah lah apa lah. Ini duit raya sekali setahun je kot. Jadi, berpada lah sikit nak bagi idea simpan duit raya pun kan. 

Tabung Haji

1. Tabung Haji

Fadzi dah buatkan akaun Tabung Haji Aneeq masa Aneeq mula-mula lahir dulu. Lepas je habis berpantang, Fadzi ambil semua duit yang saudara-mara dan kawan-kawan bagi masa Aneeq baru lahir dulu. Separuh daripada duit yang dapat tu Fadzi masukkan ke dalam akaun Tabung Haji. 

Kalau korang pun nak buka akaun Tabung Haji untuk anak-anak korang, masa buat pendaftaran tu pastikan korang bawa myKid dan Sijil Kelahiran untuk tujuan pengesahan. Nak buka akaun ni tak mahal pun jumlah simpanan permulaan dia. RM2 pun dah cukup. Tapi alang-alang anak dah dapat duit raya banyak kan, baiklah korang masukkan dengan jumlah yang lebih sedikit daripada RM2 tu. 

Nanti bolehlah korang daftarkan anak untuk pergi Haji. Sekarang ni makin lambat giliran nak pergi Haji. Jadi, korang daftarkan anak-anak korang seawal mungkin.

ASB

2. ASB

Akaun Amanah Saham Bumiputra (ASB) untuk Aneeq pun Fadzi dah buatkan lepas Aneeq lahir dulu. Sama waktu Fadzi buat akaun Tabung Haji. Duit dari masa Aneeq lahir, duit raya tahun lepas dan duit raya tahun ni, separuh daripadanya Fadzi masukkan ke dalam akaun ASB Aneeq. 

Akaun ASB ni kalau dapat duit raya setahun sekali baru nak masukkan dalam akaun pun boleh, nak masukkan tiap-tiap bulan pun boleh. Tapi semakin kita banyak masukkan duit, makin banyaklah nilai yang kita dapatkan. Kalau setahun sekali masuk, hukhukhuk. Gelak sendiri je lah.

Selain daripada masukkan duit raya Aneeq dalam ASB setahun sekali, Fadzi pun masukkan RM50 sebulan. Cukuplah tu kan. Masuk Rm50 sebulan x12 bulan, bolehlah dapat RM600. RM600 darab pulak dengan 18 tahun dh dapat RM10 800. Tak masuk lagi investment yang dapat nanti. Haaaa, ada yang tak bukak akaun ASB anak lagi ke? Bukak la sekarang. Masukkan terus duit raya anak korang tu sekali.



SSPN-i/SSPN-i Plus

3. SSPN-i/SSPN-i Plus

Yang ni masih lagi dalam perancangan Fadzi sama ada nak buat atau tak. Berbeza tau SSPN-i dengan SSPN-i Plus ni. SSPN-i ni adalah satu skim yang direka oleh PTPTN untuk pendidikan tinggi anak korang. Skim ni patuh syariah. Pihak PTPTN akan bertanggungjawab menguruskan pelaburan korang.

SSPN-i Plus ni pulak satu skim yang sama macam SSPN-i cuma bezanya, ada perlindungan takaful yang murah. Tapi SSPN-i Plus ni korang kena simpan secara bulanan dan jumlah simpanan tu bergantung kepada pakej yang korang pilih.  

Buat masa sekarang ni Fadzi tengah fikir lagi sama ada nak bukak akaun SSPN-i untuk Aneeq atau tak. Fadzi nak tengok alternatif lain sekali. Mana tau ada yang lebih berbaloi kan?

Emas

4. Emas

Fadzi memang ada plan untuk nak beli emas tapi tu lah. Nak beli emas ni kena ada ilmu. Kena beli emas waktu harga emas tengah turun. Investment untuk emas ni memang besar. Jadi Fadzi asingkan sedikit duit raya Aneeq untuk invest dalam membeli emas. 

Sebelum ni Fadzi pernah beli emas dengan harga RM89 untuk 1g dekat Lazada. Memang original. Harga tu pun dapat sebab Fadzi sanggup tunggu sale masa Birthday Lazada hari tu. Berbaloi jugak lah Fadzi rasa. Dan seller pun bukan calang-calang company tau. Seller dia Poh Kong. 

Tu dia 4 cara simpan duit raya anak yang Fadzi boleh fikirkan dan dua antaranya Fadzi dah mula lama dah. Fadzi tak nak cadangkan beli rumah atau asset lain sebab Fadzi tau Fadzi tak mampu. Ini je lah yang Fadzi mampu untuk duit raya Aneeq yang hanya setahun sekali dapat. Investment lain Fadzi tak masukkan dekat sini sebab yang tu Fadzi bayar secara bulanan. Nanti Fadzi kongsikan dengan korang dalam entri yang lain pasal tu.

Apa pulak cara korang simpan duit raya anak korang? Komen sikit dekat bawah ni, mana tau boleh ambil idea juga.