Sekarang ni aku baru saja berjinak-jinak dengan bisnes online aku -- Dear Fadzi. Kalau korang tengah cari baju-baju kasual lelaki ataupun perempuan, korang boleh lah jengah kejap ke IG Dear Fadzi tu. InsyaAllah ada yang sesuai untuk korang.

Bisnes online

Disebabkan aku buka bisnes online ni lepas aku fikir masak-masak dan brain-storm gila-gila macam mana nak memulakan bisnes online ni, jadi aku nak bagi sedikit tips untuk memulakan bisnes online baru. Sebelum ni aku ada buat jual-jual shawl tapi terberhenti tengah jalan sebab sebelum ni aku cuma buat dropship. Bila aku rasa owner dropship aku macam tak betul saja, jadi aku pun berhenti buat dropship dengan dia.

Okay lah, dekat bawah ni aku nak kongsikan sedikit tips atau nasihat untuk korang-korang yang berminat untuk memulakan bisnes online kali pertama.

Cari Ilmu Baru Tentang Perniagaan

Selalunya bila nak mulakan perniagaan baru, kita akan buat brain-storming nak jual apa. Itu memang bagus. Tapi, jangan lupa untuk dapatkan ilmu-ilmu baru tentang buat bisnes online. Ilmu-ilmu lama, ya masih boleh digunakan tetapi dalam zaman serba teknologi ni, kita perlu mencari ilmu-ilmu baru tentang cara buat bisnes online ni. Perniagaan waktu dulu memang berbeza dengan perniagaan zaman kini yang lengkap dengan teknologi baru.

Blue Ocean Strategy (Strategi Laut Biru)

Cuba Amalkan Blue Ocean Strategy (Strategi Laut Biru)

Mesti ramai yang termanggu duduk fikir apa itu Strategi Laut Biru kan? Dalam bidang bisnes, Strategi Laut Biru ni adalah satu cara strategi untuk mencipta ruang pasaran baru tanpa pesaing. Maksudnya? Buat bisnes yang orang tak pernah buat selama ni. Kalau selama ni orang buat bisnes jual baju, makanan dan kosmetik, apa kata kita buat bisnes baja tahi ayam? Ataupun fikirkan cara lain untuk mengembangkan bisnes korang.

Jangan Terburu-buru Nak Untung

Jangan fikir hari ni korang buka satu bisnes online baru, besok terus dapat untung berjuta-juta. Tidak. Untuk buat bisnes online ataupun offline pertama kali, korang kena banyak-banyak bersabar. Mungkin korang tak akan dapat sales pun untuk beberapa ketika. Tapi, kalau korang rajin dan konsisten, InsyaAllah korang boleh berjaya. Yang penting, jangan terburu-buru dan terus konsisten berusaha.

Bisnes Online Baru

Sebagai orang baru dalam dunia bisnes ni, aku rasa 3 tips untuk memulakan bisnes online baru cukup lah kot. Kalau korang nak belajar lebih mendalam lagi pasal bisnes, apa kata korang baca Rahsia Taobao ni? Aku banyak jugak ambil ilmu melalui Rahsia Taobao ni untuk memulakan bisnes online.

Sebelum ni aku duduk menyewa dekat rumah teres. Masuk tahun baru ni aku mula menyewa dekat rumah atas kedai. Penjimatan katanya. Boleh la jimat sampai RM250 setiap bulan untuk sewa semata-mata. Tapi, bila pindah rumah atas kedai ni, bil elektrik melampau-lampau pulak rasanya.

Tenaga Nasional Berhad
 
Dulu dekat rumah teres, biasanya sebulan aku bayar bil elektrik dalam RM40-RM50 saja. Bila bulan pertama dekat rumah atas kedai ni, bila elektrik sampai RM80 lebih. Biar betul? Ke memang macam tu? Kenapa bil elektrik apartment lagi mahal eh?

Setakat ni, dekat rumah sewa teres dulu, aku tak ada air cond tapi PC hampir 24 jam terpasang, plug untuk piano sentiasa pasang dan keringkan baju pakai dryer. Bil masih dalam RM40-RM50. Bila masuk rumah sewa baru ni - apartment @ rumah atas kedai, bil elektrik melambung sampai RM80 lebih. Dalam bulan tu, aku cuma pasang air cond 2 hari, itu pun on off, tak sampai sejam pun. PC pasang hampir 24 jam. Itu saja. Tengok-tengok bil dah macam ni.

Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu

Bila aku belek-belek bil Tenaga Nasional Berhad, ada pulak tiba-tiba tambahan cas Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB). Apa ke benda pulak tu? Sebelum ni tak pernah-pernah dapat bil yang ada KWTBB tu. Jadi, aku pun Google la pasal KWTBB tu. Ini yang aku dapat.

1.6% Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB) untuk RE Fund (Renewable Fund) akan dikenakan ke atas bil bulanan bagi semua pengguna (tidak termasuk pengguna domestik dengan penggunaan bulanan sebanyak 300kWh dan ke bawah) berkuat kuasa 1 Januari 2014
 Sumber: TNB

Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu

Aku ni sebenarnya sangat-sangat particular pasal duit. Ye lah, duit. Ada ke orang yang tak kisah pasal duit. Aku tak kisah nak berbelanja tapi bila aku tak tau apa yang aku bayar, aku jadi bengkek saja.  Macam Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu ni, tibe-tiba saja kena bayar padahal sebelum ni tak ada pun.

Bulan ni aku gila berjimat elektrik. Tutup PC kalau tak guna, tak pasang air cond langsung (panas siot), segala benda lah aku buat untuk penjimatan bil elektrik. Nanti kita tengok berapa RM pulak kena bil untuk bulan ni. Harap-harap penggunaan elektrik aku bulan ni bawah 300kWh lah. Kalau tak, sendu saja pindah rumah sebab nak berjimat.

Korang ada perasan tak Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu dalam bil elektrik korang ni?



Ada tak antara korang yang pernah dengar pasal iLancee? Kalau ada yang masih tak tau, melalui iLancee ni, korang yang ada skill macam-macam tu, boleh buat duit secara online.  Buat duit online? Mesti masih ramai yang tak percaya melalui online saja, kita boleh buat duit kan?

iLancee.com

Selagi korang ada skill yang orang duduk cari-cari tu, selagi tu korang boleh dapat duit secara online. Skill apa yang aku maksudkan? Ok, contoh macam aku ada skill design atau reka blog untuk korang. Aku akan buat satu iklan dekat iLancee tu untuk promosikan skill aku buat design blog. Lepas semua kerja design-mendesign siap, aku pun dapat duit, client aku pun dapat design dia. Win win situation kan. Dan yang tambah bagus lagi, hampir kesemua skill yang ditawarkan dekat iLancee ni memang murah-murah. 

iLancee: Servis Murah, Menarik dan Berkualiti


Kalau korang ada skill yang bagus dan berminat untuk buat duit online, apa kata korang daftar saja dekat iLancee ni. Aku pun dah lama daftar. Tahun lepas lagi. Daftar free saja. Kalau korang nak tau macam mana nak daftar, boleh baca dekat Buat Duit Tanpa Modal Di iLancee ni.

Kat sini aku senaraikan beberapa idea skill atau kemahiran yang korang boleh gunakan untuk buat duit online melalui iLancee.
  • Bina/design blog blogspot/wordpress
  • Buat design banner/header untuk blog/iklan blog/FB
  • Buat review untuk blog, produk atau servis
  • Ajar orang buat akaun Paypal
  • Buat artikel untuk blog orang lain
  • Buat programming 
  • Jual software/blog theme/blog plugin
  • Buat video korporat etc
  • Buat design kad nama/logo

Servis review Fadzi Razak

Ha, banyak kan yang korang boleh buat sebenarnya. Aku pun dah naik kan iklan dekat iLancee untuk buat beberapa kerja antaranya buat banner, buat header, buat design blog, buat review untuk blog, produk serta servis, cipta logo, reka FB/Twitter Timeline cover dan buat artikel untuk blog lain. Kalau ada yang berminat untuk dapatkan servis aku, boleh lah email ke fadzirazak@gmail.com atau tengok-tengok GIG aku dekat iLancee tu. Sebenarnya senang saja nak buat duit online ni cuma kita kena pandai cari ruang dan peluang.

Kalau korang nak aku ajar korang satu-satu macam mana nak daftar, macam mana nak bina gig, macam mana nak itu, macam mana nak ini, nah daftar dekat iLancee bawah aku (aku jujur ni, kalau korang daftar guna link ni maksudnya aku akan jadi referral korang), lepas tu bagi username korang dekat aku, nanti kita sama-sama buat benda ni. Okay?

Apa baca saja, jom lah buat duit secara online. Free saja kot. :p


Lebih kurang 3 bulan lagi Good Service Tax (GST) akan diaplikasi dalam kehidupan seharian semua warga Malaysia. Ada yang pening kepala tak? Mesti semua pening kan. Sekarang ni kita jadi rakyat yang tak boleh nak komplen apa-apa dah. Apa kerajaan nak implement dekat negara, diaorang pakai bantai saja tanpa mintak pandangan rakyat. Jadi, apa yang mampu kita buat sekarang ialah berusaha untuk tingkatkan pendapatan hidup.

Good Service Tax (GST)

Bersempena lagi beberapa bulan nak masuk ke bulan GST ni, aku nak kongsikan dengan korang antara barang-barang dan perkhidmatan yang tidak dikenakan cukai GST. Seperti yang kita maklum, ada beberapa kategori barang dan servis yang tidak akan dikenakan cukai GST termasuklah servis review blog Fadzi Razak. Wahahahha. 

Senarai Barang Dan Servis Yang Tidak Dikenakan Cukai GST

Berikut adalah senarai barang-barang dan perkhidmatan yang tidak akan dikenakan sebarang cukai GST. Walau bagaimanapun, anggap saja lah korang akan terpaksa bayar harga barang mahal jugak sebab kemungkinan untuk harga barang dan perkhidmatan naik amat tinggi.

Senarai Barangan Yang Tidak Dikenakan Cukai GST

  • Beras/Padi
  • Gula
  • Tepung
  • Minyak masak
  • Garam
  • Sayur-sayuran
  • Rempah ratus
  • Haiwan hidup/ daging dan organ dalaman haiwan 
  • Ikan dan isi ikan
  • Kerang
  • Molluscs
  • Telur burung
  • Bekalan elektrik
  • Bekalan air
  • Barangan yang dibekal di bawah skim pengilang tol diluluskan 
  • Kawasan yang ditetapkan
  • Eksport
  • Deemed eksport
  • Ship stores

Good Service Tax (GST)

Senarai Perkhidmatan Yang Tidak Dikenakan Cukai GST

  • Pengangkutan penumpang (tempatan)
  • Perkhidmatan kesihatan
  • Perkhidmatan pendidikan
  • Bekalan tanah dan rumah kediaman
  • Bekalan emas
  • Perkhidmatan kewangan
  • Eksport
  • Pengangkutan antarabangsa dan ancillary service
  • Perkhidmatan pelabuhan  dan lapangan terbang
  • Kawasan yang ditetapkan
  • Telekomunikasi
  • Agen Skim Bayar Balik Pelancong
  • Perkhidmatan yang disediakan oleh kelab, persatuan dan kesatuan

Kalau korang nak baca huraian lebih lanjut pasal barang-barang dan perkhidmatan yang tidak dikenakan cukai GST ni, korang boleh download artikel PDF berkenaan dengan Cukai GST Barang & Perkhidmatan yang telah disediakan oleh Majlis Keselamatan Negara Jabatan Perdana Menteri ni. Dalam artikel ni ada diaorang sebut secara terperinci senarai barang dan perkhidmatan yang tidak dikenakan cukai GST.

Korang dah sedia untuk menghadapi peningkatan harga barang-barang dan perkhidmatan ni?


Kalau korang ni kaki berjalan ke luar negara dan suka sangat berWhatsapp, aku nak rekemen satu benda yang sangat sesuai untuk korang -- WhatSim. What? WhatSim! 

WhatSim

Dengan menggunakan WhatSim ni, korang boleh berWhatsapp dekat mana-mana saja secara PERCUMA dan tanpa had. Korang boleh pergi ke Australia dan terus berhubung (menggunakan Whatsapp lah) dengan keluarga, kawan-kawan atau rakan sekerja. Atau pergi ke Afrika dan korang boleh show off pada diaorang "Hoi, aku dekat Afrika sekarang ni!" melalui Whatsapp secara PERCUMA! 

Tapi, kalau guna WhatSim ni, korang cuma boleh ber'Whatsapp' lah. Tanpa had, percuma dan boleh digunakan di mana-mana saja di dunia ni. WhatSim ni boleh menghubungkan korang dengan lebih 400 operators telefon dalam lebih kurang 150 negara. Apa 150 negara tu? korang boleh semak 150 negara yang boleh dapat Whatsapp PERCUMA dengan WhatSim dekat WhatSim Coverage bawah ni.

WhatSim Coverage

 

Macam mana WhatSim ni berfungsi?

WhatSim ni akan bersambung dengan service provider yang paling bagus (erti kata lain coverage dan signal yang paling kuat) dekat sesuatu kawasan tu. Dan kalau korang bertukar tempat (contoh dari KL ke Shah Alam), secara automatik WhatSim ni akan cari service provider lain yang mempunyai coverage dan signal yang baik. Lagi hebat, korang tak kan perasan pun masa WhatSim ni connect dengan service provider yang lain tu.

Sesuai untuk telefon apa?

Semua smart phone sesuai pakai WhatSim ni. Korang boleh guna smartphone yang guna simkad biasa, micro simcard atau nano sim card. Tak payah pergi potong-potong. Diaorang dah design siap-siap dengan 3 saiz simkad tu.
All in one Simcard WhatSim

Hanya berharga €10 atau kalau ditukar ke mata wang Malaysia jadi RM41.16, korang tak payah susah-susah cari port Wifi free bila pergi berjalan-jalan dekat mana-mana. TAPI. Hah, ada tapi kau. €10 hanya kalau korang Whatsapp text messages saja. Kalau korang nak hantar gambar, video, locations atau contacts, korang kena tambah (recharge) €5 bersamaan dengan RM20.65. Setiap recharge tu korang akan dapat 1000 kredit yang membolehkan korang hantar 50 gambar, 10 video atau 200 voice messages. Kongsi contacts dan locations pulak tiada had.

Untuk hantar gambar, video, voice messages, locations dan contacts ni, nilai kredit yang diperlukan untuk setiap negara adalah berbeza. Kalau korang nak tengok berapa kadar untuk berkongsi multimedia messages ni, korang boleh tengok dekat WhatSim Zone Rates bawah ni. Zone 1 paling murah kalau nak hantar kesemu multimedia messages ni. Dan yes, Malaysis termasuk dalam Zone 1 iaitu zon paling murah.

Kadar bayaran multimedia messages Whatsim
 
Kalau korang beli WhatSim ni, korang akan kena bayar €7.50 iaitu RM30.80 untuk postage ke Malaysia sebab WhatSim ni based in Itali. Em atau Los Angeles kot. Hahahha. 

Korang yang kaki jalan luar negara ni, rasa berbaloi ke tak berWhatsapp setahun percuma di mana-mana negara yang terlibat? Ada yang berminat nak beli? Kalau korang berminat nak beli, boleh beli dekat WhatSim Buy.
 

Dari tahun lepas lagi aku asyik rasa angin dalam badan aku. Kadang-kadang aku muntah angin. Tau apa itu muntah angin? Aku tak lalu nak makan tapi asyik rasa nak muntah. Bila muntah dengan perut yang kosong, aku cuma mampu keluarkan angin melalui muntah tu. Sakit gila kot muntah angin ni.

Shaklee

Jadi, mak aku pun cuba cari kan jalan penyelesaian kepada masalah muntah dan angin dalam badan aku ni. Mak aku beli kan aku Peppermint Ginger Plus Shaklee dari anak murid dia. Mula-mula aku makan, macam tak ada kesan. Mungkin sebab hormon kot. Makan tak jadi apa. Tapi, aku makan saja lah sebab mak aku paksa. Hehehe.

Sekarang ni, bila aku makan Peppermint Ginger Plus Shaklee ni rasa macam ada kesan lah jugak. Kalau aku rasa macam perut ni tak selesa, berangin saja, aku ambil sebiji dan telan. Besar ubatnya. Kadang-kadang rasa macam terlekat dekat anak tekak. Heheh sebenarnya aku tak suka makan ubat.

Peppermint Ginger Plus Shaklee
 
Apa bahan yang ada dalam Peppermint Ginger Plus Shaklee ni?
  • Pudina
  • Halia
  • Pokok adas (fennal)
  • Cekur manis (anise)

Apa pulak kebaikan Peppermint Ginger Plus Shaklee ni?
Kebaikan yang aku sendiri rasa waktu ni adalah untuk mengurangkan angin dalam badan dan memberi keselesaan dalam perut. Yang lain-lain aku rasa, korang boleh baca dalam blog-blog yang jual produk Shaklee atau dekat laman web Shaklee sendiri.

Jadi kalau korang ada yang rasa dalam badan asyik berangin saja, boleh cuba Peppermint Ginger Plus Shaklee ni. InsyaAllah akan membantu korang sedikit sebanyak. Kalau korang tercari-cari mana nak dapatkan Peppermint Ginger Plus Shaklee ni, korang boleh cuba hubungi kawan-kawan blogger aku yang aku kenal jual produk Shaklee ni.

Peppermint Ginger Plus Shaklee

Senarai kawan-kawan blogger aku yang jual produk Shaklee:

Ada lagi tak follower-follower blog aku yang jual produk Shaklee ni. Boleh komen dekat bawah. Nanti boleh aku masukkan dalam senarai pengedar Shaklee ni jugak. Aku harap entri ni sedikit sebanyak membantu korang-korang yang tercari-cari penyelesaian kepada masalah angin dalam badan tu. 
Secret Recipe. Memang terkenal dengan hidangan kek nya. Cakap saja nak makan kek versi yang mampu milik sikit, mesti terjah Secret Recipe. Betul ke tak? Sebut je nama-nama kek macam Durian Durian, Chocolate Indulgence dan Black Forest Cheese, semua Secret Recipe ada. Tapi, sebenarnya, Secret Recipe pun ada menghidangkan main course dan pelbagai hidangan yang lain. Cuma pada pendapat aku, tak berbaloi untuk makan hidangan lain selain kek dekat Secret Recipe ni. 

Secret Recipe

Baru-baru ni aku mengidam nak makan kek. Jadi, minggu lepas hari Sabtu, lepas tengok wayang dekat GSC Signature, aku pun pergilah Secret Recipe dekat Mid Valley waktu lunch hour. Alang-alang dah lunch hour, perut pulak berkeroncong. Jadi, aku pun order lah makanan dekat Secret Recipe.

Makanan apa yang diorder pada hari tersebut?

Grilled Black Pepper Chicken

Grilled Black Pepper Chicken (RM16.50)
Hidangan Grilled Black Pepper Chicken ni dihidangkan dengan nasi herba, jagung manis dan ayam panggang dengan sos black pepper.

Nasi herba rasa black pepper semata-mata. Tak ada garam, tak ada rasa masin dan rasa agak plain. Kalau makan nasi herba saja memang tak berapa kena dengan tekak lah. Tapi, disebabkan nasi dah rasa blackpepper dan kuahnya pulak black pepper, memang rasa black pepper dia kuat sangat. Jadi sangat tak sesuai nasi herba ni dengan kuah dalam hidangan Grilled Black Pepper Chicken ni.

Jagung manis pulak katanya jagung manis. Tapi, aku rasa macam jagung ni direbus (mungkin) kosong semata-mata, tak ada rasa manis butter atau marjerin atau gula. Bagi aku gadis kampung ni, mungkin boleh terimalah. Tapi, kalau korang yang jenis suka makan sweet corn, jagung ni mungkin tak berapa kena dengan selera korang. 

Grilled Mushroom Chicken

Grilled Mushroom Chicken (RM16.50)
Hidangan Grilled Mushroom Chicken ni dihidangkan dengan nasi herba, jagung manis dan ayam panggang dengan sos cendawan istimewa.

Macam jugak hidangan dekat atas, nasi herba yang dihidangkan dalam hidangan Grilled Mushroom Chicken ni rasa sangat black pepper nya. Tapi, sebab kuah hidangan ni adalah kuah cendawan, kena lah jugak rasa dia.  Tapi, kalau makan nasi herba tu semata-mata tanpa kuah, mungkin tak boleh nak habiskan.

Iced Lemon Tea
 
Iced Lemon Tea (RM6.80)
Gulp! Telan air liur. Air teh limau ais berharga RM6.80. Wow sangat wow. Rasanya macam teh limau ais biasa cuma harga saja yang bikin hati gundah gulana. Hahahaha. 

Ice Blended Caramel Coffee
 
Ice Blended Caramel Coffee (RM9.80)    
Ice Blended Caramel Coffee. Minuman ni bagi aku okay lah. Sedap. Rasa kopi susu yang di'blended' dan ditambah dengan krim putar dan sos karamel dekat atas. Sedap memang sedap. Aku cadangkan kalau korang datang nak makan kek dekat Secret Recipe ni, boleh lah order Iced Blended Caramel Coffee ni.

Secret Recipe adalah antara restoran terbaik untuk makan KEK dan BROWNIES semata-mata. Memang aku rekemen. Tapi kalau nak makan makanan yang berat tu, aku cadangkan pergi lah makan dekat tempat lain. Dengan harga yang a bit overpriced dan rasa yang agak kurang sedap, mungkin korang boleh pilih restoran lain yang lebih berbaloi.

Tapi, kalau korang nak cuba makanan-makanan dan minuman-minuman Secret Recipe yang aku dah review kat atas, why not. Cuba saja lah. Orang kata, jangan percaya selagi korang tak cuba sendiri. Kan? :)

 
Hari ni 26 Januari 2015. Sekejap saja rasanya masa berlalu. Aku rasa baru saja kita masuk bulan Januari ni dah nak habis dah. Dah nak masuk bulan Februari pulak. Banyak lagi misi dan visi blog aku yang masih tak tercapai ni. Dan banyak lagi yang aku perlu buat untuk mencapai misi dan visi blog sebelum sampai bulan Jun.

Cuti Panjang Hujung Minggu 2015

Sempena dah nak masuk bulan baru bulan Februari 2015 ni, aku cuma nak ingatkan korang pasal cuti panjang yang korang boleh nikmati pada hujung minggu ni. Cuti apa yang panjang sangat tu? 

Hujung minggu ni korang boleh menikmati 4 hari hari hujung minggu yang panjang. Boleh lah korang nak balik kampung atau pergi melancong ke luar negara atau berjalan-jalan dalam Malaysia pun boleh.

Cuti hujung minggu panjang 31 Jan - 3 Feb 2015

Pada 1 Februari 2015 nanti akan ada cuti Hari Wilayah sementara pada 3 Februari 2015 pula akan ada cuti Hari Thaipusam. Aku rasa ramai yang akan ambil cuti pada hari Isnin 2 Februari 2015 nanti sebab nak cuti panjang ni kan?

Aku tak ada plan ke mana-mana pun cuti panjang nanti. Kalau korang ada merancang nak pergi mana-mana, meh kongsikan dengan aku. Mana tau korang nak ajak aku pergi sekali ke. Hehehehe.

Jadi, selamat bercuti panjang di hujung minggu pada minggu depan nanti. Yang berkeluarga tu, spend time lah sikit dengan keluarga korang. Bagi student-student tu, apa kata pergi jalan-jalan panjat bukit ke mandi-manda dekat air terjun. Mesti seronok.

Nanti jangan lupa update apa yang korang buat cuti hujung minggu yang panjang awal bulan Februari 2015 nanti okay?


Mula-mula sekali aku nak cadangkan pada parlimen supaya buat satu kursus Public Relation ataupun kursus cara bercakap di depan orang ramai kepada menteri-menteri yang ada di Malaysia ni. Semakin hari aku rasa cara percakapan diaorang ni sangat tak kena dan mendatangkan rasa marah dan kurang senang pada rakyat Malaysia. Bermula daripada kangkung ke "kalau tak suka apa-apa dalam Malaysia, boleh keluar dari Malaysia" dan yang terbaru "Ibu Bapa Rotan Anak Satu Kesalahan Jenayah".


Rotan anak bakal jadi satu kesalahan jenayah

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata, kerajaan perlu melaksanakan undang-undang itu kerana telah menandatangani perjanjian Konvensyen Mengenai Hak Kanak-kanak (CRC).
Bagus lah tu. Otak ada, letak bawah punggung. Tak payah fikir susah-susah, ikut saja peraturan lahanat mereka yang cuba nak menjatuhkan Islam. Kenapa perlu menjadikan rotan anak satu kesalahan padahal kalau ikut Islam, ada cara yang betul untuk merotan anak-anak. Dan cara merotan betul yang ini lah akan melahirkan individu yang lebih berdisiplin. 

Buktinya korang lihat pada diri sendiri. Kalau korang insan-insan terpilih yang pernah kena rotan dengan ibu bapa atau cikgu, apa kesannya pada diri korang? Jadi lebih manusia daripada mereka-mereka yang dimanjakan, bukan?

Jadi, bagaimana cara betul merotan anak ni sebenarnya?


7 Cara Betul Merotan Anak 

 

Nasihat dan mendidik dahulu sebelum merotan

Ibubapa atau penjaga kena buat usaha menasihati dan mendidik dulu sebelum mengambil keputusan dan tindakan untuk merotan anak. Tindakan merotan ni pun perlu diambil kalau anak tak makan nasihat dan didikan tu. Kalau dah tak ada cara lain sangat dah, baru boleh merotan.

Rotan apabila anak-anak sudah berumur 10 tahun ke atas

Anak-anak bawah 10 tahun biasanya masih tak faham dengan kesalahan yang mereka lakukan. Jadi, lebihkan nasihat kepada anak-anak bawah 10 tahun. Bila anak-anak dah baligh, boleh lah merotan hingga mereka menjauhi segala kesalahan yang dah dilakukan.

Rotan anak

 

Rotan dengan cara yang tidak menyakitkan

Dilarang sama sekali untuk merotan anak-anak di bahagian muka dan bahagian-bahagian yang merbahaya macam dekat kepala, perut, dada dan kemaluan. Merotan bukannya bertujuan untuk mendera sampai tinggal lebam pada badan dan sebagainya. Sebaliknya lebih kepada nak bagi anak-anak ni terasa menusuk dalam kalbu -- bagi peringatan dan pengajaran.

Emosi kena stabil sebelum merotan

Jangan merotan atau memukul ketika korang tengah marah. Otak kena waras sebelum mengambil tindakan untuk merotan anak. Tarik nafas dalam-dalam dan cuba dapakan ketenangan. Merotan dalam keadaan yang marah akan menyebabkan kecederaan yang teruk pada anak-anak. 

Rotan  tidak melebihi had

Merotan tidak boleh melebihi 3 kali untuk kali pertama. Rotan yang pertama kali tu mestilah perlahan sikit supaya anak tak rasa sakit sangat. Nanti terkejut sangat pulak diaorang. Kalau anak masih degil, rotan 3 kali. Kalau degil lagi rotan 10 kali. Tapi jangan rotan lebih daripada 10 kali. Dan pastikan jugak alatan merotan tu tak memudaratkan anak sampai berdarah dan lebam badan.

Berhenti kalau anak minta jangan dirotan

Kalau pertama kali nak rotan, anak dah minta supaya jangan dirotan, berhentilah merotan. Bagi peluang pada diaorang untuk berubah dengan janji tak akan ulang balik kesalahan yang sama. Tindakan ni lebih baik daripada terus merotan anak-anak. Nanti anak-anak jadi berdendam pulak dengan kita. 

Rotan sendiri anak

Ibu bapa atau penjaga mesti rotan sendiri anak. Tak boleh wakilkan pada adik-beradik lain atau cikgu. Ini untuk mengelakkan pergaduhan antara ibu bapa dengan orang yang diwakilkan untuk merotan. 

Keluarga Islam

Islam tu senang. Islam itu indah. Islam tu nak menjaga sangat umat dia. Tapi kita ni selalu saja pandang lewa dekat undang-undang dan ajaran Islam tu kan? Padahal faedah dia banyak. Kadang-kadang cara kita tafsir dan laksanakan undang-undang dan ajaran Islam tu jauh terpesong dari maksud yang sebenarnya. 

Macam mengajar anak dengan merotan ni, ada macam-macam pendekatan yang disarankan supaya tindakan ni tidak akan sekali-kali membuat anak-anak sakit sama ada secara fizikal atau pun mental. Tapi, cara orang yang melaksanakannya tindakan merotan anak ni tanpa merujuk kaedah Islam yang merosakkan segala-galanya.
Korang ada anak? Atau akan ada anak? Macam mana korang nak didik anak-anak korang nanti? Setuju atau tidak dengan kenyataan Ibu Bapa Rotan Anak Satu Kesalahan Jenayah?
 


Tahun lepas aku ada buat satu entri -- Berbuka Puasa Dengan uncle Jack. Waktu tu aku excited sangat sebab dengan harga Rm5.00 saja aku boleh dapat 2 ketul ayam, sebungkus nasi dan segelas air. Tak ke murah tu? Rasa pun sedap lebih kurang macam KFC.

Uncle Jack Fied Chicken

Tapi, baru-baru ni aku ada pergi beli Uncle Jack tu lagi. Tengah-tengah beratur aku tengok harga dia dah naikkkkk. Err, ni harga naik sebab 3 bulan lagi nak buat GST ke? Tiba-tiba je naik harga. Kalau korang nak tau, harga tahun lepas sebelum naik ni macam gambar dekat bawah.

Harga lama Uncle Jack Fried Chicken

Harga untuk Set Menu A (Ayam seketul + sebungkus nasi + segelas air) RM 3.50.

Harga untuk Set Menu B (Ayam 2 ketul + sebungkus nasi + segelas air) RM 5.00.
Harga untuk Signature Dish (Chicken chop + sebungkus nasi + segelas air + sos black pepper) RM 5.00.
Harga untuk Family Feast (Ayam 8 ketul + 8 bungkus nasi + 8 gelas air) RM 28.00.  
Harga untuk Kiddies Choice (5 nugget + sebungkus nasi + segelas air + percuma ais krim ATAU seketul ayam + sebungkus nasi + segelas air + percuma ais krim) RM 3.00. 
Harga untuk Shell Curry Chicken Puffs (Seketul) RM 1.00 (6 ketul) RM4.00.

Harga Terbaru Set Menu Uncle Jack 2015 

Set Menu Uncle Jack Fried Chicken
Harga untuk Set Menu A (Ayam seketul + sebungkus nasi + segelas air) RM 4.29.
Harga untuk Set Menu B (Ayam 2 ketul + sebungkus nasi + segelas air) RM 6.29.

Set Menu Uncle Jack Fried Chicken
Harga untuk Signature Dish (Chicken chop + sebungkus nasi + segelas air + sos black pepper) RM 6.29.
Harga untuk Family Feast (Ayam 8 ketul + 8 bungkus nasi + 8 gelas air) RM 31.99.  

Set Menu Uncle Jack Fried Chicken
Harga untuk Kiddies Choice (5 nugget + sebungkus nasi + segelas air + percuma ais krim ATAU seketul ayam + sebungkus nasi + segelas air + percuma ais krim) RM 4.29.

Set Menu Uncle Jack Fried Chicken
 Harga untuk Shell Curry Chicken Puffs (Seketul) RM 0.99

ALa Carte Uncle Jack Fried Chicken
Ini pula untuk pembelian ala carte. Dah naik harga betul Uncle Jack ni. Huaaa. Sedih pulak tetiba. Hahaha. Walaupun harga dia masih lagi murah tapi bila dia naik harga waktu-waktu macam ni, aku pun tak berkenan jugak. :(

 
 
Siapa pengguna Whatsapp dekat sini? Angkat phone! Hehehe. Aku rasa majoriti yang ada smartphone pakai Whatsapp ni untuk memudahkan perhubungan dan menjimatkan duit topup korang kan? Sekarang ni, Whatsapp dah boleh digunakan di laptop atau PC. Jadi, hari ni aku nak tunjukkan korang step by step cara pasang Whatsapp dalam laptop atau PC.

Whatsapp Web

Tapi, sebelum apa-apa, pastikan korang ada pasang web browser Chrome dalam laptop atau PC korang sebab sekarang ni hanya web browser Chrome saja yang boleh pakai Whatsapp versi web ni.  Mungkin akan datang, web browser lain pun akan menyokong kaedah ni. Oh, dan dan maaf ya, iOS masih tak menyokong kaedah ni. Jadinya, pemilik-pemilik iPhone maaf, korang tak boleh buat lagi.

Langkah 1

Pergi ke laman web Whatsapp ni. Kalau korang bukak dekat web browser selain daripada Chrome, korang akan dapat mesej macam dekat bawah ni. Jadi, bukak la link kat atas tadi guna Chrome. Kalau korang tak ada Chrome, korang boleh install Chrome dekat Download Chrome sini.

Whatsapp di Chrome
Kalau korang bukak dekat web browser Chrome, korang akan dapat mesej macam dekat bawah ni. Pastikan dalam Whatsapp Web yang korang bukak tu ada QR code untuk discan.

Whatsapp Web


Langkah 2

Bila dah dapat bukak Whatsapp Web yang ada QR code tu, korang buka pulak Whatsapp dalam phone korang. Dekat bahagian Setting ataupun ada 3 dot dekat belah kanan atas, cari WhatsApp Web. Kalau tak jumpa Whatsapp Web ni, korang kena update Whatsapp korang versi yang paling terbaru.

WhatsApp Web


Langkah 3

Bila dah jumpa WhatsApp Web dalam phone, klik dekat situ dan arahan macam dekat bawah ni akan keluar. Klik "OK, GOT IT" dekat bawah sekali dan scan QR code yang korang nampak dalam Whatsapp Web tadi.

Scan code QR


Langkah 4

Bila korang dah scan, tup tiba-tiba akan keluar interface Whatsapp dekat browser Chrome korang. Contoh macam dekat bawah. 
Kotak biru (Get Notification of New Message) - kalau korang nak dapat notifikasi ada mesej baru masuk dekat Whatsapp web korang, boleh "Turn on dekstop notification".
Kotak oren (Phone Battery Low) - bateri telefon aku dah nak habis. Kalau bateri phone habis, Whatsapp dekat Chrome ni pun tak akan dapat diakses.

Whatsapp web version


Langkah 5

Cuba taip mesej. InsyaAllah berjaya. Kalau korang pelik kenapa dialog bubble conversation aku tu kosong je ada waktu je, jangan pelik. Mestilah aku dah hide kan mesej-mesej tu. Hehehe.

Whatsapp Web Test


Nota:

Kotak biru (Get Notification of New Message) - kalau korang nak dapat notifikasi ada mesej baru masuk dekat Whatsapp web korang, boleh "Turn on dekstop notification".
Untuk pastikan korang dapat notifikasi setiap kali mesej baru masuk dekat Whatsapp di laptop atau PC korang, boleh ikut langkah-langkah ni.


Langkah A

Tekan "Turn on dekstop notifications" dalam kotak biru macam dekat bawah.
 
Turn on dekstop notification Whatsapp

Langkah B

Bila keluar mesej macam dekat bawah ni, klik butang "OK, GOT IT" dan ikut arahan. Klik butang "Allow" yang keluar dekat web browser Chrome korang.
Allow dekstop notifications Whatsapp
  
Tada! Dah siap! Selamat berWhatsapp dekat laptop atau PC korang!


Apa? Percuma? Tengok wayang percuma? Heheheh, seronok nya korang baca pasal benda percuma ya? Tak apa. Aku pun sama. Suka barang-barang percuma. :p Hehehe. Okay okay. Sebenarnya good news ni aku dapat tau daripada blogger Wah Bo Lui iaitu owner blog ReloadFood. Aku berkenal-kenalan dengan dia lepas kiteorang sama-sama menang kontest yang dianjurkan oleh Maison Dlights hari tu. 

Golden Screen Cinema

Okay, berbalik pada cerita tengok wayang percuma di Golden Screen Cinema Nu Sentral ni. Sebenarnya, Golden Screen Cinema (GCS) akan buka cawangan baru dekat Nu Sentral. Nu Sentral ni bagi yang tak tau lagi adalah sebuah mall baru yang lokasinya terletak bersebelahan dengan KL Sentral. 

Jadi, bersempena dengan pembukaan cawangan GSC terbaru di Nu Sentral  pada 29 Januari 2015 ni, GSC ada buat Free Screening bermula pada 24 Januari 2015 sampai 28 Januari 2015. Dari hari Sabtu sampai hari Rabu. 

Golden Screen Cinema Nu Sentral

Tapi, korang jangan lah mengharapkan movie yang baru-baru keluar sangat yang akan ditayangkan masa Free Screening GSC Nu Sentral ni nanti. Dekat bawah ni adalah senarai filem yang akan ditayangkan semasa Free Screening GSC Nu Sentral nanti.

  • The Maze Runner
  • The Book Of Life (3D)
  • Maleficent
  • Guardian of The Galaxy
  • Big Hero 6 (3D)
  • Left Behind
  • Interstellar
  • Mana Mau Lari
  • Don't Go Breaking My Heart 
  • Kaththi 
  • Aaranmanai

Dekat bawah ni pulak jadual untuk tayangan setiap filem yang dah aku senaraikan dekat atas tadi.
 
Golden Screen Cinema Nu Sentral
Macam mana nak dapatkan tiket wayang Free Screening GSC Nu Sentral ni? Senang saja. Korang pergi ke laman web Golden Screen Cinema dan print kupon GSC Nu Sentral yang macam gambar nombor 2 dekat atas ni. Oh oh, pastikan korang baca segala Terms and Condition dia okay?

Terms & Conditions:
  • Tunjukkan kupon yang telah diprint di GSC Nu Sentral pada 24 - 28 Januari 2015 untuk ditukarkan kepada 2 tiket. (Kaunter Cinema Box Office dibuka pada pukul 10 pagi) 
  • Setiap individu hanya boleh menebus 2 kupon saja (maximum 4 tiket)
  • Tiket filem boleh ditebus berdasarkan konsep SIAPA CEPAT DIA DAPAT
  • Tiket filem hanya boleh ditebus pada hari yang sama dengan hari tayangan saja
  • Pihak pengurusan berhak untuk menukar filem pada hari tayangan tanpa notis
  • Penebusan sah sementara stok masih ada

Siapa-siapa yang tak ada kerja atau lepas habis kerja nak pergi tengok wayang secara percuma, inilah peluang korang. Tempat baru, kerusi baru, semua baru kot. Korang tak nak rasmi dulu ke? :D