Dewan Kahwin di Shah Alam - The Space Grand Ballroom | Ada orang-orang Shah Alam yang tengah mencari dewan kahwin di Shah Alam tak? Dah jumpa ke belum? Kalau belum jumpa, Fadzi nak kongsikan salah satu dewan perkahwinan cantik yang korang boleh tempah untuk majlis perkahwinan korang nanti iaitu The Space Grand Ballroom Shah Alam.

The Space Grand Ballroom Shah Alam

The Space Grand Ballroom

The Space Grand Ballroom Shah Alam adalah salah satu dewan besar dan eksklusif untuk kegunaan majlis perkahwinan. Korang pun boleh buat konferens, mesyuarat, seminar, pameran, konvokesyen, konvensyen, ekspo, program televisyen, karnival jualan, karnival sukan dan makan malam korporat dekat sini. Serius dewan ini sangat besar.


Dewan kahwin Shah Alam

The Space Shah Alam Grand Ballroom ini terletak di dalam Eco Mall Space U8. Tempatnya memang strategik kalau nak buat event. Dekat sini boleh park 600 kereta secara PERCUMA dalam satu satu masa. Dewan juga boleh menampung 600 tetamu sekaligus. 


Dewan kahwin Shah Alam

Selain daripada itu, dekat sini pun ada sistem audio visual dan sistem projector yang cukup lengkap. WIFI pun boleh dapat secara percuma. Yang Fadzi paling suka dekat Space U8 ni, surau dia sangat cantik sebab ada air terjun sekeliling bilik surau. Memang cantik gila kalau korang nak buat akad nikah dekat surau dieorang.    

Sepanjang pembukaan The Space Shah Alam Grand Ballroom ni, dah lebih 500 pasangan pengantin yang buat majlis perkahwinan dekat sini. Ada juga majlis perkahwinan beramai-ramai yang dianjurkan oleh IKRAM Selangor. Ada juga beberapa agensi kerajaan seperti PTPTN, UiTM Shah Alam, KEMAS dan badan NGO serta korporat yang dah buat majlis dekat sini.


Dewan kahwin Shah Alam

Bersempena dengan tahun kedua The Space Grand Ballroom beroperasi, diaorang ada buat Wedding Open Day 2017 minggu lepas. Fadzi memang sejenis manusia yang suka pergi kalau ada open day. Sedikit sebanyak Fadzi dapat berkenalan dengan orang baru, dengan bisnes baru dan meluaskan lagi network. 

Nak tahu satu benda yang best tak? Sekarang The Space Grand Ballroom sekarang ni tengah berkerjasama dengan Katering Enak Rasa buat promosi untuk Pakej Amethyst. Fadzi rasa promosi ini sangat-sangat berbaloi untuk korang yang merancang untuk berkahwin pada tahun akan datang. 

Promosi Pakej Amethyst 

Macam yang Fadzi ada tulis dekat atas tadi, The Space Grand Ballroom dan Katering Enak Rasa ada buat promosi harga berbaloi untuk Pakej Amethyst. Dengan harga RM29.90 per pax (minimum 1000 pax), korang akan dapat pelbagai kemudahan seperti dewan eksklusif yang berhawa dingin. Dalam dewan ini, lantai fully berkarpet dan sangat luas. 


Dewan kahwin Shah Alam

Dalam pakej ini juga korang akan dapat 40 meja bulat dan beralas, 400 kerusi banquet bersarung dan beriben, meja doorgift dan meja hadiah. Fadzi suka dengan susunan meja dan kerusi diaorang sebab jarak antara satu meja dengan meja yang lain cukup selesa untuk kita lalu lalang. 

Dewan kahwin Shah Alam

Untuk meja Buffet pula, akan ada 2 station disediakan. Kalau ikutkan yang Fadzi pergi, diaorang susun meja buffet di bahagian kiri dan kanan dewan.

Dewan kahwin Shah Alam

Meja makan beradab pulak akan disediakan untuk 10 orang. Yang cantiknya diaorang menggunakan 8 Ghost Chair dan 2 kerusi pengantin. Serius Ghost Chair tu sangat cantik. Macam wedding orang Barat. Meja beradab tu pun dah siap-siap dengan alas meja dan skirting.

Menu Utama

Untuk menu utama, korang boleh pilih antara nasi-nasi, lauk pauk dan side dish yang Fadzi sertakan di bawah ini. Acar buah, papadom, buah-buahan, air kordial dan plain water tu memang korang akan dapat. Kesemua menu ini akan dimasak oleh Katering Enak Rasa. 
  • Nasi Minyak / Beriani / Hujan Panas / Serai (80%)
  • Nasi Putih (20%)
  • Ayam Beriani / Masak Merah / Madu / Goreng Berempah / Daging Kurma / Rendang Minang / Palembang / Dendeng / Sambal Sotong / Fish Fillet (50%)
  • Dalca Pisang Muda dan Mangga / Dalca Sayur 
  • Acar Buah
  • Papadom
  • Buah-buahan (3 jenis)
  • Air kordial
  • Plain Water

Dewan kahwin Shah Alam
 Nasi Hujan Panas

Dewan kahwin Shah Alam
 Nasi Minyak

Dewan kahwin Shah Alam
 Nasi Serai

Dewan kahwin Shah Alam
 Papadom

Dewan kahwin Shah Alam
 Buah-buahan

Dewan kahwin Shah Alam
 Air Teh Chrysanthemum

Dewan kahwin Shah Alam
Air kordial

Menu Makan Beradab

Untuk menu makan beradab pula, korang boleh pilih antara lauk-lauk di bawah ini. Selain daripada lauk pauk di bawah ini, korang boleh juga tambah lauk-lauk lain dari menu pilihan.
  • Ikan Siakap / Bawal Masam Manis / Tiga Rasa
  • Udang / Sotong Goreng Tepung Berhias
  • Ayam Golek / Percik
  • Gubahan Buah-buahan
  • Fruit Punch / Air Mineral

 Acar Buah

 Ayam Goreng Berempah

 Fish Fillet

Daging Kurma

Sambal Sotong 

 Ayam Masak Merah

  Daging Dendeng


 Dalca Sayur

 Dalca Pisang Muda  Dan Mangga

Daging Rendang Minang

Coffee Corner Stall (30%)

Selain daripada menu utama, tetamu-tetamu pun akan dihidangkan dengan Coffee Corner Stall. Untuk Coffee Corner Stall ini korang akan dapat minuman panas dua jenis iaitu Kopi O dan Teh Tarik, kuih muih sebanyak 3 jenis dan pilihan antara cendol atau pelbagai pilihan bubur.

Dewan kahwin Shah Alam
Air Teh Tarik dan Kopi O

Dewan kahwin Shah Alam
Kuih-muih

Dewan kahwin Shah Alam
Bubur

Kelengkapan Catering

Dalam pakej ini korang tak perlu risau tentang kelengkapan katering. Selain daripada makanan, korang juga akan disediakan dengan 4 VIP Dome, peralatan sajian lengkap dan pramusaji beruniform. 

Dekorasi Dewan (Sedia ada)

Pasal dekorasi dalam dewan, korang jangan risau. Dalam pakej ni korang akan dapat pelamin dewan sedia ada yang dihias oleh Rins Suzana Wedding & Events, siap sekali dengan entrance arch deco dan walkaway. Dekorasi meja makan beradab pun ada sekali. 

Dewan kahwin Shah Alam
Contoh pelamin yang ada

Andaman

Yang bestnya kalau korang ambil Pakej Amethyst ni, korang akan dapar sekali sepasang busana pengantin Lelaki dan Perempuan yang sedia ada serta 1 kali make up. Pakaian pengantin ini nampak memang cantik hasil daripada Rins Suzana Wedding & Events.

Dewan kahwin Shah Alam
Contoh baju pengantin yang ada 

Set Fotografi

Nak lagi best? Pakej ini dah lengkap sekali dengan khidmat fotografi. Lengkap habis kan? Untuk set fotografi ini, korang akan dapat 1 professional photographer, 1 story album 10x12, DVD softcopy unlimited, 1 poster frame 16x24 dan juga outdoor session event day.

Percuma

Dan yang lebih menarik, kalau korang pilih Pakej Amethyst, korang akan dapat kek kahwin 2 tingkat (Dummy / Real Cake) secara percuma. Selain itu, korang juga boleh cuba food tasting yang disediakan untuk 10 orang daripada pihak korang. Jadi, korang boleh pilih menu apa yang korang berminat untuk hidangkan pada tetamu-tetamu korang nanti.


Dewan kahwin Shah Alam
 Pelbagai jenis nasi dan lauk pauk yang Fadzi cuba hari tu

Dewan kahwin Shah Alam
 Lauk-pauk tambahan. Hari tu ada lebih kurang 10 lauk yang disajikan

Dewan kahwin Shah Alam
 Kuih -muih yang Fadzi cuba. Sedap terutamanya Popia Pedas

Dewan kahwin Shah Alam
Puding karamel

Harga Promosi Pakej Amethyst

Kalau korang book dan confirm date sebelum 31 Disember 2017 ni, korang akan dapat harga diskaun yang sangat berbaloi untuk Pakej Amethyst. Korang boleh jimat sehingga RM8100. 

Harga asal
RM38.00 (minimum 1000 pax)
RM38 000

Harga promosi 
(Last booking dan confirm 31 Disember 2017)
RM29.90 (minimum 1000 pax)
RM29 900

Jadi, bagi korang yang masih tercari-cari lagi dewan kahwin untuk bulan 12 ni atau untuk tahun depan, cepat-cepat book dan confirm sebelum 31 Disember 2017 untuk dapat harga yang berbaloi ini. Tak kisah bila pun korang nak kahwin. Tahun 2017 ke 2018 ke 2019 ke. Book dan confirm je terus. Tak ada masalah.

Untuk maklumat lanjut atau nak book, korang boleh tengok dekat website, Facebook atau Instagram The Space Grand Ballroom, The Space U8 Shah Alam. Link Fadzi kongsikan dekat bawah.

http://www.thespace.com.my/

The Space Grand Ballroom
A1-1-G, Space U8,
No. 6, Persiaran Pasak Bumi,
Tmana Bukit Jelutong, Seksyen U8,
40150 Shah Alam, Selangor
info@thespace.com.my
019-250 7770 / 019-250 7779

Cik Nurul Afni 0122374867
Tuan Haji Aidil 0162580734

Puan Hajjah Salmi 0102250734

Landmark
Space U8 Shopping Mall 

Beramal Dan Bersedekah Dengan Muslim Volunteer Malaysia | Pernah tak korang terfikir yang korang nak buat amalan baik, nak jadi volunteer kepada aktiviti-aktiviti kebajikan tapi tak tau dekat mana nak mula? Atau korang nak bersedekah, nak bagi sumbangan dalam bentuk wang ringgit dan barang tapi kadang-kadang korang tak yakin organisasi yang korang bagi sedekah itu betul atau scam?

Ha, kalau gitu, meh Fadzi boleh kongsikan dekat korang macam mana korang boleh jadi volunteer atau nak bersedekah dengan cara yang mudah tetapi diyakini. Baru-baru ni Fadzi dijemput untuk menghadiri sidang media Ikon Muslim Volunteer Malaysia di De Palma Hotel, Shah Alam. 


Muslim Volunteer Malaysia

Muslim Volunteer Malaysia inilah yang Fadzi nak kongsikan pada korang yang mana korang boleh sama ada jadi volunteer untuk aktiviti-aktiviti kebajikan atau pun korang boleh beri sumbangan kepada organisasi yang boleh dipercayai.


Muslim Volunteer Malaysia (MVM)

Pertubuhan Sukarelawan Muslim Malaysia atau Muslim Volunteer Malaysia (MVM) adalah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang telah didaftarkan pada 30 Disember 2014. Diaorang ada lebih 50,000 sukarelawan di Malaysia dengan julat umur 18 hingga 24 tahun.

MVM telah disenaraikan sebagai TOP 5 NGO pada majlis Volunteer Malaysia Awards 2016 – Anugerah Perdana Menteri pada 2017. Majlis Volunteer Malaysia Awards ini dianjurkan oleh IM4U dan disokong oleh Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS).

Antara bentuk bantuan yang diberikan oleh MVM adalah dalam bentuk tindakan dan penerangan. Pembangunan sosial secara bersepadu melalui kerjasama dengan masyarakat setempat, rakan kerjasama dan pihak penaja. MVM juga membantu mereka yang memerlukan tanpa mengira latar belakang politik, bangsa dan agama.

Selain daripada itu, MVM juga mengembangkan sayap operasinya dalam pelbagai bidang termasuk membantu menghubungkan NGO-NGO lain dengan kerajaan, menghantar sukarelawan-sukarelawan MVM ke NGO-NGO yang memerlukan, membantu golongan keluarga fakir miskin, anak-anak yatim dan belia-belia Malaysia.

Program-program kelolaan MVM dijalankan dalam bentuk berfasa dan ini meliputi fasa seperti transformasi, latihan perniagaan, pemantauan ekonomi serta bantuan dana untuk suatu jangka masa tertentu.

MVM mempunyai harapan yang cukup besar untuk mewujudkan masyarakat yang prihatin di mana komuniti diupayakan, tanggungjawab sosial dilaksanakan dan masyarakat bersatu meringankan penderitaan golongan yang lebih memerlukan.

Muslim Volunteer Malaysia

Program-Program Kebajikan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) 

Masa majlis hari tu, baru Fadzi kenal siapa MVM ini. Sebenarnya kan dah banyak aktiviti kesukarelawan yang diaorang ni dah buat. Pada tahun 2016 MVM telah berjaya menganjurkan sebanyak 33 program manakala pada tahun 2017 MVM telah berjaya menganjurkan sebanyak 55 program dan insyaAllah pada tahun 2018 MVM akan terus memperbanyakkan lagi program-program kebajikan.

MVM memfokuskan kepada pembangunan ekonomi penerima bantuan secara berkala. Antara program yang telah dijalankan oleh MVM adalah seperti PureHeart, Di Sebalik Pintu, Jejak Mahabbah, MVM Apprentice, Qurban MVM dan banyak lagi. Setakat ini hampir 80 buah program kebajikan telah dijalankan dan hampir 6000 buah keluarga penerima bantuan telah menerima manfaat dari dana yang telah berjaya dikumpul daripada sumbangan rakyat Malaysia yang pemurah.

Bantuan yang diberikan oleh MVM ni meliputi dalam Malaysia dan juga luar negara seperti Syria, Jordan, Rohingya dan lain-lain melalui misi-misi kemanusiaan bersama dengan rakan-rakan NGO lain. 

Tahun ini sahaja untuk misi Unity Convoy, 87 buah ambulans dan tujuh buah darinya adalah sumbangan daripada rakyat Malaysia yang prihatin ini telah berjaya dihantar ke Syria dan telah digunakan untuk membantu mereka di sana dan ini adalah antara inisiatif oleh Gabungan Anak Muda yang diwakili NGO seperti Muslim Volunteer Malaysia (MVM), Malaysia LifeLineforSyria (MLLFS) dan Tangisan Syria di Bumi Jordan (TSDBJ)

Terbaru 100 buah rumah perlindungan sedang giat dibina untuk etnik Rohingya di Bangladesh.

Muslim Volunteer Malaysia

Ikon Muslim Volunteer Malaysia (MVM) 2018

Nak buat kerja amal tanpa sokongan orang ramai ni bukan kerja senang. Jadi MVM bekerjasama dengan para selebriti dan usahawan dari pelbagai latar belakang yang secara umumnya dilihat dapat membantu, membuka peluang dan membentuk kesedaran untuk sama-sama membantu mencipta gelombang dan seterusnya dapat menarik perhatian orang ramai terhadap peranan MVM dalam melaksanakan kerja-kerja kebajikan melalui penyebaran di laman media sosial.

Oleh sebab itu, selebriti-selebriti seperti Dato’ Dr. Hj Mohd Fadzilah Kamsah (Pakar Motivasi), Datin Alyah (Penyanyi), Dila Mubarak (Pengasas Mamadil), MilaJirin (Penyanyi dan Ahli Perniagaan), Syamel AF (Penyanyi), Diana Amir (Pelakon dan Pengacara), Lah Ahmad (Penyanyi), Azmi Saat (Penyanyi) bersetuju untuk sama-sama berganding bahu menjadi Ikon MVM 2018 untuk memainkan peranan mereka menyebar kebaikkan kepada seluruh rakyat Malaysia.

Pemilihan Ikon MVM kali ini merupakan kali yang ke-2 untuk MVM dengan menjalinkan kerjasama dengan selebriti-selebriti terkenal tanah air. Tahun lepas MVM telah berjaya bekerjasama dan sehingga kini masih terus bersama dengan Datuk Prof Dr Muhaya Mohamad, Datin Sri Nur Shahida D’Herbs, Heliza Helmi, Hazwani Helmi, Datin Sri Umie Aida dan Amsyar Azman.

Fadzi percaya dengan adanya ikon-ikon MVM ini, dieorang sedikit sebanyak dapat membantu menjadi suara MVM bagi menyeru orang ramai untuk turun padang dan menghulurkan bantuan melalui hebahan di media sosial dengan menggunakan medium laman media sosial seperti Facebook, Instagram,Twitter dan sebagainya.

Muslim Volunteer Malaysia

MVM sangat terbuka untuk bekerjasama dengan mana-mana agensi sama ada kerajaan, swasta, individu mahupun pertubuhan atau persatuan lain. Kalau ada mana-mana individu atau agensi yang nak memberikan sumbangan, boleh buat sumbangan melalui akaun bank di bawah.

Akaun Sumbangan:
Nama: Pertubuhan Sukarelawan Muslim Malaysia:
Maybank (56480 164 7699)
CIMB (8602 5378 07)
Bank Islam (1230 0010 0030 65)
Emel : account@mvm.org.my

Sebarang maklumat boleh diajukan melalui:
Emel: salam@mvm.org.my
Telefon: 603-8074 0434
Alamat: Pejabat Urusan Muslim Volunteer Malaysia
No 12-1, Jalan Merbah 2, Bandar Puchong Jaya, 47170 Puchong, Selangor


Shocking Sale Shopee Malaysia Sempena Shopee 2nd Birthday 1 - 14 Disember 2017 | Shopee Malaysia buat hal lagi weh! Shopee buat hal lagi! Ha, minggu lepas Fadzi sempat join Shopee Birthday Bash yang diadakan di Hotel Hilton Petaling Jaya. Waktu tu lah Fadzi tau Shopee nak buat hal tak lama lagi. Sebelum tu Fadzi nak tanya, korang tau ke tak Shopee ni?

Shopee Malaysia


Shopee Malaysia

Siapa yang tak kenal platform shopping online nama Shopee ni nampaknya korang tak pernah merasa nikmat shopping dengan harga yang murah dan selamat. Hahahaha. Gitu. 

Sejak Fadzi first time shopping dekat Shopee kan, terus Fadzi jatuh cinta dengan platform shopping online ni. Harga barang-barang dekat sini jauh lebih murah daripada website-website lain. Dan confirm korang tak akan tertipu punyalah sebab cara pembayarannya unik dan selamat.

Banyak benda yang korang boleh beli dekat Shopee contohnya macam barangan elektronik, perkakas rumah, produk-produk kesihatan dan kecantikan, produk bayi dan permainanan, fesyen dan sebagainya. Biasanya Fadzi beli barang-barang mainan untuk Aneeq dekat Shopee. Kadang-kadang beli juga barang-barang aksesori elektronik.  

Shopee Birthday Bash

Masa Fadzi pergi ke Shopee Birthday Bash hari tu, meriahnya bukan main. Siap ada hadiah lucky draw menang iPhone X lagi. Tapi, Fadzi tak menang. Sedih. Tak apalah bukan rezeki. 


Shopee Malaysia

Masa Shopee Birthday Bash tu, banyak gila aktiviti yang diaorang buat untuk kiteorang. Mula-mula tu adalah ucapan-ucapan sikit. Banyak perkara yang diaorang reveal masa ucapan tu. Nanti Fadzi kongsikan dengan korang dekat bawah. 

Lepas je habis ucapan tu, ada diaorang tunjukkan iklan TVC terbaru dan yang pertama kali Shopee buat untuk TV Malaysia. Bagi Fadzi okay lah iklan tu walaupun nampak macam ada tiru iklan one of the online website beberapa tahun lepas (hiks).


Lepas tu ada pertunjukan api. Yang tu memang best gila tengok. Fadzi macam "Wahhhhh, wooooo, wehhhhhh!" Punya excited bila tengok pertunjukan tu. Tapi Fadzi tak record pulak sebab tengah excited tengok. Sayang betul. Serius memang mengkagumkan gila persembahan tu. 


Shopee Malaysia

Lepas tu pulak, ada jugak persembahan stand up comedy daripada Harith Iskander. Harith Iskander kalau tak buat lawak memang tak sah kot. Terhibur juga lah dengar lawak dia tu. 

Ha, dah habis cerita pasal masa dekat Shopee Birthday Bash haritu. Ni Fadzi nak share dengan korang, apa yang diaorang reveal dalam event tu bersempena dengan Hari Lahir Shopee yang Kedua ni.

Untuk meraikan ulangtahun platform diaorang yang kedua ini, Shopee akan buat pelbagai jenis promosi dan juga pertandingan dekat sosial media. Fadzi memang kaki kontest. Jadi, Fadzi excited gila nak join kontest diaorang buat.

Promosi Ulang Tahun Shopee Yang Kedua

Bermula dari 1 Disember 2017 hingga 14 Disember 2017, Shopee akan buat jualan kilat Shocking Sale dengan harga serendah RM12. Jahat tau Shopee ni. Saja je bagi harga rendah-rendah. Sure lah Fadzi nak beli. Lagi teruk Shocking Sale ini akan berlangsung selama 5 kali sehari. Over sangat kan.


Shopee Malaysia

Itu baru satu. Ada lagi promosi gila lain yang diaorang nak buat termasuklah Kemuncak Shopee Mall Berganda, Tawaran Mega 12.12 dengan harga bermula RM12, Baucar Beat the Clock bernilai lebih RM500,000 untuk dimenangi dan banyak lagi. 

Partner Shopee - Maybank, CIMB, Public Bank, RHB, Ambank, Citibank, Petronas, Digi, Maxis, B Infinite, FPX dan Photobook pun akan buat promosi eksklusif untuk barang-barang diaorang dekat Shopee.

Promosi kemuncak termasuklah baucar aksesori Digi bernilai RM50 yang terhad dijual pada RM12 dan cabutan bertuah yang membolehkan 121 pembeli bertuah memenangi 1,212 B Points daripada B Infinite. 


Shopee Malaysia

Ada juga hadiah menarik yang korang boleh menang termasuk percutian untuk 2 orang ke Honolulu, Hawaii bernilai RM15,000 dan sebuah iPhone X bernilai RM5,500 yang ditaja oleh FPX. Korang hanya perlu membelanjakan sekurang-kurangnya RM100 bagi setiap transaksi menerusi pembayaran dalam talian (FPX) sepanjang bulan Disember untuk melayakkan diri menyertai pertandingan ini.

Fadzi rasa nanti setiap hari mesti Fadzi buka apps Shopee nak tengok sale apa yang best-best dan murah untuk grab.  

Pertandingan Media Sosial Sempena Ulang Tahun Shopee Yang Kedua

Kalau korang kaki kontest macam Fadzi pulak, korang boleh join pertandingan yang diadakan di sosial media. Antara kontest yang ada:


Shopee Malaysia

Pertandingan Bingkai Gambar Facebook Hari Lahir 
21 November hingga 12 Disember. Pengguna berpeluang memenangi hadiah utama iaitu sebuah iPad mini 4 bernilai RM1,899 dan 500,000 Shopee Coin dengan memuat naik Bingkai Gambar Facebook Shopee di akaun Facebook masing-masing.

Pertandingan Snap & Win
Shopee ada menawarkan hadiah mingguan wang tunai bernilai RM500 untuk pemenang pertandingan Snap & Win dari 21 November hingga 22 Disember 2017. Korang boleh mengambil dan berkongsi gambar dari pembelian yang dilakukan di Shopee di Instagram mereka dan seorang pemenang bertuah akan dipilih setiap minggu. 

Dah dah, tak lama dah ni nak start sale besar-besaran dekat Shopee dan pertandingan diaorang. Korang jangan lupa download apps Shopee dan mula shopping dengan promosi gila-gila 1 Disember 2017 nanti okay. Dan jangan lupa tarikh untuk shopping murah dekat Shopee.

Shopee Shocking Sale
1 Disember 2017 hingga 12 Disember 2017

Kalau korang nak tau lagi pasal ni, korang boleh tengok website, Instagram atau Facebook diaorang. Link Fadzi share dekat bawah.




Beli Produk Keluaran New Zealand Di AEON Taste New Zealand Food Fair | Hari Jumaat lepas Fadzi dah bawa Aneeq berseronok pergi Karnival Upin Ipin. Jadi hari Sabtu, Fadzi pula keluar ambil masa untuk 'me time'. Nak tau apa 'me time' Fadzi Sabtu lepas? Belajar memasak.

AEON Taste New Zealand Food Fair

Belajar Memasak Makanan Barat  

Ha, belajar memasak kali ini menarik sangat sebab Fadzi belajar cara masak Baked Cheese Mussel, Steak dan Sauted Beef. Dan yang paling bestnya, Fadzi diajar oleh Executive Chef Krishnan. Bahan-bahan utama yang Chef gunakan untuk ajar kiteorang semua memasak tu semua dari New Zealand. 

AEON Taste New Zealand Food Fair

Chef Krishnan banyak ajar tips memasak dengan betul dan selamat pada hari itu. Tiap kali Chef ajar benda baru, kiteorang semua macam "Ohhhhh" "Ahhhh". Memang selama ini tak pernah tahu. Bila tahu, memang terbuka minda.

AEON Taste New Zealand Food Fair
Patutlah tak menang pertandingan memasak. Chef mengajar dekat depan, kita ambik gambar dekat belakang. Kahkahkah!

Lepas kiteorang semua diajar macam mana nak masak Steak, Mussel dan Beef, tiba-tiba ada pertandingan memasak pulak. Fuh, berpeluh bila dengar kena masak. Kiteorang kena masak balik apa yang Chef ajar tadi tapi cuma pilih 2 jenis menu. Dan menu Mussel tu wajib buat. 

Pertandingan Memasak Taste New Zealand

Untuk pertandingan memasak ini, satu kumpulan akan ada 2 orang. Fadzi satu kumpulan dengan MamaJue. Nasib baik satu group dengan MamaJue. Dia memang pakar masak-masak. Selalu tengok MamaJue buat video dia memasak dekat Fb dan IG hehehe.

AEON Taste New Zealand Food Fair
Cooking station kiteorang hari tu. Baru lah Fadzi rasa macam mana berdebarnya peserta-peserta realiti TV show memasak tu.

Menu yang kiteorang masak hari tu adalah Baked Cheese Mussel dan Sauted Beef. Masa mula nak masak tu, memang blur habis. Hilang semua apa yang Chef ajar sebab berdebar. Tapi, lepas tu okay je. Rilek je main potong-potong campak-campak pastu gelak-gelak.

Kiteorang semua diberi masa 30 minit untuk siapkan 2 jenis menu. Bila dah siap 30 minit, ada 3 orang Chef yang juga mentor di Berjaya University College datang untuk rasa dan bagi markah. 

AEON Taste New Zealand Food Fair
Dah siap hasil masakan Fadzi dengan MamaJue

Alhamdullilah, Chef semua suka dengan Baked Mussel dan Sauted Beef kiteorang. Cuma dapat komen Sauted Beef masin sikit. Overall memang dah okay. Ha, lepas je Chef dah tulis-tulis markah, kiteorang pun dah lega. Lepas tu kiteorang pergi rasa menu team lain buat. Part yang tu paling best hahahahha.

AEON Taste New Zealand Food Fair
Sauted Beef dan Baked Mussels

Walaupun hari tu kiteorang tak menang, tapi Fadzi belajar banyak perkara pasal memasak dengan cara yang betul. Thank you so much Chef sebab bagi banyak tips memasak. Dan dari sini juga baru Fadzi kenal produk-produk serta jenama hasil daripada New Zealand.

Banyak rupanya produk-produk keluaran New Zealand yang masuk ke Malaysia. Dan nanti masa Taste New Zealand Food Fair, ada lebih banyak lagi produk serta jenama yang berasal daripada New Zealand akan dibawa masuk dan ditunjukkan kepada Malaysia.

Taste New Zealand

Taste New Zealand ini sebenarnya adalah Festival Makanan yang mana pelbagai produk New Zealand yang berkualiti dibawa dan diperkenalkan kepada Malaysia. Festival ini dianjurkan oleh New Zealand Trade and Enterprise (NZTE). 

Kalau korang berminat untuk tengok dan dapatkan sendiri barang-barang makanan daripada New Zealand, korang boleh pergi ke Food Fair yang akan diadakan di 7 cawangan AEON seluruh Malaysia daripada 30 November 2017 hingga 10 December 2017.

AEON Taste New Zealand Food Fair

Ada lebih daripada 150 produk yang akan ada semasa Aeon Taste New Zealand Food Fair itu nanti. Antara jenama yang ada nanti dan mungkin korang berminat untuk cuba dapatkan adalah:
  • Green Lea Chilled Beef
  • Talley's Greenlipped Mussels
  • Whittaker's Chocolates
  • Kiwigarden
  • Viberi
  • Mainland Cheese
  • Griffin's Biscuit 
  • Tasti
  • Weet Bix
  • Sanitarium
  • Proper Crisp
  • Only Organic
  • Anlene, Anmum dan Fernleaf daripada Fonterra Brands Malaysia
  • Karihome Goat Milk
  • Spring Sheep Milk
  • NZ Natural Zealand Ice Cream
  • Kapiti Ice Cream
  • Sayur-sayuran di bawah jenama Pure n Ezy Ready TO Eat 
  • Household dan Personal Care di bawah jenama Eco Store
  • Pic's Peanut Butter
  • CHIA
  • Easiyo
  • Madu dan Sweet Meadow

AEON Taste New Zealand Food Fair

Dan yang paling best, kalau korang membeli-belah dekat AEON, korang boleh menang pelbagai hadiah melalui Shop & Win Contest dan Snap & Win Contest.

AEON Taste New Zealand Food Fair


Shop & Win Contest dan Snap & Win Contest

Sepanjang Aeon Taste New Zealand Food Fair nanti, korang boleh cuba nasib untuk menang pelbagai hadiah yang menarik melalui 2 contest yang akan diadakan: 

Shop & Win Contest
Dengan hanya membuat pembelian minimum RM80 barangan New Zealand dalam satu resit (termasuk GST), korang boleh tebus shopping beg untuk korang guna nanti. Korang juga berpeluang untuk menyertai lucky draw dan menang voucher membeli-belah AEON bernilai RM1000. Hadiah-hadiah yang disediakan untuk Shop & Win Contest

Grand Prize:

1 x AEON Gift Voucher bernilai RM1000

Hadiah Saguhati:
10 x AEON Gift Voucher bernilai RM200 

Snap & Win Contest
Untuk Snap & Win Contest pula, korang cuma perlu:
1. Ambil gambar paling kreatif di AEON Taste New Zealand Food Fair Photobooth. 
2. Muat naik gambar tersebut ke Facebook berserta caption yang menarik
3. Check-in lokasi di Facebook dan letak hashtag #TasteNZMY
4. Pastikan entry korang dalam mode 'Public'

Untuk contest ini, korang berpeluang untuk menang hadiah AEON Cash Voucher bernilai RM100 untuk 10 orang. Kesemua pemenang akan dihubungi melalui Facebook Messenger pada 15 Disember 2017. Dan cara nak menang dia, korang kena dapatkan likes tertinggi serta caption yang menarik.

AEON Taste New Zealand Food Fair

Fadzi sendiri dah cuba beberapa produk jenama yang dihasilkan daripada New Zealand. Korang pun boleh juga dapatkan produk-produk ini masa AEON Taste New Zealand Food Fair yang akan diadakan pada minggu depan ini. 


AEON Taste New Zealand Food Fair
Tempat: 7 cawangan AEON seluruh negara
Tarikh30 November 2017 hingga 10 December 2017

Sekali sekala merasa, apa salahnya kan. Nanti Fadzi nak pergi cari coklat bar Whittaker's lagilah. Sedap gilaaa.